Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Američané kvůli krizi šetří na spropitném

Zaměstnanci amerických hotelů nebo restaurací mají strach o spropitné. Zákazníci na něm totiž kvůli finanční krizi začínají šetřit. "Slyšel jsem, že je snižují. Dělám si obavy," řekl Joe Gilmartin, portýr luxusního hotelu na Manhattanu, pro kterého je spropitné důležitým příjmem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Dr.Ozd

Autor píše...

mnoho zaměstnanců kteří dostávají dýška,má hodinovou mzdu nižší než oficiálních minimálních 6,55 dolaru.Co je to za kravinu,nikdo nemůže mít nižší mzdu než minimální,tedy pokud není zaměstnán jen tak načerno a bez jakékoli evidence.To platí jak v USA tak všude jinde na světě.

0/0
22.2.2009 7:37

BedlamW

Re: Autor píše...

A kazdy stat v USA ma myslim jinou minimalni mzdu. A pokud ten cisnik je zamestnan na bilo, tak MUSI dostat minimalni mzdu!

0/0
23.2.2009 12:19

kulus

pamatuji si

ze v NYC se navrhoval ci existoval zakon, ze cisnici automaticky platili dane z 15% utraty. Citli pokud nekdo dal mene nez 15% dyska, tak to oni museli doplacet. Vubec dyska v USA to je kapitola sama o sobe - existuji ruzne pravidla kolik komu (vcetne treba postakum na konci roku). Radsi davam dyska v Japonsku - tam se zadne nedavaji.

0/0
25.1.2009 17:31

captain cook

Re: pamatuji si

jj - dyska v USA jsou kapitola sama o sobe.

0/0
26.1.2009 12:04

halalik

Dýško

Amíci a dýško 20%? TO se snad pos* v kině, ne?

Já dýška nedávám, pouze zaokrouhluji. Platím třeba 138 korun, tak řeknu "150, dobrý". Když je to 146 korun, tak taky "150, dobrý". Když je to přesně za 150 korun, tak má zkrátka smůlu - výjmečně, pokud je nadnormální spokojenost, tak k desítkový platbě "přihodím" pětku či dvě.

Dalo by se říct, že v průměru dávám tak 5%, víc ne.

Pokud pingl zkasíruje za hodinu 10 lidí a za celý den tedy cca 100-150 lidí, z každýho má v průměru na zpropitném 7 korun, tak mu to za měsíc hodí 14 tisíc... to mu musí k té minimální mzdě stačit...

0/0
4.1.2009 14:31

captain cook

Re: Dýško

jakou souvislost ma dysko tebou davane (v Kc) s Americany o nichz se zminujes na zacatku?

0/0
4.1.2009 15:20

Execute

Re: Dýško

Takové,jako ty,miluju.Sranda.V česku se chovám stejně, jko Ty. en 150 zaokrouhluju ze slušnosti na 160. Když jsem byl poprvé v USA a ve velkém potravinovém obchodňáku mi pěkně snědá to žena zabalila potraviny do igelitek (zadarmo) a já viděl, jak lidé občas hodí drobné - obtěžující to výdavek z platby - do kelímku. Já platil kreditkou a v kapse mi překáželo pár centů.Tak jsem si řekl,hodím ji to tam,čilé to ženě.Ona vytřeštila oči a nato ji z očí vytryskly slzy, vyndala z kelímku mnou vhozené ocenění, mrštila s tím o zem a utekla.Ale v restauracích na Manhattanu ke každému (na naše poměry malinkému)pivu(asi 6 USD)se běžně počítá jeden navíc.Ovšem na diskotéce je nedat servírce za každý drink 4 USD navíc je už velká ostuda.Větší, než jsem udělal při prvním nákupu potravin.Ale v poslední době přibývá cizinců i ze Západní Evropy, co se nezeptají a automaticky za oběd nedají žádné spropitné navíc.To je, jakoby Vám zaměstnavatel strhnul 2/3 z platu.Některé restaurace si sprostě zvedly ceny.

0/0
4.1.2009 16:03

czechmade

Re: Dýško

hmm nebyl jsi v usa ze ?

0/0
7.1.2009 19:55

B.Walsh

Co znám

nějaké servírky, tak tringelty jsou skutečně na penězích dost poznat, říkají že kdyby je neměly, tak tu práci ani nedělají.

0/0
9.12.2008 12:13

trolll3

Dížko - co toje?

Dížka jsem nikdy nedával a dávat nebudu - proč? Ping, který pracuje v konkrétní hospodě nebo restauraci snad nedostává plat? Kuchařka, která to jídlo připravila taky něco dostává navíc? Ne, tak proč bych měl dávat  pinglovi do kapsy  nezdaněné peníze.- vydělané na černo!!!;-O

0/0
9.12.2008 11:41

Dynko

Re: Dížko - co toje?

a ted si predstav, ze treba v Kolumbii ani na tip necekaji a rovnou ti ho napisou na ucet:) tam by ses asi posral:)

0/0
16.12.2008 11:07

captain cook

Re: Dížko - co toje?

no a co je "service charge 8%" nebo 10% pripisovana automaticky na ucet v ruznych zemich?  Videl jsem to v Cesku, v Italii, v Rakousku i jinde. Na jidelnicku je to casto uvedeno hodne malinkymi pismenky dole na konci stranky. Doufaji, ze si toho turista nevsimne, koukne na konecnou sumu na uctu, zaplati a prida tuzer navic. Tuzer navrch na tuzer. Americti turiste takhle naleti zvlast casto, protoze jsou zvykli na tuzery jako fakt jejich kazdodenniho zivota. V hotelich nechavaji tuzer i na polstari pro pokojskou.

0/0
16.12.2008 13:09

czechmade

Re: Dížko - co toje?

V usa se ve spouste restauraci pripisuje dysko k cilovemu uctu a kdyz nezaplatis tak na tebe muzou zavolat policii ;)

0/0
7.1.2009 19:57

-=koloděj=-

U holiče taky?

To jsem nevěděl, že se dává dýško i u holiče :-) ... tam teda nikdy navíc nedávám. V restauraci jo, protože "se to dělá", někdy to má souvislost s obsluhou (když je opravdu dobrá, dávám víc) ale většinou furt stejně do 10-20 Kč a ano, beru to jako dárek navíc.

0/0
9.12.2008 11:21

captain cook

Re: U holiče taky?

v Cesku se u holice/kadernika dava tuzer odjakziva...kde zijes?8-o

0/0
16.12.2008 7:57

regulator

Re: U holiče taky?

zije v cesku ale kde se striha.:?

0/0
21.12.2008 23:18

Execute

Re: U holiče taky?

Pokud si na hlavě necháváš dělat černošské praménky, tak se Ti nedivím. Tuzér nechávají jen ženské. No ale já vlastně taky zaokrouhluji, jako bych si dal jen pivco. Do 10 Kc, takze más pravdu.

0/0
4.1.2009 16:10

BedlamW

Re: U holiče taky?

Dolni Lhota...asi!;-D

0/0
23.2.2009 12:24

erben3

.

"Lahve vodky a sušenky,..." - fakt VODKY?  8-o

0/0
9.12.2008 10:27

Rubik1

Re: .

Jo a ted na vodce usetri vic nez o kolik klesne spropitne. :-)

0/0
16.12.2008 1:10

První z posledních

Klausova famílie má se spropitným taky velké zkušenosti

z ČEZu jim dali dýško 100 000 000 Kč a Lívie byla ve formě spropitného Narcisovi trpěna v mnoho správních radách ;-D

0/0
9.12.2008 8:01

Martin Kostera

Re: Klausova famílie má se spropitným taky velké zkušenosti

Už jste byl na policii, nebo jen tak nezávazně pomlouváte a lžete?

0/0
9.12.2008 8:12

Rubik1

Re: Klausova famílie má se spropitným taky velké zkušenosti

Od kdy je dýško nelegální? Nikdo kvůli němu na policii nepůjde!

0/0
16.12.2008 1:12

Martin Kostera

Re: Klausova famílie má se spropitným taky velké zkušenosti

O dýšku očividně řeč nebyla...

0/0
16.12.2008 6:08

traveler

Spropitné v US

se automaticky připočítává k výsledné částce neb se taky daní. Jedná se o 10-15% a je to tam přímo uvedeno. Veškeré spropitné nad tuto částku je vlastně  spropitné navíc a věřím, že to už lidi přestávají dávat...

0/0
9.12.2008 7:41

MeziOci

Re: Spropitné v US

No nevim, pracoval jsem v beru v Michiganu 3 roky jako barman, bar to je na cca 200 lidi a zadne dysko se automaticky nezapocitava, a lidi dysko davaji a davali porad docela dost slusne, utrata 7-8$ tak daji $10, nad $35 je dysko zhruba $10 a vice, pri platbe kreditkou zase zaokrouluji nahoru na nejake pekne cislo. Je to dobry prijem protoze barmani v usa maji tak 4-5 na hodinu + ty dyska :-)

0/0
9.12.2008 8:31

ouagadougou

Re: Spropitné v US

mě osobně přijde spropitné jako blbost od základu. co já mám pátrat, kolik dát pinglovi bokem, aby se milostivě neksichtil. ať si obsluhu včetně ochoty započítají do cen a dají mi svatý pokoj.

0/0
9.12.2008 9:02

tos42

Re: Spropitné v US

Presne tak, chapu, ze ten system je takto nastaveny a ze na tom vydelavaji majitele podniku a davaji tak sve zamestnance na milost a nemilost zakazniku. Davat dysko (a to predevsim v ceskych pomerech) mi prijde nesmysl, vzdyt ta cena bez dyska, kterou platim je i s obsluhou, ne. Kdyz zaplatim za obed 200 Kc, tak snad mi nekdo nechce tvrdit, ze to jsou pouze naklady na vyrobu toho jidla.

Vsude jinde jsou dyska blbost. Kdyz mi v dealer proda novy auto, nejen ze nechce zadny "dysko", ale vetsinou mi jeste da slevu...

0/0
9.12.2008 9:20

poemcz

Re: Spropitné v US

zkus si zajet do USA a uvidis rozdil, tam tvori dyzka podtsatnny prijem vsek ervirek barmanu a rznzch povolani a hned vidis rozdil kdyz sednes servirka se usmeje zepta se jak se mas , jsi spokojen das 20 procent nejsi nedas nic. u nas ma cisnik vetsinou sve jiste a na dyzkach zase az tak nespoleha..a jeste k tomu daneni tispu. dyzka se "musely" deklarovat a danit ..ale vite jak co neslo prez kasu kreditkou kde byla dyzka napsana tak jako by nebylo...a jelikoz vetsina tipsu byla cash tak se nedeklarovalo skoro nic.

0/0
9.12.2008 9:42

blecha1

Re: Spropitné v US

Takže v emerice co servírka to skoro ku..a? Takhle to totiž funguje i v bordelech a nejen v emerice. ;-D

0/0
9.12.2008 10:41

captain cook

Re: Spropitné v US

je videt, ze jsi specialista na bo*dely;-D

Americane jsou notoricky znami tim, ze plati zamestnance ve vsech turistickych a jinych "sluzebnich" odvetvich (od pruvodcu a cisniku po pokojske a poslicky) tak mizerne, ze jejich mzdy se skutecne bez poradnych tuzeru neobejdou. Proto jsou VSICHNI ve "sluzebnim" pomeru nuceni zakazniky obskakovat, aby si zajistili tuzery. Pritom majitele na tom vydelavaji, protoze setri na vyplatach i danich a zakaznik to za ne doplaci z vlastni kapsy. POKUD si ovsem myslis, ze ochotny personal v restauraci nebo hotelu je nic jineho nez ku/wy v bo*delu kam chodis, pak jsi ubozak.

% tuzeru jsou vytistena na jidelnicku. Pres 15%, nekde min. 20% V nekterych statech je to dokonce chraneno zakonem a personal muze na tuzer neplaticiho zakaznika zavolat policii jako na neplaticiho hosta. To uz popsalo par Anglicanu, kteri se odhodlali vzit americke moresy na paskal.

0/0
16.12.2008 8:10

traveler

Re: Spropitné v US

MeziOci: To záleží na tom, kdys tam byl. je to celkem novinka...

0/0
9.12.2008 11:52

BedlamW

Re: Spropitné v US

traveler......nelzi. V USA se nic automaticky nepripocitava, ale je to na tobe kolik das a treba cernosi jsou znami tim, ze nedavaji vubec. Ale zazil jsem , ze nektere hospody mely zavedene, ze kdyz prislo najednou vice jak 8 lidi, tak jim to automaticky pripsali na ucet.......

0/0
23.2.2009 12:28







Najdete na iDNES.cz