Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Zlaté časy margarínu skončily, k máslu se ale lidé nevrací

Když loni překotně zdražovalo máslo až ke čtyřiceti korunám za kostku, výrobci margarínů se usmívali pod vousy. Místo másla totiž část zákazníků přešla na jeho náhražky – teď se však strany otočily. Margarín srovnal svou cenu s máslem a jeho zlatá doba tak, aspoň prozatím, skončila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Pelouze

Neco pro milovniky margarinu....

A 1994 Harvard University study, as well as research from other credible sources, concluded that a diet high in trans-fat doubles the chance for heart attack and decreases life expectancy. While trans-fats can occur naturally, they are most commonly associated with chemical preservative techniques, such as hydrogenation. During hydrogenation, liquid fats, like most vegetable oils, are infused with hydrogen atoms to make them semi-solid at room temperature. Unfortunately, the process produces trans-fatty acids, often in large amounts.

......BON APETIT

0/0
21.7.2008 18:51

Pelouze

Margarine je jednou molekulou od toho, aby to byl plastik!

Navysuje 5x riziko rakovin, snizuje kvalitu mleka u kojicich matek, snizuje imunni obranu ..... Vyzkousejte si sami doma. Nekde do garaze dejte kostku margarinu a prijdte za dva dny. Nebudou tam zadne mouchy, nebude mit zadnou plisen

0/0
21.7.2008 18:46

vyzivarka

jezisi lidi

....nejdriv si k tomu nekde neco prectete a pak teprve hlasejte rozumy dal.

Rozdil mezi maslem a margarinem je jeden jediny: to prvni je z mlika (zivocisny tuk, tj. zvysuje cholesterol), to druhy z rostlinneho oleje (logicky: rostlinny tuk, slozeni mastnych kyselin dle druhu oleje neutralni az pozitivni efekt na snizovani cholesterolu). Takze pokud jde nekomu o zdravi (a nejen o penize;-D), jednoznacne margos!!!

0/0
21.7.2008 14:39

p.sp.

Re: jezisi lidi

No, tak jasne to neni. Je dulezite, jaky margarin. Mnoho margarinu, vicemene vsechny, obsahuji trans nenasycene mastne kyseliny, ktere prispivaji k rozvoji aterosklerozy a porucham tukoveho metabolismu. Slouzi v margarinu k tomu, aby rostlinny tuk zustal tuhy a mel konzistenci vhodnou k roztirani. Takze rostlinne oleje ano, nejlepe olivovy, ale jen v tekute podobe jsou opravdu zdrave. V tuhe podobe je dobre vedet, jaky maji obsah trans nenasycenych mastnych kyselin. V nekterych zemich, kde je o tom lepsi povedomí, výrobci snižují obsah těchto MK na do´poručení místních úřadů (např. Food and Drugs Agency v USA). V Čechách o tom skoro nikdo neví a přežívá ono otrocké margarín = zdraví.

0/0
21.7.2008 17:50

vymrzovac

Re: Re: jezisi lidi

a proč "nejlépe olivový" ? Řepkový je kvalitativně srovnatelný,začíná se mluvit o tom,že "olivový" je víceméně otázka dobrého marketingu.My doma kupujeme převážně čistý řepkový,olivový pouze do salátů zasyrova kvůli chuti

0/0
22.7.2008 7:56

Dr. Evo Rubec

Re: jezisi lidi

cholesterol zvyšují sacharidy.

0/0
22.7.2008 7:59

stoklasova

reakce

Pro všechny, které zajímá téma rostlinných tuků, se doporučuji podívat na www.zdravykorinek.cz - je to dobrý zdroj informací a pomůže trochu vnést jasno do této diskuse.

0/0
21.7.2008 14:23

djdave2

urcite maslo

my se uz od ram a podobnych nahrazek k maslu vratili definitivne, to je to jedine prave zdrave ...

0/0
21.7.2008 14:12

vymrzovac

definujte....

...čemu říkáte "margarín" ?????   pod tímto názvem se nic neprodává,řekl bych,že češi preferují rostlinné tuky především s obsahem prospěšných omegamastných kyselin,a není to z důvodu ceny másla

0/0
21.7.2008 12:47

Troll

Kecy

v pátek jsem se zrovna koukal kolik stojí máslo, sice ho nekupuju a nekupuju ani margaríny, ale rozhodně nestojí 40 CZK, to snad jen Madeta, ostatní másla se pohybovala od 20 do 30 CZK..... Ator by měl jít někdy do krámu a kouknout na reálné ceny.

0/0
21.7.2008 8:44

djdave2

Re: Kecy

onekda jsme koupili ceske maslo za 17

0/0
21.7.2008 14:16

Blanka z Bejrůtu

Kecy o cholesterolu

jsou dávno vědci vyvráceny. Zjistilo se, že za tloustnutím populace nemůžou tuky, ale hlavně sacharidy.

0/0
20.7.2008 9:04

peepakuk

Re: Kecy o cholesterolu

... za tloustunutim populace je hlavne nedostatek pohybu a rozezranost lidi

0/0
20.7.2008 11:40

farous

Re: Re: Kecy o cholesterolu

Asi tak, ale pupkatejm tlusťochům jezdícím do supermarketu to nevysvětlíš! 

0/0
21.7.2008 10:11

Wendolene

Maslo je nejlepsi

Nejen na jidlo, ale i na peceni ruznych dobrutek. A kdyz mate kvalitni maslo, za chvili po vytazeni z lednice je mozne je roztirat.

Margarin je prilis chemicky a nikdy nebude chutnat stejne jako maslo. Spis si myslim, ze vetsina lidi zlenivela a chce snadno roztiratelny vyrobek.

Maslo je moc dobre, ale to uz tem margarinovym bambulum jen tezko clovek vysvetli.

0/0
19.7.2008 19:33

MASLO

Re: Maslo je nejlepsi

ano naprosty souhlas pecni na masle a dalsi vyrobky jsou daleko chutnejsi nez margariny ajine ruzne nahrazky nebo sracky vydavane za maslo ktere se da hned roztirat na chleb.... nejlepsi je klasicke opravdove maslo

0/0
20.7.2008 9:17

petr

Re: Maslo je nejlepsi

a neni to náhodou každého věc. Klidně si maž máslo na co chceš, je to tvoje právo. Já třeba nekupuji ani máslo ani margarín. Spadám do té kategorie, co jim utíká k jiným výrobkům

0/0
21.7.2008 9:52

farous

Re: Re: Maslo je nejlepsi

100 % tuk - tzv. sádlo? Taky mi chutná, ale je mi po tom těžko tak to radši nužeru!

0/0
21.7.2008 10:12

PetrD

Že by v Německu suroviny nezdražili ???

Chápu že ceny základních surovin pro výrobu margarinu stoupají...ale co nechápu proč stoupají u nás a né v německu kde při výrazně vyšší kupní síle obyvatelstva stojí RAMA cca 29,- kč ...a to bylo při kurzu eura cca 24,50...

0/0
19.7.2008 18:25

Hail Eris

Re: Že by v Německu suroviny nezdražili ???

R^

0/0
19.7.2008 19:28

aaa

Margarín je najlepší!!!

Margarín je najlepší!!!

Máslo se nadá roztíret tak jako margarín!!!V

0/0
19.7.2008 17:03

lurtz

Re: Margarín je najlepší!!!

kazda syntetika upravena jako margarin se bude dat rozetirat ; kup si poradne maslo a pujde rozetirat taky i po vyndani z lednicky.

to co pises je jen lacina reklama

0/0
19.7.2008 18:18

djdave2

Re: Margarín je najlepší!!!

to si radeji roztirej amarouny ;-D

0/0
21.7.2008 14:14

Italka

a co úmrtnost?

žiju v itálii a docela dost se tady řeší cholesterol. Copak jste v Čechách neslyšeli, že špatný tuky (hlavně z taveňáku - což je specifikum ćeska) zvyšuje cholesterol? se pak nedivim, že nemá kdo vydělávat na penzi, když umíráme mladý díky máslu, sádlu a jiným věcem, který ucpávaj cévy!

0/0
19.7.2008 16:29

zase-vlasy.cz

Re: a co úmrtnost?

V Itálii je problémem hlavně kouření :-/

A mimochodem - i nekvalitní margarín umí pořádně "ucpat" cévy Rv

0/0
19.7.2008 17:15

Italka

Re: Re: a co úmrtnost?

to chapu, ale proto snad nekvalitni margarin neprodavate ne? Rama, Becel (teda u vas Flora nebo tak nejak) je kvalitni, ale ty ostatni na tom budou asi hur. jak rikam, tavenaky jsou nejvetsi humus

0/0
19.7.2008 17:21

lurtz

Re: a co úmrtnost?

nerikam, ze cholesterol je zrovna zdravi prospesny, ale rozhodne to argument pro konzumaci syntetickych margarinu a nebo chemicky upravovanych rostlinych tuku.

A argument, ze mladi umiraji diky maslu nebo sadlu je nesmysl. Umiraji pripadne proto, ze nemaji vyvazenou zivotospravu. A navic se precpavaji syntetickymi potravinami. Tavenak tady snad nikdo nechvali a neni to argument pro margarin.

Jasne, pokud budes bastit tucna jidla a nebudes mit pohyb, tak to budes mit nahnuty, ale to neni duvod pro zakaz masla nebo sadla a nebo jinych veci.

Ono taky plati, ze vice na jihu budu potrebovat konzumovat mene tuku nez na severu (coz teda spise plati historicky, kdy nebylo centralni vytapeni a klimacky:)); ale jsme na to generacne navykli). Z vyzkumu je prokazane, ze napr. asiate maji problem s konzumaci mleka, kdezto evropane nikoli, coz je dano dlouhodobym rozdilnym stravovanim. Proste nejsme na svete vsichni stejni.

0/0
19.7.2008 17:52

majkl

Re: Re: a co úmrtnost?

Asiate z nove generace uz z mlikem problemy nemaji,lidi se porad geneticky meni ;-)

0/0
19.7.2008 18:14

lurtz

Re: Re: Re: a co úmrtnost?

souhlasim, jen jsem pri teto urovni zobecneni chtel ukazat na geneticke odlisnosti jednotlivych narodu.

Neplati obecne, ale ani to, co pises, pokud v nekterych oblastech s pitim mleka nezacali, tak geneticky proces zmeny muze trvat cela staleti nez jim mleko prestane va

0/0
19.7.2008 18:22

lurtz

Re: a co úmrtnost?

jeste doplnuji o clanek k margarinu a radoby rostlinym tukum : http://www.fzv.cz/web/fzv-akcni/aktualita-mesice/margariny/mail

0/0
19.7.2008 18:07

lurtz

Re: a co úmrtnost?

takze jednodusse, never vsemu jen proto, ze jsi v italii; firmy jsou tam podobne a reklamy maji rovnez podobne.

0/0
19.7.2008 18:09

radomir

Re: a co úmrtnost?

Moji dědové a babičky měli vlastní hospodářství. Máslo, špek, sádlo, škvarky, tvarohy, vepřové, králičí...atd. + vlastní pečení chleba - z této podle Vás velmi nezdravé stravy se chudáci dožili všichni okolo 80 let.....pokud někomu chutná Rama, eurošunka + podobné napodobeniny jídel, nechť si je kupuje......já jsem pro tradiční česká jídla!!

0/0
20.7.2008 8:19

majkl

Re: Re: a co úmrtnost?

dedove a babicky nemeli sedavy zpusob zivota,proto si to mohli dovolit :-) Kdyz budu cely den makat fyzicky,tak muzu bez problemu jist kaloricka jidla R^

0/0
22.7.2008 13:41

Milan

Re: a co úmrtnost?

Staří,kteří jedli máslo a sádlo přežívají a mladí margari'náci umírají.Jak se to srovnává s tvrzením o cholesterolu?

0/0
20.7.2008 12:34

djdave2

Re: a co úmrtnost?

talosi jsou hlavne specialisti na vyrobu mozarelli z recyklovanych proslych syru :) tak doboru chut ;-D(Y)

0/0
21.7.2008 14:15

c13

Všem ropákům

Vy všichni chytráci, kteří se bojíte plastátů z ropy potažmo z margarínu - vyrobte si margarín doma sami a uvidíte, jak moc chemie tam použijete: Olivový olej, palmový tuk, vejce, špetka soli. Rozpustit, zamíchat, zchladit a je to. Tak kde máte tu ropu nebo chemii??;-)

0/0
19.7.2008 16:25

lurtz

Re: Všem ropákům

sice nejsem chemik, ale ciste ekonomicky vztato; pri tomto slozeni by ten margarin nestal, co stoji.

A navic realita je urcite jina, protoze by ten margarin asi dlouho nevydrzel, pokud by tam byla tepelne neupravena vejce. A pokud ma vydrzet, tak uz tam zacnes cpat syntetiku pri tvem receptu.

Ale jinak zajimave a diky za recept, prilezitostne vyzkousim.

0/0
19.7.2008 17:56

Pelouze

Zapomel jsi HYDROGEN.....

Jedine on zmeni molekularni slozeni margarinuR^

0/0
21.7.2008 18:49

oId fashioned Vince III..

Kunerol je jenom odbarvená a ochucená vazelína

na mazání pístů parních lokomotiv...pfujdajbl:-©

0/0
19.7.2008 13:01

paskudilek

máslo je máslo

a někomu třeba stačí nafukovačka:-P

0/0
19.7.2008 12:47

oId fashioned Vince III..

Re: máslo je máslo

...a pak taky telefon-sex;-D;-D (V)

0/0
19.7.2008 13:02

paskudilek

Re: Re: máslo je máslo

;-D;-D

0/0
19.7.2008 13:51

lurtz

sadlo vs. rstlinne tuky

Tak me napada, jakto, ze na prepalene tuky napr. od maca se da jezdit autem; ze by se dalo jezdit na sadlo po peceni.  O tom jsem jeste neslysel. Ale jsem jen laik a nevim vse.

0/0
19.7.2008 12:31

X

V TESCO stojí máslo 16.50 Kč

Nevím proč bych měl kupovat něco jiného, když máslo stojí v rozmezí 16.50 - 23 Kč ikdyž není v akci. Na Ramu kašlu :-)

0/0
19.7.2008 12:28

lurtz

Re: V TESCO stojí máslo 16.50 Kč

A dival jste se, jaky podil tuku je v tom "masle" za 16??? Rekl bych, ze to zrovna moc maslo neni, co kupujete.

0/0
19.7.2008 12:32

Archivní Don Simón

Re: Re: V TESCO stojí máslo 16.50 Kč

82% a stojí 15,90, btw pozdravuj Sarumana.;-)

0/0
19.7.2008 12:42

lurtz

Re: Re: Re: V TESCO stojí máslo 16.50 Kč

az na to, ze tech 82% je stuzeny tuk, ktery ma k maslu daleko; pozdrav pri nejblizsi prilezitosti vyridim:)

0/0
19.7.2008 13:06

MiroTR

Re: Re: Re: Re: V TESCO stojí máslo 16.50 Kč

A zbytek voda. Když ho vyndáte z lednice, je jak kámen.

0/0
19.7.2008 13:21

Eso Rimmer

Re: Re: Re: Re: V TESCO stojí máslo 16.50 Kč

Pokud by to byl ztužený rostlinný tuk, tak by to výrobce nemohl nazývat máslem, to by bylo klamání spotřebitele. Musel by to nazvat jinak, jako například "Zlatá haná".

0/0
19.7.2008 13:31

Rezza

Re: Re: Re: Re: Re: V TESCO stojí máslo 16.50 Kč

Fakt na tom pisou napis "maslo". Ale nema to s nim nic spolecneho. Konzistenci margarin, vuni margarin, chuti jeste horsi nez margarin.

0/0
19.7.2008 14:00







Najdete na iDNES.cz