Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nová loga mají označit pravé české potraviny, objeví se už v dubnu

Potravinářská komora připravuje dva projekty, jak označit ryze české potraviny. Dostanou vlajku "Česká potravina" a "Český výrobek". Značky by se měly používat od konce dubna, už jsou registrované. Loga mají zabránit opakování dioxinového skandálu, kdy německé závadné maso jedli i Češi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

JK75

jediní

kdo se tomu jen smějí jsou vegani ;-D

0/0
18.1.2011 19:19

zdenekpic

potraviny

A´, pán je gramatik, ale v diskusi nešlo o to zda ho má s tvrdým nebo s měkkým. Bude třeba najít podstatu věci, od příštího týdne bude v ČR dovežené německé maso za opravdu směšnou cenu, někdo ho sníst musí, ale jak říkám, podstata věci je zda je článek napsaný správně gramaticky.

0/0
17.1.2011 16:30

MIR80

Takovych pokusu uz tu bylo

Takovych pokusu uz tu bylo... Czech Made, eKlasA, ryba domaci a kdovico jeste, zatim to vzdycky skoncilo jen maskovanym presunem nemaleho baliku verejnych penez na soukroma konta..

Drobny dotaz.. nestaci na vyrobek proste a jednoduse napsat "Made in Czech ?"

0/0
17.1.2011 13:23

čelo

Stát nemá přehled, co se k nám dováží

.To říká p. Babiš v profilu Byznys speciál. Při čtení rozhovoru s ním mu musím dát v lecčem za pravdu, v něčem s ním zase velmi nesouhlasím. ravdu má v tom, že u nás panuje džungle při dovozu a je na politicích, kteří mají konat a nekonají. O ochraně domácích výrobců se raději ani nezmiňuji a to, že jsme papežštější než papež je známá písnička. Ale to zase souvisí s politiky a jejich úředníky. Ale to platí i obecně, nejen v zemědělství. Ale tam je to markantní. Příklad: Jeden týden se v novinách dočtu, že Evropská komise vydala  DOPORUČENÍ, aby nově vzniklé provozovny začaly používat v místech, kde se zpracovává např. mléko od roku 2014 nátěry do výše 220cm z nějaké barvy. Než to úředník na ministerstvu zemědělství přežvýká, vypadne z něho nařízení týkající se VŠECH provozoven, tzn. i těch stávajících, a nejlépe od příštího měsíce.

  Dále p. Babiš v článku zmiňuje často slovo zemědělec. Ale mám spoustu známých zemědělců a nikdo z nich se nechová tak, jak to popisuje, t.j.diktátor

0/0
17.1.2011 12:20

čelo

Stát nemá přehled, co se k nám dováží,

0/0
17.1.2011 12:06

Equites Caesaris

je to jedno, stejně 80% národa kupuje

sojové párky a nebo jídlo kde je snad každá druhá položka v kolonce složení nějaké Ečko

0/0
17.1.2011 10:38

Clovicek123

Re: je to jedno, stejně 80% národa kupuje

od uzenin vseho druhu radeji dal.. to je uplna prehlidka chemickych konzervantu a ochucovadel

0/0
17.1.2011 11:46

Jandik73

Re: je to jedno, stejně 80% národa kupuje

Jsou potraviny a výrobky, kde ta éčka být musí.

0/0
17.1.2011 12:17

JendaV

Re: je to jedno, stejně 80% národa kupuje

Pak je otázkou, jestli by člověk měl takové výrobky vůbec konzumovat...

0/0
17.1.2011 13:16

MiroTR

Re: je to jedno, stejně 80% národa kupuje

Vám vadí v potravinách sůl, voda....  ;-)  To jsou také "éčka".

0/0
17.1.2011 13:48

JendaV

Re: je to jedno, stejně 80% národa kupuje

Ěčka jsou přídatné látky. Takže pokud se přirozeně vyskytují v potravinách, tak se o éčka zřejmě nejedná.

Myslím, že pokud potravina existuje ve stavu bez přídatných látek, tak je lepší než s přídatnými látkami. A pokud bez nich existovat nemůže, tak by takové "potraviny" člověk vůbec neměl jíst...

A pak samozřejmě některá éčka jsou neškodnější než jiná...

0/0
17.1.2011 16:00

Vass

Další značka k ......

Takže další prachy pro schvalovací, přidělující úředníky :-P

Značka KLASA není nic jiného, než informace o tom, že výrobce měl prachy na schvalovací proces. Jestli je ta potravina jedlá, a jestli stále obsahuje to co obsahovala při schvalování je otázka. Už to nikdo nekontroluje a o samotné kvalitě to nevypovídá vůbec nic. Něco jako u ISO 9001. Vlk se nažral a koza zůstala celá. :-P

Kolikrát se mi stalo, že výrobek označený KLASA byl nekvalitní humus. Jó nějak se ty peníze na schvalování musí vydělat. :-/

0/0
17.1.2011 10:18

rolb

Re: Další značka k ......

Souhlasím. Bohužel v TESCU v Mostě byli výrobky označený jako klasa nebo i Česká vlaječka (český výrobek) a na výrobku byly údaje a  německá firma. Jestli někdo kupuje nekvalitní výrobky a lže zákazníků, je TESCO.

0/0
17.1.2011 10:32

gslater

Re: Další značka k ......

Blbost.

0/0
17.1.2011 10:53

gslater

Ahhh...

Konecne - abych videl co nemam kupovat! 

Jinak, je to mytus ze Ecka jsou pro vas spatny:

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-10773893

0/0
17.1.2011 10:54

Clovicek123

Re: Ahhh...

preji dobrou chut :-)

0/0
17.1.2011 11:43

MiroTR

Re: Ahhh...

Vám vadí například vitamíny ? ;-)

0/0
17.1.2011 13:49

halagajda

Re: Ahhh...

R^

0/0
17.1.2011 12:24

old fashioned Vince VII.

...a vše je plné vražedného E140...

0/0
17.1.2011 9:12

Newspeak

Re: ...a vše je plné vražedného E140...

chlorofil?8-o

0/0
17.1.2011 9:14

old fashioned Vince VII.

Re: ...a vše je plné vražedného E140...

;-D;-D

0/0
17.1.2011 9:16

Jan Motůrek

Re: ...a vše je plné vražedného E140...

chtěl jste říci chlorofYl nebo chlorofylin ;)

0/0
17.1.2011 9:17

old fashioned Vince VII.

Re: ...a vše je plné vražedného E140...

Chlorophill Collins:-)

0/0
17.1.2011 9:20

Newspeak

Re: ...a vše je plné vražedného E140...

njn, chybka se vloudila:-)

0/0
17.1.2011 9:23

Jan Motůrek

Re: ...a vše je plné vražedného E140...

 A nejhorší je, že jsou ho plné rostliny,... raději je nejíst,.... potvory jedny zelený.....

0/0
17.1.2011 9:21

Jan Motůrek

Český med

Takový  typický "Český med", který se pod tímto názvem prodává  - no a tam je napsáno: směs medu ze zemí ES a mimo ES ;-D

0/0
17.1.2011 9:08

Zádumčivá žížala

Re: Český med

Čínský med je léčivý.

Samá antibiotika R^

0/0
17.1.2011 9:49

WIFI

Re: Český med

ten se snad nemůže ani zkazit nebo rozložit........

0/0
17.1.2011 9:52

strejda Brutek

Re: Český med

stačí to jen nahlásit příslušnému úřadu :-)

0/0
17.1.2011 10:00

Jan Motůrek

Nejlepší značka je...

Já nevím co se pořád řeší, všude samá značka a lidem jse to stejně jedno, protože jediná správná a vyhledávaná značka je: SLEVA!!!

(bohužel)

0/0
17.1.2011 9:06

Scarlett from Scottland

Re: Nejlepší značka je...

jak pro koho...

0/0
17.1.2011 9:09

Jan Motůrek

Re: Nejlepší značka je...

no právě že bohužel asi pro velkou většinu. Tato značka je totiž rozšířená všude. No řekněte mi, v kolika obchodech dne můžete nakoupit, aniž by tam tato značka nebyla?

Já osobně čtu etikety. Typicky čokoláda: stačí někde na etiketě napsáno Polsko a už jde zpátky do regálu nebo doma do koše, pokud se domu nějak náhodou dostane...

0/0
17.1.2011 9:14

rizo4

Re: Nejlepší značka je...

aha, zemi puvodui nepovazuji za dulezitou, mnohem dulezitejsi treba u sookolad ymi prijde obsah kakaa, takze napriklad ceskou s par procenty kaka muzu klidne zahodit, zatimco pokud polska bude mit 70 tak si ji klidne koupim(ikdyz napriklad lindt je osvedceny a tak neni potreba zkouset jine)

0/0
17.1.2011 9:30

Jan Motůrek

Re: Nejlepší značka je...

neznám čokoládu, která by byla z Polska a byla dobrá, proto to tak třídím.

0/0
17.1.2011 9:39

Clovicek123

Re: Nejlepší značka je...

vyrobce Polsko? a jde to do kose - nejen cokolada, ale i syry a cokoliv jineho. Polske vyrobky se nedaji jist...

0/0
17.1.2011 11:49

ovarovitý Kocanda

Re: Nejlepší značka je...

Ále, červenou řepu nebo moskaliky mají dobré ;-)

0/0
17.1.2011 12:16

halagajda

Re: Nejlepší značka je...

Polske jidlo je super, pokud ovsem nenakupujete v Lidliu i tam;-D

Uzeniny maji 100x lepsi nez my, ale i dobre syry apod, fakt nevim odkud ta moudra ze polske jidlo se neda jist pochazejiRv

0/0
17.1.2011 12:26

myskamiki

Re: Nejlepší značka je...

taky by me to zajimalo neb zkusenost je presne opacna ;-)

0/0
17.1.2011 12:31

myskamiki

hmm

jezdime do Polska pro potraviny, jelikoz to mam stejne daleko do ceskeho Tesca nebo polskeho ekvivalentu a jsem zcela opacneho nazaru. O uzeninach jake maji tam, se nam tu muze jen zdat - parky z MASA, sunka z MASA. Dtto mlecne vyrobky. Zelenina je taky mnohem lepsi. Samozrejme, ze tam jsou i nekvalitni potraviny, ale v globale se mi to jevi, ze u nas vari maly chemik.

Nakupujem v kramcich a pristup personalu je taky o necem zcela jinem.

0/0
17.1.2011 12:29

Scarlett from Scottland

Re: Nejlepší značka je...

no jasně, že slevy bývají všude..... ale to není povinnost si to přece koupit. Lidi holt musí zapojit mozek, jinak mají smůlu. Já si také někdy koupím něco ve slevě (záleží, proč to ve slevě je) a přesto docela pečlivě studuji složení i původ....:-) u zmíněných čokolád také ;-)

0/0
17.1.2011 10:07

MIR80

Re: Nejlepší značka je...

sleva uz je leda v kauflandu.. dnes frci SALE

0/0
17.1.2011 13:25

zdenekpic

potraviny

Je zajímavé, jak se vyjadřují odborníci podle svých zájmů, drůbežáři jsou pro, protože je velká část kuřat z domácí produkce a mlékaři jsou proti, protože do těch jogurtů cpou náhražky z dovozu. A rádoby analitici, ti kecají do všeho, jen aby byli zajímavý. Navrhuji označit potraviny podle místa výroby a těmto analitikům dát na vybranou, mohou sníst potravinu z Německa (samozřejmě že se zárukou vet.správy, že je bezpečná), nebo označenou potravinu od místního českého výrobce. Pan Havel se jistě bát nebude, vždyť žádný problém s dioxin není, to se jen zveličuje. Němci jsou přece zárukou, že by nám sem nic špatného neposlali.

0/0
17.1.2011 8:58

Clovicek123

Re: potraviny

analitici byli zajimavy? to je cestina hodna hlidaciho psa u boudy...

0/0
17.1.2011 11:51

Žokej Balabán

A klasa se dává i na toto:

 Ale praxe zpracovatelů masa u nás je i taková, že koupí levná živá zvířata např. v jižní americe, cestou na lodi je usmrtí a opracují, co by byl odpad, naházejí do moře, ryby se postarají o likvidaci, maso se zachladí, zamrazí, doveze do čech a zde zpracovatel zabalí, něco vyrobí a pod českou značkou to jde do super-hypermarketu. Dá se občas akce a lidé kupují spokojeni jak nakoupili dobře. A kontrola je jaká? A taky proč? Je spokojen obchdoník, zpracovatel i zákazník?:-(  [>-]  Rv 

Malá úvaha za závěrem:  A to, že za 10-20 let zákazníka třeba postihne onkologocké onemocnění, to se přece stává, původ onemocnění je ale absolutně nedohledatel

0/0
17.1.2011 8:53

Scarlett from Scottland

Re: A klasa se dává i na toto:

stejně se všechno svede na kouření ;-D

0/0
17.1.2011 9:07

rizo4

Re: A klasa se dává i na toto:

a myslis ze za tu rakovinu bude moci jihoamericke maso zpracovane na lodi?

za hodne rakoviny ovsem muze prebytek tuku a je jedno odkud sou

0/0
17.1.2011 9:39

Žokej Balabán

A klasa

co do toho stát dal peněz, a neznamená to označení téměř nic!;-€

0/0
17.1.2011 8:49

WIFI

Re: A klasa

Ale KLASA je něco trochu jinýho. Touto značkou se označují kvalitní tuzemské, nikoli jakýkoli tuzemský produkt

0/0
17.1.2011 8:54

Jan Motůrek

Re: A klasa

jo, tak by to mělo být, ale není. Právě stačí to zde jen přebalit a už je to "tuzemské" :-/

0/0
17.1.2011 9:09

WIFI

Re: A klasa

nene, Klasa nevyžauje čistě tuzemský původ, bere za větší váhu kvalitu:

Logem KLASA mohou být označeny výrobky, u kterých: 

- spotřeba tuzemských surovin pro výrobu splňuje následující podíly: u mléčných, masných,drůbežích, rybích, mlýnských a pekárenských 90% a u ostatních výrobků 70%, pokud je nezbytné použít suroviny z dovozu (kakao, ořechy, ovoce, mořské ryby apod.) musí tvořit podíl domácích surovin nejméně 40%

- výroba probíhá zcela na území ČR (podíl národní práce je 100%)

- je stálá kvalita (výrobce musí dodržovat pravidla správné výrobní a hygienické, případně zemědělské praxe)

0/0
17.1.2011 9:34







Najdete na iDNES.cz