Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

ANKETA: Jak by šlo přejmenovat pomazánkové máslo? Posílejte tipy

Česko hodlá dál bojovat o zachování jména tradiční pochoutky, pomazánkového másla. Šance sice má, ale ne příliš velké. Pokud Češi válku prohrají, musí tuzemští výrobci slovo "máslo" z názvu vynechat. Co jiného by ale na obalu mohlo být? Posílejte své tipy, o kterých pak rozhodnou čtenáři iDNES.cz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

jupikjupik

souhrn z jiné diskuze

_ škrobová atd. jiné složky .... pochoutka solená

- Mléčný maz (zkratka MM - zavání žalobou od bonbonové firmy ememes

- mléčná lazura svrchní

0/0
11.5.2011 12:39

scottik

Jediné systémové řešení

Navrhuji konečně narovnat hřbet a vystopit z EU a problém nejen s máslem je vyřešen.

Myslím, že bychom tak jenom  o  pár let předběhli dobu.

0/0
5.5.2011 6:59

Bivoj-biji Modré Kance a VeVerky

Název máslo v názvu je logická kravina

to by jsme mohli mít  "paštiková játra"

0/0
4.5.2011 13:20

samlos

Změna názvu

Navrhuji dvojí přejmenování: z pomazánkového másla na pomazánkový krém, protože to opravdu s máslem nic společného nemá. Ze stejného důvodu se potom přejmenovat z člena evropské unie na pozorovatele a normálně si zase užívat, vyrábět cukr a produkovat mléko a pravé máslo se 100% mléčného tuku, namísto německého buttru s 80%, ušetřit se žvástů, rozbujelé evropské administravy a všeho, co s tím souvisí.

0/0
4.5.2011 10:07

Divam se na Vas a zasnu

Blazni z Vychodu

A co takhle respektovat logiku a nazvat to maslova pomazanka? Zadny nemecky nebo rakousky vyrobce by neprisel na zvracenou myslenku to nazvat Streichbutter, protoze to Butter proste neni. Nazval by to Butteraufstrich, protoze to je to, co ten vyrobek je. Neni mi jasne, proc by EU mela v pripade Ceska delat vyjimky kvuli zvracenemu ceskemu mysleni. Doufam, ze se blazni z Vychodu budou muset prizpusobit klasicke logice a nikoliv klasicka logika blaznum z Vychodu.

0/0
4.5.2011 1:34

Ne čech

Re: Blazni z Vychodu

Taky mi to napadlo.

0/0
4.5.2011 14:42

stanek_petr

no comment...

Pomazánkové máslo, je pomazánkové máslo. EU řeší hovadiny jako vždy. Jaký má význam tahle diskuze o myším prdu? Čekám kdy přijdou s tím že stolici nebudeme říkat stolice, ale třeba...

0/0
3.5.2011 23:33

calver1

pryč s bruselem

Tady je jediná možnost, všechny ty bruselské příživníky nahnat do práce.

0/0
3.5.2011 11:07

imho

Re: pryč s bruselem

R^R^R^R^R^

0/0
4.5.2011 0:18

chajl.tenus

POMAZÁSLO

Zdeť též příležitost pro zavedení nového znaku do jazyka českého - třebas "trojité úvozovky". ´´´xxx´´´

Naše kroužkované ů jesť důkazem, že možno míti svébytný znak, kterémuž přiřazen jasný význam, by vlk nažrán a koza celá.

Totiž název Pomazánkové ´´´máslo´´´, kdy úvozovky trojité jasně sdělují, že totoť není máslo v definici evropské, uspokojí i úředníka a též našinci vše jasno a srozumitelno, nadto s jiskrou vtipu a nosem dlouhým směrem k pečlivému a usilovnému Bruselskému byrokratu.

Též pak ´´´rum´´´ tuzemský možno dáloe píti namísto tuzemáku a jazyk dále ctíti s hrdostí.

0/0
3.5.2011 10:58

Míra.S

Já to vím

Požadujme po Bruselu, aby povinně bylo ve všech zemích EU na výrobcích typu máslo napsáno česky "máslo" a to velikostí písma minimálně 2mm vysokým! Na ostatních výrobcích stejně, jinak budiž český spotřebitel diskriminován a tudíž by měl evropský soud pro lidská práva zasáhnout!

Pak teprve přejmenujeme český název "pomazánkové máslo", samozřejmě nebudeme na výrobek "pomazánkové máslo" psát nápisy typu "butter", "beurre", "burro", "manteca" apod. abychom tak případně uváděli někoho v omyl!

Prostě pokud umí někdo česky musí se naučit i české reálie, tady co např. znamená "pomazánkové máslo" a co znamená "domácí marmeláda" (nezaměňovat s "marmelade" na což si některé národy hrdě cpou svůj copyright)!

Prosím všechny kdož mají byť sebemenší vliv na naše politiky aby je přesvědčovali o tom, aby podmínku povinného uvádění správných českých názvů v rámci celé EU vyžadovali při jakémkoliv jednání o spotřebitelských ujednáních v rámci EU!

Je to jediná správná obrana oproti utlačuvání v rámci EU.

0/0
3.5.2011 10:39

ingarchkrasa

Návrh

Přesně tak, bruselší úředníci berou obrovské platy, vymýšlejí ptákoviny   .. a přitom opravdu důležité věci se neřeší.

Navrhuji s okamžitou platností zakázat používat termín "volské oko", neboť termín "oko" je vyhrazen pro označení orgánu zraku a nelze připustit označovat jím vaječné jídlo.

Za neuposlechnutí zákazu navrhuji přísné tresty, nejlépe doživotí, případně obnovit trest smrti.

0/0
3.5.2011 10:34

Pruhovana Ponozka

Achjo

Už x let se to jmenuje Pomazánkové máslo, všichni víme, když to kupujeme, o co jde a myslet si, že Pomazánkové máslo=máslo může jen mentálně retardovaná osoba. Je to prostě tradiční název, v naší drahé vlasti s tím problém nemáme, tak nechápu, proč se do toho Brusel pořád montuje...to samé s rumem, je to prostě šaškárna, stejně tomu všichni pořád říkáme rum. Místo skutečných problémů eroúředníci řeší jen p..tákoviny;-O Bylo by krásné, kdybychom mohli vystoupit...

0/0
3.5.2011 10:16

Amanita phalloides erectus

***

Patlála

0/0
3.5.2011 10:12

InstinkTT

Pomeje. :-)

Vzhledem k tomu, že je to anketa na iDnes, tak leda Pomeje.

0/0
3.5.2011 10:10

ondra.holub

Pomazánkové: má slo-žení x% něčeho, y% něčeho jiného

0/0
3.5.2011 10:03

Toxx669

Pomaslo

Sice mi to cele prijde na hlavu, ale pomaslo by se podle mne chytlo celkem dobre. Myslim ze ceske mlekarny co vyrabeji pomasla na teto kampani mohou slusne vytezit.

0/0
3.5.2011 9:57

_Xeon_

Re: Pomaslo

Pometlo ;-D

0/0
3.5.2011 10:02

marteN...cI_I

Re: Pomaslo

Napadlo mě to samé.

0/0
4.5.2011 1:59

kverulant01@seznam.cz

Jak by šlo přejmenovat pomazánkové máslo?

Já naprosto souhlasím,že nám EU neschválila název mléčného výrobku Pomazánkové máslo!Mám totiž vůbec pochybnosti o tom, jaké množství toto t.zv.Pomazánkové máslo pravého,nefalšovaného másla obsahuje-jaképak Pomazánkové máslo,kde převládá samozřejmě nejvíce tvarohu!Buďme konečně upřímní a nenalhávejme si něco,co neodpovídá obsahu.Vezměme si např. šlehačku-také máme z rostlinného tuku,která je samozřejmě levnější,než skutečná-která by tedy měla obsahovat skutečně smetanu!Podle mě jde o obyčejnou Tvarohovou pomázánku s minimálním obsahem nějakého tuku,nevěřím,že je tam skutečné máslo.Na to,jak tato pomazánka je drahá-ačkoliv nyní nejde již o značkový výrobek,by se měl nad  cenou výrobce zamyslet.

          A když jsme již u těch mléčných výrobků,zamysleli jste se milí spoluobčané třeba nad tím,proč naše plnotučné mléko s obsahem tuku 3,5 % se vůbec nesrazí a nejde z něho udělat ani špetka tvarohu?Protože zpracovatelé mléka

úplně odtuční a pak teprve smetanu přidávají do svých výrobků.

0/0
3.5.2011 9:46

Paa1

Re: Jak by šlo přejmenovat pomazánkové máslo?

Souhlas, viz můj lapidární bod číslo dvě o kousek níž. Jak pojmenovat něco, co se tváří, že je něco, a přitom je něčím úplně jiným.

0/0
3.5.2011 9:52

Kirken

Re: Jak by šlo přejmenovat pomazánkové máslo?

Neber to tak vážně, lapidární bode.

0/0
3.5.2011 10:37

p555

Re: Jak by šlo přejmenovat pomazánkové máslo?

neni to tim postupem... kdyby to tak bylo, tak by se nic nemenilo...

je to proto, ze mleko je homogenizovane - to  se deje tim, ze mleko je rozstrikovane do nadrzi z trysek pod tlakem a tim se zhluky tuku rozbiji na velmi male... takze se nedokazi dobre uskupovat do vrstvy...

0/0
3.5.2011 11:06

Kai-ten

Re: Jak by šlo přejmenovat pomazánkové máslo?

A vida, tak mám dalšího oblíbence (pro jistotu: je to míněno ironicky). Už jsem si zařadil tvůj nick do seznamu místních šašků a těším se na další zábavné čtení.

0/0
3.5.2011 11:47

hňup

co furt vyváděj,sakriš.

když se může říkat nato že je obranné společenství......

0/0
3.5.2011 9:45

Paa1

asi takhle

1. Kdo maže, ten jede.

2. Pomazánka s máslovou příchutí.

0/0
3.5.2011 9:35

Podrazza

Namazanej Kalousek

ale od pátku je to registrovaná ochranná známka uzenářství Kalousek ;-)

0/0
3.5.2011 9:20

fitzie

což takhle máslová pomazánka?

to by v Bruselu nevadilo?

(už se těším, až zakážou španělské ptáčky s tím, že jsou z českých prasat)

0/0
3.5.2011 9:17

kverulant01@seznam.cz

Re: což takhle máslová pomazánka?

Zn.:fitzie:-vážená diskutující-Vy si opravdu myslíte, že v tom Pomazánkovém másle převládá jako surovina máslo? Podle mě je tam másla minimální množství a proto bych ho nazvala Tvarohoná pomazánka-nic víc a nic míň! Myslím si totiž, že název výrobku by se měl jmenovat přibližně podle toho, čeho obsahuje nejvíce-určitě tento výrobek neobsahuje 50%másla-tak to ani náhodou! Nejvíce je v něm cítit tvaroh!Kdo ví,jestli tam vůbec není nějaký rostlinný olej!

A pokud jde o španělské ptáčky,ty snad nevyvážíme, takže si toto jídlo myslím můžeme nazývat v české kuchyni jak chceme!Jo a ještě bych chtěla dodat, že ani nemusí být z českých prasat-protože jak jistě všichni pozorujeme,naši slavní podnikatelé raději nakupují vcizích zemích a na naše zemědělství se pomalu,ale jistě vytrácí z našeho trhu.Totéž je s českými sadaři,taky jsem nepochopila,proč si mám kupovat předražená jablka z Itálie,nebo Španělska když 1 kg je za 34.-Kč,ale v obchodních řetězcích česká jablka téměř nejsou.

0/0
3.5.2011 10:00

misslonely

Re: což takhle máslová pomazánka?

až na to, že v pomazánkovém žádný tvaroh není

0/0
3.5.2011 10:21

_Xeon_

Re: což takhle máslová pomazánka?

robia sa z hovädzieho stehna

0/0
3.5.2011 10:04

p555

Re: což takhle máslová pomazánka?

ehm... spanelske ptacky maji byt z hoveziho... pokud to nedelate z hoveziho nenazyvejte to spanelskymi ptacky...

0/0
3.5.2011 11:08

Miriniklinka

Re: což takhle máslová pomazánka?

Zrovna takový název mě napadl taky, jít cestou nejměnšího odporu, když už je musíme poslouchat

0/0
3.5.2011 21:52

Lokran

vhodné nátvy pro EU

1. Pomazánkové CENSORED by EU

Nebo za 2. Mléčný výrobek s obsahem 31% tuku vhodný do pomazánek či k jinému využití (dle přílohy č. 7 tohoto názvu) dle směrnice č.1578/256 EU ze dne 30.6.2011 s křenem.

0/0
3.5.2011 9:17

Peter66

Já bych to neřešil a "máslo" vynechal.

Každý ví, co je uvnitř, když si koupí "Choceňské pomazánkové" ( podobně jako "vepřové", "telecí", "hovězí", "kuřecí", atd. je maso, tak "pomazánkové" bude vždycky máslo, i když to tam nebude napsané ). ;-D

0/0
3.5.2011 8:55

pipi02

Bruselská pomazánka

0/0
3.5.2011 8:49

Zirkon

Re: Bruselská pomazánka

R^

0/0
3.5.2011 9:18

tmf

nijak

my tu umíme číst a chápeme na rozdíl od ouřadů v ESU psaný text. Stačil snad rum

0/0
3.5.2011 8:46

sevillano

...

stačí krátké POMA :-P

0/0
3.5.2011 8:42

BOP B 3AKOHE

Re: ...

Nebo Doppelmayr :-P

0/0
3.5.2011 9:02

nošoš

Maže se to, je to tedy

MÁZLO, tady není co řešit, je to prostě POMAZÁNKOVÉ MÁZLO  a nikdy to nebylo nic jiného.

0/0
3.5.2011 8:30

hňup

Re: Maže se to, je to tedy

maže ? tedy MÁŽLO !

0/0
3.5.2011 9:46

art.dent

Pomazanka maslova

... by velmi pripominala puvodni nazev a pro sikovneho grafika by nebyl problem navrhnout takovy obal, na kterem by se na prvni pohled novy nazev nelisil od puvodniho. Trochu takova metoda a la Adidos, ale tady myslim nikomu neuskodi.

0/0
3.5.2011 8:04

MaC707

hmm

Doporučuji Tuzemský rum. Je to momentálně volné a záměna nehrozí.

0/0
3.5.2011 7:46

kladivar2

Proc to delat jednoduse kdyz to jde slozite, staci prehodit

Proc to delat jednoduse kdyz to jde slozite, staci prehodit slovosled. Udelat z Pomazankovyho masla - Maselnou pomazanku.

Vzdyt normalne je bananova zmrzlina, jahodovy koktejl, sunkovy zavitek, jatrova omacka,etc. Tak proc ne Maselna pomazanka.

0/0
3.5.2011 7:35

dam1

Reseni uz nemuze ...

... byt jednodussi. Proste se prestaneme pred celou zlocineckou EU predposirat, posleme je do prd....le, a az s nam budou chtit pokusit naparit pokutu, vystoupime z toho spolku potapejicich se statu nadobro. Nevim, proc bysme meli furt resit nejakou sikanu ze strany EU, ktera neumi vladnout ani sama sobe, aniz by to neskoncilo pruserem.

0/0
3.5.2011 7:31

kverulant01@seznam.cz

Re: Reseni uz nemuze ...

Já s Vámi nemohu souhlasit, Vy si zřejmě neuvědomujete, jak naši velkovýrobci potravin nás občany šidí-velmi často právě na kvalitě potravin.A velkozpracovatelé mléka,o těch si myslím své-Vy jste skutečně přesvědčen o tom,že "Pomazánkové máslo" je skutečně tvořeno alespoň z 50% másla? Kdo ví, jestli tam v té hmotě vůbec nějaké máslo je- může tam být zpracovaný rostlinný tuk! Když Česká potravinářská inspekce dělala kupř. rozbor tvrdého sýru EIDAM s obsahem 30% tuku,tak se zjistilo,že stačilo přidat jednu složku,aby z toho byl plast!!EU se snaží chránit občany před nekvalitním zbožím-vyráběným v některých zemích,naši velkovýrbcům již nemohu věřit-vždyť nyní už i v sýrech se objevují tak zvaná "éčka"-v  původních zemích EU, -Holandsku a Francii-tam takové výrobky -konkrétně sýry jsou na takové úrovni,že by si ani nedovolili své výrobky kazit nějakými chemikaliemi,jako je tomu u nás.O uzeninách ani nechci mluvit, tam je stav ještě horší!Toto v této zemi nikomu nevadí!

0/0
3.5.2011 10:19

Pejsátko

Re: Reseni uz nemuze ...

;-D;-D;-D Velmi povedený vtip.

0/0
4.5.2011 11:01

bereniqa

EU

Proc do vseho EU kafrá?...to je presne duvod, proc jsem do EU nechtela, nechci a nikdy je nebudu podporovat:(  Co je ji do toho, at jde cele EU do pr****.

A maslo?..Copak je musime poslechnout, proste je to Pomazankove maslo a hotovo. EU se to nelibi..no a co?? vubec bych to nemenila. Tady je maslo 30let a ted se z EU pose***.

Zadna zmena, nic. Maslo a tecka. 8-o;-O

0/0
3.5.2011 6:25

kverulant01@seznam.cz

Re: EU

Zn.bereniqa:-opravdu je v tom výrobku pravé nefalšované máslo? Jste si tím jistá? Myslím,že mnoho občanů si jisto tak zase moc není!Nepřevládá tam náhodou chuť tvarohu? Tak ať se to jmenuje podle toho, co to nejvíc obsahuje-to snad by bylo správné-Tvarohová pomazánk,to by snad také šlo, nebo ne?!

0/0
3.5.2011 10:23







Najdete na iDNES.cz