Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Na český trh se dostaly pudinky s nebezpečným peroxidem

Chcete si koupit německé jogurty značky Landliebe Grießpudding? Dejte si velký pozor. Na české území se dostala zásilka těchto jogurtů, které obsahují zdraví nebezpečný peroxid vodíku. Vyplývá to ze systému rychlého varování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

xmuadib

hm

´ten peroxid se dávno rozložil na vodu a kyslík. Spíše ten zoxidovaný jogurt bude divné chuti. Nebezpečné to bude ale stěží.

0/0
21.2.2011 8:29

Homer.Simpson.

peroxid vodíku

aby to mělo říz

0/0
20.2.2011 22:25

Pribinacek

Re: peroxid vodíku

Puding s akivním kyslíkem pro skvělé ráno ;-D

0/0
21.2.2011 8:05

20mA

smetana

v jogurtu je možná víc škodlivá než peroxid používaný pro sterilování obalů potravinářských výrobků

0/0
20.2.2011 22:21

Clovicek123

Re: smetana

ty jo.. smetana skodlivejsi, nez peroxid? To osvetli, prosim.. Jsem zvedavy proc... Vazne

0/0
21.2.2011 7:42

rebbe

Jako obyvatel města Mnichov kupuji právě výrobky Landliebe

protože jsou mimořádně kvalitní. Může být, že konkurence je chce potopit.V

0/0
20.2.2011 21:02

rebbe

Tož je v té kašičce zaručeně i obyčejný oxyd vodíku

a jak známo, když se ho moc nadýcháte, tak se můžete i utopit! Kontroly provádí úředníci, zpravidla členové strany Zelených a musí vykazovat činnost. Minule objevili v krmné směso 0,0000000070 gramu dioxinu na kilo, takže už došlo k uzavření hranice pro maso, vejce a nevím co ještě. Teď už to lidem otrnulo, musí být nalezeno něco jiného.Tak holt ten peroxid a oxid vodíku.V

0/0
20.2.2011 20:58

old fashioned Vince VIII.

Re: Tož je v té kašičce zaručeně i obyčejný oxyd vodíku

dioxin nemá s dioxanem prachnicspolečného...

0/0
20.2.2011 21:01

rebbe

Re: Tož je v té kašičce zaručeně i obyčejný oxyd vodíku

také netvrdím, ale je to sotva tři týdny, co byla aféra se stopami prostředku proti houbám v směsi pro slepice. Pořád se něco hledá a najde.V

0/0
20.2.2011 21:04

barb.udo

Re: Tož je v té kašičce zaručeně i obyčejný oxyd vodíku

... diethylendioxidem?

0/0
20.2.2011 21:25

old fashioned Vince VIII.

jedná se o zbytky přípravku Dioxan, který se používá v mlé-

kárnách jako desinfekce zařízení a nespláchnuté zbytky se v nepatrném množství objevily v některých šaržích. Fa Landliebe již v Německu tyto výrobky stáhla z oběhu. Tolik ke skutečnému stavu věci...kdo vládne němčinou, čte na:

http://www.test.de/themen/essen-trinken/meldung/Rueckruf-fuer-Sahne-und-Griesspudding-von-Landliebe-Schleimhautreizung-moeglich-4207027-4207029/

:-)

0/0
20.2.2011 20:58

old fashioned Vince VIII.

jedná se o zbytky přípravku Dioxan, který se používá v mlék

0/0
20.2.2011 20:55

tygřice

To nechápu

Peroxid vodíku, H2O2, je nestabilní sloučenina, která se  při styku s organickými látkami rozkládá na kyslík a vodu podle rovnice:

 2 H2O2 -> 2 H2O + O2

Proto taky při nalití na ránu šumí a štípe. Atomární kyslík ve stavu zrodu (než se spojí do molekuly O2) je velmi agresivní a všechno oxidovatelné kolem sebe se snaží zoxidovat - tím například zničí přítomné  bakterie a vyčistí ránu. Nebo zoxiduje barvivo ve vlasech a tím je odbarví. Chápu, že tím může znehodnotit i "hodné" živé jogurtové kultury a tím zhoršit kvalitu jogurtu, ale neumím si představit, jak by mohl být následně takový jogurt nebezpečný pro lidi. Než se jogurt dostane ke spotřebiteli, už musí ten peroxid být dávno rozložený.

0/0
20.2.2011 20:39

old fashioned Vince VIII.

Re: To nechápu

peroxyd vodíku je stabilní...:-)

0/0
20.2.2011 20:59

old fashioned Vince VIII.

Re: To nechápu

(myslím samozřejmně sám o sobě je stabilní, jinak ve vyšší koncentraci může poleptat sliznice, proto se to vzalo kompletně z oběhu...)

0/0
20.2.2011 21:04

tygřice

Re: To nechápu

Ty sliznice poleptá právě díky tomu, že je nestabilní a samovolně ve styku se sliznicí uvolňuje kyslík. Kdybyste dýchal čistý kyslík, navíc atomární (ve stavu zrodu, čestvě uvolněný z molekuly), tak si jím taky poleptáte/popálíte sliznice. Než se ale jogurt dostane ke spotřebiteli, tak ten kyslík dávno zoxiduje/spálí  něco jiného v tom jogurtu a nebude tam donekonečna čekat, aby mohl poleptat vaše sliznice;-D

0/0
21.2.2011 0:27

bruselátor

Re: To nechápu

není stabilní, rozkládá se i obyčejným světlem

0/0
20.2.2011 21:55

barb.udo

Že by automatický překladač zase něco pomotal?

0/0
20.2.2011 20:29

bruselátor

ze skript toxikologie (všcht)

Koncentrovaný je silné oxidační činidlo, poškozuje tkáně (odbarvuje) a je nebezpečný zvláště pro oči. V koncentraci 3% se používá v medicíně jako dezinfekční agens. Koncentrované roztoky (nad 10%) jsou toxické při inhalaci par, požití i kontaktu s kůží (popáleniny).

Pozn.: koncentrace 10% už je celkem vysoká

0/0
20.2.2011 20:09

Vasco 75

Tak nějak mi chybí informace,

čím je peroxid vodíku nebezpečný...:-/

0/0
20.2.2011 19:57

Inkvizitor Johny

Re: Tak nějak mi chybí informace,

Poleptá sliznici, je to silné oxidační činidlo...Ale v tom pudinku si to nějak neumím představit. To by snad mělo být zreagovaný. By to musel objasnit nějaký chemik :)

0/0
20.2.2011 20:00

grandemi

Re: Tak nějak mi chybí informace,

Jde především o děti. Na jejich organismus to má jiný vliv jak na organizmus dospělého.

0/0
21.2.2011 8:28

kocy

Hodně Čechů jezdí nakupovat do Německa.Je tam levněji.

Tomu je třeba udělat přítrž a zakázat to.Zboží může být nekvalitní, ale musí být zdaněno u nás.Rv

0/0
20.2.2011 19:48

Nesmazatelny 2.0

Hmm

Dumám dumám nad dvěma věcmi. Zaprvé, ten peroxid tam asi nebude v nějak vysoké koncentraci, takže vyvolá akorát tak podráždění sliznic a nevolnost. A zadruhé, k čemu se při výrobě používá peroxid, na čištění i desinfekci mě napadají lepší věci.

0/0
20.2.2011 19:33

obecní slouha z Klacíkova

Re: Hmm

Peroxid se snadno rozkládá,snadno se ho zbavíš.Peroxid je na sanitace a dezinfekce v potravinářském a farmaceutickém průmyslu velmi často používán.

0/0
20.2.2011 19:46

elTondo

Re: Hmm

Dobře se po použití rozkládá, nemusí se používat jiné chemikálie, je ekologický, pokud se použije ve formě páry, dostane se i na obtížně dostupná místa.

0/0
20.2.2011 19:49

MPík

Mám se bát?

Mám doma tento jogurt, příchuť Kirchen, do 4.3.2011 a Vanille do 27.2.2011. Koupeno v Německu. Můžu je jíst..?

0/0
20.2.2011 19:29

1000101110111010

Re: Mám se bát?

Jasně že ne. Dávej bacha, jdou po tobě. ;-D

0/0
20.2.2011 19:31

MPík

Re: Mám se bát?

Navíc v prvním odstavci píšete o jogurtech a pak už o pudinkách a na fotce je také pudink. Jak to mám chápat???

0/0
20.2.2011 19:31

FerdaMravenecaBroukPytlik

Re: Mám se bát?

Ne. Vlož je do olověné bedny a zakopej na bezpečném místě metr pod zem. A kupuj české jogurty a pudinky. K čemu ti je, že se bavorský sedlák bude mít ještě líp a česká kráva, zemědělec a lidi z mlékárny nemají co žrát?

0/0
20.2.2011 19:32

nejdůvěryhodnější diskutér

Re: Mám se bát?

Nevím jak česká kráva a lidi z mlékárny, ale zemědělec evropský unijní má své dotace a je mu úplně u řiti, jestli má mléka hodně nebo málo. Buď dostane dotace na neúrodu, nebo na nadúrodu.

0/0
20.2.2011 21:59

joyFX

Re: Mám se bát?

Kirsche. Kirchen by se tam asi nevešly ;-)  a vůbec nejlepší je Kirsch R^

Jinak, raději to nejez. Ale možno naplácat na hlavu a použít jako odbarvovač

0/0
20.2.2011 19:39

bruselátor

Re: Mám se bát?

nech ho stát na světě, peroxid se samovolně rozloží, pokud tam je. V článku stejně píšou pouze o možné kontaminaci, naprosto chybí údaje o přesné koncentraci.

0/0
20.2.2011 19:48

opačný názor

Re: Mám se bát?

napatlej si ho na hlavu - kdyz zesvetlaji vlasy tak ho nejez ;-D

0/0
20.2.2011 19:52

Clovicek123

ted budou akce v obchodech

za nakup nad 100Kc kelimek pudingu zdarma :-)

0/0
20.2.2011 19:25

felia

Že se ti novináři vyblbnou?

Já nemám čas na to, abych se staral, zda někdo považuje určité jídlo za zdravější, než jiné.

0/0
20.2.2011 19:25

David007ek

Re: Že se ti novináři vyblbnou?

takhle to ma spousta lidi a to je velice smutny pristup. Co mas prosimte tak duleziteho za praci, ze ji nadrazujes svemu zdravi?

0/0
20.2.2011 20:30

Fiara.L@seznam.cz

Proč něco takového vůbec dovážíme?

To naše maminyneumí uvařit pudink?Je to záležitost na pár minut a není to náhražka z kdovíčeho.Stejné je to s jogurty a dalšími dovezenými "zázraky".

0/0
20.2.2011 19:20

1000101110111010

Re: Proč něco takového vůbec dovážíme?

Myslíš ten puding z prášku? Jasně, to je úplně to nejlepší a není to žádná náhražka ničeho. ;-D

0/0
20.2.2011 19:32

mosulský machredž

oo

hmm, v čem spočívá asi tak ta jejich nebezpečnost ;-D ? Že se mi rozloží játra po po jednom mikrogramu peroxidu vodíku ;-D Rv

0/0
20.2.2011 19:11

darkhalf2@seznam.cz

?

Perodix???

0/0
20.2.2011 19:11

bruselátor

vždyˇˇt o nic nejde,

peroxid vodíku je celkem nestabilní sloučenina a rychle se rozkládá.

0/0
20.2.2011 19:10

Lanolin

Re: vždyˇˇt o nic nejde,

No možná si neuvědomujete, že může vyráběr organické peroxidy, oxidovat suroviny a měnit je tedy na nco jiného. Nemůžete si ten rozklad představit pouze tak, že takový pudink otevřete jako víno trochu dříve a necháte ho "vydýchat".;-)

0/0
20.2.2011 20:17

Chytracisko

Německé potraviny začínají být nebezpečnější, než ty polské

8-o

0/0
20.2.2011 19:06

samuel05

Re: Německé potraviny začínají být nebezpečnější, než ty polské

rozdil je v tom kdyby podobny problem mela ceska firma nikdy by se to na verejnost nedostalo. V nemecku jsou daleko prisnejsi kontroly a informovani verejnosti.

Jak oznamila nemecka firma nejaky zamestnanec spatne zapnul stroj a tak se mohl do vyrobku dostat v nizkem mnozstvi peroxid. Zatim se nic nenaslo a podle externich hygieniku to neni nebezpecne.

Chtel bych videt tu ceskou firmu ktera by sla s podobnou veci ofenzivne na verejnost, ja mam skoro v kazde druhe ceske mouce nebo ovsich cervy v nemecku se mi to nikdy nestalo, myslim ze v D by kazdy druhy cesky obchjod nebo vyrobupro spatnou hygienu zavreli

0/0
20.2.2011 19:16

Fiara.L@seznam.cz

Re: Německé potraviny začínají být nebezpečnější, než ty polské

Nesmysl,naše normy jsou dleko přísnější.

0/0
20.2.2011 19:22

bruselátor

Re: Německé potraviny začínají být nebezpečnější, než ty polské

ještě je dodržovat

0/0
20.2.2011 19:41

FerdaMravenecaBroukPytlik

Re: Německé potraviny začínají být nebezpečnější, než ty polské

Mě by spíš zajímalo, jak se vůbec ve výrobě pudinků objevil ten peroxid? To jako jedna směna stáčí peroxid a druhá stáčí pudink?

0/0
20.2.2011 19:34

duchodkyne

Grießpuding

Nechci jim dělat reklamu, ale v Německu jsem si je kupoval každou chvíli. Moh´ jsem se po nich utlouct :-)

0/0
20.2.2011 19:06

obecní slouha z Klacíkova

Peroxid? To vypadá na zpackanou sanitaci

tedy dobrou chuť

0/0
20.2.2011 19:05







Najdete na iDNES.cz