Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Pozor na kapsu pana nadlesního a ňadra paní nadlesní

Hraje hlasitá hudba. Číšník se neusmívá a nedoporučuje, co si vybrat. Jídlo je přeplácané, jídelníčky dlouhé a zašifrované. Proto nám tak chutná v zahraničí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

pavel.n

Rakousko-guláš

V Rakousku na sjezdovce v Kutzbuhelu jsem si dal guláš s chlebem - 2,5Eur.V tom guláši bylo tolik masa , že v něm stála lžíce.Za ty samé peníze Vám ve Špindlu dají zašpiněný talíř....

0/0
9.9.2009 2:34

Bob Harwey

S tím si nedělám

žáden problém. Co si uvařím, to si sním a je to super. Restauracím se vyhýbám obloukem jak čert kříži, protože cítím u každé ten stejný charakteristický pach z kuchyně. Zde si dám jen pivko a je mi OK. Ze mne restauratéři rozhodně nezbohatnou.

0/0
10.7.2009 8:33

matesakoid

a to zas prrrr

Fakt si radsi objednam Sedlackej spiz, nez vyjmenovavat, ze chci veprovej spiz bez parku, ale se slaninou a se syrovym prelivem ale bez rajcat a papriky.

Nekde se to tolerovat da, nekde ne.

0/0
8.7.2009 11:36

Tomas_1983

Souhlas s článkem

Naprosto souhlasím s článkemR^

0/0
6.7.2009 22:18

Ehmuhm

S clankem souhlasim

V typicke hospode se to hemzi nazvy jak z pohadek, ale je to vzdycky jedno a to same. Umastene smazene kosticky neceho a k tomu kousek ananasu/broskve/syra/sunky. Vrcholem jsou cetne italske restaurace, ktere nabizeji rizoto ala ryze smichana s necim apod. No a priloha, to je kapitola sama o sobe. To kdyz vidi cizinci, tak nevi, jestli se maji smat nebo brecet. Ctvrtka rajcete, dva platky okurky, hlavkovy salat a na vsechno se "drobi" petrzelka. A to je maximum Rv

0/0
1.7.2009 22:37

stinky_dirt

jasne

jenze ono to neni jen o tom jidle, kdyz mi nekdo cudi pod nos, du pryc. Obsluha v cechach, skoda mluvit, vzdy kdyz prijedu z venku, tesim se na ty xichty, nemaji ani tu elementarni slusnost nejen vuci mistnim, ale i k cizincum.Napr. pizzerie caesar olomouc, kamaradka zijici v anglii si neco objedna, cisnik donese neco jineho, studeneho a jeste haze xicht, ze to nemini snizt! Nakonec, pri placeni, vzhledem k jeho chovani dostal min. spropitne a jeste mel tu drzost primo dane slecne do oci vpalit, ze za to si nekoupi ani rohlik. No tak sorry, vzdy a vsude se da dobre najist, a nemusite navstevovat nejakou HI-soc restauraci (beztak udelaji vetsinou obyc. jidlo jak kdekoliv jinde), i v zahranici, ale to chovani lidi pracujicich v nasich restauracich je hnus.Tohle udelat v usa,nemecku,dansku tak si uz neskrkne..to je to,co dela restauraci dobrou,kam se vzdy rad vratim,jelikoz tam ocekavam slusnost a ochotu,za cez si rad zaplatim.

0/0
1.7.2009 15:31

rafton

Koukám jako blázen

Nevím kde autor článku jí ale česká gastronomie prodělala za poslední desetiletí obrovský pokrok. A rozhodně vyjmenuji více státu, kde jsem si nepochutnal (ač jsem se snažil) a vaří se tam hůře než těch lepších.

Jinak samozřejmě nejlépe si uvařím sám, posledních 5 let mě to chytlo a právě experimentuji se základními surovinami na desítky způsobů. To považuji za velkou výhodu české kuchyně - bohatost nabídky. 

Co je u nás hodně špatné jsou všeobecně Asijské restaurace a to nejen proti Asii ale i např. proti Severní Americe a Evropě.

0/0
1.7.2009 15:21

;-)

Re: Koukám jako blázen

BTW: V Budapešti jsem byl překvapen, jedním výborným asijským bisterm - byl to jenom fastfood, ale vařili tam stejně jak v asii. Co nabízí asijská bistra u nás je horší, a asijské kuchyni se to moc nepodobá - ale asi si to český zákazník žádá.....a nebo to aspoň sní....(zjistil jsem, že nejlíp u nás vaří asijská bistra na tržnicích určená pro vietnamce - tam člověk najde pravou asijskou kuchyni) Ne nudle s glutamanem a solí.

0/0
1.7.2009 15:53

frankm71

Re: Koukám jako blázen

Bohatost nabídky? V české kuchyni? No to si snad děláte legraci! Já osobně považuji v šeské kuchyni za velkou nevýhodu, že se právě používají jen ty základní suroviny. O využití koření, bylinek, více druhů zeleniny se tady rozhodně mluvit nedá, o rybách ani nemluvím. Knedlíky a omáčka, to je ta česká kuchyně. Klasika. Někomu to stačí, mě ne.

0/0
1.7.2009 17:00

me2di

Tak ty ceny v recku rozpeisu..mam tam rodinu

Pred ctrnacti dyn jsemn se vratil z Krety...tak ty ceny mam cerstvy. Clovek se nesmi chytnout na nahanece, nebo vlizt do pasti na turisty, kde jsou predrazene ceny, a kvalita prumerna. Staci se kolem sebe divat a nebo se zeptat nekoho mistniho. Tocene pivo v hospode od 2eu, ale videl jsem i za 7( past na turisty) recky salat od 4ojro. Pak typicky recke jidla se daji sehnat od 5 do 7 ojro. ( Plnene listy, musaka atd.) K rychlemu obcerstveni se da jist od 50centu ( neco jako nase raznici+ chleba) nebo girospita za 2,5ojro. Da se objednat treba stolni voda, cena okolo 1-1,5) to je litr-litr a pul vychlazene mineralky na stul. Nebo salat na stul. Hodne byva zvykem donest moucnik jako pozornost podnku, nebo predkrm, nebo nakrajene ovoce....Pak si clovek musi uvedomit, ze jidla, ktera se v recku moj neji, jsou draha. Treba takove kure.

0/0
1.7.2009 13:00

RCG

Ten clanek je castecne nesmyslnej

Samozrejme ze kapsa pana nadlesniho je asi peknej shit..obzvlast v nejaky putice.. ale dobre se da najist i v Cesku. Za stovku to ale proste nebude, ackoliv kazda drazsi restaurace zas taky kvalitni neni. Presto jsem byl uz v tolika zahranicnich restauracich, ze bych nerek, ze tam vari (za stejnou cenu) lip... napr. menu v parizi za 22 EUR odpovida utrate 600 a za to si najdete napr v Praze taky dobrou restauraci s mozna i lepsi kvalitou.  Akorat samozrejme ryby pripravit umi v primorskych statech lip nez tady, ale maji taky cerstvy suroviny atd.  tady mit dobrou cerstvou rybu vyjde spis na par set.. Presto to ze nekomu chutna v Italii napr. nejaka prumerna pizza souvisi spis s tim, ze ma celkovou euforii z dovoleny nez s nejakou extra kvalitou..

To ze je ale jeste velikej prostor pro zlepseni kvality gastronomie je samozrejme pravda, ale souvisi to do znacny miry prave s cenou

0/0
1.7.2009 12:15

me2di

Re: Ten clanek je castecne nesmyslnej

ono je hlavne poznat, kdyz je ryba cerstva.

0/0
1.7.2009 14:46

;-)

Mě zajmá, jestli je to dobré!

....jak se to jmenuje je mi úplně jedno;-D

0/0
1.7.2009 12:00

vazne.jo

Zdrobnělinky - potřeba něhy v česku po česku

Česko je rovněž specialitou na zdrobnělinky - na známých pornostránkách, kde se národ český rád fotí klidně s celou rukou v zadnici nebo spermiemi oblitým ksichtem partnerky, kdy ztopořený ocas vráží do rozšklebené díry - se líbezně píše o sexíku, análku, kundičce, grupáčku atd...

To samé u "jídelníčku některých hospůdek" ba častěji idrahých podniků -  řízeček, brambůrky, polívčička, masíčko, zeleninka...ale níže popisuje jeden typický čech, jak si liboval za 40 Franků ve Švýcarsku, avšak také ve zdrobnělinkách -..(okurčičky, papričky, cibulky, mrkvičky a kukuřičky)....

Asi jsme malý národ potřebný tolika něhy - tak máme jak sexík (i když je to brutální soulož) tak třeba gulášek (i když je to minimální flák "masíčka")

PS. Ze zrobnělinek je mi na blití a tak jako z kapsy pana nadlesního...vyhýbám se jim.

0/0
1.7.2009 11:41

Phantom2005

Re: Zdrobnělinky - potřeba něhy v česku po česku

Napsal jsem schválně zdrobněliny - v oné restauraci se totiž podává nakládaná zelenina velmi mladá = okurky, mrkve a kukuřičné klasy délky 3-4cm a cibule průměru 1-2cm.

0/0
1.7.2009 11:52

vazne.jo

Re: Zdrobnělinky - potřeba něhy v česku po česku

Přesně tak nějak argumentují jak na pornostránch tak hospodští.

0/0
1.7.2009 12:12

Phantom2005

Re: Zdrobnělinky - potřeba něhy v česku po česku

Tak co byste si přál abych býval napsal?? "Miniaturní mrkve"? "Mladé okurky ne delší než 35mm"?

Nepřipadáte si jako blb?

0/0
2.7.2009 9:22

nekdoosmdesatyšesty

Re: Zdrobnělinky - potřeba něhy v česku po česku

R^

0/0
2.7.2009 14:31

blastula

i podrobnější rozpis ingrediencí má smysl a byl by na místě

pro alergiky  a nejrůznější dietáře  požití zakázané ingredience může mít fatální následky.Obsluha složení často neví  a taky ji zpovídat  o každé jídle mi přijde nesmyslné. S doporučením, ať do restaurací lidé s problémy nelezou a vaří si doma vás rovnou odesílám  do***

0/0
1.7.2009 11:27

m4!_luke

Re: i podrobnější rozpis ingrediencí má smysl a byl by na místě

Jediny problem vidim v pouziti orechu a citrusovych plodu. Oboje se zas tak casto nepouziva a da se to vyresit nejakym malym symbolem vedle nazvu jidla, ktery je pak nekde v jidelnicku vysvetlen. Rozepisovani ingredienci jednak nevypada hezky (v nejake lepsi restauraci bych si myslel, ze ze me delaji debila, ktery nevi z ceho je svickova nebo steak), take to neni dobre pro komunikaci mezi hostem a cisnikem (kdyz preci jen nevim, z ceho se jidlo sklada, tak se vzdy muzu zeptat cisnika a pripadne si od nej i nechat doporucit specialitu nebo neco co u nich lidem nejvic chutna), ze ktereho se stava v podstate jen nosic taliru.

Ad. kdyz obsluha nezna slozeni jidla, tak je to vazne hodne spatne (jsou zrali na vyhozeni - asi jako kdyby si zednik neumel rozdelat maltu). Nejcasteji je to prave kvuli obrovskemu mrazaku a jidelaku o 150 polozkach.

0/0
1.7.2009 12:04

Z-S

Re: i podrobnější rozpis ingrediencí má smysl a byl by na místě

Clovek s dietou a alergii je nemocny, restaurace je restaurace a ne nemocnicni vyvarovna s kvalifikovanou dietni sestrou.

0/0
1.7.2009 12:32

Micha(e)la

Re: i podrobnější rozpis ingrediencí má smysl a byl by na místě

No, jsem alergik (mléko, vejce), ale zatím jsem se vždycky setkala s  dobrým přístupem - buď obsluha věděla, co všechno v jídle je, nebo se došla zeptat kuchaře, z mé strany stačila zdvořilá otázka. Kdyby mi to říct schopni nebyli, musela bych, chtě nechtě, jít jinam.

0/0
1.7.2009 13:30

Ludek_II

Nevím jak vy

..ale já když vidim Pohlreicha, tak mě přejde chuť k jídlu ;-D

0/0
1.7.2009 10:52

svarak z krabicoveho vina

Re: Nevím jak vy

Já bych si od něj rád něco dal, třeba steak by mi určitě nezmrvil.

0/0
1.7.2009 11:16

blastula

Re: Nevím jak vy

hnusnej tvor, ten na mě sáhnout, mám zfleku žloutenku

0/0
1.7.2009 11:28

nunun

Re: Nevím jak vy

no, hezkej ksicht nedělá dobrýho kuchaře

0/0
1.7.2009 12:09

m4!_luke

Re: Nevím jak vy

Nevim jak vy, Ludku, ale ja jsem na slecny a jidlo od p. Pohlreicha vypada vzdy skvele a podle pouzitych surovin a postupu si troufnu rict, ze bude i tak chutnat.

0/0
1.7.2009 11:52

Ludek_II

Re: Nevím jak vy

Vy máte Zdendu...ok. Podle mého názoru - nejlíp vaří MAMINKA :-P

0/0
1.7.2009 12:12

venoch

nadelate

Ja travim 80-90% casu v roce v cizine (Asie, Evropa, Amerika) a vzdycky se tesim domu, ze si dam neco z toho co mi chutna. Vsude na svete jsou hospody, kde se vas snazi obrat a hospody, kde se najite dobre. Je vzdycky dobre se zeptat domorodcu, kam jit, pokud jste nekde trochu dele. Cesko v tomhle neni vubec zadna vyjimka. V hodne hospodach z vas delaji jen pitomce. Je legracni davat si v Asii evropske jidlo, protoze to vzdycky udelaji spatne a natahnou vas na tu exotiku a stejne je to u nas s Asijskymi jidly...ruzne cinske restaurace atd...chodi tam hodne snobu a ji straslivy ausus a jeste si to pochvaluji, je to k smichu. Ze by ale Cesko bylo nejak obzvlast spatne v porovnani s jakymkoli zahranicim, to se mi vazne nezda. Nemuzete taky soudit celou zemi podle jedne jedine hospody, kde jste byli na dovolene.

0/0
1.7.2009 10:31

venoch

nadelate

Ja travim 80-90% casu v roce v cizine (Asie, Evropa, Amerika) a vzdycky se tesim domu, ze si dam neco z toho co mi chutna. Vsude na svete jsou hospody, kde se vas snazi obrat a hospody, kde se najite dobre. Je vzdycky dobre se zeptat domorodcu, kam jit, pokud jste nekde trochu dele. Cesko v tomhle neni vubec zadna vyjimka. V hodne hospodach z vas delaji jen pitomce. Je legracni davat si v Asii evropske jidlo, protoze to vzdycky udelaji spatne a natahnou vas na tu exotiku a stejne je to u nas s Asijskymi jidly...ruzne cinske restaurace atd...chodi tam hodne snobu a ji straslivy ausus a jeste si to pochvaluji, je to k smichu. Ze by ale Cesko bylo nejak obzvlast spatne v porovnani s jakymkoli zahranicim, to se mi vazne nezda. Nemuzete taky soudit celou zemi podle jedne jedine hospody, kde jste byli na dovolene.

0/0
1.7.2009 9:56

roedor

Re: nadelate

problém je v tom, že když chci české jídlo v normální restauraci (na luxusní nemám:-)), tak začíná hledání jehly v kupce sena. Většina restaurací u nás prostě vaří s*ačky a má příšerný personál.

0/0
1.7.2009 10:18

General Custer v.2

Re: nadelate

Protoze ceske jidlo = omacky, coz je pri dnesnich hygienickych predpisech problem. Tak hospody delaji minutky.

0/0
1.7.2009 10:30

venoch

Re: nadelate

Je fakt, ze obecne jsou u nas lidi dost zamraceni, ale hospody jsou jenom jedna oblast, tohle je vsude, urady, obchody, autobusy, nadrazi, doktory nevyjimaje, snad krome zubaru......je to vzdycky pro me sok si na tohle zvyknout.

0/0
1.7.2009 10:36

venoch

Re: nadelate

no ja nevim jak dnes, ale driv jsem se zastavil v Cesku jen tam , kde bylo pred hospodou hodne kamionu, ti chlapi to znaji a ja byl jen malo kdy zklamany...

0/0
1.7.2009 10:45

svarak z krabicoveho vina

Re: nadelate

Tak zrovna žaludkem primitivů od volantu bych se teda neřídil. form;blicí smajlík].

0/0
1.7.2009 11:18

Mablung

Zase vedle

Pan autor je, jak je bohužel na idnes zvykem, mimo

1) Nechoďte  v Čechách do zaplivaných čtyřek, choďte do restaurací. V restauracích vaří většinou dobře. Jestli si myslíte že v cizině vaří lépe, je to jednak díky tomu že ten cizokrajný pokrm více vychutnáváte a vnímáte oproti běžnému jídlu které máte každý týden, jednak jde o psychologický efekt očekávání kdy natěšení na to cizokrajné jídlo pozmění vaše vnímání

2) Co se názvů týče, pokud dokážete názvem v lidech vzbudit dojem že se jedná o výjmečné jídlo, lidem bude chutnat více. Ano, existují psychologické pokusy kdy se dvou skupinám dala (samozřejmě, jídla byla jiná, ale ponechme názvy jídel v článku) "obyčejná" kuřecí prsa plněná brusinkami a potom "výjmečná" prsa paní nadlesní. Není těžké uhádnout které z těchto identických jídel, jen jinak pojmenovaných a prezentovaných, chutnalo více. Psychologický efekt očekávání ...

Tento článek bohužel zapadá do dlouhé série "Češi jsou špatní, všechno je tu horší než ve "zlaté" cizině".

0/0
1.7.2009 9:47

roedor

"výjmečná" prsa paní nadlesní

je imho vrchol buranství, vyjímečný název si teda představuju úplně jinak

0/0
1.7.2009 10:19

svarak z krabicoveho vina

Re: Zase vedle

To je zajímavý, že Francouzům stačí prostě kohout na víně, ale Čechům by podle tebe chutnali víc, kdyby se jmenoval "galský rek"?

0/0
1.7.2009 11:21

Mablung

Re: Zase vedle

Pokud jméno nerozesměje ale naladí, pak ano.

0/0
1.7.2009 20:55

m4!_luke

Re: Zase vedle

1) Asi mame kazdy jiny nazor na to, cemu se da rikat "dobre vareni". Ve vetsine restauraci rozhodne dobre nevari (rekl bych ze tak stezi v 1/4). Dulezite jsou hlavne reference, diky kterym se ty hnusne restaurace odfiltruji. Polivku z pytliku a zmrazenou rybu na oleji zvladnu bez nejmensich problemu doma.

2) V tomle pripade psychologicky efekt rozhodne nefunguje tak jak popisujete. Spise je to o predchozich zkusenostech a ty moje jasne rikaji, ze cim je jidelak delsi a nazvy jidel "vtipnejsi" nebo "zajimavejsi", tim vetsi sracka to bude.

0/0
1.7.2009 12:10

Mablung

Re: Zase vedle

Já moc do restaurací nechodím, ale co zavítám, tak jsem většinou spokojený. Dostanu to co chci, chutná mi to a vypadá to dobře. Samozřejmě, mám i dost negativních zkušenosti, ale ty pozitivní převládají.

Věřte mi, že to funguje. Obecně. Pokud s tím máte stabilně negativní zkušenosti, možná se to u Vás přetransformovalo v očekávání blafu, ale ...

0/0
1.7.2009 20:59

Phantom2005

To samé ve ...

...Švýcarsku - v městě Solothurn je rodinná restaurace Jäger Stübli. Podává se tam pouze a výhradně sýrová fondue (i když myslím, že i raclette) podle domácího receptu, s přílohou nakládané zeleniny (okurčičky, papričky, cibulky, mrkvičky a kukuřičky)  a domácího pečiva. Jako předkrm si můžete poručit šunku nakládanou v kořeněném nálevu a potom usušenou.

Sednete si tam k večeři klidně na tři hodiny, mícháte sýr v kotlíku, popíjíte bílé víno a UŽÍVÁTE si to. Paní majitelka se vás každých 10 minut přijde zeptat jestli je všechno v pořádku, jestli chutná, odborně odloupne ze dna kotlíku připečený sýr (LAHŮDKA!!), na požádání dá recept na nálev na zeleninu. K odchodu dostanete panáka místní třešňovice.

No jo, levné to není, naposledy jsme tam na hlavu nechali každý skoro 40CHF, ale přesto tam strávíme minimálně jeden večer pokaždé když jsme v Solothurnu návštěvou u dodavatele - letos to bylo pošesté.

0/0
1.7.2009 9:40

Phantom2005

Re: To samé ve ...

BTW - paní už nás má za štamgasty a máme stálý stůl ;-);-)

0/0
1.7.2009 9:42

bufalo.blil

Re: To samé ve ...

to je všechno hezké a zajisté to jde i u nás. ale paní majitelce ve švýcarsku se nedivím, že se usmívá, když má z vašich 40CHF náklady asi 10CHF. u nás když máš marži % tak si můžeš tleskat

0/0
1.7.2009 10:58

bufalo.blil

Re: To samé ve ...

150%

0/0
1.7.2009 10:59

m4!_luke

Re: To samé ve ...

A u nas je snad nejaky zakon, ktery majitelum restauraci a hospod prikazuje, jakou maji mit marzi????

0/0
1.7.2009 11:50

Phantom2005

Re: To samé ve ...

Asi jo. A víte co? My se tam přesto vracíme - protože i když se jí tam ta banda Čechů objeví jenom jednou do roka, tak ona si o nás přesto pamatuje kdo má kolik dětí a že mu to nebo ono chutnalo nebo ne a takdále. Tak nějak jsme jí to navykládali a ona považuje za důležité si to pamatovat.

0/0
1.7.2009 11:57

Freddie33

Re: To samé ve ...

vydrzet v restauraci 3 hodiny za 40 CHF.. to je dost levna hospudka..

fondue - cca 20 CHF, pivo kolem 7 CHF, vino 5-7 CHF za deci

Moje platba za beznou veceri s par pivkama se pohybuje mezi 40 - 80 CHF

0/0
1.7.2009 13:42

Montaigne

Jakmile vidím bombastický název čehokoli

jídlem počínaje, filmem pokračujíc a např.investičním fondem konče, jsem na pozoru!;-D

0/0
1.7.2009 9:37

anellus

Re: Jakmile vidím bombastický název čehokoli

U investičních fondů jakéhokoliv názvu se mám na pozoru naprosto vždy. A to bez ohledu na to, zda je tzv. český nebo zahraniční. Nejlépe nic s nimi nemít.

0/0
1.7.2009 12:40







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.