Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kvalitu špekáčků a „lovečáku“ ochrání unijní značka

Lovecký salám, spišské párky, špekáčky a liptovský salám z České republiky a ze Slovenska získaly chráněné označení Evropské unie. Uzeniny se zařadily na seznam tradičních zaručených specialit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

indnes

Tak v clanku, ako aj diskusii

chyba jedna podstatna informacia.

Poziadavku na oznacenie vyrobkov (spekacky, spisske parky,...) u EK podali spolocne Ceska republika so Slovenskou republikou, s pravom tieto vyrobky vyrabat na svojich uzemiach podla spolocnych receptur.

Toto sa mi javi ako podstatna info, lebo to je priklad spoluprace a vzajomneho pochopenia. (Aky to rozdiel pri superani o oznacenie inych vyrobkov ako napr. Niva a ine...., ktore sa na uzemi CSR vyrabali spolocne, a potom sa ich niekto snazil privlastnit.)R^

0/0
22.2.2011 9:56

dávám tomuto nicku tak měsíc

Už aby bylo teplo ... špekáčky na ohni, mňam.

A když je po cestě na chatu osvědčené řeznictví ... tak to prostě nemá chybu. Blbé je, že kvalitní špekáčky může pokazit hnusná hořčice nebo chléb.;-(;-(;-(

0/0
22.2.2011 8:23

Politici to myslí upřímně

No jo, EU kvalita, ale kde to mám kupovat -)

Hele, Billa daleko, Lidl daleko, v Tescu jen šmejdy,.... KDE nakupujete kvalitní potraviny?

--

PS: Bydlím v centru Prahy :-/

0/0
22.2.2011 6:51

hrcprcsalala

Re: No jo, EU kvalita, ale kde to mám kupovat -)

A kde v centru PRahy bydlíš, že máš Billu daleko? :-P

0/0
22.2.2011 7:33

BezPrace com

Re: No jo, EU kvalita, ale kde to mám kupovat -)

Národní tř.

0/0
22.2.2011 7:41

BezPrace com

Re: No jo, EU kvalita, ale kde to mám kupovat -)

AHA, teď koukám, že u Myšáka mají také prodejnu, to teda čumím. za 3 roky jsem si toho nevšiml a myslel jsem, že sídlí jen někde na periférii :-/

0/0
22.2.2011 7:44

Jandik73

Re: No jo, EU kvalita, ale kde to mám kupovat -)

V Praze nejsou řeznictví?

0/0
22.2.2011 7:50

Kirken

Doufám, že nám Unie zaregistruje...

...i chlupaté knedlíky.

0/0
21.2.2011 22:49

dino_na_idnes

Re: Doufám, že nám Unie zaregistruje...

Jistě, návrh stanovující minimální délku a hustotu chlupů už leží na stole, součástí je i zavedení prémiové kategorie "bobr". :-P

0/0
21.2.2011 22:59

jenikx

Otazka kvality

V 90 letech se zrušily v zajmu konkurence a kvality normy čsn .Tam bylo přesně popsane kolik masa , koření ma byt ve vyrobcích. O žadnych sojovych nahražkach tam nic nepsali ;-D

Ne vše co vymysleli komančove bylo špatne ikdyž to byli pěkny dacani.

V praci používame ted normy DIN . Když se nemusí dodržovat čsn , tak kupujeme z německa(nedělam v potravinařství)

0/0
21.2.2011 22:33

PetrVTR

Re: Otazka kvality

Normy CSN se samozrejme nezrusily.

0/0
22.2.2011 8:11

RedSquirrel

Takže všichni

stejně nakonec budou kupovat "vylepšené" vuřty z Německa... a nápis "vyrobeno v EU" tam zajisté chybět nebude :-)

0/0
21.2.2011 21:40

Poborskiii

značení

To každý špekáček bude mít na sobě Euro nálepku, razítko nebo jak ho na pultě rozeznám? Protože v současné době u pultu stejně nerozeznáte krom jména a ceny nic jiného (výjimečně některý prodejce uvede i výrobce).

0/0
21.2.2011 21:36

freecoolinek

Kvalita vs. cena...

co asi v CZ vyhraje???? že by  Private labels??? kde bude kolikˇ% masa..??;-D;-D

0/0
21.2.2011 21:32

AdmiralJamato

Kvalitní špekáčky :)

Kvalitní špekáčky neexistují už pěkně dlouho. Dělá se to z kůže, separátu a mouky. (blicí smajlík) Rv

0/0
21.2.2011 21:24

opportunity

Re: Kvalitní špekáčky :)

Zajdi do Globusu. Dvakrát za rok je dělám, a ještě se nestalo, že by byly hnusné.

0/0
21.2.2011 21:26

JMoudry

Re: Kvalitní špekáčky :)

Tak to asi jak kde. V Českobudějovickém Globusu je to pěkný sajrajt.

0/0
21.2.2011 23:37

dogi1

Re: Kvalitní špekáčky :)

Kupuji je u nás v Bille a jsou dobré. Vedle u řezníka se povedou jen málokdy. Váborné bývají z takových výroben jako v Horoměřicích, dobrá byla i v Kačici, zda tam ještě funguje, nevím. Ale chápu, někomu to nevoní, ani kdyby to bylo z čisté kejty. On je to přeci "jenom" špekáček, takže pro některé tzv. fajnšmekry hnus.

0/0
22.2.2011 6:36

terminal

Re: Kvalitní špekáčky :)

U nás je nakupuji u soukromého řezníka a výrobce uzenin a jsou mňááám. Ale jak je všeobecně známo - připlatím za to.

0/0
23.2.2011 8:42

Carvin

U nás je jeden řezník a ten dělá špekáčky z masa

jak se to dělalo dřív. A jsou výborný a je mi jedno kolik stojí já sním maximálně dva a k nim basu piva.

0/0
21.2.2011 20:45

oticek

Re: U nás je jeden řezník a ten dělá špekáčky z masa

Já znám vinaře a ten dělá víno z hroznů

0/0
21.2.2011 20:48

Carvin

Re: U nás je jeden řezník a ten dělá špekáčky z masa

To máte dobrý, jo holt dnes už je málo takových poctivců. Jinak to jsou kouzelníci kilo masa stojí 100 kč a kilo špekáčků 30 kč. Kilo hroznů stojí 30 kč krabice vína 6,50 kč

0/0
21.2.2011 20:53

wrah

Re: U nás je jeden řezník a ten dělá špekáčky z masa

Vzhledem k tomu, že se do špekáčků dává bůček, možná nějaký lalok, sádlo a něco kůže (aby se to spojilo) tak másenu vstupních surovin asi 50 kč/kg. Je mi líto, ale absolutně nejlevnější špekáček musí stát něco nad 70 kč/kg..  V levnějším prostě není možné, aby obsahoval to co tam má být. Respektive tak okolo 65 kč/kg je může prodávat malý zemědělec, co má to prase vlastní..

0/0
21.2.2011 22:18

dogi1

Re: U nás je jeden řezník a ten dělá špekáčky z masa

To kilo špekáčků za 30,- Kč mají podle tebe kde? To jedině že by to dělal u vás na vsi hrobník z doneseného materiálu.

0/0
22.2.2011 6:38

qvido31

Co to tady zase melete.

Všeci!Vždyť se všeci nažerte tej demokracie aji s cenzorem:-PPs. komanči taky stáli za H-.....;-(

0/0
21.2.2011 20:43

dogi1

Re: Co to tady zase melete.

Kurňa! Kolik jsi toho do sebe zase nalil, našňupal a napíchal, že tak "qičíš"?

0/0
22.2.2011 6:40

Martin667

no hlavně ty z lidlu, ty jsou nejšpekáčkovatější

0/0
21.2.2011 20:41

mcdonald

Re: no hlavně ty z lidlu, ty jsou nejšpekáčkovatější

Ty z LIDLu jsou právě ty kvalitní, takže si tam nejdříve zajdi, a pak kritizuj. Ovšem nesmíš koupit ty první za dvacku z Polska, ale chvíli hledat a koupit ty za 60 Kč z Německa. :-P

0/0
21.2.2011 21:36

philip77

Re: no hlavně ty z lidlu, ty jsou nejšpekáčkovatější

;-D;-D;-D

0/0
21.2.2011 21:44

bily medved

Nechci byt hnidopich,ale

Ceske spekacky,to je,chtit sezrat rakovinu za kazdou cenu ;-D

0/0
21.2.2011 20:40

TarasBulba

Re: Nechci byt hnidopich,ale

Máš recht. Nejen poslední týdny ukázaly, že jen ty německé jsou stoprocentně zdravé a nezávadné.

0/0
21.2.2011 20:50

opportunity

Re: Nechci byt hnidopich,ale

;-DR^

0/0
21.2.2011 21:29

Klikej, udělá ti to dobře --->

Kvalitu špekáčků a „lovečáku“ ochrání unijní značka

A kdo ochrání nás před bolševickou EU a před nemyslícími hlupáky, které vydatně podporuje? ;-€EURv

0/0
21.2.2011 20:38

CM3

A proč se nezachovaly straré registrované receptury, které

byly stanoveny za 1.republiky a dokonce je ctil i bolševik. Až   po roce 90. se  všechny receptury  "zlepšily"   a tedy nastoupila v této oblasti anarchie. Skončilo to tak, že  dnešní uzeniny se nedají žrát ....  zbyla jen nostalgie a vzpomínky, jak byl za bolševika výborný  Vídeňský párek .... Musel obsahovat  telecí maso ....  Dnes by kilo těchto párků stálo tak 350 Kč ....(není hovězí , natož telata)

0/0
21.2.2011 20:30

AAA2

Re: A proč se nezachovaly straré registrované receptury, které

A k dostani byl leda tak v prodejnach Eso, ze.

0/0
21.2.2011 20:56

philip77

Re: A proč se nezachovaly straré registrované receptury, které

obcas i v Tuzexu :-P

0/0
21.2.2011 21:45

cizinec je našinec

po špekáčkách máme ještě jednu specialitu

 potravina označovaná jako " ovocný čaj " ,která žádný čaj neobsahuje:-)

0/0
21.2.2011 20:27

_xprim01_

Re: po špekáčkách máme ještě jednu specialitu

To je typicky omezený přístup. Když už chcete být přesný , tak tam má být Camellia sinensis, ale v bylinných čajích prostě být nemusí. Slovo čaj prostě zobecnělo na odvar z listí nebo plodů. Koktaily taky neobsahují kusy kohouta. :-P

0/0
21.2.2011 20:58

_xprim01_

Kvalitní uzeniny

V Globusu si kupuju špekáčky už léta a rozhodně tam nemají problém s tím, že by byly výrazně dražší než konkurence. Čím to je? ;-)

0/0
21.2.2011 20:58

_xprim01_

Re: Kvalitní uzeniny

Už mě to nebaví, jak  blbne diskuze. :-/

0/0
21.2.2011 20:59

kunta_kinte - padly u Bydzova

Tak Vam evropska

uhnije pekne dekujeme. Uz se tesim na ten humus s modrohvezdickovym logem. Nu, svuj k svemu:-P

0/0
21.2.2011 20:19

ybes

Špekáček opatřený logem EU

Gurmáni se budou o tu "delikatesu" rvát..... ;-D

0/0
21.2.2011 20:15

cizinec je našinec

Re: Špekáček opatřený logem EU

nesměj se vlajkové lodi českého uzenářství!

0/0
21.2.2011 20:17

cizinec je našinec

a máme taky už ochranou známku

na Eidam?:-)

0/0
21.2.2011 20:22

opportunity

Co si pamatuju,

tak špekáčky už jednou nějakým procesem určování obsahu prošel.

Jinak nechápu, co je to "zvýší se cena o 10Kč/kg" - to jako u těch za 30 nebo u těch za 80? :-P

0/0
21.2.2011 20:11

cizinec je našinec

Re: Co si pamatuju,

u těch za 80....ty za těch 30 musí stát pořád stejně

0/0
21.2.2011 20:14

hrcprcsalala

Re: Co si pamatuju,

Jo, jenže pouze vnitrostátním, bez závaznosti pro výrobce mimo ČR.

0/0
21.2.2011 20:17

AAA2

Re: Co si pamatuju,

no a ted uz zadna zavaznost nebude ani pro vyrobce v CR... bez loga si tam budou moct davat co budou chtit

0/0
21.2.2011 20:59

hrcprcsalala

Re: Co si pamatuju,

Nebudou. Tedy pokud to budou chttí pojmenovat špekáček. Není to tak, že bude špekáček s logem a požadovanou recepturou a pak špekáček bez loga bez požadované receptury. I ten bez loga bude muset mít požadovanou recepturu, ať už bude vyroben kdekoliv.

0/0
22.2.2011 7:35

Lord Havelock Vetinari

špekáček a kvalitní

jsou dvě slova, co se v jedné větě nesnesou. Už z definice špekáčku coby potraviny.

0/0
21.2.2011 20:06







Najdete na iDNES.cz