Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Tradiční zabíjačky vytlačuje z Česka pohodlnost lidí i ceny vepřového

Tradiční zabíjačka se stává v České republice stálé méně obvyklým jevem. Jitrnice, ovar či tlačenku z vlastnoručně vykrmeného pašíka si dopřeje rok od roku stále méně lidí. Zatímco v roce 2000 byla hmotnost při zabíjačkách poražených prasat vyčíslena na 75 tisíc tun, v loňském roce to bylo již jen 25 tisíc tun, tedy zhruba 185 tisíc prasat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

edelcacao

mimochodem vykrmit a zpracovat pašíka

je celodenní dřina. V dnešní době kdy kapitalisti z lidí dělají otroky a nutí je pracovat od nevidím do nevidím lze čekat že lidi mají jiné starosti než s pašíkem. Ať žije ODS ;-D;-DRv

0/0
23.11.2009 11:30

Tomáš16

Re: mimochodem vykrmit a zpracovat pašíka

Když Tě kapitalista platí tak má právo a povinnost vůči firmě požadovat od Tebe plné pracovní nasazení - a ne si chodit do práce odpočinout. Jestli jsi zvyklý v práci odpočívat - pak se nedivím, že nemáš na maso. Tak ho aspoň nezáviď jiným.:-P

0/0
23.11.2009 13:20

edelcacao

Re: mimochodem vykrmit a zpracovat pašíka

Já maso nejím z vlastního rozhodnutí! A kapitalista takové právo nemá, z toho potom vycházejí hitleři a stallini apod. Když už se konečně poučíte? Chudých je na světě nejvíce a oni nemají co ztratit ty kapitalisto. Pak se nediv až se zase budete houpat na kandelábrech, jste nepoučitelní :-P

0/0
23.11.2009 14:50

Tomáš16

Re: mimochodem vykrmit a zpracovat pašíka

Pochopitelně - máme demokracii, takže nikdo Ti maso nemůže zakázat. A ani by to nedělal - je to zisková komodita a je potřeba aby si lidé kousek toho masa občas koupili - spotřeba je jedním z ukazatelů ekonomického růstu. Jen by mě zajímalo - jak jsi přišel na to, že zaměstnavatel (kapitalista) nemá právo požadovat po Tobě abys využíval pracovní dobu jak se má - ergo kladívko - pracoval s plným nasazením? To by Tě pak nemusel zaměstnávat vůbec.

0/0
23.11.2009 15:48

Tomáš16

Re: mimochodem vykrmit a zpracovat pašíka

A za další - Hitler byl socialista (nacionální) a za něj se dělníci

měli lépe než předtím za Výmarské republiky. No a považovat Stalina za

kapitalistu ROFL;-D;-D;-D Občas si přečti něco z dějepisu - jsou tam fakt zajímavé věci.:-)

0/0
23.11.2009 15:48

edelcacao

Re: mimochodem vykrmit a zpracovat pašíka

já hitlera ani stallina nepovažuji za kapitalistu ROFL;-D;-D;-D. Možná by ses mohl naučit číst příspěvky. ROFL ;-D;-D;-D TO máš z toho masa, už ani nedokářeš přelouskat dvouřádkový textR^

0/0
23.11.2009 18:16

edelcacao

Re: mimochodem vykrmit a zpracovat pašíka

nemluvím o paocvní době ale o nucení lidí aby dělali od nevidím do nevidím, neproplácení přesčasů apod. Víš proč jsme si v 46 zvolili komunisty v demokratickych volbách? Protože kapitalisti byli stejní nýmandi a mysleli si jak budou s lidma orat, přišla válka a chudpoba lidí se jeste prohloubila. Ten smích vás pak přešel když jste v Jáchzmově lámali uran:-) Poučte se už z vlastních chyb. A nikde jsem nemluvil o zakazování masa, nejsi labilní? reaguješ na něco co jsem nenapsal;-D;-D

0/0
23.11.2009 18:15

Tomáš16

Re: mimochodem vykrmit a zpracovat pašíka

Cituji: "Já maso nejím z vlastního rozhodnutí!"

Nebo-li - je to tvé rozhodnutí - nikdo ti maso nezakázal. Já jsem také nemluvil o zakazování masa, ale o tom že to nikdo nezakazuje. Pokud se zaměstnavatel chová jako grázl a neproplácí přesčasy a nutí lidi pracovat zadarmo - od toho jsou úřady a odbory. Vyhrožování kandelábrama a pracovními tábory patří do rétoriky Stalinů a Hitlerů, ale ne do normální diskuze, notabene o chovu domácího zvířectva.

0/0
23.11.2009 18:50

edelcacao

Re: mimochodem vykrmit a zpracovat pašíka

Ale tak to skončí. Úřady jsou pomalé, zkorumpované, bezmocné (prokazování atd). To je prostě scifi, že něco bude řešit jakýsi úředník, neodpovídá absolutně realitě a už vůbec ne v čechách. A lidi si nenechají do neknečna s....t na hlavu. A já nikomu nevyhrožuji. Jen upozorňuji na to, že se s lidma začíná zase pěkně ojebávat protože jsou v podstatě bezmocní. Ale nikdo si neuvědomuje, že něco podobného tady už bylo a není to tak docela dávno. Poučme se tudíž z minulosti aby nepřišel další diktátor (který stejně přijde, cyklicky se to opakuje a teď jsme mezi 2 revolucemi). Protože si uvědomme jednu věc a to jest, že chudí nemají co ztratit, bohatí ano. Chudoba a podmínky lidí je problém všech nikoliv jen chudých jak se dnes rádo a často říká.:-P Abyste pak zase nebrečeli kdesi v Jáchymově

0/0
23.11.2009 19:35

Tomáš16

Re: mimochodem vykrmit a zpracovat pašíka

To by ta revoluce musela začít někdo jinde, ne v Čechách.

0/0
23.11.2009 20:36

edelcacao

Re: mimochodem vykrmit a zpracovat pašíka

Začne ji ta zhruba miliarda lidí která na světě nemá co jíst a pít ;-)

0/0
23.11.2009 21:05

edelcacao

Re: mimochodem vykrmit a zpracovat pašíka

A mimochodem Hitler nebyl vegetarián. :-)

0/0
23.11.2009 19:42

Tomáš16

Re: mimochodem vykrmit a zpracovat pašíka

To říkají vegetariáni - jestli byl, nebo nebyl - je sporné, on sám se za vegetariana považoval, i když občasměl období kdy  snědl kousek šunky nebo klobásu, pak zase měl odbobí téměř veganství.:-P Kdyby to nebyl Hitler, tak by se k němu vegetariani hrdě hlásili, ale ,že to je Hitler - tak není hoden být vegetariánem. ;-)

0/0
23.11.2009 20:34

edelcacao

Re: mimochodem vykrmit a zpracovat pašíka

On sám se za vegetariána nepovažoval to byl mýtus vytvořený propagandou stejně jako to, že nepil alkohol a nekouřil (jediná pravda) a nepletl se s ženskýma. Měl dietu kvůli zažívání což některé mylně vede k tomu, že byl vegetariánem ale nebyl. Naopak to byl velký milovník játrových knedlíčků a bavorských párků a cpal se jima pořád. O veganství nemůže být řeč už absolutně. Pokud byl Hitler vegetariánem tak jím je většina světové populace:-P Nastudovat a pak poučovat;-)

0/0
23.11.2009 20:57

Tomáš16

Re: mimochodem vykrmit a zpracovat pašíka

Nastudoval jsem si - je zajímavé, že Hitlerovo vegetariánství popírají hlavně vegetaiáni;-D ale jak jsem psal měl různá období ale např.:"Otto D. Tolischus in 1937 in The New York Times pointed out that the Führer was a vegetarian who 'does not drink or smoke' but who also 'occasionally relishes a slice of ham' along with delicacies such as caviar and chocolates."

0/0
23.11.2009 21:15

edelcacao

Re: mimochodem vykrmit a zpracovat pašíka

Nastudovat víc zdrojů ne jen tento jeden. A mimochodem dát si občas šunku nebo caviar a další maso ne= vegetarián. Vegetarián maso nejí. To je to co píšu, že podle toho by byl vegetariánem každý kdo si občas dá kuře, rybu, tele, sele atd;-D;-D Prostě maso jedl. Vegetariáni to popírají protože je to zjevné, on se přizná k masu a přesto se najdou lidé kteří tvrdí, že byl vegetarián;-D Nastudovat víc zdrojů než jen jeden výrok v timesech od kohosi

0/0
23.11.2009 21:43

edelcacao

Re: mimochodem vykrmit a zpracovat pašíka

a holdoval pivu samozřejmě, to je ta propaganda o které jsem psal kde z něj dělali vegetariána, abstinenta a člověka co se nezaplétá s ženskýma:-P Je zajímavé jak to i po takové době pořád funguje

0/0
23.11.2009 22:00

Tomáš16

Re: mimochodem vykrmit a zpracovat pašíka

Nakonec - jestli ty si myslíš, že Hitler byl takový jaký byl kvůli tomu, že viděl zabíjačku prasete - já si stejně můžu myslet, že to bylo kvůli tomu, že byl vegetarian.

0/0
23.11.2009 21:19

edelcacao

Re: mimochodem vykrmit a zpracovat pašíka

Co víš, tam to třeba začíná. ;-D;-D

0/0
23.11.2009 21:44

edelcacao

maso jedí nýmandi

:-P

0/0
23.11.2009 11:24

muad666

Re: maso jedí nýmandi

Nýmandi maso nejedí - nemají na něj. Prostě socky podle známé bajky o kyselých hroznech vykřkují něco o nezdravosti masa a pak se nacpou sojou.;-D;-D

0/0
23.11.2009 12:26

useknutahlava

Re: maso jedí nýmandi

a co plesnive salamy ve sleve, parky z masokostni moucky a skrobu, ...?

0/0
23.11.2009 13:34

Pája Hav

Jsme krok po kroku...

...,rok od roku,blíže k tomu.Jak atmosféra venkovské zabíjačky bude nostalgicky vzpomínána pouze ve skanzenu.A lidé na vesnicích v Česku už nebudou umět s láskou vykrmit pašíka,aby se při jeho porážce mohla sejít celá rodinka.Za to však budou mít plné garáže.Odkud je nablejskaný plechový miláček do supermarketu  pro  ovárek  a prdelačku doveze.;-)

0/0
23.11.2009 9:02

Belzebub Pekelný

Re: Jsme krok po kroku...

a budou si lidi kupovat kuřecí sr.ačky a grilovat je a říkat tomu stejk ........ i když stejk je z hověza, jehož chuť dnešní děti budou znát jen z vyprávění svých otců :-)

0/0
23.11.2009 10:22

gagaryn

***

a co krupon, musí se ještě odevzdávat ?

0/0
23.11.2009 8:48

badodmrtvereky

domácí zabíjačka

Bylo by třeba,aby pisatel článku vykrmil doma prase a udělal zabíjačku a hned by si mohl udělat názor na lenost. Ono se to musí krmit tahat hnůj a krmení není v současné době levná záležitost. A nyní,když si nemůže vzít ze společného  je výkrm takového zvížete nad ekonomické možnosti vzhledem k nákladům ,poté prase má moc příbuzných a na toho,co to vykrmil zbydou pouze ocucané špejle.Tak vzhledem k této skutečnosti je nejlepším řešením toto zvíře koupit ve finálním stavu. A ve vilových oblastech už ani nejde prase vykrmit to by sousedům smrdělo.

0/0
23.11.2009 8:10

mrcas24

prase je dobrý , ale není nad

mladého psa , na česneku , na zelenině !!

0/0
23.11.2009 7:02

stará Blažková

Re: prase je dobrý , ale není nad

Na česneku já rači kočičku. Od králíká téměř k nerozeznání :-)

0/0
23.11.2009 7:23

edelcacao

Je to hnusnej zvyk pojídat mrtvoly

;-€Rv

0/0
23.11.2009 0:42

Énriko Íglézias

Re: Je to hnusnej zvyk pojídat mrtvoly

škrábaný tataráček ze syrové hovězí svíčky... když se ti žilky chytají mezi zuby.. mňamka :-P

0/0
23.11.2009 1:04

edelcacao

Re: Je to hnusnej zvyk pojídat mrtvoly

svíčka je předmět na svícení :-P Neboj se mě to nijak nevadí, že se cpeš jako buran masem které je jedem neboť prošlo traumatem při kterém zvíře propasíruje výkaly a další "lahůdky" do svého krevního oběhu. dobrou chuť ;-D;-D

0/0
23.11.2009 1:08

Énriko Íglézias

Re: Je to hnusnej zvyk pojídat mrtvoly

prostě mi chutná, ty jede ;-D Mé dítě vidí u řezníka maso a říká: "mňam, to je kravička, to je prasátko, kde je králíček" :-) kuřata moc nejíme, takže ji moc neberou.

0/0
23.11.2009 2:07

edelcacao

Re: Je to hnusnej zvyk pojídat mrtvoly

no dyk proti gustu...... Někomu chutná i hlína. Někomu chutná i člověk. Občas si nějakej pedofil udělá dítě k večeři. Ne že by mě to vadilo. Proti gustu ....;-D;-Dty králíčku

0/0
23.11.2009 7:18

edelcacao

Re: Je to hnusnej zvyk pojídat mrtvoly

proto si klidně můžeš ušetřit takové příspěvky ;-D;-D

0/0
23.11.2009 1:09

radim36

ekologický chov domácího zvířectva.

Ono chov domácího zvířectva není jen o výrobě vlastního masa, o kterém vím, z čeho je, ale taky i o bezodpadovém a ekologickém hospodářství.  Stačí se podívat, co se všechno dneska i z venkovských baráků odváží jako  odpad. Všelijaké zbytky potravin, posekaná tráva, přebytky jablek ale i prostý biologický odpad, listí, zbytky rostlin. To všechno se dříve ve venkovském hospodářství zpracovalo. Zbytky potravy, tráva, zbytky zeleniny a ovoce, se zkrmilo, co zvířata nesežrala, šlo na hnůj nebo kompost stejně jako zvířecí exkrementy a hnůj nebo kompost potom šel na pole či zahradu na hnojení obilí nebo zeleniny....Nevyužívalo se a vyhazovalo jen málo věcí. Stavební suť, železný šrot, sklo, popel z uhlí, pár těch obalů, pro které se ve venkovském hospodářství nenašlo využití..... Vše ostatní se zpracovalo.

0/0
22.11.2009 22:58

Stanley68

Malokdo dneska vi, co takova zabijacka obnasi

Je to videt i z tech prispevku :-) "Zabijacka na klic", "prasecinec" :-)) no to jsem se musel smat, zrejme autor myslel prasecak. Nebo 260kilovy prase - to uz je samy sadlo, i kdyz proti gustu... Takova domaci zabijacka je prevazne drina a peknej vopruz. Nestaci si jen pujcit hrnce, kam je dneska date? Na elektrickej sporak? Kde uvarite dost vody na spareni? Mate prase kam povesit? Atd atd atd... Delavali jsme tak tri prasata rocne. Ja vstaval pozde, az tak v pul sedmy, ale rodice hakovali a topili uz od peti, aby byla voda ready, az prilitne v sedm reznik. Uz bych do toho ted nesel ani omylem. I za cenu toho, ze koupim maso ne uplne jasneho puvodu (u reznika na namesti, ne v Globusu...).

0/0
22.11.2009 21:44

rudastraka

Re: Malokdo dneska vi, co takova zabijacka obnasi

me vlastni zabijacka jako velkej opruz nikdy nepripadala, i kdyz je pravda, ze sem nikdy do toho nesel od uplnyho zacatku - tj. jak pises vstavat v pet a roztapet kotle s vodou.

mnohem vetsi vopruz mi pripadalo to prase vykrmit, clovek k tomu byl uvazanej porad

dnes zabijacka je uz jen takovy folklor, jak se pobavit, za bolsevika mit prase byla nutnost, jestlize jsi chtel mit maso. aspon u lidi na vesnici, kteri nebydleli zadarmo v panelacich a splaceli pujcky

0/0
22.11.2009 21:54

Stanley68

Re: Malokdo dneska vi, co takova zabijacka obnasi

No o krmeni uz vubec nemluve. Navic jak je psano nize - driv se skoro vsude sehnalo vsechno z druzstevniho prasecaku nebo kravina atd. Kdo by ten srot, brambory a a dalsi dneska za ty prachy v malem kupoval? To uz se vubec nevyplati.

0/0
22.11.2009 22:00

radim36

Re: Malokdo dneska vi, co takova zabijacka obnasi

No, prase je na dnešek moc velké a moc toho spotřebuje a moc smrdí. Ale pokud se má jednat o spotřebování různých zbytků potravin a zbytků po vaření atd plus zelená produkce ze zahrady, aby se to nevyhazovalo do popelnic a potom nákladně likvidovalo v zpracovně odpadů, tak mně vychází na jednu rodinu na masité  zbytky a věci kolem pečiva potřeba tak dvou slepic a co se týká zelených zbytků, potřeba tak dvou králíků. Plus na každých 100 - 200 metrů zahrady dalšího králíka. Vajíčka zaručena plus občas maso z králíka nebo slepičky.

0/0
22.11.2009 23:06

Stanley68

Re: Malokdo dneska vi, co takova zabijacka obnasi

No o krmeni uz vubec nemluve. Navic jak je psano nize - driv se skoro vsude sehnalo vsechno z druzstevniho prasecaku nebo kravina atd. Kdo by ten srot, brambory a a dalsi dneska za ty prachy v malem kupoval? To uz se vubec nevyplati.

0/0
23.11.2009 7:49

radim36

Re: Malokdo dneska vi, co takova zabijacka obnasi

Přesně tak.  Pravá zabijačka potřebuje příslušné hospodářské zázemí. Někde, kde nevadí krev a exkrementy se musí to prase pověsit a vyvrhnout, někde se musí vyprat střeva a další věci, někde se musí prase rozčtvrtit, někde se musí rozložit to maso a potom hotová jelita a jitrnice, někde musí být pecek s tak velkou plotnou, aby tam šlo najednou několik 20 litrových nebo ještě větších hrnců, stůl na vlastní práci ....

0/0
22.11.2009 22:46

Belzebub Pekelný

parádička

jo jo ted mám doma u našich ve chlívku 30kilový prasátko ale až jej koncem unora picnem s kámošema to bude parádička

0/0
22.11.2009 21:22

Muf007

Prase má hodně přátel

říkala moje babička, když jsem se jí ptal, proč my na našem "hospodářství" chrochtíka nemáme. A že tam toho bylo 2x býk na výkrm, kozy, ovce a další havěť. Kozy a ovvce se porážely pravidelně a masa bylo dost. Ale zabijačka ta se u nás prostě nikdy nedělala, no naposledy někdy po válce ;-D .

0/0
22.11.2009 20:42

GUHU

nechápu proč autor spojuje zabíjačku s nutností chovat prase

prase se dá přece koupit těsně před zabíjačkou a není potřeba ho zrovna chovat...

0/0
22.11.2009 20:24

rudastraka

u nas na vesnici

hasici jednou do roka delaji verejnou zabijacku

to proto, aby deti z vesnice videly, jak vypada zivy prase

0/0
22.11.2009 20:20

tmf

Re: u nas na vesnici

nějak mi to nejde k sobě - zabíjačka - živé prase

0/0
22.11.2009 20:25

rudastraka

Re: u nas na vesnici

nez se zabije, tak je to prase zivi

asi ses priblblo z mesta, ktery si mysli, ze jitrnice rostou na stromech

0/0
22.11.2009 20:30

rudastraka

Re: u nas na vesnici

... zivy

0/0
22.11.2009 20:30

tmf

Re: u nas na vesnici

no tak to díky, já fakt do dnešního dne myslel že je to jak v té pohádce. Ale přeci jen, na zabíjačce je prase živé tak 1% času co ta zabíjačka trvá

0/0
22.11.2009 21:11

edelcacao

Re: u nas na vesnici

No to je super teda už od malička děti nechat koukat na vraždění. Pak z nich nemají vyrůstat idioti a psychopati;-D;-D

0/0
23.11.2009 0:44







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.