Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Když v hospodě místo kuchaře vaří amatér

Restaurace provozují amatéři a kuchaři neumí vařit. Takový názor si z testu hospod odnášejí odborníci. Z osmnácti hospod, které jsme navštívili, byly tak tři čtyři, kam bychom se rádi vrátili, shodují se Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu, a Radek Šubrt, šéfkuchař špičkového hotelu Le Palais.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Václav

Konec gastronomie

Jsem kuchař 49let,pracuji v pohostinství od 15 let,ale co zažívám v posledních letech nemá nic společněho s vařením,protože myju nádobí,;-(uklízím,zásobuji,topím v kuchyni pobíhám věčně sám,protože nejsou peníze na další pracovní síly,tím pádem hosté vše dostávají pozdě a nekvalitně moc mi to mrzí,ale nic nenadělám s majitelkou hotelu,protože je to těžká amatérka!!!!:-(Dostala od tatínka peníze na hotel a školy si kupuje a kupuje!!

0/0
21.9.2008 19:42

nalim

Dobré PR pro PKI a R. Šubrta část 2

Dneska je módní říkat, vařím pouze z čerstvých surovin. Bohužel se nemluví pak o kvalitě. Nevím, proč bych kvalitní polotovary nemohl dostat jako součást jídla v restauraci. Když si mohu koupit třeba sušená rajčata v oleji domů, tak to už je nemůžu podle vás dostat v jídle od profíka? Jděte si s tímto přežitým názorem do PKI, kam si děláte skrytý nábor. Co se týká jídel z české kuchyně, tak jsem na jídelním listku kuchyně R. Šubrta toho také moc neobjevil. :-)

0/0
8.7.2008 3:09

Radim

Re: Dobré PR pro PKI a R. Šubrta část 2

Co se týká Jídel z české kuchyně 8-o8-o nikdo jinej ty jídla z české kuchyně nechce - mimo  česka :-©

0/0
8.7.2008 3:21

nalim

Dobré PR pro PKI a R. Šubrta čast1

Jak je to jednoduché. Za hodinku vám dám rozhřešení, jak na tom gastronomicky jste a dám palec nahoru nebo dolů. V zahraničí by jste možná čelili i žalobě, neboť dělat kritika není vůbec tak jednoduché a nelze to dělat bez opakovaných návštěv. Úplně originální až směšné jsou některé vyslovené perly. "Hosté nechodí do restaurace za polotovary" a pod. Každý host chodí, když se chce najíst, samozřejmě na dobré jídlo, nezajímá ho tolik, jestli bere kuchař maso od tamtoho a koloniál od dalšího. Chce mít perfektní jídlo. Neoslní ho příprava jidla 6 hodin, uvítá radši, když to bude mít rychle a skvělé. Pokud kuchař neumí pracovat se surovinami včetně i těch polotovarů je blb a ať jde vrátit vyuční list.

0/0
8.7.2008 3:08

Robertino

Trošku nefér test II

Samozřejmě tenhle test vcelku vítám, máme o sobě přehled a pokud nám jde o zákazníka tak se snažíme pořád něco vylepšovat a shánět, ale vadí mi, že píšete na základě  p o u h é jedné návštěvy (i když kolikrát stačí, sám mám takové zkušenosti), ale v tom případě není tento test dostatečně objektivní, vždyť druhý den přiujde jiný kuchař a jiný číšník a výsledek je třeba naprosto opačný. A spousta lidí si z tohoto článku vyvodila že se jedná o setrvaý stav českého pohostinství a my hospodští jsme jen grázlové co kasírujou a jezděj si an dovolený a vaříme z kečupu, polívku ze sáčku a maso z N....ka.;-(;-)

0/0
30.6.2008 16:45

Radim

Re: Nejni to ani Trošku nefér test II

Jste známí podvodníci , kdo si objedná něco v české hospodě anglicky , německy aj 8-o bude ho to stát 3krát tolik nežli toho kdo to řekne česky 8-o

tolik k tomu českému pohostinství  Rv

0/0
8.7.2008 3:34

Robertino

Trošku nefér test

Pochopil bych, že si novinářka pozve k hodnocení restaurace odborníka, co už nepochopím, že si k hodnocení "obyčejné hospody" vezme šéfkuchaře z 5* hotelu a šéfa kulinářského institutu, jehož hlavním zájmem je naučit co nejvíc kuchařů vařit moderně čili vydělat peníze anám obyčejným kuchařům říkat jak děláme všechno špatně. Co se týká jídelníčku ...ten přece dělají zákazníci, já osobně abych měl pokoj a nemusel dělat každej den výjimky na nějaký speciality jsem taky stvořil monstrum o 200 jídlech, z kterýho šílím, ale kdybych ho neměl a lidi si nevybrali zrovinka to svoje maso nebo brokolici, salát a kdoví co ještě tak mně sežerou zaživa a víckrát nepřijdou. Snažím se vařit z čerstvých surovin, a především českou klasiku , ale za a něco takovýho sehnat v našem malým městě nebo dát za to pár set za kilo a chtít po lidech "nehorázný" peníze .. tak to můžu rovnou zavřít.;-)

0/0
30.6.2008 16:45

svatebčan

Zkušenosti s panem Šubrtem

Nevím, jak může pan Šubrt hodnotit obsluhu v pražských restauracích, když sám k zákazníkům chová drze a neomaleně, používá nátklakové vyjednávací prostředky a vydírá. Pokud zvažujete využití jeho cateringových služeb, doporučuji chtít buď vše písemně (do nejmenších detailů) v dostatečném předstihu, nebo raději na jeho služby rezignovat.

0/0
24.6.2008 13:05

soukromý test

Já se snažím zkoušet různé (pražské) restaurace, co se jídla týče. Asi nejlépe (v jakési rozumné cenové hladině) z toho vychází Potrefená husa... Jen v té v Bílkově ulici jsem ochutnal asi všechno, co vaří, a nic nového se tam v jídelníčku neobjevuje... Ale možná že jsem si na tuhle hospodu jen zvyknul... Bude to asi i - povětšinou - skvělou obsluhou...

0/0
23.6.2008 11:03

BedlamW

jj

Porad to mame v krvi......nekoho kontrolovat a vyhodnocovat. Ja bych to kurna nechal na zakaznikovi. Prece lidi nejsou uplni idioti a poznaji jestli jim to jidlo chutna a nebo nechutna. Dam si jidlo a chutna , tak prijdu znovu.Nechutna...neprijdu a majitel to casem bude muset zmenit a nebo to zavrit,ne?! A ze se sefkuchari pri kontrole rozplyvaji ze nekde meli cocku a leco8-o.....Tak na tyto jidla asi malokdo si zajde do restaurace...;-D

0/0
21.6.2008 15:28

Migel

Dobrá kritika restaurací, ale....!

....není ten, kdo určuje kvalitu jídel a nápojů v restauracích náhodou zákazník?! Totiž jen tak naokraj.... jaký strávník, taková hospoda. Většinou si kamarádi nemůžou vynachválit svíčkovou od babičky, pak přijdou do hospody a jsou zklamaní. Jenže tam vlastně nejdou za jídlem, ale za dalšími kamárády, na pivo a tak je to pořád dokola. Pořád se ještě kvalitněji a chutněji najíme u maminky nebo babičky, tak jídlo v běžných hospodách nikoho netankuje. V českých hospodách mi chybí prezentace jídel přímo kuchařem, vytvořit si jeho vztah se zákazníky. Jedině tak kuchař zjistí, co jim doopravdy chutná. Jinak souhlasim s autory, že se to vše trochu zlepšuje. :-) [>-]V:-)

0/0
21.6.2008 0:48

lukas

diky!

super! diky za inspiraci pri vybirani podniku, kez by takovych testu bylo vice!

0/0
20.6.2008 23:11

noname

skvělé

díky za takové testy, hlavně by se ale měla snažit ČOIka, protože spoustu toho co viděli by bylo na zavření. Jenže čoika dá tisícovku pokutu, když už někdy podnik zavře, tak si jej dotyčný otevře pod jiným obchodním názvem a jede se dál

Osobně chodím do restaurací dvakrát až třikrát denně a musím říct, že jsem se naučil hodně si vybírat. Hodně se to lepší, v Praze je velká konkurence, ale stejně většina restaurací kam chodí turisti je k ničemu. Znám jen jednu restauraci, kam chodím tak rád, že ji doporučuji i jiným a ti tam také od mého doporučení chodí pravidelně. Jenže teď se tam v poledne už stojí i patnáctiminutové fronty (má asi 300 míst k sezení v 5 sálech a na zahrádce), takže vám ji už snad ani neprozdradím ;) Ale zrovna včera jsem tam v noci utratil 3 tisíce za menší mojito party a byla to opět bomba

0/0
20.6.2008 22:20

farous

Do restaurace chodim nejradši jenom na pivo!

Když je první dobrý, dám si další, když ne, jdu o dům dál. Samozřejmě mluvim o restauracích, kdy jsem poprvé. Jinak na dobrý jídlo si radši nakoupím suroviny a udělám si to doma podle sebe! Pokud už jim v hospodě, dám si maso přírodní, aspoň ho vidim jak vypadá, hned když ho přinesou!

0/0
20.6.2008 20:23

paskudilek

Hmm, každému chutná něco jiného,

takže článek a výlet o ničem.

0/0
20.6.2008 13:59

roedor

Re: Hmm, každému chutná něco jiného,

hm, ale jídlo z polotovarů chce v restauraci málokdo, takže o ničem to rozhodně není

0/0
20.6.2008 14:28

Dr. Fe1

Re: Hmm, každému chutná něco jiného,

A dozvěděla ses jakej je Bursík v posteli ?

0/0
20.6.2008 14:49

mysack

Re: Hmm, každému chutná něco jiného,

no nevím, v mikrovlnce ohřívané jídlo od včerejška a rozvařené brambory snad nechutnají nikomu - o tom byl tenhle test.

Chodím do "té své" restaurace na oběd skoro každý den a už vím, co si mám dát a co ne, vím co mají z čerstvých surovin a co z mražených z makra, odkud berou maso a zeleninu, vím co kuchař umí (a co ne). Jenže když jsem někde, kde to neznám, dlouho váhám, jestli se mám najíst tam nebo onde - protože vzhled hospody opravdu může klamat

0/0
20.6.2008 15:00

Koumeles

Je to presne

Clovek prijde do restaurace a je tam sposuta minutek s kuretem na 100x jinak. Nejaka zbojnicka kapsa( to je plneny bramborak plnenym vsim co je skoda vyhodit, hlavne poradne ostry) polevka vyvar, nebo cesnekacka. Smazeny sejr, samzeny kvetak.....

0/0
20.6.2008 13:26

BedlamW

Re: Je to presne

Pokud tam maji ten samzeny kvetak...tak je to dobryyy!!;-)

0/0
21.6.2008 15:24

annakk

Souhlasim s nimi

Bohuzel , clovek fakt musi  dlouho hledat aby nasel hospodu kde se vubec VARI ! Je to samy kecup a mikrovlnka. Naucila jsem se skvele varit takze jime dobre. Ale rada chodim do hospody (restaurace, kavarny) a mrzi mne ze nemam na vyber. A chodim na stejne mista porad.

0/0
20.6.2008 13:05

mysack

Výborné

děkuji za dobrý článek a rozhovor.

Jako poměrně častý návštěvník restaurací mám pocit, že se situace za posledních 5 let trochu zlepšila.

Pan Šubrt to přesně vystihl: z prášku si můžu vařit doma, do restaurace jdu, protože chci aby se o mě postarali odborníci. 

0/0
20.6.2008 13:02

Rex

mistři

Tak jen doufám, že pánové nemají nic společného s podniky, kde je jídelníček o třech jídlech. A když si člověk něco vybere, tak mu donesou plk uprostřed obrovskégho talíře, obkroužený barevnou čárou, na tom položený nějaký lupen a přelité omáčkou.

0/0
20.6.2008 12:58

jméno

Re: mistři

Každý normální člověk ví, že pokud má restaurace na jídelníčku 200 položek, zákonitě se jedná o ty samé suroviny 100x obměněné (kuře na 50 způsobů apod.) nebo prostě nemůžou vařit z čerstvých surovin, protože by na tom prodělali kalhoty.

0/0
20.6.2008 14:31

dfdsf

kde jsou vysledky?

A kde jsou konkretni vysledky? V papirovem vydani? Nevidim o tom nikde info ani odkaz :(

0/0
20.6.2008 12:02

Milhaus1

Re: kde jsou vysledky?

výsledky vyšly v dnešní MF DNES, četl jsem je a byl jsem velmi překvapenR^

0/0
20.6.2008 22:55

J i ř í

To je ono!

Děkuji za výborný článek! To je přesně to, co mě na našich hospodách a restauracích vadí. Místo české kuchyně nabízejí parodii na italské těstoviny s kečupem a eidamem místo parmezánu - hrozné! Kdybyste ještě konkrétně napsali, kde to bylo dobré, rád bych tam zašel.

0/0
20.6.2008 11:46

apokar

Re: To je ono!

Vysledky testu jsou zde: http://ekonomika.idnes.cz/hospody-bez-napadu-a-bez-chuti-dk1-/test.asp?c=A080619_160750_spotrebitel_kam

0/0
20.6.2008 19:17







Najdete na iDNES.cz