Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Odcházející šéf Prazdroje: Čeští pivaři se rodí i umírají se svou značkou

Téměř pět let vedl největší tuzemský pivovar, Plzeňský Prazdroj. Na konci měsíce Mike Short odchází do londýnské centrály mateřského koncernu SABMiller, kde bude za firmu komunikovat především s politiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

jeliman

Prazdroj jsem přestal pít přesně v okamžiku, kdy jsem

se dozvěděl, že v Německu je levnější, než u nás. Firma, která se takto prasácky chová ke svým původním a tradičním zákazníkům si svoje výplody může nalít třeba do rektálního otvoru...

0/0
6.10.2009 8:26

jarri70

Odborníci 2

Je to přesně tak,jak to jedna pani hospodská v jednom příspěvku popsala - kdo se o pivo stará jak má,tak nemůže mít s kvalitou problém. Bohužel je ale situace v našich hospodách taková,že odbornost klesá,se zvyšujícím se počtem majitelů-neodborníků,kteří nevědí,jak by se mělo pivo skladovat,natož čepovat a podávat ;-€Co se mě týče,vím kam zajít na výtečnou plzničku,výbornej gambáč a nepohrdnu ani jiným dobře ošetřeným pivem (např. na letošní Dočesný jsem zkusil žateckou Baronku a je to myslim povedený pivko...a to snad pivovar vlastní frantíci). A když mi něco nechutná,tak to hned nepoplivu jako europivo,nebo chcanky vařený z blábolů typu sója apod. ;-O

Zamyslete se nad sebou a nad tím co sem píšete za hovadiny.

 

0/0
14.9.2009 13:36

gagaryn

Re: Odborníci 2

stejně je gambrinus hnusnej.;-D

0/0
14.9.2009 13:39

jarri70

Re: Odborníci 2

Pro tebe možná,určitě ne pro spoustu pivařů,když se ho vypije nejvíc u nás [>-] !!Na to bysme měli bejt hrdý a ne plivat a pomlouvat...holt česká povahaRv

0/0
14.9.2009 14:46

jaryk1

Re: Odborníci 2

když naředíš 10° z 15° tak to pivo nemůže být dobrý a to ani šikovná hospodská nezachrání, jen to nezhorší

0/0
18.9.2009 12:30

jarri70

Odborníci

Nejsem si jist,zda má cenu reagovat na všechny ty nesmysly.Jako máme 10 mio trenérů,10 mio presidentů, tak koukám máme i 10 mio sládků...8-oPředstava,že by jihoafričani jako majitelé Prazdroje vařili pivo je absurdní.Pivo vaří pořád ti samí lidé.Např. Václav Berka má do kvality hodně co mluvit a je to jeden z našich největších OPRAVDOVÝCH odborníků.Nechápu,kde berete jistotu pro tvrzení,že byl Gambáč jiný před 10 lety...to máte doma vzorky z tý doby.Prostě přiznejte,že na svůj ,bohužel, dražší a dražší Gambáč nemáte prachy,tak pijete něco levnějšího, nebo jste ho nikdy nepili a teď jen kalíte vodu;-O

0/0
14.9.2009 13:35

gagaryn

Re: Odborníci

když mi v hospodě přinesou pivo který se nedá vypít a až pak zjistím, že je to gambrinus, tak je prostě hnusnej. S tím nic nenaděláš.

0/0
14.9.2009 13:41

jarri70

Re: Odborníci

tvůj názor ti neberu,ale myslim že jen kecáš :-P ještě jsem se nedočet,co je teda podle tebe lepší pivo...Rv

0/0
14.9.2009 14:49

gagaryn

Re: Odborníci

mě chutná budvar, bernard a platan 11 a výš. Gambrinus se dá pít jen jedenáctka.

0/0
14.9.2009 15:03

jarri70

Re: Odborníci

...no vidiš,konečně konstruktivní názor. Z toho vyplývá,že ti víc vyhovujou 11-tky. To ale neznamená,že jsou 10-tky špatný. V podstatě u nás špatný pivo neni ,každý má svoje příznivce (jen záleží na hospodskym,jak se o něj stará). A bohužel typicky český je, když má Gambrinus příznivců nejvíc,tak na něho ti ostatní plivou špínu.

0/0
14.9.2009 17:21

jaryk1

Re: Odborníci

to není pravda 11°G je nové pivo a protože chtějí nalákat lidi, tak to ředí jen z 12 °tak to celkem ujde.

0/0
18.9.2009 12:32

Merk

Re: Odborníci

Ano, na Gambáč skutečně prachy nemám. Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci. Místo Gambáče si tak raději koupím pivo, byť to znamená si tu více, tu méně připlatit. R^

0/0
15.9.2009 14:30

jaryk1

Re: Odborníci

některá kvalitní piva jsou mnohem lacinější než G

0/0
18.9.2009 12:33

cúňa

Prazdroj přišel o 13 % výroby, Budvar jen o 1 %

TaK to mě odcházející Mike pobavil - loňské prodeje Prazdroje sice byly nižší jen o tři procenta, ale letos je to už podle svazových statistik o víc než 13 procent.  Vyjádřeno v hektolitrech přes 220 tisíc. Chápu, že pak je lepší přeskočit na místo, kde se jedná jen s politiky ... Mimochodem, skupině Heineken letos v Česku spadl prodej o 11 a Staropramenu o 8 procent. Nejlíp je na tom z velkých pivovarů jednozančně Budějovický Budvar - ten v téhle době přišel jen o 1,2 procenta výroby. Možná by se privátní firmy mohly zeptat u té státní, jak se to dělá :-)

0/0
12.9.2009 15:07

Kocourek69

Ještě před cca 10 lety byl Gambáč dobrý pivo

Ale dnes? Eurosračka bez chuti a bez zápachu a navíc moc natlakovaná bublinkama až je to nepříjemné a to i u lahvového kde to rozhodně není špatným seřízením pípy v hospodě. Nedá se to pít a to ani na žízeň natož pak na chuť.

0/0
11.9.2009 18:09

Kocourek69

Re: Ještě před cca 10 lety byl Gambáč dobrý pivo

Ještě co se týče těch bublin. Gambáč je natlakován hrubými bublinami něco jako kdysi býval sifon v třetinkách. Když si člověk loknul tak mu to bublalo téměř až v uších. Dnes už ani ten sifon takto ostrý nedělají. Vystřídaly jej vody tzv jemně perlivé.

0/0
11.9.2009 18:13

jarri70

Re: Ještě před cca 10 lety byl Gambáč dobrý pivo

Kocourku ty budeš asi pěknej mamlas:-P

0/0
14.9.2009 13:41

jaryk1

Re: Ještě před cca 10 lety byl Gambáč dobrý pivo

proč? Má pravdu Euro pivo se mimo jiné vyznačuje tím, že z důvodu vyšší trvanlivosti je veškerý přírodní kysličník vzniklý při kvašení odčerpán a nahrazen ostrým z tanků, proto ta ostrá perlivost, kdy ani při nejvyšší žízni nelze se napíti plně

0/0
18.9.2009 12:36

Henry Kissinger

nelpší pivo je lobkowicz

0/0
11.9.2009 18:05

p.o.p.

Jako Plzeňák

mohu Jihoafričanům je a jen poděkovat. Za jejich působení šla kvalita rychle dolů (hlavně u G10) a tak jsem začal ochutnávat i piva z jiných pivovarů. Dnes již piji něco jiného a Gambrinus je pro mě PIVODA (zkratka pivní voda) a Prazdroj je už jen jedenáctka (4,4% alk.).

Takže já určitě neumřu se svojí značkou. Na to mám svůj žaludek hodně rád.

Zdravím všechny fajnšmekry, který pijou pivo pro svojí chuť a ne jen pro točení hlavy.;-)

0/0
11.9.2009 17:09

KOLDAK

Proč podle vás Češi pijí méně výčepních piv typu Gambrinus?

Protože vodu si můžou natočit z vodovodu

0/0
11.9.2009 15:07

Sagita

Re: Proč podle vás Češi pijí méně výčepních piv typu Gambrinus?

VR^!!R^

0/0
11.9.2009 15:09

erben3

Re: Proč podle vás Češi pijí méně výčepních piv typu Gambrinus?

;-DR^

0/0
11.9.2009 16:29

Sagita

Cizáky zajímá jen zisk,

pivní koncentrát ze sóji místo sadu a s kukuřičným cukrem vaří v Maďarsku a na Ukrajině, v Plzni do toho narvou vodu a kysličník a vyrobý eurochcanky. Výrobní náklady 1,50,- Kč na litr!!!!!!!!!!!! Gambrihnus už je nepitelný, pouze pro notory, kterým je jedno co lemtaj!

0/0
11.9.2009 14:38

Merk

Re: Cizáky zajímá jen zisk,

Proboha, proč ze sóji?! To je technologický nesmysl. ;-ORv

0/0
11.9.2009 14:50

ntw

Re: Cizáky zajímá jen zisk,

Navíc sója je poměrně drahá, takže se už nepoužívá ani do párků.

0/0
11.9.2009 15:07

Sagita

Re: Cizáky zajímá jen zisk,

Do párků se pere separát z brazilskejch kuřat, melou to i s peřím...

0/0
11.9.2009 15:12

pavel74

eu pivo

Od tý doby co jsme vlezli do eu samej průser. EU na nátlak pivovarského lobby připustila že složení piva nemusí být pouze z toho a toho + slad z toho a z zoho ale že slad může být nahrazen i koncentráty ze soji nebo podobnejma sra.kama. Proto se nejprve němci a pak u nás většina pivovarů přeorientovala z klasického sladu na sojový extrát, který se přibližuje chutí sladu ale je výrazně levnější. Dováží se z Asie ve velkém a co do toho všechno dávaj to snad radši nechci vědět. Proto všechny piva (Smíchov, Plzeň a pod prostě ty velký hráči) a potom celá eu chutná jako žlutá voda. Jedinej velkej pivovar kterej vaří ještě ze sladu je Budvar a potom ty malý pivovary. Prostě pokud někde máte možnost si koupit pivo vařené po staru z původních surovin ( většinou malosérie, malé pivovary apod ) tak vás chuť překvapí.

V současné době mi nejvíc chutní Budvar ležák.

0/0
11.9.2009 13:42

Merk

Re: eu pivo

"EU na nátlak pivovarského lobby připustila že složení piva nemusí být

pouze z toho a toho + slad z toho a z zoho ale že slad může být

nahrazen i koncentráty ze soji nebo podobnejma sra.kama" - To je ale nesmysl.... 8-o Jinak než se budeš vyjadřovat o německých pivech a jejich složení, bylo by dobré si nastudovat základní principy tamního Reinheitsgebot.

0/0
11.9.2009 13:48

pavel74

Re: eu pivo

vím o čem mluvím................... totiž  ten zákon tzv Reinheitsgebot je právní úprava která je stará více než 800 let a podle ustanovení Evropského soudního dvora ze dne 12. března 1987 sice smějí být v Německu na základě úpravy volné přepravy zboží v rámci Evropy prodávána piva, která nejsou vyráběna podle zákona o čistotě a obsahují i další suroviny – jako například kukuřici, rýži či proso. Takže tak.............

0/0
11.9.2009 14:09

Merk

Re: eu pivo

Samozřejmě že mohou být v rámci volné přepravy zboží prodávána, copak někdo tvrdí opak? 8-o Co to má ale společného s tvým absurdním a naprosto nesmyslným tvrzením, že se německá piva vaří ze sóji?

0/0
11.9.2009 14:14

pavel74

Re: eu pivo

bohužel to existuje. Jmenuje se to sojový granulát s příchutí sladu.........................................................

0/0
11.9.2009 15:16

Merk

Re: eu pivo

Ach jo, to je opravdu zbytečný. Doporučuji nastudovat něco o technologii výroby piva a nutričním složení sóji a ječmene resp. sladu. Malá nápověd: soja je luštěnina, většinu jejího nutričního složení tvoří bílkoviny a tuky. Ječmen je obilovina, většinu jeho nutričního složení tvoří sacharidy. Když už "náhražkovat" pivo, tak je daleko vhodnější třeba kukuřičný sirup... Slad dodává pivu sacharidy, ze kterých kvašením vzniká alkohol. Tedy pokud se má slad nahradit, tak opět sacharidy z jiného zdroje. Bílkoviny a tuky jsou při výrobě piva naprosto k ničemu.

0/0
11.9.2009 15:24

Jiricek 1

Re: eu pivo

Nejlepší je slad z rýže ,z ječmene je jen na 12ku a výše ! Už snad i to Litovelské pivo je lepší,než Gambáč !Já,ač plzeňák jsem raději přešel na krušovice a když je někde nemají,tak Budvárek;-D;-D!!R^

0/0
13.9.2009 16:30

Merk

Re: eu pivo

Jinak i to údané nahrazení sladu "koncentráty ze soji" nebo "sojovým extrátem" je technologický nesmysl, sója se pro něco takového naprosto nehodí. Jo takhle sladidla s kukuřičným základem, to je samozřejmě jiná.

0/0
11.9.2009 14:01

KOLDAK

Re: eu pivo

Nehodí, proto je z toho takový blivajz

0/0
11.9.2009 15:08

Merk

Re: eu pivo

Blivajz to sice je, ale rozhodně ne ze sóji, to by to pivo vypadalo a chutnalo poněkud jinak.... Ale chápu, ono je moderní nadávat a přitom tvrzdit soja = blivajz, přitom ale takový nadávající většinou vůbec netuší, co je soja zač a k čemu se hodí. Rv

0/0
11.9.2009 15:12

matth3w

ono je to hlavne o tom, kde kdo bydli

a na tom onom uzemi pije co se tam vari, a proto mu ostatni znacky treba nechutnaji R^ z vice nez 50 procent to tak , je a ne,  ze ne !!

0/0
11.9.2009 13:31

MKN

Gambrinusu se vyhýbám

již několik let, to se nedá.  To už i na Heinekenovi si člověk víc pochutná. Cokoliv jiného - Radegast, Kozel, PU 12, Budvar 12. Ty 12ky jsou plnější, ale to pak stačí 1 bohatě ;-D. Bernard mne moc neoslovil.

0/0
11.9.2009 12:42

zapetr

Re: Gambrinusu se vyhýbám

Desítka se zhoršila, ale ta nová jedenáctka je dobrá.

0/0
11.9.2009 12:53

daBmV

Re: Gambrinusu se vyhýbám

neni tak spatna. ale s desitjou co delali pred deseti lety nema nic spolecnyho :-/

0/0
11.9.2009 14:31

komentator-1

není to hlavně o tom, co se vaří

Ale hlavně o tom, jak se to točí a kdo to točí. Myslím, že veliký pokrok je možnost pravidelných kontrol trubek lidmi od pivovarů, což pivu výrazně prospělo, odvrácenou stranou ale je sycení CO2, slévání a podobné zhovadilosti, které člověk často vidí. Holt na pivo se při točení nesmí spěchat (netočí-li se hladinka:-) a to je dneska problém.

0/0
11.9.2009 12:32

pk203

Re: není to hlavně o tom, co se vaří

Gambáč se nedá zachránit ani točenej. Nedávno kamarád k nějaký pracovní akci dostal 30l soudeček G11.  Tak jsme to narazili a opravdu se to nedalo. Což o to, chuťově totálně špatná ta jedenáctka zase není, ale je to sodovka. Takže po 3 pivech jsem byl nadmutej jak tejden nedojená koza Rv a málokoho žaludek netlačil. A to jsme to tlačili vzduchem!

To je právě rozdíl mezi sodovkou a pivem, že v (pravém) pivu je CO2 přírodní a přirozený. Což samozřejmě u europiva vyrobeného v CKT metodou HGB je jinak.;-O

0/0
11.9.2009 13:34

Don Carlos

Gambrinus = největší zklamání

Před 10 lety byl Gambrinus solidní pivo, teď dělá ostudu českým pivům. Já mám nejraději čep. Plzeň a Bernard, lahv.12 Bernard, lahv. 10 Budvar. Rád ochutnávám piva z minipivovarů, mají charisma.

0/0
11.9.2009 12:27

trautenau

Krakonoš

Nejlepší Plzeň je stejně Krakonoš.....:-):-)R^

0/0
11.9.2009 12:24

BedlamW

Re: Krakonoš

To je tak dobre na vyvoz na Slovensko a nebo do Nemecka...ne?!;-D

0/0
11.9.2009 12:28

joryk

tak ahoj

Tak "děkujeme", že jste z PU udělal nezajímavý pivo s nevábným ocasem a z G umělohmotnej sterilní patok.... a at mi nikdo neříká , že se pletu, když už to poznají i ženský ;-D

Sbohem

0/0
11.9.2009 12:21

Muf007

Re: tak ahoj

R^ zrovna včera jsem se vracel z výletu a jediná hospoda v zapadlé vesnici měla jen G10. Padal jsem žízní a tak říkám, není volba ..... skousnu to. Nadalo se. Na stole zůstala stát více než polovina !! a šel jsem dál. Tohle prostě dávno není pivo a budiž země lehká těm co si to myslí (rozumněj pijí).

0/0
11.9.2009 12:37

Rada.K

Re: tak ahoj

Že je Gamba hnus fialovej ví snad už každý. Nedivím se že vytáčí víc jedenáctky a dvanáctky když se desítka nedá pít.

0/0
11.9.2009 13:08

DeDust

a co Regent

chutove taky docela odlisny od konkurence, sladsi dvanactka ktera chutna i holkam R^

0/0
11.9.2009 12:04







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.