Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Video: Podívejte se, jak se rodí pivo

S pivem je to tak trochu jako s fotbalem. Češi ho milují a většina z nich si myslí, že mu rozumí. Notoricky známé jsou alespoň základní ingredience k jeho výrobě, tedy chmel, slad, voda a kvasnice. Podívejte se, jak vzniká oblíbený český mok v plzeňském minipivovaru Purkmistr.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Jára1

Podívej se..........

Tšžko Anežko těžko.

0/0
23.3.2009 12:20

lada123

mapa

http://mapa.pivni.info/

0/0
10.3.2009 10:43

demon5

ABC

Obrat ze se neco rodi, ze neco vznika, ja v cestine naprosto bezny. Kdyz nekdo napise ze jste vul, tak asi take nema na mysli presny vyznam toho slova.

0/0
8.3.2009 16:06

demon5

Re: ABC

Add babacek

0/0
8.3.2009 16:08

babacek

Podívejte se, jak se rodí pivo

Tak to jsem nevěděl, že pivo se rodí.;-(

To se tedy asi děti vaří, ne?:-P

0/0
7.3.2009 4:40

Tomáš Nemravný

Re: Podívejte se, jak se rodí pivo

A jak bys regáloval na básnický obrat "rodí se nový den" ;-D?

0/0
8.3.2009 20:08

kondicioner

Re: Podívejte se, jak se rodí pivo

to je vul co?;-D

0/0
11.3.2009 21:17

babacek

Re: Podívejte se, jak se rodí pivo

Svítání !

0/0
12.3.2009 5:33

Buraking

fuj

Od pohledu poznám, že to je humus....

0/0
7.3.2009 3:06

babacek

Re: fuj

Á pán je znalec.;-D;-D;-D

0/0
7.3.2009 4:42

Tomáš Nemravný

Re: fuj

Jasně, a ta chemikálie,  co vyrábí v Prazdroji, je lahůdka ;-D.

0/0
8.3.2009 15:53

Ig-n-or

Re: fuj

jj, ti už ani neví jak chmel vypadá :-/  To jsou samé granuláty a urychlovače, a pivo mají hotové za tři dny. Všechno co mají dělat kvasnice tam dodávají uměle...  Snad ještě Prazdroj se trošku drží :-(  

0/0
11.3.2009 9:16

vvvv

Re: fuj

No, Prazdroj se ještě drží, ale Gambrinus se pít nedá. Ale myslím, že Prazdroj vidí toho chmelu víc než pivo v leckterém minipivovaru, nebo si myslíte, že sládci malých pivovarů si práci neulehčují? Granule bych vůbec neodsuzoval, spíš jde o kvalitu chmele. Ale jinak souhlas, kvašení šidí. Ještěže máme výběr a malé pivovary.

Akorát u nás na Plzeňsku je trochu problém s tou velkou nadvládou, naštěstí v Dobřanech (6tis. lidí) máme kromě minipivovaru také hospody se Svijany, Klášterem nebo Hrubým Rozozcem. A kromě toho i Stellu a Hoogaarden (ten pro odvážné :-)). Řekl bych, že větší výběr než v Plzni. A když cestuji po českých zemích, tak vždycky načepuju nějaké místní patoky :-), které jsou skoro vždy ňam.

0/0
13.3.2009 8:25

anonymní alkoholik

Dyť

se to nedá pít :-©:-©:-©

0/0
6.3.2009 12:08

gpt999

Re: Dyť

co jako, pivo ? muhehe, dej si limcu

0/0
6.3.2009 15:23

babacek

Re: Dyť

Ten pije od čtyřky másla až po petrolej a tady dělá znalce.;-D

0/0
7.3.2009 4:41

Hucul

Diky za tip!

Na Velikonoce se chystame s kamarady Svedy navstivit CR a mame v planu navstivit Plzen a okoli. Tohle zni jako presne ta destinace, ze ktere budou Svedi celi ricni. :o)

0/0
6.3.2009 10:53

kožicháč

Re: Diky za tip!

Zdravím, určitě vřele doporučuji. Již několikrát jsme zde zakotvili a nikdy zklamáni nebyli. Můžete si s přáteli navíc zahrát bowling v přilehlém objektu. Doporučuji navíc zmíněné borůvkové pivko, posledně (před týdnem) bylo skvělé, naopak mě trochu zklamala pšenička... V Plzni je to dle mého to nejlepší co se týče kombinace skvělého pivečka, jídla, obsluhy a prostředí !!! R^ Dále můžete porovnat s místním druhým minipivovarem v centru města Panství Lautensack pivko zn. "Lotr" a v neposlední řadě bych doporučil nedaleký minipivovar v Dobřanech "Modrá Hvězda" se svými speciály.

0/0
6.3.2009 11:31

Hucul

Re: Diky za tip!

Jee, dekuju. A muzete mi rict neco blizsiho o tech pivnich laznich? V clanku je o nich zminka, ale zadne podrobnosti jsem se nedozvedela...

0/0
6.3.2009 11:54

Filas77

Re: Diky za tip!

Pivní lázně mají v Chodovaru v Chodové Plané, také doporučuji navštívít tento pivovar a jejich skvělou restauraci. www.chodovar.cz

0/0
6.3.2009 12:15

Hucul

Re: Diky za tip!

No, vypada to lakave, takze co by ne? Vecer svolame bojovou poradu a naplanujeme expedici do nebezpecnych exotickych kraju, kterym mene gramotni domorodci rikaji nehezky "Cesko". :o)

0/0
6.3.2009 12:39

pilsener

Re: Diky za tip!

To tedy nejste na návštěvu našeho divokého Západu moc připravena, když Vám tyto obecně známé věci připadají jako bůhvíco... Jste zřejmě z Prahy?

0/0
6.3.2009 14:20

Hucul

Re: Diky za tip!

Jsem z Mlade Boleslavi, ale ziju ve Svedsku. Tady by pivni lazne mohl mit jen milionar, diky skvelemu vynalezu statniho monopolu na prodej alkoholickych napoju. :o(

0/0
6.3.2009 14:34

Merk

Re: Diky za tip!

Neboj, v pivních lázních se nekoupeš v pivu, ale v lázni, která toho piva moc neviděla. Ale zážitek to je. R^

0/0
6.3.2009 15:24

pilsener

Re: Diky za tip!

To už raději rovnou do Dobřan do Modré hvězdy - v Panství Lautensack by mohli vystrašit personál. Návštěvnost tohoto zhruba rok otevřeného 3. plzeňského minipivovárku je totiž dost tristní...

0/0
6.3.2009 14:25

Hucul

Re: Diky za tip!

Hledala jsem na Internetu, ale u Modre hvezdy jsem nenasla zadne podrobnosti o pivnich laznich. Maji je tam nebo ne?

0/0
6.3.2009 14:37

pilsener

Re: Diky za tip!

Nemají - pivní lázně, pokud vím, mají zatím jen v Chodovaru, Harrachově a Ostravě-Zábřehu - a jak píše jeden z předřečníků, je to jen tahání peněz z lidí a s pivem to nemá mnoho společného. Ale pivo v Modré hvězdě vřele doporučuju, to je lahoda!!!

0/0
6.3.2009 22:11

Tomáš Nemravný

Re: Diky za tip!

Zapomněl jsi ještě na Rytíře Lochotu :-).

Pivní čvachtání nabízejí ještě Lázně Aurora v Třeboni http://www.aurora.cz/cz/80_83/ a tamní pivovar Regent chystá svoje vlastní pivní lázně.

0/0
8.3.2009 15:58

pilsener

Re: Diky za tip!

Destinace. Ach jo, tyhle cestovatelské patvary a anglismy :-/

0/0
6.3.2009 14:21

Hucul

Re: Diky za tip!

Omlouvam se, ale pokud byste 8 hodin denne mluvil anglicky a dansky a zbytek dne a noci anglicky a svedsky, taky by Vam prvni na jazyku vyskocily pocestele mezinarodni vyrazy.

0/0
6.3.2009 14:36

Túzokot

Re: Diky za tip!

O těch dobřanech nic nevím.  Pokud jde ale o ten chodovar, doporučujiu rezervovat a pokud možno se značným předstihem. Je to tam fakt pěkné, nevýhoda ale je, že bývá dost narváno, jak v hospodě, tak v hotelu, o lázních nemluvě.

0/0
6.3.2009 16:49

pilsener

Re: Diky za tip!

Doporučuju rezervaci i u Purkmistra a v Modré hvězdě - v období Velikonoc bývá dost plno - tedy pokud vás bude víc R^

0/0
6.3.2009 22:14

vvvv

Re: Diky za tip!

V Černicích to není špatné. Bohužel kvalita piva je tam kolísavá, mám rád pšeničné (jinak do všech piv přidávají karamel, takže i světlé je takové trochu polotmavé), ale při poslední návštěvě byla pšnice strašně sladká a nedávno byla nějaká zkyslá, zkažená. Jednou jsem tam i jedl a to bych nedoporučoval. Více jsem je navštěvoval v létě (zahrádka), to tam bylo vše OK. Ze speciálů mi chutná cannabis.

Někdo už doporučoval Dobřany (tam žiju), pivo je určitě lepší a stálejší kvalita. Jenom mě tam štve jedna směna obsluhy, to je dost ostuda - ale třeba budeš mít štěstí.

Z dalších pivních destinací v Plzeňském kraji můžu jenom doporučit minipivovar ve Stříbře (U Rybiček), ňam. Přímo v Plzni již zmiňovaný minipivovar U Lochoty, případně klasickou výčepnu Na parkánu s kvasnicovým Prazdrojem (jinou hospodu s tímto pivem neznám) vedle Pivovarského muzea.

Z pivních lázní se opravdu doporučit dá jedině Chodová Planá. Já to nemusím, ale kamarád tam strašně rád jezdí. A Chodovar se taky dá pít...

0/0
10.3.2009 10:38

Tomáš Nemravný

Re: Diky za tip!

Kvalita piva je bohužel kolísavá u všech malých pivovarů, "výhoda" těch velkých je, že vyrábí patoky stejného chemického složení a chuti.

Vloni v létě jsem ochutnal čtrnáctku v berounském pivovaře, ňam ňam, asi za 2 měsíce potom jsem si koupil to samé a byla to odporná břečka... Obdobnou zkušenost mám se čtrnáctkou u Lochoty, byť ten kvalitativní rozdíl nebyl tak velký jako v Berouně...

0/0
10.3.2009 20:46

Merk

Re: Diky za tip!

Tož vono záleží i na stáří a skladování - klasické nepasterované pivo je prostě živé a v čase nesutále a rychle se měnící. Na rozdíl od europiv, která jsou dělaná na prasácké zacházení a dlouhé skladování.

0/0
10.3.2009 21:12

vvvv

Re: Diky za tip!

No tak určitě souhlasím, že je "kolísavější" než u velkých pivovarů.

Nicméně je kolísavá a kolísavá :-), třeba U Lochoty (piju 11ku) jsem nikdy břečka nezažil a to jsem tam jeden čas chodil zhruba jednou týdně. U nás v Dobřanech to sládek má taky dobře pořešené, těch návštěc bylo hodně a  teď chodíme často pro pivo a snad jen jednou se mi stalo, že desítka byla nepitelná a sedmnáctka nic moc (ne zároveň). To, co jsem zažil z posledních tří návštěv v Černicích (OK, mohl jsem mít smůlu, je to v průběhu celého půlroku) mě dost pokazilo mínění o tamním podniku, přitom v létě jsem ho pořád doporučoval. Ovšem dám tomu ještě v létě šanci a pokud se jí chopí, tak jen dobře :-)

Fandím všem malým a mini pivovarům! Gambrinus se nedá pít.

0/0
13.3.2009 8:16

milkm

sen pivařů

Ale stejně to nemusí být špatné mít v náplni práce pití piva.

0/0
6.3.2009 10:21

pilsener

To jsou zase novinářský zkratky

Panebože - ten oslí můstek, že ve středověku byla Plzeň vyhlášená svým pivem - naopak PRÁVĚ PROTO, že pivo ještě v první polovině 19. století v místních pivovárcích a várečných domech nestálo za nic, museli Plzeňácí povolat Josefa Grolla z Bavor, aby se pokusil vařit pořádný pivo. Povedlo se. Píše se 21. století a z Grollova piva (Prazdroje) se bohužel stává další europivo, které je pitelné jen z tanku a/nebo nefiltrované - nejlépe v hospě Na parkánu v Plzni!

0/0
6.3.2009 9:01

vajmi

Re: To jsou zase novinářský zkratky

A nebo behem exkurze z dubovych lezackych sudu. :-P

0/0
6.3.2009 10:06

anonymní alkoholik

Re: To jsou zase novinářský zkratky

Na Parkánu VVVR^R^

0/0
6.3.2009 12:08

vymrzovac

ženská

pivo se nerodí, ale vaří;-D

0/0
6.3.2009 8:17

cutac

Tak Purkmistra jsem ještě neochutnal

ale všem minipivovárům držím palce a snažím se je alespoň občasný popíjením podporovat.

Jinak višňové pivo je všeobecně výborné :-)R^

0/0
6.3.2009 8:02

pilsener

Re: Tak Purkmistra jsem ještě neochutnal

V mém degustovníčku mám plzeňského Purkmistra na hezkém 4. místě ze 141 českých pivovarů s 12 ochutnanými různými pivy od 12° do 15°. Za týden přibyde zelená 12° ke svátku sv. Patrika. V čele pelotonu je Pivovarský dům Praha (24 piv) před Pivovarem u Bulovky Praha (17) a Pivovarským dvorem Chýně (16). Ještě že ty malé pivovary a domácí vařiči piva jsou...

0/0
6.3.2009 9:10







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.