Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Espreso nikdy nenalévejte do studeného šálku, říká odbornice

Přestože Petra Veselá uvaří desítky šálků kávy denně, sama jich vypije jen velmi málo. Mistryně České republiky v přípravě kávy má v Jílovém u Prahy vlastní kavárnu, kde nabízí tradiční varianty voňavého nápoje i různé speciality.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Ppetig

Škodlivé látky

Zaujalo mě, jak často se hovoří o "škodlivých látkách" , které se uvolňují při přípravě kávy tzv. turka. Nedalo mi to a prohlédl jsem vědeckou databázy SciFinder, zda se o tom nějaký autor někde zmiňuje. A co jsem našel? Krom mikrobioložky C . Levis, která zkoumala, zda v kávě mohou být mykotoxiny jako například v arašídech (prý zcela ojediněle a výjimečně), se o škodlivých látkách v turecké kávě zmiňuje pouze jeden článek - a jedním dechem dodává, že stejné látky ve stejných množstvích jsou přítomny v espressu, řecké kávě, kávě z kafetiéru, skandinávské vařené kávě, kávě z džezvy a všech dalších, které nejsou filtrovány přes PAPÍR! Autoři Katan a Urgert z Wageningenské univerzity našli látky cafestol a kahweol, které mají zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi.

Tuto reakci nepíši proto, abych někoho děsil - naopak - abych rozptýlil mystérium, že pouze espresso je dobrá káva. A to i přesto, že jej miluji celým srdcem.

0/0
17.5.2008 14:45

Vít Grepl

kvalita esspresa

Oceňuji Váš článek a jako milovník kávy bych rád zmínil jeden faktor, který jste ve Vašem příspěvku opoměli. Jedná se o kvalitu vody, která jednoznačně určuje výsledek.

S pozdravem  Vít Grepl

0/0
16.5.2008 13:49







Najdete na iDNES.cz