Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Za dražší chleba nemohou pekaři, ale obchody

Gumové rohlíky a chleba bez chuti, které však stojí čím dál víc peněz. To je častý obrázek nejen v tuzemských supermarketech, ale i v běžných obchodech. Čím to je? Pekaři mají jasno – jejich ceny tlačí obchodníci, hlavně velké řetězce, takovým způsobem dolů, že se pekárny snaží výrobu co nejvíce zlevnit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Vikina

Guláš

Normovanie gulášu pre 25 ludí.

0/0
14.3.2008 19:07

b.bombicka

Kdo mi poradí?

Tak jsem si přečetla pár příspěvků a mám dojem, že tady jsou všichni děsně chytří a všichni asi mají pracovní dobu od devíti do tří s tudíž stíhají nakupovat v soukromých pekárničkách. U nás také máme pekárnu, ale po páté hodině tam toho moc nemají a bohužel moje pracovní doba je jiná:-/ Dále také nevím, jak tedy poznat to správné celozrnné pečivo. Přiznávám, že jako trubka jsem se domnívala, že pokud jsou zrnka i uvnitř rohlíku/housky, je pečivo částečně z celozrnné mouky (o barvení karamelem vím). Tak jak to tedy sakra poznám, u nebaleného pečiva si těžko přečtu složení. To samé je s uzeninami-pokud si nekoupím vakuované, složení se nedozvím a dle ceny se též řídit nejde.....Tudíž jsem stejně jako ostatní nucena jíst šunty, i když cena tomu neodpovídá (noname a podobně podezřelé a levné výrobky nekupuji). Můžete mi tedy někdo poradit, jak mám tedy nakupovat?

0/0
8.2.2008 15:42

ODSakEda

Re: Kdo mi poradí?

Kvalita se nedá normovat jako třeba závadnost a chut je individuální jako vkus, tedy těžko radit! Je to prostě i o intuici, doporučeních v konkrétním místě bydliště a pod. Jakmámradit,když suzJM a tady je asi 5 druhů chlebů a 10 druhů rohlíků od gumových po vonavé křupavé od soukrmníka, když pro vás kdesi odkudsi to nemá smysl. Nekupujte prostě šunt a nebude existovat!

0/0
8.2.2008 15:45

b.bombicka

Re: Re: Kdo mi poradí?

Takže mám jíst asi jen výhonky. Šunty jsou všude a je úplně jedno, zda stojí málo či hodně.......Dobré pekárny bývají mimo Prahu, tudíž pro mě nedosažitelné :-/ To samé je třeba u mléčných výrobků-v téměř všech bílých jogurtech je škrob, který tam nemá co dělat!!! Našla jsem jen Activii bez něho, i když normálně Danone nemusím. Mléko je všechno odpad doplněný olejovými emulgátory či jinými sr*čkami, tudíž byste nemohl jíst nic, když byste nechtěl kupovat šunt. Nebo kupovat jen bio a to je zase pro člověka s běžným příjmem a hypotékou na krku nedosažitelné. A i ten bio jogurt obsahuje škrob.....:-/

0/0
8.2.2008 15:50

ODSakEda

Re: Re: Re: Kdo mi poradí?

Myslel jsem si že budete z bordelu zvaný Praha -nic proti osobě, ale jen vůči místu plného kouře a prachu a podvodníků... Iprotojsem předjímal, že vám asijako z JM neporadím. Nebo! Odstěhujte se za lepším! Ale za horší možností obživy a chodit pěšky a né metrem a šalinou!...

0/0
8.2.2008 15:53

b.bombicka

Re: Re: Re: Re: Kdo mi poradí?

Bohužel Praha je jedno z málo míst, kde seženete slušnou práci za trochu více peněz, tudíž vaše rada bohužel není reálná. To možná tak na důchod, pokud se ho dožiji.....Jinak pěšky se dá chodit i v Praze ;-D A na JM snad jako šaliny nemáte???;-)

0/0
8.2.2008 16:07

ramdam@centrum.cz

Co blbnete lidi,

nenadávejte na režim! Není to dnešní dobou, že v obchodech není kvalitní chleba a jiné potraviny. Dnes jen opravdu máme to, co chceme. Většinově. Autem, dovolenýma..a vším tím co "je vidět" tam se lidi vyšponujou a kolikrát i za cenu zadlužení. aby neměli mindrák. ale... do talíře nám nikdo nevidí, tak tam šetříme jako pitomci. opakuju, máme to, co si náš pokrytecký národ zaslouží...

0/0
8.2.2008 15:33

ODSakEda

Re: Co blbnete lidi,

Jak kdo! Pište laskavě jen za sebe! At neplácáte paušální voloviny,jak pisálek tohoto článku...

0/0
8.2.2008 15:41

ramdam@centrum.cz

Re: Re: Co blbnete lidi,

paušální volovino, psal jsem "většinově"...

0/0
8.2.2008 15:43

ODSakEda

Re: Re: Re: Co blbnete lidi,

Nu dobrá, ale nepaušalizujme jak tento článek straší,jakoby snad vůbec dobré a levné pečivo neexistovalo! Apropo vzhledem k tomuza colidé utrácí je dle mě(!) levné až až!

0/0
8.2.2008 15:47

ramdam@centrum.cz

Re: Re: Re: Re: Co blbnete lidi,

pokud se budeme bavit o tom, jaký podíl prodaných pekárenských výrobků patří do kategorie "minimální cena nehledě na kvalitu" tak si myslím, že produkty tohoto odvětví zkrátka maí našlápnuto touto cestou. pokud máte pocit že ne, mějte, ale já jsem přesvědčený že tomu tak je...

0/0
8.2.2008 15:52

ODSakEda

Re: Re: Re: Re: Re: Co blbnete lidi,

Nemám pocit, neb je to logické a platí konečně neregulovaný trh z centra, kdy byldokonce nedostatek potravin!!! Tedy kde je poptávka,je i nabídka! Poděkujte vašim spoluobčanům, že většinově kupují šunt a vy se pak vezete. Je to ale lokákní a např. u nás na malém městě je konkurence dostatek a tedy i výběr převeliký a kvalitou se předhání, neb až na pár socek je to tady samej mlsou a to by jste se divil, jak jsou mlstní i místní sockopivaři bezdomovci! Víc kupují šunt kolikrát bohatší kolenovrtkové;-D

0/0
8.2.2008 15:56

LoginPoze

Z článku plyne: Za dražší chleba mohou obchody..

a za jeho mizernou kvalitu pekaři. Takže řešením je...???

0/0
8.2.2008 15:32

ODSakEda

Re: Z článku plyne: Za dražší chleba mohou obchody..

řešen je, že článekje demaogie! Totiž: jak kde a jak který chleba a jak od koho!!!

0/0
8.2.2008 15:42

Karel

zahranicni retezce

co chcete? Jediny cesky podnikatel neni schopen vybudovat obchodni sit. Ten kdo  se dostal klizu jen kradl - viz Krejcir aspol.

Zahranicni giganti sem rozhodne neprisli z humanitarnich duvodu. Jsme neschopni tak budem platit, holt je to tak.

0/0
8.2.2008 15:30

Honza

Obchodníci

jsou u nás téměř všichni zloději a to ať prodávají chleba, pohonné hmoty nebo cokoli jiného.

0/0
8.2.2008 14:07

ODSakEda

Re: Obchodníci

Nekupujte u takových a nebo budte obchodník a dokažte ostatním, že jste lečí!!!

0/0
8.2.2008 15:47

Jakub

hmm

a ČEZ se svou zlodějnou, která se na tom všem podílí se usmívá :-):-);-D

0/0
8.2.2008 13:45

zapvit

Rejpnutí :)

No rejpnutí budižm, ono to některým opravdu paří. Vybraní jedinci si myslí, že když pocházejí z tohoto velkoměsta tak jsou někdo a ostatní před nimi padnou na kolena a pose..... ale nejsou to všichni

0/0
8.2.2008 13:40

Moff

Re: Rejpnutí :)

Co to?

0/0
8.2.2008 13:43

Kritik

Fuj

Fuj!!! Zasypat to vápnem a nechat hodně dlouho vklidu hnít...:-©:-©:-©:-©:-©

Hypermarkety jsou hnusný monopoly. Regulujme jejich zasraný marže!RvRvRv

0/0
8.2.2008 13:35

kawasaki

Rákosníci

Já chodím pro pečivo k rákosníkům a do malých obchůdků, pečivo jim zaváží kvalitní pekař. Rohlíky jsou slané nebo kmínové.

ps. viděli jste někdo kmín a sůl na rohlíku v supermegahypermarketu ?

0/0
8.2.2008 13:29

Moff

Re: Rákosníci

Já viděl v Tescu na Kladně před 3 rokama - ale to byli housky který pekli přímo tam a byl na nich kmín.

0/0
8.2.2008 13:44

Ruzena z prasecaku

Recept na chleba?

Nemate nekdo recept na opravdu dobry chleba peceny v troube? (ne domaci pekarne)

0/0
8.2.2008 13:25

PP

Re: Recept na chleba?

O recept nejde tolik, jako o "cvik". Jinak: žitná mouka : pšeničná mouka zhruba 1:1 (dávám trochu míň žitné), kvásek nebo droždí, špetka soli, trochu octa, voda. Ingredience typu "kmín" doporučuji dávkovat "podle chuti". A pak prostě upatlat správně husté těsto a nechat vykynout. Páct v dobře vytopené troubě na plechu vysypaném moukou.

Dělávám to tak z kila mouky a když se podaří, tak není ani "placatý" (řídké těsto) ani "rozsýpací" (moc husté těsto).

Přesné poměry a hmotnosti nevím - patřím k těm, co vaří "podle voka". Ale na dva - tři pokusy na to přijdete. ;-)

0/0
8.2.2008 13:35

Ruzena z prasecaku

Re: Re: Recept na chleba?

Dekuji za tip ;-)

0/0
8.2.2008 14:00

ODSakEda

Re: Recept na chleba?

To je zpravidla dost velké tajemství, nou hau!!!

0/0
8.2.2008 15:48

Pucmeloud007

jedno velke pozitivum tady je

cim dal tim vice lidi je ochotne investovat cas a vice penez do toho koupit si dobre a kvalitni jidlo. Takze snad bude v budoucnu vice a vice malovyroben zasobujicih na lokalni urovni. A masovou vurobu amarounu a jinych sracek at si vychutnavaj vohnouti v Tescu

0/0
8.2.2008 13:07

Re.pe.te

Myslím si, že

obchodní praktiky řetězců jsou přinejmenším zvláštní. Nicméně dokud se najdou ti, kteří jsou ochotni do řetězců dodávat za současných podmínek, můžou si stěžovat tak akorát sami na sebe.

0/0
8.2.2008 13:00

Pucmeloud007

Re: Myslím si, že

troch uzvraceny pohled.....zvlastni jsou zakaznici co jsou ochotni tyhle sracky kupovat

0/0
8.2.2008 13:03

pujcovnaprivesu

Hlavně za to může zlodějská

ODS.

0/0
8.2.2008 12:22

Moff

Re: Hlavně za to může zlodějská

Ta především, může dokonce i za tvé noční pomočování.

0/0
8.2.2008 12:38

brco

Prodej rozemletého chleba.

Mám kámoše, rozváží chleba z pekáren. A tak vím, že každá větší pekárna porušuje hygienické předpisy. A to tak, že svážejí neprodané rohlíky a chleba z prodejen a pak to melou a používají zpětně, jak se píše v článku. Ona totiž kontrola na tento spůsob přijde moc těžko, dá se říct že vůbec. Takže sprominutím, žereme chleba, který se nesmí ani prodávat. :-©

0/0
8.2.2008 12:21

Moff

Re: Prodej rozemletého chleba.

Nežereme, stačí ho nekupovat a najít jinej obchod při cestě domu kde mají větší výběr. Teda já v Praze mam alespoň tuto výhodu, že jich tu je strašně moc.

0/0
8.2.2008 12:30

brco

Re: Re: Prodej rozemletého chleba.

Bydlím na Chomutovsku a stejně to praktikují i malé pekárny, protože by se prostě neuživili. Takže nemám možnost koupit kvalitní chleba a abych si ho pekl doma, tak namám čas a ani vybavení.

0/0
8.2.2008 13:05

Moff

Re: Re: Re: Prodej rozemletého chleba.

Ale pokuď ta malá pekárna dělá kvalitní pečivo, tak by jí snad nemělo nic zbýt ne?

0/0
8.2.2008 13:09

ODSakEda

Re: Prodej rozemletého chleba.

žereme?? Jaképak toMY asi je?? Já tedy ne! Piště za sebe! Já upujiod soukromníka kulatý propečený chléb za vevno a kdykoliv přijdu brzo ráno ve 3-4 h jak je vytahuje a připravuje další, nic takového neviděl!

0/0
8.2.2008 15:51

Mladá Fronta

Redakce vyhlašuje soutěž

Který první čtenář uhodne, kdo byl "jedním z velkých pekařů, který chce zůstat v anonymitě, protože řetězcům sám dodává" získá fotku ekonomického básníře Párala včetně sbírky reklamních předmětů Nomura a jednu akcii IPB.

Případně si může vybrat alternativní cenu: knihu "Kuřimská kauza ve světle mezinárodněpolitické situace a zostřujícího se třídního boje", včetně zvětšenin chlapeckých genitálií.

0/0
8.2.2008 12:16

Moff

Re: Redakce vyhlašuje soutěž

Odkolek nebo michle :-D

0/0
8.2.2008 12:42

Mladá Fronta

Blesk proti svazákům hadr

Vážení soudruzi redaktoři. Z toho, že "Rohlíky pekaři zdražili ve stejném období o padesátník, kdežto obchodníci až o korunu padesát" nelze usuzovat, že obchodníci mají 100 pct marži.

Možná to vašemu svazáckému koliktivu uniklo, ale ještě donedávna byl rohlík a chleba v Tescu levnější, než na rampě v ODKOLKu. Ačkoli ne jen donedávna, Tesco se docela často utrhne a prodává rohlík za 1 Kč.

Tím, kdo zdražil skokově pečivo byli právě soudruzi velkopekárníci. Zalistujte zpět v monitoru tisku a najděte si kdo mohutně proklamoval, že zdraží o 50 hal.

Problém ovšem je, že řetězce si to nenechali líbit a našli si dodavatele, kterému se vyplatilo si v bleskovém tempu na jihu za Prahou postavit moderní velkopekárnu.

Příště, až vám bratři v triku pošlou k otištění nějaké PR, nezapomeňte to v novince uvést.

0/0
8.2.2008 12:07

Moff

Re: Blesk proti svazákům hadr

Sluší se dodat, že onen rohlík za kačku v Tescu, už od pohledu vypadá nechutně.

0/0
8.2.2008 12:16

Mladá Fronta

Re: Re: Blesk proti svazákům hadr

Nevypadá o nic nechutněji, než jiný běžný rohlík. Pro Tesco nikdo žádný extra šmejd péct nebude.

Standardní gumák je sám o sobě ekonomicky optimalizovaný produkt. Piliny místo mouky se u nás zatím používat nesmějí.

0/0
8.2.2008 12:19

Moff

Re: Re: Re: Blesk proti svazákům hadr

To máš samozřejmně pravdu :-). Však oni si pekaři najdou zase jinou kličku jak ušetřit, to že se dělají nové rohlík ze starých je už běžná praxe. A pak podle toho ty rohlíky vypdaj a druhej den chutnaj. Kapitola sama pro sebe je "chleba" šumava - chleba se to snad ani nedá nazvat.

0/0
8.2.2008 12:26

NoName

Re: Blesk proti svazákům hadr

Hezky řečeno, je vidět že bratry v triku trochu znáte, slušelo by se také řící, že jeden z autorů je velice dobrým přítelem tiskového mluvčího největších pekáren v zemi. Vivat UB.R^

A jestli si někdo myslí, že velkopekárny mají nějaký zájem vyrábět kvalitní pečivo, tak žije na jiné planetě, cílem je prodávat standartní gůmák ještě dráž než nyní, ceny jaké dávají řetězcům, by nikdy nikomu nedaly a nedají.

0/0
8.2.2008 14:36

Aspirin

Re: Blesk proti svazákům hadr

Zdravím Tě, soudruhu nákupčí, vidím, že máš pořád soudružské metody diskreditace. To ti chválim.

Trošku zapomínáš, že statistický úřad vybírá ceny plošně a za více období. Kdybys nebyl komunista a investoval do papírového vydání, viděl bys časovou řadu těch cen - od výrobců i v obchodu. Za kačku v průměru to už hodně dlouho nebylo - nikde. Téměř celý cenový růst a že byl masivní, se téměř celý přelil do marže obchodníka.

Mně jako zákazníkovi to může být putna, ale soudruzi v obchodě kynou i s menším přídělem kvasnic.

0/0
8.2.2008 16:43

AKSAMIT

Za komancu byl

nejlepsi tesinsky chleba.Lidi na nej stali i  hodiny ve fronte.Je tu nekdo z diskutujicich,ktery ho jedl.....

0/0
8.2.2008 12:01

LoginPoze

Re: Za komancu byl

Na těšínský chleba si nevzpomínám, ale na fronty za komančů, jo tak na ty si vzpomínám moc dobře... Rv;-€

0/0
8.2.2008 15:30

ODSakEda

Re: Re: Za komancu byl

ale né pro kvalitu, ale pro nedostatek ané jen banánů jak si trapně někdo vzpomene již jen občas, ale na základní potraviny, ale i na základní věcidenní spotřeby!!!

0/0
8.2.2008 15:59

noname

věčnej chleba

na hotelovce jsme měli jeden specifickej termín pro podobnou praxi některých hospod "věčnej guláš". To se vezme zbytek starýho guláše a přidělá se nový. Dokonce první porce chutná i lépe, protože je tam část odleželá. Jenže pak to uděláte druhý den znovu a pak znovu, a tak třeba za měsíc máte v "novém" guláši část měsíc starého guláše.

A podobně to bude i s tím chlebem. Jestli tohle povolují české normy, tak přestávám kupovat chleba ve velkých obchodech

0/0
8.2.2008 11:49

PP

Re: věčnej chleba

Žel, české normy povolují ledacos. Ostatně: jeden obchoďák se tuhle hájil, že jejich zboží je kvalitní, protože je zdravotně nezávadné. (Což se stalo pro mne šestým stupněm kvality.)

0/0
8.2.2008 11:57







Najdete na iDNES.cz