Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Ve filetech se často skrývá voda za cenu rybího masa

Spíš než na pánev by se některé mrazené filety hodily k přípravě rybí polévky. Je v nich víc vody než masa. Když si koupíte kilo svíčkové, máte tisíc gramů masa a můžete se pustit do bifteků. Když si koupíte kilo mrazených rybích filetů, musíte počítat s tím, že se část váhy po rozmrazení promění ve vodu. Kolik zůstane masa?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

erben3

.

Dnes už dávno neplatí, že na prvním místě je spokojený zákazník, ale na prvním místě je co největší finanční ZISK za co nejmenší námahu. Snižování kvality výrobků už pozoruji dlouhou dobu a ne jenom u potravin. Elektronika, oblečení, sportovní potřeby...  Co bude ale výsledkem tohoto vývoje, je jasné: Výrobci budou mít miliardy šustivých papírků na kontech, ale za ně si budou moci nakoupit šunty obdobné těm, které sami vyrábí a které si sami jako spotřebitelé kupují na trhu od ostatních výrobců.

0/0
19.4.2008 18:31

veg4life

chtělo by to víc

vody, klidně i 100%...........ono by se pak přestalo s huntováním oceánů, stačilo by plnit sáčky "spotřebitelům" z kohoutku....:)

0/0
19.4.2008 9:02

inspektor

polyfosfáty

       Takže, jen aby bylo jasno : v ČR je možné polyfosfátů používat u ryb 5.000 mg na 1 kg, ale v EU 2x  více  tj. 10.000 mg na 1 kg, samozřejmě včetně přirozeně přítomného stopového P.  Jak je možné, že norma nesedí s normou EU? A ještě jedno srovnání. V ČR, aby se asi ochránili děti, tak norma u tavených sýrů činí 20.000 mg / 1 kg.

0/0
18.4.2008 21:16

brco

Jo, voda??

Mám podobné zkušenosti. Jinak by lidi měli číst, protože podobný článek jsem už četl asi před dvěma lety. A je velký problém, najít pořádnou rybu bez přidané vody. Jedno měřítko tu je. Kupovat jenom filety nebo filé, které je zmraženo přímo na moři v zpracovatelské lodi. Mám s tím zkušenost, že je to potom kvalitnější .

0/0
18.4.2008 20:46

poly

polyfosfát

Prosím paní Večerkovou o zveřejnění povoleného množství přidaných polyfosfátů u dalších potravinových komodit jako např. pečivo, sýry, atd. a porovnání jejich množství konzumace u dětí ve srovnání s rybami. Argumentace, jak polyfosfáty v rybách trpí děti, přičemž v jiných výrobcích ( a dětmi daleko daleko více oblíbených ) je povoleno výrazně vyšší množství, prostě nemůže obstát. Co vy na to, paní Večerková?

0/0
18.4.2008 20:23

objektivita

hm,hm

Hm, hm, zajímavý článek. Jen mi tam jako člověku zvyklému na objektivní informace chybí názor a reakce dalších stran jako např. výrobců a distributorů. Velmi by mě zajímalo i jejich vyjádření. Takto zde postrádám tak trochu princip fair play. Také zcela postrádám nějakou zmínku o situaci v Evropě. Patříme přece do EU a zcela jistě používáme metody měření vody v rybách v souladu s EU, že ? Nebo se pletu ? Proč zde absentuje názor evropského komisaře zodpovědného za kvalitu prodávaných rybích výrobků ? Kontaktovala paní Večerková nějakého výrobce, prošla si s ním jeho nabídku rybích výrobků, konzultovala si s distributory poptávku trhu a cenovou úroveň všech nabízených produktů ? Předpokládám, že nikoli, že celou situaci zcela bezmyšlenkovitě vytrhla z jakéhokoliv kontextu a připravila lidem "senzaci". Toto téme je bezesporu velmi zajímavé, ale měl by ho zpracovat skutečně objektivní profesionál. Pro příští tema navrhuji pí. Večerkové měření vody v houbách. Označí za podvodníka přírodu? 

0/0
18.4.2008 19:22

petr_pl

Autor je moula

...protoze jen moula si muze myslet, ze kdyz koupi 1 kg svickove, je to 1 kg masa. Je videt, ze nevi, jak se maso, masne vyrobky a uzeniny vyrabeji...

Zkuste se zeptat v chemicke tovarne trumf.cz

0/0
18.4.2008 18:51

Cista pravda

Re: Autor je moula

povidej jak se v chemicke tovarne vyrabi hovezi maso chytraku? Ja vzdycky myslel ze se na to musi zabit krava.

0/0
18.4.2008 20:21

username

diskutéři je to trochu jinak

článek je fakticky správně, byť je to pravda popsané trochu nejasně - nejde o obsah vody ve "svalovině", ten bude vždy výrazně větší, každé maso je ve výsledku voda z 90 procent. Jde o obsah přidané vody z nesprávného glazování či spíše ze snahy maximalizace zisku. Je to asi tak stejný podvod, jako kdyby měl prodejce kaprů z kádě na své váze dvě kila ledu, takže by dvoukilového kapra prodával jako čtyřkilového. Proto je normou stanoveno jen nízké množství vody, které se na glazování může použít, kde je drobné navýšení ceny vyváženo zvýšením výsledné kvality.

0/0
18.4.2008 18:39

Večerka Milan

Autorka píše bludy. Pozor na to !!!

        3, Kde se vzala ta dusíková metoda na zjišťování rybího masa ? V EU, USA, v Rusku, nebo Kurdistánu ? Vždyť s takovou povolenou odchylkou 10 % to v EU zakázali, tak my jsme snad ten Kurdistán?

        4, Filé se před kulinářskou úpravou musí jen stáhnout glazura tak , jak je popsáno, ale následně nikdy nerozmrazovat a to proto, aby bylo šťavnaté, voda se nesmí vyplavit, protože se vyplaví z rozpuštěného filé i rozpustné bílkoviny. Bohužel, jsme národ vepřového a u mořských ryb známe jen název filé, ale nerozlišujeme druhy ryb, což je základní, co státy s tradicí velké spotřeby ryb perfektně znají.

          A když nás ovlivňují takoví tzv. odborníci na všechno a nic, tak se nedivím, když  set národ krmí takovými rozumy, že přijde nějaký FICO a udělá nový tiskový zákon.

           Takže čekejme další BLUDY, protože proč by se paní Večerková unavovala opravou svých nepodložených bludů. Národe drž hubu a krok!

0/0
18.4.2008 17:40

JTB

Re: Autorka píše bludy. Pozor na to !!!

Vážený pane Večerko-Anonyme,

pokud jste nespokojený s odbornou úrovní článků v médiích, zkuste s nimi navázat spolupráci a napsat něco sám. Pokud to bude alespoň zajímavé, obvykle po Vás přepíší i totální hotentotštinu, aby to mohlo být publikováno. Nadávat a kritizovat ze zálohy ale umí každý s prominutím blbec. Jací čtenáři, takové noviny, tak si prosím nestěžujte. A odpusťte si ty nadávky.

0/0
18.4.2008 18:12

Večerka Milan

Autorka píše bludy ! Pozor na to !!!

  Takže doslova  B L U D Y proto,

          1, že porce, čili kostky jsou vyráběny z bloků / 7,5 kg /, které se nařežou na porce. Bloky jsou vyráběny složením těch filetů, které, pokud nejsou vyráběny formou tvarováním do bloků, tak jsou zmrazovány samostatně jako filety. Jen v případě, že se bloky vyrábí z mletého masa, nebo-li pilin, tak se to většinou objeví v rybích prstech. a to se tak dělá, hlavně kvůli stravitelnosti pro děti.

          2, co má zákazník v rybách najít, když v rybím mase je 82-86 % vody. Pokud by ten býk žil celý život ve vodě a ne na suchu, tak by svíčková měla také tolik vody. To je přirovnání jak stehno !!! A můžete mi poradit, kde si mohu přečíst definici rybího masa. Myslím tím v ČR, nebo v EU.

         

         

0/0
18.4.2008 17:22

Kuba

Re: Autorka píše bludy ! Pozor na to !!!

musim rict, ze tato cast o "pilinach" a "stravitelnosti"  me pobavila, nevzpominam se ze bych mel jako dite problem se stravitelnosti ryb, nebude se spis jednat o to, ze kdyz se neco sikovne obali do strouhanky tak to pak pri smazeni dokaze udrzet tvar lepe i kdyz je to v podstate jinak nepouzitelny odpad?

0/0
18.4.2008 21:21

hutr

kaše

Uvedene file NENI ryba, ale rybi kase. Takze pokud je tam 50% vody, tak je vse v poradku a kdo chce rybu, tak si koupi normalni rybu. Pokud tam voda nebude budou zakaznici chtejici rybí kasi vyrvavat, ze si koupili neco jineho. Nechapu jak muze nekdo delat takove testy, aniz by znal zaklady jidel. ;-O

0/0
18.4.2008 16:56

...a víme...

Chtělo by to ještě "infografiku"... Takhle je informační hodnota textu poloviční... !

0/0
18.4.2008 14:35

chenile

ano ano je to tak

ale coz oto vzhledem k male cene by mi ani to ze tam je nejaka voda navic nevadilo... ale problem je.. ze to maso se diky vode rozpadne na blato a neda se to jist... takze si vlasnte nekupujete ani 50% masa... ale uplnou kasi

0/0
18.4.2008 14:22







Najdete na iDNES.cz