Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Američtí potravináři se přiznali. Mění složení jídla kvůli ceně

Ve světě zdražily suroviny i energie a potravináři hledají, kde ušetřit. Zvyšovat cenu je totiž riskantní, odláká to zákazníky. A tak velké americké firmy mění recepty. Přiznaly to ty, které mají akcie na burze. Že kvůli tomu chleba nebo těstoviny už nejsou, co bývaly, zjišťují dnes Američané.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

$$$$

receptury vylepšené

> receptury vylepšené

Jdu zvracet velebnosti. Jestli uz i ve state luxusu pro masy doslo na situaci co se konala v cechcach po revoluci... No snad aspon Whole Foods raketove rozmnozi pobocky do nastupujicich statu luxusu a hyreni a dockame se taky kvalitnich potravin a lide poznaji, ze to co se dnes prevlika za prvni a druhou jakost je ve skutecnosti druha a treti...

0/0
31.3.2008 17:16

leguan.cz

Re: receptury vylepšené

Tak si pan Caplik udelal hezkou neplacenou reklamu. Tezko uz dneska nekdo porovna tu chut jak byvala a je nyni.

Jedno je jisty, spekacky jsou uz davno v (Y)

0/0
2.4.2008 11:42

rektální analýza

Stejně všichni umřete,

tak nevím, co řešíte.:-)

0/0
31.3.2008 0:25

cizinec

Re: Stejně všichni umřete,

A protoze je zivot kratky, neni dobre si uzit dobreho jidla? Mit pozitek z toho , co jime?

0/0
31.3.2008 0:53

Holek

zkušenost

Dnes mi manželka dala na oběd smažený sýr s brambory. Jím to a říkám ji "no vidíš, dá se to jíst i s majonézou. Není to sice jako tatarka, ale stačí to" Manželka: "to ale je tatarka (Hellmans)" No, před půlrokem tatarka chutnala líp.

0/0
30.3.2008 20:12

jarda

Re: zkušenost

uvař si sam 8-o;-D nebo jsi mrzák ?8-o

0/0
30.3.2008 23:13

Tomáš Marný

Re: Re: zkušenost

A k čemu by pak měl manželku ;-D?

0/0
30.3.2008 23:45

65c02

Re: zkušenost

Ta povídej! Jaká byla noc?  Problinkaná, strávená na záchodě, nebo obojí?:-P

0/0
31.3.2008 19:01

cizinec

To prece delaji uz davno

V USA to neni nic noveho, jidlo se nastavuje kukuricnym syrupem, skoro v nicem neni obycejny cukr, vsude plno umelych prisad.

Seznam ingredienci na jejich jidle je delsi nez zlate stranky...

0/0
30.3.2008 20:11

Vladimir

Re: To prece delaji uz davno

Ja si myslim, ze v souvislosti s nucenym prechodem na biopaliva budou muset za ten kukuricny syrup vymyslet nahrazku.

0/0
30.3.2008 22:20

noname

je to jednoduché

no bude to tu už posté, ale prostě lidi buď budou uvažovat a nebo sežerou co jim dají. Američané (vesměs) jsou zmlsaní, většina američanů (tuším to bylo snad 90%) ve velkých městěch večeří zásadně v restauracích a nebo si nechává dovézt nějakou tu pizzu či čínu, zbytek pak jí většinou mražené polotovary. Uvařit vlastní jídlo je samozřejmě asi 5× levnější, jenže to už oni ani neumí. Navíc si velmi cení toho volného času, který ušetří tím že nemusí vařit a umývat nádobí (když jedí kung-pao z krabice), a pak tráví tento volný čas tím, že sedí před televizí, počítačem a nebo chodí do posilovny aby shodili to co nabrali při tomhle životním stylu.

A co se týče Česka, tady se stále většinově jedí levné sra..., hodně je to dáno politikou řetězců, jenže je to těžké, když prostě lidi berou za standard párky za 60 Kč a jásají z akcí z párků za 30, a jaksi se nezamyslí nad tím, jak je možné že kilo masa do těch párků stojí stovku a nedojde jim, že tam musí být toho masa maximálně 30 %

0/0
30.3.2008 17:20

noname

Re: je to jednoduché

Temnou budoucnost pak vidím takovou, jaká je napsána na plechovkách s psím žrádlem všech světových značek - Masové kousky - vyvážený poměr minerálů a vitamínů ... poměr masa 3 %. A to si na tom ještě v nějaké nechutné reklamě pochutnává nějaký chlapík (by mě zajímalo, kolik lidí si koupí inzerovaný výrobek a kolik z nich si při pohledu na něj vzpomene na ten pocit na zvracení, který dostali při sledování reklamy)

Naštěstí u nás roste počet bohatších lidí a tak je možné kupovat konečně kvalitní maso v kvalitních masnách, problémem bývají kvalitní pekárny a hlavně ovoce-zeleniny, ale to taky přijde.

Budiž ovšem amerika příkladem, že ani bohatý národ se nemusí  většinově stravovat zdravě, když lidé zleniví. A když čtu, že 80 % žen do 30let v Česku neumí vařit, tak mě jímá hrůza, že i v tomhle "doženeme a předeženeme"

0/0
30.3.2008 17:28

lopenik

Re: Re: je to jednoduché

dopoustis se jednoho myslenkoveho prehmatu: kazdy bohaty narod podlehne lenosti... proc bychom meli byt vyjimkou?

0/0
30.3.2008 21:36

Carmen_E

Re: Re: je to jednoduché

Tim inzerovanym vyrobkem jsou zvykacky Orbit a zle se mi z nich nedela. Naopak se velmi smeji te reklame. Nesmite byt cita.

A co se tyce toho vareni - jste z praveku??? :-D Naucte se varit sam a neotravujte zeny.

0/0
31.3.2008 13:58

foxy2

Kdybychom jedli

jen "bio" potraviny, tak bychom pomreli hlady. O otravach aflatoxiny nemluve.

0/0
30.3.2008 16:06

Holek

Re: Kdybychom jedli

lidstvo je přemnoženo. Kdyby nějaký ten milion lidi umřel bylo by to fajn pro ekologii. 1 MILIARDA LIDÍ NA ZEMĚKOULI BY UPLNĚ STAČILA.

0/0
30.3.2008 20:14

rektální analýza

Re: Re: Kdybychom jedli

to bys musel zavraždit pět lidí z šesti. koho navrhuješ? negry? číňany? araby?

0/0
31.3.2008 0:21

VL

Re: Re: Re: Kdybychom jedli

Číňané mají politiku jedna rodina jedno dítě, u Evropanů a Američanů to vypadá podobně, takže bych začal v Africe a to jak u černochů tak Arabů.

0/0
31.3.2008 10:54

EW

Re: Re: Re: Re: Kdybychom jedli

Ovsem pocitejte taky s tim, ze politici zapadniho sveta porad skuhraji, jak je treba vyrovnavat populacni vypadky mistnich dovozem multikulti diverzitniho obyvatelstva, nejlepe z te Afriky nebo aspon z Asie. Ze jinak montovny nebudou mit dost lacinych rucicek.

A Cinani by udelali lip, kdyby povolili dve deti, za predpokladu, ze budou ruzneho pohlavi. Uz ted si zadelali na demograficky prusvih.

0/0
31.3.2008 13:36

Pete

cokoliv co má na sobě "nová a lepší receptura" je zlodějna

Nejdřív se to furt šidí a šidí, aby se nakonec na výrobek napsalo "originální recpetura" a vše se vrátilo zpět (když už to nikdo nechce žrát) za dvojnáspbnou cenu. Holt moderní obchod.

Vtipný je, že už i lůzři v Tescu zjistili, že lidi nechtěj jíst náhražky, který by se i Hitler styděl vyrábět. :-© Ale trvalo to .. :-P

0/0
30.3.2008 14:50

barbudo

Re: cokoliv co má na sobě "nová a lepší receptura" je zlodějna

... ovšem i velikost je důležitá ....

... dnešní Tatranka je tradiční, ale poloviční ...

... krabice Esiček vypadá normálně, ale  na dně je jen pár nesladkých miniaturek ...

0/0
30.3.2008 15:29

a8n

Re: Re: cokoliv co má na sobě "nová a lepší receptura" je zlodějna

>... dnešní Tatranka je tradiční

Ale jenom ta slovenská. :)

0/0
1.4.2008 23:24

Vojtas

Moudo meho dedecka

Muj deda vzdy rikaval, ze nechape, jak muzeme mit vice druhu mleka, kdyz krava je jen jedna...

0/0
30.3.2008 5:30

Rampepurda

Re: Moudo meho dedecka

Jak muzeme mit vice druhu chleba, kdyz obili je jen jedno? Stejne moudro. Nebo mi neco unika? :-)

0/0
30.3.2008 11:58

Ach jo (bls1)

Re: Re: Moudo meho dedecka

Jo, uniklo vám, že mléko je výchozí surovina a chleba výrobek.

0/0
30.3.2008 20:04

foxy2

Re: Moudo meho dedecka

Proto byla vase rodina vzdycky chuda. Blbost je dedicna.

0/0
30.3.2008 12:46

Šárka

Re: Moudo meho dedecka

Za tvého dědy neexistovalo máslo ? To se z jednoho mléka sesbírá smetana a ta  se stluče na máslo. Po stlučení zbude ze smetany syrovátka a máslo a pak jedno mléko, které je o onu smetanu chudší - např. polotučné, nebo, pokud se sbíralo pořádně - odtučnělé.

Je-li toto moudro tvého dědy, tak moc rozumu jste teda nepobrali.

0/0
4.4.2008 11:15

TarasBulba

Věda ve službách lidstva

Technologický pokrok v potravinářství má za důsledek pouze snižování kvality.

0/0
30.3.2008 1:04

rektální analýza

Re: Věda ve službách lidstva

ale zvyšování kvantity, tzn. že místo jedné organické brambory si dnes můžeš koupit celý hlavní chod.

0/0
30.3.2008 13:39

rektální analýza

Pánové, přiznejme si,

kdo z vás by jedl párky, když byste vědeli, jak se vyrábí.

0/0
30.3.2008 0:59

barbudo

Re: Pánové, přiznejme si,

... emulgovaná vepřová kůže je zdravá na klouby, sojová mouka je dietní, rostlinný tuk je také zdraví prospěšný ... hmm ...

0/0
30.3.2008 12:03

Honza

Kakaové věnečky

Tak jsem si asi před rokem koupil kakaové věnečky. Byla to chyba. Chutnalo to jako rozemletý polystyrén. Holt vylepšená receptura. Je pravda, že stojí v korunách skoro stejně, jako za komančů. Takže při porovnání platů mnohem méně. Jenže je to hnus, velebnosti. Už je nekoupím.

0/0
29.3.2008 23:15

Alfik

a jíme jídlo?

prodávají nám vůbec ještě jídlo? Nebo vlastně chtějí abychom žili jak ta rajčata ve Španělsku? http://www.reflex.cz/Clanek21335.html

Nedávno jsem četl článek o chlebu a psali tam, že dnes by člověk o chlebu a vodě nepřežil jako to bylo možné před stoletími. Prostě dnešní chléb prý vůbec nemá živiny co míval chléb před 100, 200, 300 lety. Dříve vězeň opravdu mohl žít jen z chleba.

 ... ironie dražších cen ... nesmysl, když už tak ... ironie vyšších cen ...

0/0
29.3.2008 22:50

rektální analýza

Re: a jíme jídlo?

Kup si chléb např. v Country Life nebo Albio.

Vidím, že  mi cenzor smazal můj příspěvek o klobásách. Aspoň, že mu nevadí můj nick.

0/0
30.3.2008 19:58

Sluníčko

.

A jak byla dobrá Gejša a už je to taky šizený....

0/0
29.3.2008 21:58

Tom

Sejdiri

Me napr. stve, ze v Margotce uz neni vubec citit kokos. Prestal jsem ji kupovat.

0/0
29.3.2008 21:41

halalik

Re: Sejdiri

V Margotce nikdy kokos nebyl... :-P

0/0
29.3.2008 22:10

PINARD

Jooo, parky z kartonu,

to musi byt zradlo, neverite, ale ano, delaji se.......8-o

0/0
29.3.2008 21:25

rypal

Clovek si obcas rika,jestli Americane

nejsou schopni vyrabet normalni produkty pro vetsinu lidi. Asi ne. Vetsina veci je umela, popularni slehacka Cool Whip neni vubec ze smetany. Vetsina syru ma s mlekem malo spolecneho, ve vsem je jejich oblibena kukurice, dextrose, corn syrup. At jite parky, syr ci jogurt, je tam sladidlo kukuricny syrup.

Ale kdo ma penize, muze nakupovat lepsi potraviny. Koser ci organicke ci evropske veci jsou trochu jine.

Jenze problem je, ze vetsina Americanu ( chudsi delnicka trida) koupi cokoliv, jen at je to levne. Je jim celkem jedno , co v tom je, hlavne ze je to levne.

0/0
29.3.2008 19:49

halalik

Re: Clovek si obcas rika,jestli Americane

Hlavne kdyz v tom jsou proteiny, ktere "spaluje" lidske telo - v zakladu o nic jineho nejde. Energie jako energie.:-P

0/0
29.3.2008 22:11

erben3

.

"...sýrům vyrobeným bez mléka..." - :-©:-©:-©Rv

0/0
29.3.2008 18:06

rypal

Re: .

Pokud mate na mysli americke vyrobky, tak musite davat pozor na to, co je tam napsano, kdyz je tam cheese product, tak to nema se syrem moc spolecneho.

0/0
29.3.2008 19:45

erben3

.

:-© Velice doporučuji přečíst si tuhle povídku. Je HODNĚ k tématu a fakt to stojí za to:

http://literatura.net-mag.cz/?action=art&num=843

0/0
29.3.2008 17:50

hary

Hospodářky

O tom jak je to v Česku psaly nedávno Hospodářsky noviny, bylo to zajímavé. Asi se to ještě dá najít na jejich webu www.ihned.cz

0/0
29.3.2008 14:47

windystreet

CODEX ALIMENTARIUS

doporucuji si precist toto http://www.healthfreedomusa.org/index.php?page_id=157

aneb jak sofistikovane otravit nekolik miliard lidi na Zemi a zajistit tak kontrolu nad svetovou populaci, ktera dnes je 7 miliard....

0/0
29.3.2008 14:27

Mat_Hawk

Možná jsem trochu mimo,

ale co takhle naučit se vařit? Uvařit téměř jakoukoli polívku snad zvládne každý - není potřeba ji kupovat v konzervě nebo sáčku. Koupě lepšího chleba taky snad nezruinuje- většina z nás ho přece nejí tři bochníky denně... Při vaření si vybírat suroviny, které mi vyhovují - jestli budu smažit na másle, sádle, oleji a jakém... Z jaké mouky, z jakých brambor, jaké druhy masa. No a pokud nejsou peníze, tak holt člověk musí jíst, jak mu peněženka dovolí... A kdo dává přednost kupovaným paštikám, párkům, salámům, převoněným jogurtům a různým sladkostem, tak se nemůže divit, že do sebe cpe často roztodivné kombinace ne zcela chutných nebo kvalitních surovin.

0/0
29.3.2008 13:46

hnusil

Re: Možná jsem trochu mimo,

dost mimo, dneska jsou i cerstve potraviny neskutecne smejdy

0/0
29.3.2008 16:56

Mat_Hawk

Re: Re: Možná jsem trochu mimo,

podle mě poněkud zevšeobecňujete. V kuchyni samozřejmě vždycky radši sáhnu po domácích vajíčkách a domácím másle a domácích sýrech i mase, o zelenině nemluvě, ale i v normálních obchodech se dají koupit kvalitní potraviny. Ovšem čekáte-li chuťové zázraky od rajčat vypěstovaných v únoru nebo třeba barvu od vajíček z klecových chovů, tak se samozřejmě nedočkáte. Taky si radši zaříznu vlastní slepici než kupuju zmrzlou bezhlavou v obchodě, ale tolik jich holt zas nemám...

0/0
29.3.2008 19:53

hnusil

Re: Re: Re: Možná jsem trochu mimo,

100% ovoce a zeleniny jsou prechemizovane hydroponni zrudy. Nekdy se stavte ve spanelsku na plantazi a nepochopite, v jakych silenych podminkach "pestuji" marocane zeleninu pro evropsky trh.

0/0
29.3.2008 21:26

Alfik

Re: Re: Re: Re: Možná jsem trochu mimo,

http://www.reflex.cz/Clanek21335.html

od přečtení toho před lety už nejím rajčata a omezili jsme doma vůbec zeleninu v zimě

0/0
29.3.2008 23:03







Najdete na iDNES.cz