Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Česko a Slovensko budou společně žádat o ochranu špekáčků

Česko a Slovensko budou u Evropské komise žádat o registraci špekáčků jako tradiční speciality společně. Slovensko stáhne svou původní žádost, která by v případě schválení umožnila českým producentům používat označení špekáček jen při respektování slovenské receptury.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

posledni.kelt

Poláci...

Poláci mají nárok leda tak na ochranu Polského salámu.;-D

0/0
20.3.2008 20:55

Monstrum Anonymič Anonymov

Idiocie EU nezná hranic

:-P

0/0
7.3.2008 8:32

__XXXX___

EU = RVHP

0/0
5.3.2008 18:56

__XXXX___

Jo...

...přesně takovéto starosti EU náleží! R^

0/0
5.3.2008 18:56

BedlamW

jo

Slovaci maji pravo jen a jen na halusky!! Ty jejich nedobre paprikove klobasy jsou z madarska, Janosik je z Polska...takze jen halusky !!! Spekacky prisly stejne jako 99% veci na Slovensku z Cech a Moravy!!:-P

0/0
5.3.2008 8:37

fesak

Re: jo

Ako vtip to nebolo spatne ;-D:-P Ked uz sme pri tom, tak vasa kuchyna je komplet importovana z Nemecka, Rakuska, Polska a Slovenska. Absolutne nic nemate povodne Ceske.

0/0
5.3.2008 12:39

Oggyn

Špekáčky ?

Neviem ako Vy ostatný, či už na Slovenku alebo v Čechách, ale také naozaj pravé špekáčky som jedol hádam ako dieťa pred 20 rokmi u starých rodičov v Mlčechvostoch pri Melníku. Teraz... škoda hovoriť...

0/0
4.3.2008 23:21

hombre_

Re: Špekáčky ?

Odpurucam spekacky co maju v Bille od vyrobcu ZEDNICEK a.s. balene po 6 kusov. Vyzera to jak keby som robil nejaku reklamu, ale vazne boli dobre :-) Len pozor, lebo pri opekani vsetci ostatni co budu mat tie pochybne rozpadavajuce sa napodobeniny, vam budu na tie vase spekaciky slintat :-)

0/0
4.3.2008 23:42

joxo

spekacek OK

ten spekacik chapem, mame ho na Slovensku, mate ho v Cechach... budis.

ale spisske parky??? liptovska salama???

kriste boze, kto iny ma pravo vyrabat tieto vyrobky pomenovane podla urciteho uzemia krajiny pod svojou ochrannou znamkou ako Slovensko...

to ako keby sme sa mi isli bit a znacky ako hermelin, tvarusky nebodaj Pilsner alebo Radegast...

0/0
4.3.2008 18:16

Indi

Re: spekacek OK

Carlsbad waffel, Spiske parky, Budweisser bier  a Tatranky jsou uz podle nazvu jasne ceske vyrobky

0/0
4.3.2008 20:35

Dave

Re: spekacek OK

To pravo ma Ceskoslovensko :-/

0/0
4.3.2008 21:06

Duroy

Dotaz?

A co je to špekáček? V posledních 20 letech se setkávám pouze s barevnou hmotou zabalenou v papíru. ;-(

0/0
4.3.2008 17:22

pppqqq

Re: Dotaz?

Je to zdravotně nezávadné? Je! A že to neobsahuje žádné maso? No a? Vždyť je to tak levné!

0/0
4.3.2008 19:40

Rataslaw

Re: Dotaz?

tu je to bohuzial uplne rovnake :-/ :-©

0/0
4.3.2008 19:41

hombre_

Re: Dotaz?

Ja som si bol cca pred tyzdnom opekat a kupoval som spekacky v Bille (mali asi 2 alebo 3 druhy). Musim povedat, ze boli vazne super! Vyrobcu si uz nepamatam, ale mam doma v mraznicke este v povodnom obale 2 kusky, tak ked pridem domov pozrem a napisem. Pekne sa opekali tak jak maju, vobec nepopraskali. Mali tusim 40% obsah masa (neviem kolko maju mat podla povodnej receptury).

0/0
4.3.2008 21:00

Freddie33

Re: Re: Dotaz?

prijde vam 40% masa u spekacku jako dostatecne ? ;-D

0/0
4.3.2008 22:27

PatrikChrz

Re: Re: Re: Dotaz?

No, vzhledem k tomu, že jsou to ŠPEKáčky, tak mohou obsahovat asi poměrně dost tuku (sádla).

Všiml jsem si, že někteří výrobci počítají do masa i to sádlo, někteří (poctivější) ho uvádějí zvlášť (2 stejné výrobky, jiný obsah masa a stejná tučnost).

0/0
4.3.2008 23:03

hombre_

Re: Re: Re: Dotaz?

No spekacik samozrejme nemoze obsahovat 100% masa, to by uz bol stejk :-) Tak som to pozrel. Je to cesky vyrobca ZEDNICEK a.s. (Kunovice). 40% maso (hovadzie + bravcove), 40% bravcovy tuk, 20% su rozne prisady. Su pekne a vonave, nad ohnom absolutne vobec nepraskali, chutne a stavnate (praskaju vraj tie co su sama muka a soja). Tak nejak si pamatam spekacky zo svojich detskych cias a presne take boli :-)

0/0
4.3.2008 23:31

hombre_

Re: Re: Re: Dotaz?

Teraz som nasiel toto: Jaký má být špekáček. Nesmí obsahovat separát, ale pouze hovězí, vepřové nebo telecí maso. Masa musí být nejméně 45 procent, tuku nejvýš 42 procent. Musí být pružný, křehký, soudržný, po vychladnutí světle až tmavě růžový. Špekové kostky mohou být nepravidelné. Chutnat a vonět má příjemně po čerstvé uzenině a koření, po ohřátí má být šťavnatý. Pokud výrobce postupuje podle vyhlášky, tak by se špekáček neměl roztrhnout a vytéct. Musí vydržet teplotní zážeh při opékání. - Takze dovolujem si tvrdit, ze sa mi podarilo kupit spekacky, ktore svojou kvalitou splnali tuto normu.

0/0
4.3.2008 23:38







Najdete na iDNES.cz