Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Finta vinařů, vzácné ledové víno z mrazáku

Někteří vinaři přišli na jednoduchý způsob, jak bez problémů vyrobit vzácné ledové víno. Místo toho, aby nechávali hrozny na vinici až do doby, kdy začne mrznout, jednoduše je strčí do mrazáku. Má to ale háček. Je to podvod a mohou za to podle vinařského zákona dostat až pětimilionovou pokutu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Domaine HUGO

LEdove vino

Ledove vino, ktere je vyrobenou prirodni cestou tzn zmrzlo na vinici je senzorycky rozeznatelne od "ledoveho vina " z mrazaku ! 

Vino vyrobeno v mrazaku, nesplnuje zakonem dane podminky pro priznani privlastku - Ledove vino tudiz tak nemuze byt oznacovano !

Uvidime kolik ledoveho vina bude tento rok, nebot tento rocnik je vice nez nepriznivy pro vyrobu ledovych vin, kdo zanadbal v prubehu roku managment vinice stezi si muze dovolit ryskovat ! Clanek hodnotim jako, prinosny, odbornost clanku je primo umerna cilove skupine periodika ! R^

0/0
10.12.2008 10:34

Filosofelita

Mimochodem..Ty slupky se znehodnocují,

aby takocvé  víno nikdo nemohhl  dělat..

0/0
8.12.2008 11:31

Filosofelita

Kdyb si redaktorka přečetla

Heralde Tribune:

How sweet it is.

Decoding Alsace winws...

Ještě ráda by si koupila Sovignon ze Znojma, nebo celtlinské zelené ze Znojma..

Prop zdraví..

0/0
8.12.2008 11:25

jacobsen

Vidím, že u vína to frčí

a tak se ještě jednou přidám. Proč lze/nelze vyrobit ledové víno pouhým zmražením hroznů. Samozřejmě to je možné, ale má to svá ale, kvůli kterým se to nedělá. Za prvé, víno je přírodní produkt a i to je důvod, proč ho obdivujeme a pijeme. Dalším důvodem je vyzrálost hroznů - to přirozené přemrznutí je tu i proto, že přijde v zimě, logicky:-), a hrozny tak mají celý dlouhý podzim na to, aby zrály. Ta šťáva uvnitř není jenom voda a cukr, ale především komplex aromatických látek, kyselin... A aby se vytvořila ta pravá směs, je potřeba dlouhá doba zrání. Kdybyste nechali zrznout zářiovou sklizeň, získali byste prostě sladkou šťávu. Je pravda, že někdy mráz nepřichází a vinař se dostává do úzkých, protože ani hrozny nevydrží vše, začíná je napadat hniloba a hrozí ztráta úrody. Pak máte dvě možnosti. Sklidit a získat víno, které bude výběrem z bobulí nebo z cibéb, nebo neztrácet nervy. Tady je asi jediný okamžik, kdy by mohly nastoupin mrazící boxy, ale pak už by to nebyla ta vzácnost.

0/0
8.12.2008 10:16

purplepickle

je to jedno

Snobi si muzou delat co chteji ale kdyz ja zadny rozdil mezi tim nepoznam, tak koupim to levnejsi. Taky s diamantama, mam radsi synteticky rostouci v laboratori, jsou levne, nemusim se obavat jestli je ztratim anebo mi to nekdo ukrade a zbydou mi prachy na dalsi veci.

0/0
8.12.2008 7:02

matesakoid

Re: je to jedno

Ono to ledove vino je sice pekelne drahe, ale tak je strasne moc dobre. To vis, ze na bezne piti si clovek da radsi dobre rulandske, ale treba ke svatecni prilezitosti je ledovka moc dobra (nekdy az moc sladka).

To mas stejne jako s diamanty - urcite nepouzijes diamant za pul mice na vyriznuti tabulky skla do dveri :-)

0/0
8.12.2008 11:17

sealth

I jinde

Jeste bych dodal ze se ledove vino dela i v USA...A pravdepodobne i jinde ale ja pil nekolik ze statu Washington.

0/0
8.12.2008 2:10

matesakoid

Re: I jinde

Washington je docela dost na severu = neni problem aby vino zmrzlo :)

No, tady se ted prodava "prave ledove vino" 0,7l za 135.- odnekud z Rakouska...

To bude mnamka a la Lidl... (ble)

0/0
8.12.2008 11:19

Taffey

Pro mě osobně je velký rozdíl,

jestli vzniklo ledové víno na vinici nebo v mražáku. Chuťově to sice vůbec nepoznám, protože je, zkrátka, stejné, ale když si koupím drahou lahev vína (viz dále), tak ho nekupuji jen kvůli chuti. Ale taky kvůli jakémusi fílingu. Je to totéž, jakobych si koupil na dveře mosaznou kliku vyrobenou na pantografu nebo udělanou ručně. To je, alespoň pro mě, propastný rozdíl. Nebo obraz od jeho skutečného autora nebo nemlich stejný od někoho, kdo umí perfektně imitovat. No, uznáte sami, že to je rozdíl. A s tím vínem je to nemlich tak. Mám ve sklepě malý archívek vín. Rýnské ryzlingy od roku 1997. A spoustu dalších. Ledová a slámová vína tam má taky, ovšem ta dostávám od klientů. Nedávno jsem jedno utevřel a měl jsem pocit, že piju zahuštěný vinný sirup. Nic pro mě. Kam se ledové víno hrabe na rok starý sauvignon, suchý a vonící a chutnající po kopřivách? Za 1/40 ceny?

0/0
7.12.2008 11:43

Jirka2

Re: Pro mě osobně je velký rozdíl,

Ledová nebo slámová vína obsahují 200 a více g/l. Ale nedá se říci, že by to byl vyloženě vinný sirup. Např. ledvé vetlínské zelené vedle té  "sladkosti" má i tu kyselou dochuť. Navíc tato vína nejsou určena ke konzumaci "ve velkém". A každému suchá vína nemusí chutnat. Někdo má raději přírodní polosladká nebo i sladší vína. POchopitelně bez doslazování.

0/0
7.12.2008 19:29

sealth

Re: Pro mě osobně je velký rozdíl,

Taffey, promin ale Ty jsi jelito....

0/0
8.12.2008 8:18

sobak

ledové víno

vzhledem k tomu že ledové víno je drahé a není určeno k velkoprodukci tedy kromě jednoho vinařství , tak hrozno pro ledové víno zůstává na velmi malém procentu vinic, takže jsem už i zažil kde se dlouho nedostávalo mrazivé -7, tak se zakryla viniční trať plachtou a začal se do uzavřeného prostoru pod plachtu vhánět mrazivý vzduch, okolní teplota byla v noci kolem -3 a pod plachtou teploměry naměřili v průměru -9, inspektor to vzal, protože podmínky byli splněny a mohlo se sklízet, samozdřejmě se to pak projevý v ceně pokud jde takové víno do prodeje na burze

0/0
7.12.2008 10:03

zcek

minus sedm

Další zásadní chyba v článku je ta, že hrozny pro ledové víno se sklízí, když je venku nejméně minus sedm stupňů. Správně má být "nejvíce minus sedm", protože se slízí při teplotách nižších a těch minus sedm je přípustné maximum. Ale autor článku problematice rozumí evidentně jak koza náklaďáku, takže kdo by ho bral vážně.Rv

0/0
6.12.2008 23:21

Jirka2

Re: minus sedm

Obávám se, že se mýlite vy, nikoli autor článku. Skutečně je to nejméně minus sedm stupňů. Někteří výrobci přímo uvádějí při jaké teplotě byly hrozny sklizeny. Např. ledové víno Rulandské šedé 2005 výrobce Znovín Znojmo - hrozny byly sklizeny 2.12.2005 při teplotě - 8,02 °C. Červený tramín 2004 z Révy Rakvice - sklizeň 26.1.2005 při teplotě - 9 °C.

0/0
7.12.2008 19:22

josef_spejbl

Re: minus sedm

asi tomu nebudete věřít, ale minus šest je více než minus sedm........a minus osm je méně než minus sedum........:-)

0/0
7.12.2008 20:02

Jirka2

Re: minus sedm

Omlouvám se. Správně má být alespoň - 7 °C. :-)

0/0
7.12.2008 20:36

josef_spejbl

Re: minus sedm

tzn. že ten na tebou měl pravdu......:-)

0/0
7.12.2008 20:40

Niky79

Re: minus sedm

Ale to jsou kecy. Normalni clovek si pod "nejméně minus sedm stupňů" predstavi, ze tech -7 je minimalni teplota, pod kterou je mozne to sklizet.

Kdyz napises "nejvíce minus sedm", uplne z toho na me krici informace, ze -8 je uz nepripustne.

0/0
20.12.2008 20:12

moravan.sk

Hmmm.............

Přestaňte psát blbosti, nic o tom nevíte. Radši diskutujte o tajemné černé hmotě nacházející se nedaleko Země.

0/0
6.12.2008 19:35

matesakoid

Re: Hmmm.............

Co je na ni tajemneho? Obycejna instalaterska kozena tasky, v ni tri sroubovaky, pilka na zelezo, smotek chlupu na kapajici kohoutky, hasak, francouzak, svacina a kombinacky....

Tuhle to zkoumal jeden astronom a nekecam, bylo to tam....

0/0
8.12.2008 11:21

Martin Kostera

Zbytečný problém

Tak ať to prodávají jako "ledové víno z mrazáku"(nebo něco dostatečně odlišného) a o něco levněji a stejně se bude prodávat.

Připadá mi to podobně hloupé, jako "značkové" oblečení na tržnici - lidé si ho nekupují kvůli proužkům, ale protože je levné.  Jen to prodejci dosud nepochopili...

0/0
6.12.2008 16:42

rruzicka

Hmmm

Nechápu proč tomu článku něco vyčítáte. Vždyť je přesně v duchu Mladé fronty. Vymyslí se nějaká "kauza" a pak se k tomu sežene nějaký materiál.

A jinak, kdo chce slaďák, ať si ho pije. Jen mě štve, že na prestižnějších, nebo aspoň snobštějších ochutnávkách na nic než na slaďáky nenarazíte. Přemýšlím, jestli ty ledové, slámové či výběry z hroznů mají větší sladkost, než normální  hrozny třeba z Itálie, anebo jestli naši vinaři neumí s vysokou přirozenou cukernatostí dělat a ta k místo suchého vína vyrobí nějaký sice voňavý, ale v zásadě hnusný slaďák.

Teda, ledové a slámové vína tu vyšší cukernatost mít budou, ale výběr z hroznů? - No, nevyznám se v tom.

0/0
5.12.2008 23:34

ladaxxt

Re: Hmmm

nevyznáš.. ;-)

0/0
6.12.2008 5:21

sealth

Re: Hmmm

Icewine se nepopiji s veceri ale ucucava pri zakusku.....Podobne vino se dela z plesnivych hroznu,samozrejme potrebujete tu spravnou plisen Fungus Botrytis...Pouziva se ve sladkych dezertnich vinech Sauternes a Tokai Azsu.

Takze kdyz si das nejake krevety nebo scallopsy,popijej k tomu Sauvignon Blanc, kdyz si das steak popijej k tomu Cabernet Sauvignon a k zakusku nebo po zakusku si dej malou sklenicku ledoveho vina...

0/0
8.12.2008 2:08

Todd Bertuzzi - verze 2

Pokud je ledové víno z mražáku

stejné jako ledové víno z vinice , tak na co si páni vinaři hrají ?

0/0
5.12.2008 11:06

moravan.sk

Re: Pokud je ledové víno z mražáku

Já to také nechápu. Pripadá mi to jako blbost. Pokud je kvalita stejná, tak co blbnou. Je to ochrana snobství za velké peníze a mastění si kapes vinařú.Kdyby se to tak dělalo masově, nemohlo by to tolik stát. A ani nevěřím, že to tak nedělají. Jenom čekají, aby zmrzlo , před svědky sklidí trochu a zbytek se dodělá technicky.

A kvasinky do moštu pŕidávat mohou? Co si nevydají vyhlášku, že kvasit mohou jen to o co se příroda sama postará kvasinkami?;-D

0/0
5.12.2008 14:00

Tomáš Nemravný

Re: Pokud je ledové víno z mražáku

Na cenu. Protože když se to dělá poctivě, tak je to vzácnost s odpovídající cenou. V mrazáku to udělá každej jouda, a cena půjde prudce dolů. Ledové víno je delikatesa (i když mně osobně je ukradená), prodávaná v lahvičkách po 0,2 l.

A Kaufland najednou vrhne na trh lahve 0,5 l za cenu té 0,2 l láhve... Takže odkud je ledové víno z Kauflandu?

0/0
5.12.2008 23:35

qwenda

Re: Pokud je ledové víno z mražáku

Ledové víno jsem v Kauflandu neviděl, ale předpokládám, a teď odpovídám na Vaši otázku, že zřejmě nebude od těch zlodějských syčáků z Moravy, nýbrž z jiné země.

0/0
6.12.2008 8:12

ladaxxt

No a to je taky jeden z dobrých důvodů..

proč pít zásadně PIVO :-P

0/0
5.12.2008 3:36

fana36

nemrzne.

Vždyť jeto jednoduché. Víno ledové nejde vyrobit, když nemrzne. Má je někdo vyrobené, tak jedině podvodem.

0/0
4.12.2008 19:49

ladaxxt

Re: nemrzne.

aha.. ono ještě nemrzlo..?

0/0
5.12.2008 3:29

Stir78

Když to chutná stejně z mrazáku...

... tak proč se kolem toho dělají takový cavyky? Ať se na to třeba píše, že to je z mrazáku. Ale jestli to někdo chce kvůli chuti a ne jako investici nebo aby jen ukázal, že na to má, tak proč to nevyrábět?

0/0
4.12.2008 13:02

ladaxxt

Re: Když to chutná stejně z mrazáku...

může to vyrábět kdo chce, jen to nesmí označovat jako ledové víno.. Může třeba zkusit mrazákové víno..:-P

0/0
5.12.2008 3:30

sealth

Re: Když to chutná stejně z mrazáku...

No jo ono to je jako s diamanty...Dokazeme vyrobit uplne totoznou kvalitu synteticky ale lidi si preci nekoupi nejakej syntetickej "smejd " pri jehoz vyrobe nezarvalo aspon deset cernochu,ze...

0/0
8.12.2008 2:17

Praotec

Inspektor by mel byt pri sk;izni ne,kdyz uz inspektorovat ja

ze?!

0/0
4.12.2008 10:42

ladaxxt

Re: Inspektor by mel byt pri sk;izni ne,kdyz uz inspektorova

what?

0/0
5.12.2008 3:31

jacobsen

Stupidní článek

Autorka článku o problematice ví asi tolik, jako já o principu spalovacího motoru. Vím, že tam cosi vybuchuje, pohybuje pístem a to celé mě pak veze do vinohradu. Ale ve víně se zase vyznám já. Popsanou metodou je sice víno vyrobitelné, ale... Ledové víno se přísně hlídá. Při jeho sklizni asistují úředníci inspekce. Vinař musí předem deklarovat, z jaké výměry ledové připravuje a z toho se vypočítá objem. Co je navíc, je neprodejné. A nejlepší víno je pořád to prodané. Prostě to nejde díky přísné kontrole.

0/0
3.12.2008 18:40

Cofola

Re: Stupidní článek

Ale ona přesně o tomto v závěru článku píše. Tady zase někdo čte jenom nadpisy a hned odsuzuje...

0/0
3.12.2008 21:42

jacobsen

Re: Stupidní článek

milá milý Cofolo. Celý článek je postavený na vodě. Mohlo by se napsat třeba i následující: Finta vinařů, skvělá vína z vody. A mohlo by to pokračovat asi takto. Je starou dobrou praxí českých vinařů nic nevyhodit a používat výlisky hroznů pro výrobu vína? Jak? Jednoduše. Takzvané matoliny, které zůstanou po vylisování hroznů, namočí přes noc do vody a druhý den opět vylisují. Voda získá aroma hroznů, dodaný řepný cukr položí základ kvalitnímu kvasu, po kterém vznikne alkohol i pro odborníka nerozeznatelný od toho hroznového. K problému se vyjádří pan Půček: Ano, jsou vítečníci, kteří takto víno vyrábějí. Someliér podotkne, že takto se dá víno opravdu vyrobit a pro laika nerozeznatelné od toho opravdického. Pak se vypočítá, že vyrobit litr takového vína stojí asi čtyři koruny. V článku chybí jedno jediné vinařství, které by se něčeho takového dopustilo a to mi na něm opravdu vadí. Autorka si vymyslela kauzu a celou ji na nevím čí zakízku vyrobila.

0/0
4.12.2008 7:41

jacobsen

Re: Stupidní článek

A mimochodem, víte, že výše popsanou technologií se vyrábí víno v Kalifornii a pak se vozí do Evropy. Americké zákony to nezakazují a volný trh zase nedovoluje tato pseudovína do evropy dovážet. Takže až půjdete kolem regálu v supermarketu a uvidíte Chardonay za 50 Kč, země původu USA, vzpomeňte si na mě.

0/0
4.12.2008 7:42

hell365

Re: Stupidní článek

Tenhle pán o víně neví vůbec nic, jen dělá chytrýho, je směšný;-D

0/0
4.12.2008 9:13

hell365

Re: Stupidní článek

viz portské níže;-D;-D

0/0
4.12.2008 9:16

jacobsen

Re: Stupidní článek

pro úplnost v reakci na portské níže: portské, ale také třeba madeira, - to je především oxidativní kvašení vína. stejně tak by mohlo vyzrávat i v akátových sudech, které se hojně používaly například na Moravě, Slovensku či Maďarsku. Proto je u nás dřevěný sud hudbou minulosti. Pro bílá vína potřebujete zabránit přístupu vzduchu a tak se používají kovové či plastové nádoby a od dřeva se ustupuje. Dřevěný sud je vhodný pro červené víno, protože tam je zase naopak mikrooxidace žádoucí.

 

Portské pouhým nasypáním dřevěných pilin nevyrobíte, zato barique ano. Portské víno nevzniká vyluhováním thaninů, tak vzniká barique. Ale toto jsou probůh základní spotřebitelské znalosti vína, ne?

0/0
4.12.2008 10:02

logar

Re: Stupidní článek

Pane jacobsene. O vasich znalostech nepochybuji, ale pokud pisete, ze se ve vine, kvuli kontrolam, neda podvadet, tak bud lzete a nebo jste hlůpý. Vzhledem k tomu, že každý snob trvá na suchém víně, které ale musí být sladké, tak se jim ho dopřáva v libovolnem mnozstvi. A sladí se kde je treba, nikdo to neprizna, osmozuje se a vydava se to za vino mrazene, slamove atd. Nejlepsi vino pro mne je to loňské (každoročně) a ostatek je pro snoby, kteří si myslí, že tomu rozumějí a chtějí se vytáhnout před jinými snoby, kolik jsou schopni a ochotni za vino utratit. A vsechna vina v lahvi piji blokovana a hloupe cekaji, az jim ve vinotekach "zarchivují" a zestarnou.

0/0
4.12.2008 13:02

gagaryn

Re: Stupidní článek

mě taky nejvíc chutná loňské a to ani nejsem znalec.:-)

0/0
4.12.2008 13:05

jacobsen

Re: Stupidní článek

Dobrý den, nevím jak reagovat na člověka, který o nejde k urážce daleko a o lidech kolem sebe říká, že jsou hlůpí. To reprezentuje Vás, Vaše vzdělání a vychování, o které se snažili Vaši rodiče. Podvádět se dá naprosto všude a ve všem. Jen je to někde snazší a někde složitější. A zrovna u toho ledového je to fakt problém, když vám za zadkem stojí inspektor s teploměrem a počítá každý hrozen, který házíte do bedýnky. Jestliže chce někdo pít suché víno s chutí sladké, budiž, v cukřence se pro takového hosta restaurace najde jistě pár zrníček. V jednom se shodneme. Mám taky rád mladá svěží vína, suchá a do archivu sáhnu jen málokdy a rozhodně to není výraz snobství, ale spíše zvědavost nad tím, jak se to víno po deseti letech změnilo.

Všem milovníkům moravských vín přeji jen ta kvalitní a hlavně to, aby díky takovým přihlouplým článkům na naše vína nezanevřeli. To by žádný německý, rakouský nebo francouzský novinář neudělal, aby takto hloupě vymyslel pomluvu a šířil tiskem.

0/0
4.12.2008 14:25

Jirka2

Re: Stupidní článek

Obávám se, že o víně toho opravdu moc nevíte. Suché víno totiž nemůže být sladké. Suchá vína mohou obsahovatmax 4 g zbytkového cukru, polosuchá max. 12 g/l, polosladká nejvýše 45 g/l a sladká nejméně 45/g/l.

0/0
7.12.2008 19:56

sealth

Re: Stupidní článek

Mate sice pravdu ale.....Nekteri lide si pletou sladkost a ' fruitynes" a vino muze byt suche ale pri tom mit tak vyrazanou ovocnou chut ze si lide mysli ze je sladke...

0/0
8.12.2008 7:31

Petr Tenzor

Re: Stupidní článek

život duševně méněceného jedince, jako je hell365, musí být opravdu těžký. Píše o něčem, o čem nic neví a do konce života mu nedojde, že je to on, kdo se ztrapnil. Proto si myslím že bychom se mu už neměli smát.

0/0
5.12.2008 18:08

qwenda

Re: Stupidní článek

A které konkrétní vinařství z Kalifornie máte na mysli Vy ? Viz Váš příspěvek výše, že Vám vadí, že autorka neuvádí konkrétní vinařství. A jak vlastně víte Vy  o tom máčení již vylisovaných hroznů. Nejste třeba vinař z Moravy?

0/0
6.12.2008 8:34







Najdete na iDNES.cz