Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Moravští vinaři snižují „obrátky“, do módy přišla lehká vína

Jihomoravští vinaři drží krok se světem. Nyní se soustředí na nižší obsah alkoholu ve víně, jemuž navíc lidé přicházejí čím dál víc na chuť. Vinaři ve světě už začali alkohol snižovat. Tento trend se dostal i na Moravu a někteří výrobci mění jeho obsah v celé produkci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

mosulský machredž

v Globusu jsem to prostě vykoupil ......dvě za cenu jedné !!

ano, rostoucí popularitou polosuchých a polosladkých vín ( sladká Pálava výběr z hroznů už je docela masakr)-to je ovšem scifi - k tomu nemůže statistika nikdy dospět, protože nabídka těchto vín v obchodech a marketech je doslova ubohá

.

takže jak potom hodnotit když není co koupit ( Sladké mámení ovšem není víno, ale otřes ) - a ta polosuchá či polosladká, co jsou trochu kvalitnější, si koupí teď akorát pár pracháčů ( třeba polosuchý vychlazený 0,75l Sauvignon 13% Genus Regis pozdní sběr se už dá celkem vypít, zvlášť když jsem si koupil 10 lahví v akci za polovinu 70 Kč láhev v Globusu :-P

.

docela dobrý byl i půllitr Rulandské šedé 2008,výběr z hroznů, polosladké,obec: Stošíkovice na Louce,viniční trať: U tří dubů - koupil jsem v Globusu za polovinu deset lahví po 70 Kč/ láhev rofl R^

0/0
1.2.2011 19:54

tzn

Budou to jeste vic redit vodou

A tim se stanou moderni! Odkud to vino maji, se stejne nedozvime. Hlavne, ze si za flasku pisou cenu jak za renomovane znacky.

0/0
31.1.2011 19:29

KdysiBedlam

Prebit takovy dobre nacepovany a oroseny Radegast se vinu stejne nikdy nepodari ..........

0/0
31.1.2011 13:33

jazykozpytus

dotaz

Proc se na jizni Morave nepestuji pomerance?

0/0
31.1.2011 11:42

picky

Když se ptali degustéra vín, jak vybrat to nejlepší,

a zda je cena vína směrodatná, tak řekl, že vždy záleží na každém člověku, co mu chutná a to že je záležitost ryze individuální. A že cena vína není v tomto ohledu směrodatná. Kvalita vína je dána místními podmínkami, počasím, zpracováním hroznů - procesem a přístupem výrobce, pak skladováním a manipulací. Dalším faktorem je marketing a reklama (viz Beajuolais). A pak snaha udělat z vína tzv. značku.

0/0
31.1.2011 9:45

komentator-1

snižovat cukernatost hroznů?

A takovou pitomost proboha vymyslel do textu kdo? Naštěstí je tedy obroušena větou "že zatím nejde o žádný masový trend", ale stejně.

Ono to jde ruku v ruce s rostoucí popularitou polosuchých i sladších vín, čili té rostoucí cukernatosti bych se až tak moc nebál, nemluvě o tom, že v našich podmínkách je stejně stále spíše zbožné přání, než problém.

0/0
31.1.2011 9:10

hrcprcsalala2

Re: snižovat cukernatost hroznů?

"rostoucí popularitou polosuchých i sladších vín"? 8-o

0/0
31.1.2011 9:29

komentator-1

Re: snižovat cukernatost hroznů?

čemu se divíte? Ten trend zde je už několik let. Podívejte se na nabídky našich i světových vinařství, případně, pokud se k tomu někde dostanete, tak na prodeje a uvidíte.

0/0
31.1.2011 9:36

hrcprcsalala2

Re: snižovat cukernatost hroznů?

Dívám se dívám a nic takového nevidím. Nepochybně víte, kde něco takového najdu, takže nebude problém mi pomoci.

0/0
31.1.2011 11:23

Corsini

Re: snižovat cukernatost hroznů?

To ně asi nějaký psychologický problém zřejmě z důvodu neustálé masáže, že cukr = špatně. Všichni by chtěli mít na etiketě napsáno, že jde suché víno, ale nemělo by být kyselé, ale chutnat jako polosladké.

0/0
31.1.2011 10:46

hrcprcsalala2

Re: snižovat cukernatost hroznů?

Nebylo by lepší hovořit sám za sebe?

0/0
31.1.2011 11:23

nestačímsedivit

Re: snižovat cukernatost hroznů?

Pindáš, ale pravda je, že vína s vyšším obsahem zbytkového cukru jsou v posledních letech skutečně, a bohužel, v oblibě.

0/0
31.1.2011 13:57

nonick

Tak frankovčička bude mít ještě míň, než dosud...?

;-D 

No - já  zůstanu u merlotu...;-)

0/0
31.1.2011 8:22

Corsini

Ilustrační foto

Nejsem místní, ale nemyslím si, že by na poslední fotografii byl "Cyklista ve vinici Šobes" (popisek, který se ukáže po najetí kurzorem na fotku), pokud se nemýlím, tak je to u Havraníků.

0/0
31.1.2011 8:02

nejdůvěryhodnější diskutér

Re: Ilustrační foto

Cyklista se zbořil, že neví, kde je.

0/0
31.1.2011 17:27

def.

ach jo, to jsou zase keci rádoby znalců

Ten kdo víno pije a má ho opravdu rád (neříkám, že se v něm musí vyznat), moc dobře ví, že každé teritorium má své specifika. A podle toho je potřeba vybírat odrůdu vín. Je nesmysl tvrdit, že máme na Moravě skvělá červená vína která se vyrovnají Středomoří nebo Jižní Americe. Na druhou stranu třeba Španělsko nebude mít tak skvěle vyvážená bílá vína, jako my. A to už vůbec neřeším jednotlivé odrůdy, jako že ryzlinky jedině z Moravy, Německa, Alsaska. Nebo zkuste objevit nové odrůdy jako je třeba Alibernet, Hibernal, Děvín, Neronet a nebo už podstatně známější Pálava. Víno je hlavně o objevování.

0/0
31.1.2011 7:25

Lukas1000

Re: ach jo, to jsou zase keci rádoby znalců

A po letosni "urode" si dovolim jeste pridat, ze na kvalite se podepise ROCNIK (pocasi v danem roce).

0/0
31.1.2011 8:49

kunta_kinte - sberatel BANu

Nic nema

na stary dobry penasol :-PRv

0/0
31.1.2011 1:11

nejdůvěryhodnější diskutér

Re: Nic nema

Červený

http://shoppraha.tvin.cz/editor/image/eshop_products/29903554_m.jpg

nebo zlatohnědý

http://www.prag-info.cz/_shop/resize_detailbig.php?image=image_9482007ai/1278196630pd.JPG

?

0/0
31.1.2011 17:47

wercza

Koukám, koukám...

že co Čech, to vinař a co Čížek, to rovnou sommeliér... Nesmíte, mládenci, posuzovat vína jen podle toho, o si koupíte v hypáči za padesátikačku, od toho může čekat kvalitu jen zoufalec, i když i tam se dá natrefit na solidní produkt. Ale potažmo si i za dvě kila můžete pořídit nepitelný patok... Jenže problém je ve Vašich hlavách, prostě co je z Moravy, je ředěný patok, že? Jde přece o princip, přece nemůže Čech či rovnou Pražák pochválit cokoli moravského....:-P

0/0
31.1.2011 0:35

Pavel Kucera

Vino bez alkoholu

Jinak tu frci vino bez alkoholu Carl Jung. Kazdy ma narok na svuj nazor (mimo keci typu, ze moravske vino = ocet, jelikoz to neni fundovani nazor ale proste hovadina) ale faktem je, ze uz 7 let se to dobre prodava a odbyt se zvysuje kazdy rok.

0/0
30.1.2011 22:42

wolowizard

Re: Vino bez alkoholu

Super! Děkuji za tip, nealko víno už jsem delší dobu hledal... Snad ho seženu i v místním supermarketu.

0/0
30.1.2011 22:45

nestačímsedivit

Re: Vino bez alkoholu

Ještě je špičkový pití nealko vodka!! ;-D

0/0
30.1.2011 22:46

Pavel Kucera

Re: Vino bez alkoholu

Hezky pokus o vtip, lec to by Ti zustala voda, coz neni pripade dealkoholizovaneho vina (ci nealko piva).

0/0
30.1.2011 22:55

Pavel Kucera

Re: Vino bez alkoholu

Zkuste Tesco anebo http://www.carl-jung.cz/

0/0
30.1.2011 22:54

hrcprcsalala2

Re: Vino bez alkoholu

No nevim. Carl Junga už jsem v žádném supermarketu neviděl hodně dlouho a i jejich webovky působí, jako by už několik let nebyly aktualizované (viz třeba údaj o tom, že se dealko víno Carl Jung prodává v Delvitě).

0/0
30.1.2011 23:18

Pavel Kucera

Re: Vino bez alkoholu

Ano, chtelo by to aktualizaci a maji tam starsi info., ale i nadale fungujou. Jinak jsou snad zpet v Tesco a jinak se da koupit na Smichove v Gurmetum, pripadne na http://www.drinks24.cz/hledani/carl-jung/

0/0
30.1.2011 23:26

hrcprcsalala2

Re: Vino bez alkoholu

Když máš takové info, není náhodou nedávno na trh uvedený dealkoholizovaný Bohemia Sekt přebalený Carl Jung? Podle etikety to zjevně pro Bohemia Sekt dělá vyrábí někdo jiný.

0/0
30.1.2011 23:36

Pavel Kucera

Re: Vino bez alkoholu

Vyroba vina bez alkoholu je pomerne energeticky narocne. Dealkoholizacnich jednotek neni az tolik. Henkell, vlastnik Bohemky to ma a v Nemecku standardne sezenes nealko Henkell sekt. A Ti to i delaji pro dcerku Bohemku. Carl Jung maji vlastni vyrobu a samotny Carl Jung tuto metodu vyvinul v prvni dekade minuleho stoleti.

0/0
30.1.2011 23:50

1000101110111001

Re: Vino bez alkoholu

Tesco a nealkoholické "víno". To k sobě půjde bezpochyby dokonale...

0/0
30.1.2011 23:20

hrcprcsalala2

Re: Vino bez alkoholu

Nevím proč ta ironie, nealko víno má na trhu prostor obdobně jako nealko pivo. A hlavně by ho měl komentovat jen ten, kdo ho pil. ;-)

0/0
30.1.2011 23:38

nejdůvěryhodnější diskutér

Re: Vino bez alkoholu

A na zakousnutí bych přikoupil kousek "sýra" v Lidlu.

0/0
31.1.2011 17:54

vtech

Re: Vino bez alkoholu

Neda se to pit. Hledali jsme neco, kdyz zena kojila a vsechno je to odporny.

0/0
30.1.2011 23:55

Pavel Kucera

Re: Vino bez alkoholu

Jinym to zase chutna - holt kazdymu ten zobak narostl jinak ;-D

0/0
31.1.2011 0:06

nestačímsedivit

To zase pobouchaná Nova s něčím přišla

a internetový bulvár se toho hned chytne. To s těmi % není úplně taková pravda. Pokud budou vinaři sklízet hrozny "podtržené" nebudou zase na druhou stranu vína tak dobrá chuťově!

0/0
30.1.2011 22:32

mosulský machredž

oo

no já ale poslední dobou stejně upřednostňuju před vínama Tatranský čaj R^ - akorát toho zbojňáka už přehnali - nahonit alkohol na 72ˇa ubrat cukru nebyl zrovna moc chytrej nápad a chtít za to ještě 60 korun navíc - hodil jsem to do krku celý a byl to docela fire :-P

0/0
30.1.2011 22:21

mosulský machredž

Re: oo

jsem dostal chutě - jdu si prásknout z toho jeden tatranský grog :-P R^

0/0
30.1.2011 22:24

jannes

Re: oo

Jo tak proto jsi tak intelektuálně nedoslýchavý... no to se hned pozná odborník-vinař...

0/0
31.1.2011 1:27

legnaw

Re: oo

Tatransky caj ma verzie 32-42-52-62-72°...odlisuju sa farbou flase

0/0
31.1.2011 8:08

Jarda_

To je zas nesmysl...

Od te doby, co jsem ochutnal Spanelska vina ve Spanelsku a byl informovan mistnimi, ze cokoli pod 13% je patok, se na to zameruju a neco na tom bude.... Je fakt, ze kyselinu z Moravy, kde je sice asi globalni otepleni ale slunce se tam zas tak casto nevidi, bych koupil jen v sebeobrane... (ale obcas prece jen piju)

To by me zajimalo, kdo clanek plati.

0/0
30.1.2011 21:41

hrcprcsalala2

Re: To je zas nesmysl...

Tak to jsi holt znalec. ;-D

0/0
30.1.2011 21:54

Jarda_

Re: To je zas nesmysl...

Znalec nejsem, ale piju to, co mi chutna ;-)

0/0
30.1.2011 21:56

hrcprcsalala2

Re: To je zas nesmysl...

A nebo co ti nějaký Španěl vysvětlil, že ti má chutnat.

0/0
30.1.2011 22:00

Jarda_

Re: To je zas nesmysl...

Tak jestli ma byt skvelym pozitkem pri piti vina zkrivena huba, tak tomu opravdu nerozumim a je mi to celkem jedno.

0/0
30.1.2011 22:11

hrcprcsalala2

Re: To je zas nesmysl...

A mě je zase vcelku jedno, že se ti huba křiví podle procent alkoholu ve víně dle rady nějakého Španěla, který se ti chechtá ještě dnes. 

0/0
30.1.2011 22:16

qwenda

Re: To je zas nesmysl...

Vyjmenuj nějaké vinaře a něco pochval, ať je vidět, že se vyznáš!

0/0
30.1.2011 22:24

hrcprcsalala2

Re: To je zas nesmysl...

A důvod, proč bych měl něco dokazovat někomu jako jseš ty?

0/0
30.1.2011 23:25

1000101110111001

Re: To je zas nesmysl...

A jak přesně bys to chtěl? Podle marketingových kvalit, podle toho, kdo je v Salonu vín, podle toho, o kom se říká, že je dobrý, podle toho, kdo je drahý, nebo prostě podle osobních preferencí? A podle čí preferencí? Je tu hodně skvělých vinařů a je tu hodně vinařů, kteří mají kliku a jednou za čas se strefí do něčeho velmi podařeného.

.

Můžu říct třeba Peřina a k čemu to bude? Vůbec nebudeš vědět, které víno od něj mi chutná/lo.

0/0
30.1.2011 23:27

way

Re: To je zas nesmysl...

A které víno ti od Zdeňka Peřiny chutná? Jen tak pro zajímavost;-). Stejně má nyní již téměř všechny predikáty vyprodány:-/.

0/0
31.1.2011 12:03

PKB2008

Re: To je zas nesmysl...

Pane bože ty seš v_l. Přestaň pít ty krabičáky a vem do huby taky nějaké kvalitnější víno RvRv

0/0
30.1.2011 22:28







Najdete na iDNES.cz