Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Farmáři se přesouvají do kamenných prodejen, trhy jim už nestačí

Farmáři, kteří nabízejí lidem své výrobky na oblíbených farmářských trzích, začínají ve větším měřítku pronikat do klasických prodejen. Jedni si chtějí zvýšit odbyt, druzí ušetřit čas a další se přesouvají proto, že se jim prostředí na tržnicích přestává líbit. Někde jim konkurují pouze překupníci, a to je znechucuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

djbeat

Qualitat macht frei

Tato idea se mi zdá velmi správná. Jen ať konkurují těm nákupním gigantům, kterých je bezpočtu a kvalita jejich výrobků je více než diskutabilní. Vůbec bych se nedivil, kdyby nějaké neduživé  městské dítě  po léta krmené kvalitním párkem z kostí, sóji a paznehtů při snědení pravé domácí klobásy či párku neupadlo slastí do kómatu. Jsem určitě pro takovou konkurenci. Ať si k farmářům zástupci všech těch Bill, Albertů, Lidlů zajdou a chytí se za nos. Bodré podoledne všem úspěšným abiturientů,;-)

0/0
16.5.2011 17:49

Pouyit

Jakoby nikdy predtim v kamennych prodejnach tyto vyrobky

neprodavali;-D.! Problem je,jak dlouho tam vydrzi;-D

0/0
16.5.2011 9:38

blebleson

Jen aby nedopadli jak farmáři u Chlumce!

:-P

0/0
15.5.2011 8:26

roba21

Zdravíček

V prodejně jsem párkát byl (předtím tam prodávali obrazy, takže jsem tam šel už jen ze zvědavosti) a nemůžu říct, že bych pozoroval nějaký rozdíl oproti vietnamské prodejně kousek dál směrem na Újezd. Naopak Vietnamci mají mnohem lepší výběr. Řekl bych, že na vyšší ceně ve Zdravíčku se mnohem více podepsala lokalita, než nějaká lepší kvalita.

0/0
13.5.2011 19:49

Upir_Spike

Re: Zdravíček

Zkuste někdy to jídlo sníst...já na farmářských trzích nakupuju a to jídlo je nesrovnatelně lepší oproti normalním obchodům a supermarketům

0/0
14.5.2011 12:00

gremlins

JSME TO CO JIME!

Nejsem zadnej zelenej teorirsta ale kdyz se nad tim zamyslis-Koupis kure v tescu za 100KC a nebo zeleninu 3xlevnejsi nez na trhu ale uz ti nedojde ze kupujes castecne zpracovany vyrobek.Protoze aby se cenou dostali tak nizko musi to kure dovezt on nekud mimo Evropskou unii kde je levnejsi pracovni sila,energie i chov.Pak to musi napustit chemikaliema aby to vydrzelo a bylo tezsi a ty si pak koupis v tesku kure a mas radost jakej to byl dobrej kup ale to kure uz pravdepodobne 14dnu nedejcha!A k tem neodolatelnym slevam v tesku,kauflandu apod. myslis si ze supermarket na tom trati?Oni jenom kazdy mesic vyberou skupinku dodavatelu kterym reknou ze tento mesic musi cenu nastavit 50% niz jinak s nimi konci.

Nepride vam zvlastni ze ceny jsou v tescu temer stejny v Britanii na Ukrajine nebo v Cesku i kdyz zivotni standard je v kazde zemi uplne jinde?

CHCE SE TO ZAMYSLET PROC CESKY FARMARE PODPOROVAT A JAK MOC DULEZITI PRO NAS JSOU.

JSME TO CO JIME!

0/0
13.5.2011 13:12

AAA2

Re: JSME TO CO JIME!

levna kurata obvykle putujou z Ceska do Polska na zpracovani a zase do Ceska na kram. Dovoz z mimo EU by vysel podstatne draz... Jinak kure co dejcha, ti bych teda asi nejedl :)

0/0
13.5.2011 13:30

Inkvizitor Johny

Re: JSME TO CO JIME!

Jste paranoidní. Ale s tím kuřetem máte recht. Tam je to co do kvality hodně špatné.

0/0
13.5.2011 13:42

Levicový populista XX.

Zdravicek

drzim palce. Jen ta lokalita (obchod na Malostranském Nábřeží v Praze 1) mi prijde ponekud draha, aby pak zakaznici misto kvalitnich veci neplatili spis na najem...

0/0
13.5.2011 11:53

RedSquirrel

Pokud

se jim podaří vytlačit Vietnamce a konkurovat jim i cenami, tak jen dobře..

0/0
13.5.2011 11:16

roba21

Re: Pokud

Proč Vietnamci mají široko daleko nejlepší nabídku ovoce a otevřeno mají pořád. Na rozdíl od Tesca a dalších "normálních" prodejen jsem tam ještě nic zkaženého nekoupil.

0/0
13.5.2011 19:43

Benjout

slovíčkaření a maloměšťáci

Ach jo pokaždé když vznikne článek o farmářských trzích ... díky Bohu za ně! ... tak se tady vyrojej maloměšťáci se svejma názorama, že to koupí jenom hloupý pražáci a že tam překupníci stejně prodávaj těm pražskejm snobům to co ráno koupili v kauflandu. No nevím jestli zrovna na kulaťáku jsou překupníci, to asi jako hodně těžko navíc mi většina prodejců u stánku k tomu produktu aspoň něco řekne a kde maj farmu vím taky...

Jo a pak slovíčkáři... čecháčkovská klasika. Tahle země je tak postavená a má takové zdroje, že kdybyse tady usadil nějaký chytrý národ po revoluci tak jsme dneska daleko před celym německem. Ale tady je tématem geniální a ušlechtilý byznys ''farmářské trhy'' a my prostě místo abysme šli rovně za cílem a snažili se tu myšlenku ten byznys rozvíjet, tak řešíme jestli jsou to farmářské nebo selské trhy.... ''Budeme studovat čárku ve větě a příručku si zatím v klidu nastuduje někdo jinej''

0/0
13.5.2011 11:06

Don_Alex

Re: slovíčkaření a maloměšťáci

nojo, tohle jsou tupouni, kteri se v realnem zivote nejsou schopni realizovat, tak svoji nemohoucnost prenaseji sem, protoze tady maji patrne pocit neceho vic...

0/0
13.5.2011 12:10

luban12

Jsem pro trhy přímo z výroby,

ale někteří prodejci na poctivost a etiku moc nekoukají.To,že jsem tam koupil česnek z Číny za dvojnásobnou cenu je maličkost. Kupoval jsem "domácí" vajíčka přímo na statku, cena 100.-Kč za plato 30ks, až jsem se náhodou setkal s kamarádem,který rozváží krmiva a ten mi řekl,že právě tam vozí krmiva pro slepice stejná jako do ostatních velkochovů.Jsou to směsi po kterých je vysoká snůška a slepice to vydrží max. 1rok,pak jdou na "jatka".Pokud se bude takto podvádět,aby byl vysoký zisk,tak to lidé brzo odhalí a protože "farmáři"chtěli mít rychle hodně,tak nebudou mít nic.Kvalitu si zaplatím,ale nesmí mě nikdo podvádět.

0/0
13.5.2011 11:04

netrefilbranku

trošku problémy

Problémů s farmářskými obchody je ale pořád poměrně dost. Jeden mám takřka před domem, ale výběr surovin velmi malý, takřka si nenakoupíte, je to jen na doplnění, ale to byste museli vždy vědět, co tam ten den budou mít abyste to už nekoupili v supermarketu (samozřejmě většinou horší). Také ceny v kamenných obchodech jsou jinde, než byly na trzích, takže jako velká výhra mi to zatím nepřipadá, ale do budoucna to snad bude čím dál lepší.

0/0
13.5.2011 10:38

1888

Re: trošku problémy

Hluboce se za to stydim ale ja  dosud zadny problem s farmarskym obchodem nemel. Nejste nahodou nejaky predvidavy novinar hledajici vzrusujici tema pro svuj clanek ?

0/0
13.5.2011 10:46

lovec vetřelců

Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

pivo se vařilo z chmele a mělo kokonce pěnu, ovoce a  zelenina byla výhradně z našich úrodných polí. Pravda, na banány se stály fronty, ale dneska děti ty banány ani nežerou.

0/0
13.5.2011 10:02

janduben

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

vzdyt se tak delaji porad, staci si umet vybrat a kdyby zelenina mela pochazej jen z nasich polit, tak lide vetsinu roku zerou jen shnile brambory a zeli, stejne jako za totace

0/0
13.5.2011 10:04

Leontynka 73

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

na trefit na dobrý párek je velké umění....ani ty za 200kaček za kilo, nejsou kolikrát k jídlu, je to asi hrůza , ale špekáčky a párky, prošly jako nejlepší v testech ty z Lidlu , vídeńské a vídeńské se sýrem, i špekáčky....

0/0
13.5.2011 10:07

janduben

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

dival jsem se na test spekacku a tam nejlepsi byly z globusu a pak steinhauser, ty maji 83% masa

0/0
13.5.2011 10:10

Leontynka 73

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

an,o první byl Globus, ale to jsou pouze dvě prodejny na Prahu...bohužel ti mají i úžasnou telecí paštiku

0/0
13.5.2011 10:12

mamina2

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

U nás v ČB je Globus taky. A uzeniny a maso má opravdu výborné.

0/0
13.5.2011 10:16

Leontynka 73

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

ano i maso, Globus, Vám závidím ...

0/0
13.5.2011 10:23

RedSquirrel

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

V Praze je Globus zrovna v takových vzdálených čtvrtích, že se tam vůbec nevyplatí autem zajet, ani na velký nákup.

0/0
13.5.2011 11:17

dino_na_idnes

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

Jo jo, ještě že v Praze funguje MHD... A odvláčet tašku uzenin není problém.

0/0
13.5.2011 11:56

netrefilbranku

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

Nejhorší je, že když si uzeninu kupujete u pultu, dozvíte se její složení až ve chvíli, kdy dostanete balíček s přelepkou cenovky. A ačkoliv se orientuji i dle ceny a většinou se mi podaří koupit uzeninu s obsahem kolem 90% masa (i přes, ale to musím v  podstatě stále držet jednu až dvě značky a stejné výrobky), občas se nachytám (když chci změnu) a mám tam 50% sóji atp.

0/0
13.5.2011 10:42

AAA2

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

a to je problem zeptat se predem?

0/0
13.5.2011 10:44

Milioi

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

Zeptat se předem? A koho? Tak maximálně jeden z deseti lidí za tím pultem jsou schopni mi odpovědět na moji otázku, která šunka obsahuje více než 50% masa. Většinou to jsou brigádníci, kteří nic nevědí :/

0/0
13.5.2011 11:24

AAA2

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

Tak se neptej ktera sunka atd, ale jake je slozeni teto sunky? Slozeni potravin v pultovem prodeji ti jsou povinni sdelit. Obvykle to maji v nejakych deskach od vyrobce, takze si je muzes studovat jak dlouho uznas za vhodne. Pokud ti to nejsou schopni sdelit, bylo by asi vhodne obratit se na vedouciho, popripade COI a SZPI...

0/0
13.5.2011 12:14

lovec vetřelců

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

Ano gothaj s datumem spotřeby 3 měsíce je výhradně z masa, pivo které vydrží rok je výhradně přírodní produkt...

0/0
13.5.2011 10:08

janduben

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

rika ti neco pasterizace? co je na tom neprirodniho?

kdyz ti gothaj nevyhovuje, tak ho nekupuj, ani ja ho nekupuju

0/0
13.5.2011 10:12

lovec vetřelců

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

Pasterizace zabije veškeré živé organizmy, čímž se z piva stane mrtvá hmota.

0/0
13.5.2011 10:15

janduben

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

to nic nemeni na tom, ze se n edna o prirodni produkt, jinak samozrejme si muzes koupit i pivo nepasterizovane jestli na nej mas chut

0/0
13.5.2011 10:16

TT777

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

a kde se teda u nas delaj na tech zlutejch polich s repkou? nebo brambory rostou pod solarnima panelama?

0/0
13.5.2011 10:08

janduben

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

znas rozlohu cr? pak mas dost mista kde delat uzeniny kdyz repka zabira 390tis ha

0/0
13.5.2011 10:11

joyFX

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

to myslíte prosím kterou dobu? asi tak před 30-40 lety, kdy v zimě v ČSSR nebyla mrkev a celer, v zelenině stály hodinové fronty na banány a pomeranče (kromě těch kubánských), cibule se kazila za pochodu, čočka byla jen v Tuzexu, na Vánoce sehnat salátové brambory bylo umění hodné národního umělce? háky v řeznictví krom vybraných obchodů zely prázdnotou, kotlety a všechno "lepší" jen pod pultem. špekáčky obsahovaly všechno možné jen ne opravdové maso a šunka byla (a je) plná vody X

připadá mi, že tady vzniká nějaká podivuhodná legenda o tom, jak tu za totáče bylo všechno úžasné. kdo to prosím šíří ??? 8-o

0/0
13.5.2011 10:15

lovec vetřelců

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

Zas tak úžasné to nebylo, ale potraviny byly rozhodně zdravější a chutnější než dnes.

0/0
13.5.2011 10:17

janduben

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

jak to myslis, zdravejsi, zdrava strava zalezi na slozeni, takze drive nebyl bucek o nic zdravejsi nez dnes

0/0
13.5.2011 10:19

lovec vetřelců

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

Nebylo tolik Éček. To je ten zabiják.

0/0
13.5.2011 10:22

janduben

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

eckem muze byt oznacena i naprosto prirodni vec a samozrejme kazde ecko nemusi byt skodlive, napriklad skodlivost glutamatu nebyla nikdy prokazana, jinak za totace se pouzivala chemie, ktera byla dostupna, ty zlute limonady asi nebyly tak zlute a chutne po pomerancich

0/0
13.5.2011 10:27

AAA2

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

ne, akorat se o tech eckach nikdo nerozepisoval na obalech...

0/0
13.5.2011 10:32

chudacek.blbecek

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

R^ v polotovarech byly éčka mnohem nebezpečnější a bez varování.

0/0
13.5.2011 10:34

mamina2

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

Jenže se o tom nepsalo v novinách, tak to nikomu nevadilo:-P

0/0
13.5.2011 10:57

chudacek.blbecek

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

Ono to hlavně nikomu vadit nesmělo, protože si člověk nemohl vybrat z dvaceti pokrmů stejnýho typu. Já jsem třeba ráda, když je na obalu napsaný, že nějaká přísada může způsobit alergickou reakci (naposledy tartrazin - bylo to pěkně hnusný)

0/0
13.5.2011 11:09

Leontynka 73

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

na potraviny byly přísné normy a ty se kontrolovaly ..ted.....upřímně ,  někdy je to nepoživatelné, dneska  koupíte mandrainku, co se tváří jak královna a uvnitř je vyschlá, nebo ananas, rozkorojím ochutnám ..cítím aceton a jde do koš Jablka bez chti , mrkev , cítit hnojivem ředkvička uvnitř měkká a cibule shnilá od prostředka

0/0
13.5.2011 10:26

janduben

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

a na to byly za totace normy jo, ze cibule na pultech nesmi byt uvnitr shnila, byla shnila uplne stejne jak dnes

0/0
13.5.2011 10:28

joyFX

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

kolik vám proboha je, že těmhle nesmyslům - že za totáče byla zelenina a ostatní věci opravdové a nehnojené - věříte? za to by měly být tresty ! Moji známí z Náchodska koupili květák, a ten se jim moc nelíbil. tak ho poslali na rozbor na hygienu - že jako hnojili a spletli si sáčky. z hygieny přišel výsledek: zakopat nebo spálit, nehodí se ani ke zkrmení. polovina 70. let

0/0
13.5.2011 10:30

mamina2

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

Tohle často píšou lidi, co tehdy nebyli ještě na světě.

0/0
13.5.2011 10:52

joyFX

kdo za totáče nežil,

nenakupoval, a pak odtud kvůli tomu neutíkal, neměl by se vůbec vyjadřovat ... kráva neměla bifteky a kuřata byla plná anabolik

0/0
13.5.2011 10:33

My.WinCleaner

Re: Kde jsou ty doby, kdy se salámy a párky dělaly z masa,

Na potraviny byly přísné normy, ale člověk se na konzervě ani nedočetl, jakou má datum spotřeby, protože tenhle údaj nebyl určen pro běžného člověka, ale byl tam uvedený jenom nějaký kód. Co se v zemědělství používaly za jedy a co se dostávalo do potravin, taky raději nevzpomínat.

0/0
13.5.2011 10:36







Najdete na iDNES.cz