Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Test MF DNES: Restaurace rozlévají jiné víno, než jaké nabízejí

Dáváte si v restauraci decku vína nebo vinný střik? Pokud vám není jedno, co pijete, přesvědčte se raději, z čeho vám víno nalévají. Některé restaurace totiž nabízejí ve svých lístcích něco jiného, než pak skutečně rozlévají. A nepovažují to za problém. Víno jako víno.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Venca_z_undergroundu

Víno v lahvičkách?

Vinař je tak zaneprázdněn, že by nemohl stíhat plnit své víno do tak malých nádob, jako jsou dvou- popř. třídecové lahve. Navíc je pravdou, že dodatečná práce složitost výroby ( je jednodušší naplnit 0,7 litrovou láhev, než plnit 2-krát více malých lahví ) úměrně zvyšuje cenu obsahu, v tomto případě vína;-O Souhlasím s tím, že kvalita by tím rapidně stoupla R^

0/0
11.10.2008 11:40

VL

Bílá nebo červená

Nejotřesnější případ neschopnosti personálu jsem zažil v jedné restauraci, kde se číšnice na objednávku sedmičky frankocky zeptala: "červenou nebo bílou"?

0/0
15.9.2008 2:16

umek

Pritom jak to v Cesku chodi

muzem byt radi,ze zatim davaji sice jine vino,ale porad vino:-)jinak jedine co se v hospode vyplati je cepovane pivo,vse ostatni je predrazene,snad jeste kofola i kdyz za tu uz se vydava taky kde co:-P

0/0
12.9.2008 13:35

*MILAN*

České Budějovice-kavárna Jeanine!!!POZOR PODVOD!!

Stejně tak klame i v kavárně Jeanine na Husově třídě...místo objednané RC coly nam přinesl rozlévanou Tarra colu(z kauflandu)za 23,-Kč !!!! a víno má taktéž vichčiol nejlevnější a prodává ho za plnou palbu!!!už tam nikdy NEJDU !!!!!!!Rv

0/0
12.9.2008 13:31

bilaorchidej

Re: České Budějovice-kavárna Jeanine!!!POZOR PODVOD!!

mno, rc kola je taky pěknej shit:-P

0/0
12.9.2008 14:10

king

Jak?

Tak jinak, pokud mam zajem o kvalitni vino a nejsem uplne znaly, co mam delat?

Z nize uvedenych prispevku vyplyva, ze jsem idealni kandidat pro piti patoku nejen v reatauracich, ale i ve sklipku na Morave, kde se mi bude dokonce nekdo tise smat jake ze to vino piji.

0/0
12.9.2008 11:19

anders22

Re: Jak?

nejjednodussi je priznat pravdu:)))) clovek, kteryho vino zajima, ti rad poradi:)))

0/0
12.9.2008 11:48

Jakub

Re: Re: Jak?

Přesně... když budeš dělat machra, jen se na tvůj účet někdo pobaví. Dobrý vinař tě provede sklepem představí ti odrůdy a nechce ti pokazit chuť. Když mu řekneš, že tě to zajímá, ale nerozumíš tomu, nebude do tebe lít patoky... pokud je to tedy slušný a dobrý vinař.

0/0
12.9.2008 13:09

Mar__tanka

Re: Re: Re: Jak?

tak nějak..loni na moravě sme vlezli do sklípku, hned ve dveřích sme jim víceméně přiznali, že tomu moc nerozumíme, že rozlišujeme na bílý-červený, chutná-nechutná - sklepmistra sme rozesmáli a pak nás provedl i svým soukromým sklepem, výborně sme se pobavili a ještě se něco přiučili...R^

nikdo nebyl ochuzen, my sme tam nechali slušný peníz, ale kromě vína si odnesli i pár zajímavých rad;-)

0/0
12.9.2008 13:20

Nero

Re: Re: Re: Re: Jak?

Nejen na Moravě, loni jsem v  kempu /!/ YMCA na Sázavě potkal přívlastková8-oR^ vína ze Zaječí, a nejen to, a neprodělávali, když se chce...je to v lidech, že...

0/0
13.9.2008 16:46

pepin

Re: Jak?

Bez do supermarketu a kupuj vina kolem stovky. Levnejsi nejsou dobry a u drazsich uz moc nepoznas rozdil... a bacha na barikovana vina.. to byvaji vetsinou maskovany patoky.

Mimochodem jeden vinar mi rikal, ze se v poslednich letech diky globalnimu oteplovani :)  vinu dari, takze se vina podznamkovavaji, Vino s nizsi cukernatosti proste nenaroste a vina nizsich jakosti jsou nejprodavanejsi.

0/0
12.9.2008 12:02

Venca_z_undergroundu

Re: Jak?

Pokud chceš kvalitu, nechoď do supermarketu ;-D

0/0
11.10.2008 11:43

Alechin

Re: Jak?

je to jednoduche, napiste mi mail na alechin@klikni.cz a ja ves vezmu do sklipka :)

0/0
12.9.2008 12:34

kája

Re: Re: Jak?

na moravě ve sklípkách měli  "víno" pro pražáky. Je to tak ještě ;-D;-D;-D

0/0
12.9.2008 13:19

Pat

Re: Jak?

To je trochu ujetý, ne? Když nepoznáš kvalitní víno, proč za něho chceš utrácet?! Kupuj prostě to, co Ti chutná. Objektivně to možná bude patok, subjektivně budeš spokojený. A to by mělo být to hlavní. Pokud se chceš někam aktivně posunout, tak bych chodil na různé ochutnávky nebo výstavy. Máš tam jedinečnou možnost v krátké době ochutnat mnoho vín a udělat si jasno o svých preferencích bez nutnosti spoléhat na chuťovou paměť a bez narušení vjemu proměnlivými jevy (nálada, zdravotní stav, jídlo, prostředí...).

0/0
12.9.2008 13:03

Mar__tanka

když mám chuť pít víno v restauraci,

objednám si na stůl celou lahev - a mám jistotu co piju.

Jinak si nedokážu představit, jak by asi stouply ceny, pokud by se prodávalo víno ve dvoudeckovém skle.

Stačí se podívat, kolik stojí v 0,2 skle voda nebo třeba coca-cola...

0/0
12.9.2008 10:56

TrueRobos

Re: když mám chuť pít víno v restauraci,

"Bartender, bottle of champagne! And don't you dare open it, I want to know what I'm drinking." - - - Oblíbená hláška z Quick and the Dead. Od westernových dob restauratéři moc nepokročili :-)

0/0
20.9.2008 16:00

babacek

Restaurace rozlévají....

Proto je lepší si dát raději celou láhev a část nechat než vypít patoky.

A to alespoň v restauracích kde jste poprvé, tam kam chodíte pravidelně a znáte již poměry je to něco jiného a pak tak záleží na tom jak vaše chuťové pohárky dokáží rozeznat…

0/0
12.9.2008 6:25

Ondra

Re: Restaurace rozlévají....

Já si dávám raději dvě;-D

0/0
12.9.2008 9:36

babacek

Re: Re: Restaurace rozlévají....

Tak to aby si pomalu začal hledat odbornou pomoc. :-)

0/0
12.9.2008 9:39

Chmelař

víno skoro nepiju

ale tohle je humus. Nějací restauratéři se ještě hájí tím, že je top jedno. To už si rovnou host může objednat nákladaný hermelím a dostat utopence s tím, že je to jedno, jídlo jako jídlo.

0/0
11.9.2008 20:47

babacek

Re: víno skoro nepiju

...víno skoro nepiju.

Pivo dělá hezká těla, viď ?;-)

0/0
12.9.2008 6:27

Libra74

Vínko

Jakej máte problém dát si v restauraci celou sedmičku, kterou vám otevřou přímo před váma u stolu a vidíte, co pijete? :-P

0/0
11.9.2008 20:35

Krak

Re: Vínko

Třeba ten, že po sedmičce neodjedeš autem... Teda já bych to neriskoval :-)

0/0
11.9.2008 23:44

Sallmi

Re: Re: Vínko

A po dvou dvoudeckách odjedeš? To je jako dát sedmičku ve dvou.

0/0
12.9.2008 7:02

Krak

Re: Re: Re: Vínko

Nikoliv, já piju pivo... Ale vozí mě žena a 4 deci jsou tak na čtyři hodiny...

0/0
12.9.2008 13:03

Ludek_II

Re: Vínko

Chci blbej vinny strik...Pan restaurater krade a ja mu mam jeste davat penize za celou lahev ?? No to nemyslite vazne 8-o

0/0
12.9.2008 10:58

Sallmi

Re: Re: Vínko

to je ale tvůj problém

0/0
12.9.2008 11:52

Ludek_II

Re: Re: Re: Vínko

Můj problém je, že chci platit za poctvivé služby ? 8-o No lol...už to neber prosím tě ;-D

0/0
12.9.2008 15:07

####

na vinu je nemsi zisk nez na nealku tak proc se snazit.

na vine neni takovy vyvar jak na obycejne vode...

0/0
11.9.2008 20:26

Reveil

Ja to v Cechach resim takto.

V restauracich si davam jen staroceske speciality ke kterym je samozrejme (kvuli mnozstvi tuku) lepsi piti pivo (plznicku ja moooc rad). To znamena, ze v ceske restauraci jim jen veprove na vsechny zpusoby a ne bifteky ze stolete kravy. Ja vim, s nezvyklym zaludkem to zamava, takze vzdy v lekarne koupim "Hylak Forte"...... ten mi pomuze od strevnich problemu, ktere se jinak zacinaji projevovat mezi tretim a ctvrtym dnem.

No v Cesku vzdy vydrzim tak tyden az deset dni (clovek zjisti ze je to tu furt stejne .... ) a jedu domu. Pak se ja, parizsky Cech uz moc tesim na obycejny biftek s hranolky v prvni Brasserie na roku a Pichet Medocu ............... ;-)

0/0
11.9.2008 20:00

pavelthelong

Re: Ja to v Cechach resim takto.

kdyz vim, jake lahudky nabizeji francouzske vykrmny pocinaje bagetou artesanal pres burgundske hovezi po ustrice ze Sete, hergot...proc si davat hranolky? To je nactiutrhani, kdyz v uz v kazdem Geantu dostanu takovou terrine du canard, ze se mi budou sbihat sliny jeste tyden.........

0/0
11.9.2008 21:07

Reveil

Re: Re: Ja to v Cechach resim takto.

Vite, ja proste ten uplne klasickej biftek s hranolky a dobrym vinem o poledni prestavce v praci moc rad ....................... ;-)

0/0
12.9.2008 6:45

drevak_patlak

Re: Ja to v Cechach resim takto.

To není tak úplně pravda. Chcete-li pomoci trávení tučného jídla, můžete si dát i víno, ale v tomto případě je potřeba si dát vyzrálejší a prokvašenější červené, které obsahuje více alkoholu a extraktivních látek, které pak působí podobně jako pivo. Nesmíte toho ale pochopitelně vypít 2 litry.

0/0
13.9.2008 12:18

ciankal

krabičák

je krabičák.    :-)

0/0
11.9.2008 17:29

Sallmi

Re: krabičák

To jo, ale není to víno.

0/0
12.9.2008 7:04

pavelthelong

jedina moznost, jak pi rozumna vina

je vystehovat se.  Dokud jsem zil v CR, tak jsem jaksi nemel duveru k vinum a ta drazsi si vubec nekupoval. Dneska ziji v severnim Nemecku, 40 km daleko mam vinotheku, kde si vino nejprve ochutnam a pak teprve koupim, a to za cenu zhruba 50-70% toho, co stoji v CR. Vina na piti od 3,80 Euro, slusnejsi pod 6 Euro, dobra za 10-14 Euro. A kdyz chci spickovou kvalitu a jenom 2 dcl, jedu do Pianobaru v Hannoveru, co vlastni Italove. Tam sice stoji sklenicka i 8 Euro, ale ta kvalitka.......A za vsechno muzou Moravaci, kdyz jsem v r. 2003 byl 4 dny v kvetnu v Mikulove, tak mne nalili takove vino, ze jsem se podekoval.........ale treba ze Sauternes jsem si privezl taky flasticku, ne sice Crand Cru, ale jak ta chutnala......;-D

0/0
11.9.2008 17:22

Sallmi

Re: jedina moznost, jak pi rozumna vina

Jestli to nebude tím předsudkem, že moravské víno je dobré víno. Osobně si vína kupuji u nás ve městě ve vinotéce, kde si nechám poradit od obsluhy se sommeliérskými zkouškami a ješte jsem nešlápnul vedle. Záleží totiž také na tom, k jaké příležitosti víno kupuji, co k němu budu jíst a podobně. Nejednou se mi stalo, že jsem si dal jídlo a k němu doporučené víno a tyto se navzájem výborně doplňovaly. Po jídle ještě nějaké víno zbylo, ale po půl hodině, již mi nechutnalo. Jinak osobně dávám přednost vínům z Žernosek, i když jsou podstatně hůře k sehnání.

0/0
12.9.2008 7:13

cerná hlava

pivo

manzelka dostala místo cerveného vína belgické pivo v restauraci ve Stepánské. Vedoucí to zduvodnil tím, ze si servírka spletla etikety.

Prijedeme do Cech a nabídka v restauraci - frankovka nebo.. frankovka:-/

0/0
11.9.2008 17:19

a8n

Re: pivo

Furt lepší než frankovka nebo francovka.;-D;-D

0/0
11.9.2008 21:16

dedamraz

francouzka vina

no ja casto tecu, kdyz vidim lahev nejakyho francouzskyho suntu za peti az desetinasobnou cenu nez ve francii v supermarketu...lidi si to pak daji a maj pocit ze nic moc, ze co na tech vinej jako je...a pritom by za podobno cenu uz mohli mit celkem dost slusnou lahev...ale to by pak restauraterum musel stacit treba jen 50% marze...mne to prijde i tak slusny, ale jim asi ne...a jinak cest vyjimkam...

0/0
11.9.2008 17:02

chenile

nektere z vas opravdu nechapu

jak se muzete zastavat tech zlodeju..

i kdybych nepoznal cervene od bileho pokud si drahe vino zaplatim mam ho dostat.. a je uplne jedno jestli to poznam nebo jestli si s nim vycistim zuby..

0/0
11.9.2008 16:56

Milan

Ve vinárně

Na Moravě máme speciální vína pro pražáky

0/0
11.9.2008 16:37

Filip

Re: Ve vinárně

Uz nejenom pro Prazany. Uz si je delate sami sobe a burcak delate z jablek. To neni z moji hlavy, ale z hlavy mych moravskych kamaradu. Vinari na Morave uz nerozlisuji mezi Brnany, Prazany nebo Olomoucany. Hlavne, kdyz to sype. Riznout vodou, dosladit. Ono to taky vykvasi. Tak proc by kontrolovali, co s tim delaji v hospode :-)

0/0
11.9.2008 16:43

aaa

Re: Ve vinárně

a tim se jako chlubis ? ty hovado

0/0
11.9.2008 16:51

Jarda

Re: Ve vinárně

Jo jo salon moravských vím, jeden speciál vedle druhého. Jemná kyselinka, chuť lehce nasládlá, cítíte ořechy, vůni ovoce, trochu jako po melounu a celá ta přehlídka v tělocvičně ZDŠ nebo v kultůráku. Přeji hodně speciálů, uberte trochu chemie na tu konzervaci.

0/0
11.9.2008 17:04

Winebibber

Re: Ve vinárně

buď zticha ;-O h ňu pe... děláš akorát ostudu ostatním... pochybuji, že ta ses k nějakému vínu vůbec někdy dostal... (Y)

0/0
12.9.2008 8:45

Todd Berrtuzzi

Co řešíte ?

že vohnouti voliči levice nepoznají dobré víno a chlemtají krabičáky ? Že místo masa v párcích žerou jen separát a soju ? no hlavně, že je to levný a zbyde na Blesk , aby si přečetli jak žije "smetánka" ;-D;-D;-D

0/0
11.9.2008 16:27

otmara

Re: Co řešíte ?

Todde. Zapomněl jsi použít "socky". Mně spíše jde o "rádoby podnikatele", kteří ve jménu tržního hospodářství pouze kradou, okrádají zákazníky! Jdi do (Y) s těmi svými názory!

0/0
11.9.2008 18:33

xyb

opačné případy

měl jsem jako provozovatel baru několikrát opačný problém - snažil jsem se dávat lidem to nejlepší ( ne nejdražší ), a několikrát jsem narazil. Třeba úsměvná historka, rozléval jsem normálně i dražší vína - to jedno bylo francouzské bílé, které mělo záměrně mírné perlení ( Sur de Lie ) ... no co jsem si vyslechl, to je jasné:-))) Nebo třeba takový koktejl Margarita z lepší tequily - třeba Don Julio - ten alkohol už je tak jemný, že v koktejlu nekope a okamžitě jste nařčeni, že tam žádná tequila není. Do Bloody Mary i kdybyste nalili 2 dcl vodky, tak stejně 2 z 10 lidí budou tvrdit, že tam žádná vodka není:-))) Chce to nějaký standart ... ale jinak musím s článkem souhlasit, opravdu to v našich končinách v 80 % vypadá tak, jak je popisováno.

0/0
11.9.2008 16:17







Najdete na iDNES.cz