Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Zdravá klobása, která pomáhá zažívání, bude na trhu možná už letos

Řezníci z Valašska a vědci ze zlínské univerzity testují uzeninu, která je stejně zdravá jako jogurt. Ovčácká klobása, v níž se spojuje maso a látky, které pomáhají trávení, už má i první výsledky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Damnian

KDE????

Kde to koupím, kde to najdu, a kolik za to dám??? Pochybuju, že to koupím v Tescu.

0/0
6.4.2011 11:24

IVHO

Re: KDE????

V prodejnách CARNEX-u, zatím. Naleznete je na jejich web stránkách.

0/0
6.4.2011 21:56

bludickan

Zlínské VŠ

Vždycky jsem si myslela, že zlínské VŠ za mnoho nestojí, a právě Jan Hrabě z Ústavu technologie a mikrobiologie potravin zlínské univerzity mi to potvrdil. Jak může tvrdit, že ženy dávají přednost jogurtům před klobáskou? Mlíko si liji maximálně do kafe

Ať pan Hrabě dál bádá, zdravé klobásky jsou určitě fajn, ale ať při úpravě střevní mirkoflóry nepoužívá tolik dezinfekce. Po metylalkoholu se totiž nejen blábolí ale i blbne a slepne. ;-)

0/0
5.4.2011 22:00

10 nových životů

Bude to i na recept...?????

0/0
5.4.2011 13:16

boudicca

skopové biomaso s bílkovinami

je to stejná odbornice na výživu, jako je Kačenka Žaků odbornice na biomasu. "wow, skopové maso je určitě zdravé, prtoože je to biomaso a obsahuje spoustu bílůkovin." Jiná masa pravděpodobně obsahují mrkev... ;-D

0/0
5.4.2011 11:45

Qeebee

Dám si, ale...

musí to posvětit doktorka Kateřina Cajthamlová. ;-D;-D;-D

0/0
4.4.2011 21:24

kunta_kinte - padly u Bydzova

Ovcacka klobasa

z nemeckych ovcaku ? Mnam. :-P

0/0
4.4.2011 19:38

Undertaker

fermentace = sušení za studena?

odkdy? mohl by mi tohle někdo vysvětlit?

0/0
4.4.2011 18:48

Titan no.1

Re: fermentace = sušení za studena?

Mohl. Novinář prostě píše o něčem, o čem nic neví.

Navíc dělá senzaci z nějakého sušení za studena - a nenapadne ho, že kdyby ji sušili za tepla, tak zlikvidují biokulturu. Z nutnosti ctnost....

0/0
5.4.2011 11:16

odborar

Pokud se podívám na strukturu, je to samé sádlo,

uzené maso také není zdravé, tak v čem je ten převratný objev? V použití ovčího masa? To se přece v klobásách užívá již dávno...:-)

0/0
4.4.2011 18:00

Titan no.1

Re: Pokud se podívám na strukturu, je to samé sádlo,

Ve vláknině. U uzenin a masných výrobků je největší problém to, jak se chovají ve střevě (a jak tím přispívají ke vzniku rakoviny tlustého střeva) Vláknina je nestravitelný podíl, který spolu s dalšími přísadami zamezí převaze hnilobných procesů ve střevě. Navíc na rozdíl od uzenin zvyšuje střevní motilitu, takže se potrava a zbytky po jejím trávení pohybuje střevem rychleji.

Vláknina být vidět vůbec nemusí a může vytvářet koloidy - třeba agar na dortu, ve kterém jsou "ukotveny" jahody...

0/0
5.4.2011 11:36

ODSCSSD 5

to ze v ni jsou probiotika jeste neznamena ze je zdrava

...

0/0
4.4.2011 16:35

kuk....vykuk

Nevím nevím,

Ale já nejvíc věřím svému uzenému z jakéhokoliv druhu masa. Nedávno jsem udil kapry a to je delikateska, ne jako kupované z obchodu, máčené v nějakém obarvovacím a ovoňovacím tentonoc.

0/0
4.4.2011 16:02

ODSCSSD 5

Re: Nevím nevím,

jo mi udime kurata.... a taky jsem nikde nic podobnyho nejedl z obchodu....

ale uprimne... to domaci udeni je jeste vic nezdrave nez to hnusne kupovane. ;-D

0/0
4.4.2011 16:36

to-mi-ho-vyndej

probiotické ...

vymyslete ještě probiotickou vodku a rum. Už mi z toho jde hlava kolem, všechno je bio, probio, lakto a podobně. Já se chci normálně nažrat

0/0
4.4.2011 15:14

kuk....vykuk

Re: probiotické ...

;-DR^

0/0
4.4.2011 16:00

czechbeer

Re: probiotické ...

;-DR^;-D

0/0
4.4.2011 22:00

Lukas1000

Kolik

tam bude procent tuku a soli? To jsou prece vysoce rizikove slozky

0/0
4.4.2011 14:12

kuk....vykuk

Re: Kolik

Neslaná uzenina a ještě k tomu bez tuků?8-o;-D

0/0
4.4.2011 16:02

tojsouveci

Už aby byly cigarety, které budou podporovat zdraví. A znovu se budou rozšiřovat kuřácké hospody. Nekuřáci budou bráni jako lidé, kteří velmi hazardují se svým životem. ;-D

0/0
4.4.2011 13:55

OberRad

Re: Už

http://www.wmmagazin.cz/view.php?cisloclanku=2010120007

0/0
4.4.2011 15:37

Lanolin

jestli hledají dobrovolníka na testování, já se hlásím

Klidně jim budu všechny klobásky i další výrobky dlouhodobě testovat na sobě.;-)

0/0
4.4.2011 13:39

Rickr

Re: jestli hledají dobrovolníka na testování, já se hlásím

Nepředbíhej a do fronty! Momentálně končí někde u Brandýsa nad Labem...

0/0
4.4.2011 14:07

halagajda

no uz aby to bylo:)

jogurty fakt nemusim;-)

0/0
4.4.2011 13:37

Scarlett from Scottland

to bude zase nějaká kachna

;-D ale stejně si dám raději klobásu (i nezdravou) než jogurt ;-) většinou

0/0
4.4.2011 13:35

kuk....vykuk

Re: to bude zase nějaká kachna

Kachna, knedlo, zelo, proč ne;-)

0/0
4.4.2011 16:04

Glock Mark XIV

Hmm, tak tohle si nedám

Ono ... jakmile je něco "zdravé" nebo "bio" nebo "light", tak se to nedá jíst .... Rv

0/0
4.4.2011 13:30

Aneta Durmanová

krásný PR článek

co bude dále? cigarety, které chrání před rakovinou? alkohol, který zlepšuje pozornost? [>-] Rv

0/0
4.4.2011 13:29

Si0 po 4. zákazu

Kde sehnat ve městě skopové? Běžná řeznictví to nemají.

0/0
4.4.2011 13:29

Lanolin

Re: Kde sehnat ve městě skopové? Běžná řeznictví to nemají.

No v supermarketu jsem ho viděl.

0/0
4.4.2011 13:45

Pan_Ptakopysk

Odborné vyjádření o skopovém

"Jde o biomaso, má v sobě řadu bílkovin". Tak to je věta hodná výživové odbornice :-P

0/0
4.4.2011 13:27

dino_na_idnes

Re: Odborné vyjádření o skopovém

To není jediná perla, ono i tvrzení, že když je v tom vláknina a probiotické kultury, tak to bude zdravé, je docela podezřelé, když toto promíchám s rtutí, tak to taky bude nekriticky doporučovat? A klidně to dám půl napůl, ať je tam "pořádná porce zdraví".

0/0
4.4.2011 15:08

mak1_re

Ještě schází

zdravý bůček, nealkoholický Rum a - a já to snad ani nechci vidět .....

0/0
4.4.2011 13:26

Johanka z parku

Re: Ještě schází

Bezpečný sex?

0/0
4.4.2011 13:30

mak1_re

Re: Ještě schází

;-DR^

0/0
4.4.2011 14:43

czechdaytrader

aaaah..odbornici z Valasska !! haha

Rano kousek uzeniny zapijeme stopickou slivovice a o zdrave zazivani mame postarano . Kdo by zral po ranu jogurty , ze jo !? ;-D

0/0
4.4.2011 13:24

vladino

Re: aaaah..odbornici z Valasska !! haha

;-D;-D;-DR^

0/0
4.4.2011 13:38

DrSc-doktor věd

obchodní trik

Uzeniny samy o sobě jsou nejedlé- nekazí se právě proto že jsou prosycené kancerogením dehtem a tudíž je ani bakterie bakterie nežerou! a lidem chutnají-proč ne,že? jen by si pak měli hradit léčbu rakoviny pěkně sami a ne z veřejného zdravotního pojištění. něco by jim na ni mohli přispět i výrobci uzenin,když už je tím krmí!stejné jako s cigaretami- jednou budou tito výrobci"zdravých" uzenin ve sporech platit stejně jako teď tabákové firmy.

takže článek o tom že uzeniny jsou zdravé-i kdyby do nich8-o přidali nevímco tak zdravé být NEMOHOU !

0/0
4.4.2011 12:50

AAA3

Re: obchodní trik

dehtem? ono, ac se to stale nazyva uzeniny, v kouri se uz skutecne davno neudi...

0/0
4.4.2011 13:03

ivoš

Re: obchodní trik

Hned úvod je skvělý - uzeniny jsou nejedlé. Až na to, že se konzumují už staletí.Čeho jste doktor věd? Řekl bych, že sám máte zažívací potíže - ze své žlučovitosti.;-D

0/0
4.4.2011 13:14

Fungy

Re: obchodní trik

taky mě příjde nějak pošahanej, což obvykle tihle býložravci bývají;-)

0/0
4.4.2011 17:13

brblovka

Re: obchodní trik

Ha, ha, ha !  Neutekl jste z blázince ?

0/0
4.4.2011 13:17

Brad Pittbull

Re: obchodní trik

Ať koukám, jak koukám, o uzení tady není ani slovo...

0/0
4.4.2011 13:19

Labaro

Re: obchodní trik

Pan doktůrek asi ještě neslyšel nic o konzervaci potravin. Jedním z nejstarších je snížení obsahu tekutin v potravině. Proto se konzervovalo sušením i nakládáním do soli. O uzení jsem se v článku nic nedočetl. Ostatně samotné uzení, pokud se provádí správně, asi moc škodlivé nebude. Jako potenciálně škodlivý (karcinogenní) je dusičnan draselný, který se přidává do nakládací soli, aby se zkrátil čas potřebný k nakládání masa a zvýraznila se červená barva masa. Takže doktůrku, až budete papat chlebíček, dejte pozor, ať se nám neotrávíte. Obilí se taky před skladování suší, aby ho ani bakterie nežraly.

0/0
4.4.2011 13:31

Titan no.1

Re: obchodní trik

Dusitan (ne dusičnan) není problém, dává se ho tolik, kolik se pak naváže na myoglobin, aby nedegradoval (neztrácela se barva - barva se samozřejmě nezvýrazňuje).

První, co masokombináty testují, je obsah dusitanu a to jsme v Česku na zlomku povoleného množství přidávané nakládací soli. Jiné je to s německým a polským odpadem....

0/0
5.4.2011 11:43

Fungy

Re: obchodní trik

jestli ty jseš doktor věd, tak já čínskej papež8-o

0/0
4.4.2011 17:10

monthy70

Zdravá je skoro každá uzenina

kromě těch, kde je víc éček než masa. a ještě k tomu jsou dobré

0/0
4.4.2011 11:47

janduben

Re: Zdravá je skoro každá uzenina

no, zdravá není téměř žádná uzenina, příliš tuku a soli, uzení také není nejzdravější způsob úpravy masa

0/0
4.4.2011 12:35

on3.

Re: Zdravá je skoro každá uzenina

R^ ale zas jsou dobry

0/0
4.4.2011 12:37







Najdete na iDNES.cz