Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jihočeská niva zatím nedostane chráněné označení od EU

Sýr Jihočeská niva si bude muset o něco déle počkat na rozhodnutí, zda dostane chráněné zeměpisné označení od Evropské unie. Proti registraci tohoto sýra totiž podalo námitky Slovensko, které vyrábí sýr se stejným názvem. Evropská komise nyní rozhodne, zda jsou námitky přípustné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

MUDr. Peterka

Niva

Jestli se nepletu, tak pravý sýr Niva se vyrábí v obci Niva na Jižní Moravě a zraje v jeskyních Moravského krasu u obce Holtšýn.:-)[>-]

0/0
22.5.2008 8:30

babča

slováci

proč mne vlastně nepřekvapuje, že si čoboli chcou známkovat "jihočeská niva", !olomoucké tvarůžky"... to jsou přeci typické slovenské kraje! ach jo, blbější národ snad neexistuje, než čoboli.

0/0
21.5.2008 14:15

fanda

Re: slováci

Existuje, česká odnož, vo svete známa pod menom Čecháčci... To vám je verbeš, že by ste zaplakali!

0/0
21.5.2008 15:04

roman

Re: slováci

Možno keby si nebol nacionalistický primitív, zistil by si, že Niva sa spoločného štátu vyrábala a aj teraz vyrába aj na Slovensku. Je to taká istá blbosť, ako keď si Slovač chcela zaregistrovať špekáčky. Našťastie to neprešlo, odhliadnucť od skutočnosti, aký je to nezdravý humus plný múky.  Proti syrečkom SR nič nemá, ozývajú sa Nemci, ktorí v tom majú tradíciu a pred znárodnením ho v ČR vyrábalo niekoľko nemeckých rodín. Ono tie syrečky nie sú jedinečné na svete, v nemecky hovoriacich krajinách sa s nimi možno stretnúť v rôznych variantách. Je to podobná blbosť ako karlovarské oplátky - tie si pôvodná rodina po vyhnaní vyrába sama v Nemecku.

0/0
21.5.2008 16:38

Ppetig

Re: Re: slováci

Zaráží mě označení Jihočeská. Žádná slovenská rodina nikdy na běh českokrumlovské sýrárny vliv neměla, proč tedy Slovensko Jihočeskou nivu legislativně upravuje?

0/0
21.5.2008 17:48

J i ř í

To snad ne!

Chráněné označení pro olomoucké syrečky, které jsou českou specialitou, ANO, ale chránit Nivu, která je jen nepříliš povedenou kopií francouzského Roquefortu, to snad je hloupý vtip???

0/0
21.5.2008 13:37

Ppetig

Re: To snad ne!

Niva se rozhodně nesnaží být kopií fancouzského roquefortu, což se ostatně i vyplácí, jelikož není tak agresivní a hutná jako roquefort. Má dokonce i vlastní kmeny plísně. Neznalost neomlouvá, tak už nepiš.

0/0
21.5.2008 17:49

Jiří

Re: Re: To snad ne!

Roquefort ani další jeho kopie (Danablue atd.) mně rozhodně nepřipadají agresivní (což se Tvém stylu psaní říci nedá). Až uvidím Nivu na pultech ve Francii, tak jako Roquefort u nás, pak se nechám přesvědčit. Ale piš i nadále, já jsem demokrat a proto nikomu neříkám, aby už nepsal.

0/0
21.5.2008 18:33

Ppetig

Re: Re: Re: To snad ne!

Dobrá, srovnej roquefort, gorgonzolu a blue - pochopíš, co znamená agresivní sýr (chuťově). A niva se skutečně do Francie exportuje. Pochopitelně méně než do sousedních států, ale exportuje. A nechat se přesvědčit o čem? Že je méně agresivní? Demokrat možná jsi, ale plácáš hovadiny.

0/0
21.5.2008 20:47







Najdete na iDNES.cz