Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Rozpečený rohlík není čerstvý, upozorňuje potravinářská komora

Je rohlík dopékaný přímo na prodejně čerstvým výrobkem, nebo není? Kolem této otázky se bude točit debata o novém značení potravin, které chce prosadit potravinářská komora.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

ajfi

a už dost

Právě jsem se byl vykakat.Schválí mě unie si utřít p...l?Rv

0/0
7.6.2011 18:23

holes4

s EU na věčné časy a nikdy jinak!

"taková věc se musí projednat s unií a prokázat, že tím neznevýhodňujeme zahraniční dovozce" RvEURv  ....co je mně, českýmu zákazníkovi, po nějakých zahraničních dovozcích? běžte už z celou EU do (_!_)

0/0
7.6.2011 16:46

Stenlej

Rohlíky kupuji na rychlou spotřebu.

Co je to zas za loby?V Lídlu je mají a jsou v poho. Hlavně ty se sýrem.Potravinářská komora je lehce ovlivnitelná banda . Howk!!

0/0
7.6.2011 11:08

rafol

Cerstve pecivo

Je mi to celkem jedno. Porad budu kupovat to, co mi vice chutna bez ohledu na to, jak to budou urednici nazyvat. Takze si budu kupovat pecivo, u ktereho bude cedulka "Rozpecene", protoze bude chutnejsi nez "cerstve" gumove rohliky z minuleho dne. Stejne tak budu kupovat tuzemsky rum do peciva nebo pomazankove maslo ci marmeladu, at si na cedulky pisou co chteji. ;-)

0/0
7.6.2011 11:05

chudacek.blbecek

Pečivo v supermarketech

Vím o dvou způsobech zacházení s pečivem, které se praktikují v supermarketech. Buďto se ve velké pekárně nasekají rohlíky, housky, bulky, raženky a podobné oblíbenosti, ty se lehce upečou (tak, že nejsou ani upečen, ani syrové), zamrazí a odvezou na prodejnu, kde si to pečivo dopečou. Nebo druhý způsob, ten je běžnější ve velkých supermarketech, kde si dělají vlastní pečivo. Nechají si z pekárny dovézt moučné směsi, ty pak zaměstnanci rozmíchají podle návodu (taková vitana vaří za vás) a upečou jako vlastní čerstvé pečivo. Ani jeden způsob se mi vůbec nelíbí.

0/0
1.6.2011 13:49

Inkvizitor Johny

Mudrcové

Když už se teda diskuse vrhla směrem "gumový rohlík", tak bych rád připomněl jednu věc, na kterou se zapomíná. A tím je odpad. Kdyby se všechno pečivo pro hypermarkety produkovalo klasicky "čerstvě", tak by se ho muselo hodně vyhazovat. Není vám to trochu blbé, když půlka planety nemá co do pusy a obilí je drahé? Doteď na tom byla ČR s potravinovým odpadem velice dobře. Na rozdíl od našich potravinově vyspělých sousedů na západ.

0/0
1.6.2011 13:23

chudacek.blbecek

Re: Mudrcové

Správně, proto nebudeme pečivo kupovat vůbec, abychom co do huby neměli jak my, tak pekaři. Strouhanka se taky prodává. Navíc se v článku píše (a z mých zkušeností je to pravda), že čerstvé pečivo je trvanlivější, takže pečivo z druhého dne můžou obchody prodávat jako "pečivo druhé jakosti" za nižší cenu.  A určitě někoho napadne ještě další způsob, jak staré pečivo v obchodech zužitkovat. Ale ve skutečnosti toho odpadu tolik nebude, když se provozní nebudou flákat a pěkně si spočítají, kolik se prodá a kdy. Ostatně pekárny jsou ochotné dovážet zboží i několikrát denně.

0/0
1.6.2011 13:28

Inkvizitor Johny

Re: Mudrcové

No jasně. Teorie je samozřejmě správná. Jenomže v praxi to prostě nefunguje moc dobře. Důkazem budiž produkce odpadu na západě. Já si vůbec myslím, že to s těma potravinama pěkně vořeme. Sto let se Evropa snaží maximalizovat produkci a vylepšovat konzervaci. A teď se vrháme zpět. To se může jednou pěkně vymstít.

0/0
1.6.2011 13:34

chudacek.blbecek

Re: Mudrcové

A není skvělé, že vidíme, co přesně na tom západě nefunguje, takže se máme o co opřít a vymyslet podobné, ale efektivnější řešení? Ale máš pravdu, to chce schopné lidi, ne snadná řešení. Neřekla bych, že se vrháme zpátky, prostě se přizpůsobujeme momentální poptávce. Lidstvo se odjakživa pohybovalo v kruzích, ale jsem optimista, tak věřím, že každej ten kruh, co opíšeme, je o spirálu výš :-)

0/0
1.6.2011 13:43

mamina2

Re: Mudrcové

Buď se vyhazuje, nebo už večer není pečivo k dispozici, aby nezbylo. Dopékání je jediný způsob, jak reagovat na naprosto nepředvídatelnou poptávku po chlebu a pečivu.

0/0
2.6.2011 8:57

wolowizard

Malé krámky se vracejí!

Začal jsem chodit opět do malých krámků - uzeniny u řezníka, sýry ve specializovaném obchůdku a pečivo v malé pekárně. Stojí to sice třeba 2x víc, ale ta chuť! Když vidím oblezlé uzeniny bez chuti v Bille, nechápu, proč to lidé kupují. Jediným důvodem snad může být to, že v supermarketu ušetří čas - nemusí obíhat malé krámky.

0/0
1.6.2011 10:59

Ejmi

Re: Malé krámky se vracejí!

Já strašně ráda nakupuji v malých obchůdcích, opravdu mi připadá, že nabízejí kvalitnější potraviny. Bohužel ve většině případech stejně skončím v nějakém supermarketu, protože v práci jsem do 18:00, než se dostanu do centra je půl sedmé a kde v tuto hodinu sehnat malý krámek který má otevřeno a ještě k tomu není vykoupený? A bohužel, něco jíst musíme :-/

0/0
1.6.2011 12:07

chudacek.blbecek

Re: Malé krámky se vracejí!

Takhle kupuju ovoce, zeleninu, maso a teď se pomaličku chystám na sýry, protože ty v supermarketech nemají žádnou chuť (ale jako fakt, až jsem byla překvapená). Ale je pravda, že to chce dost času.

0/0
1.6.2011 13:31

Inkvizitor Johny

Re: Malé krámky se vracejí!

R^

0/0
1.6.2011 13:35

stabajzna

Re: Malé krámky se vracejí!

Naprosto souhlasím. Je sice pravda, že ani v těch malých uzeninách nemusí být vše OK, ale pravděpodobnost je malá, neboť když mu tam lidi nebudou chodit zkrachuje. To, že lidi chodí raději do super a hyper marketů je jednak v cenách, ikdyž Billa je o hodně dražší než o malá sámoška o kus dál. Druhak v pohodlnosti, vše pod jednou střechou. Bohužel kvalita jde už jaksi bokem. Na chleba si dám raději o kus salámu míň, ale bude kvalitní, to samé se sýrem......Je pravda, že některým lidem nezbývá nic jiného než kupovat levné a méně kvalitní zboží, protože v době kdy se vše zdražuje, je člověk rád, že má na nájem, dopravu, léky a pod. Ne každý se má tak skvělě jako naši páni nahoře......:-/Rv

0/0
1.6.2011 14:08

mamina2

Re: Malé krámky se vracejí!

A chodíte do práce? U nás v pekárně už kolem páté nemají nic ke koupi.

0/0
2.6.2011 8:56

p_n_2

Až na to, že rohlíky z velkopekáren se žrát nedají

ač jsou upečené "čerstvě" a rozpeky na prodejnách jsou daleko lepší. A že je to rozpek vím už od začátku, kvůli pár nesvéprávným b...m budeme zase zavádět mraky vyhlášek a nařízení.

0/0
1.6.2011 10:33

chudacek.blbecek

Re: Až na to, že rohlíky z velkopekáren se žrát nedají

Já v obchodě na dobrý rohlík ještě nenarazila. Vlastně jo, v globusu. Jinak nikde.

0/0
1.6.2011 13:32

suarez

A ja porad proc jsou rohliky jako z gumy

.. netusil jsem ze je mozne zmrazene a nasledne rozpecene pecivo prodavat jako cerstve. Kazdopadne to vysvetluje, proc v ceskych supermarketech obcas koupim rohliky ktere jsou jako guma bez chuti. V zahranici se mi to nestalo nebo to tam aspon na rohlicich nebylo poznat.  Podle me jde o klasicke klamani zakaznika.

0/0
1.6.2011 10:08

Kidkid

Re: A ja porad proc jsou rohliky jako z gumy

Rohlíky se dřív po upečení dávaly do proutěných přepravek, které absorbovaly páru z upečených rohlíků a proto byly rohlíky křupavé. Dnes se používají přepravky plastové, na kterých se pára z upečených rohlíků srazí a výsledek jsou známé "gumáky". Taky by pomohlo rohlíky po upečení rozložit na vále a nechat tzv. vypářit. Jenže, která pekárna má na tohle čas i prostory?

0/0
1.6.2011 10:17

WIFI

Re: A ja porad proc jsou rohliky jako z gumy

no hlavně nemá motivaci, když 95 % lidí jde pouze po ceně

0/0
1.6.2011 10:24

p_n_2

Re: A ja porad proc jsou rohliky jako z gumy

Ale ta guma, to jsou ty čerstvé výrobky z "pekáren", to nejsou mražené rozpeky...

0/0
1.6.2011 10:34

Ig-n-or

Re: A ja porad proc jsou rohliky jako z gumy

omyl, většinou právě ne, guma se z nich stává až po nějakém čase skladování, dopoledne po přivezení pečiva které se sázelo ve čtyři ráno rozhodně na žádnou gumu nenarazíte... Rv

0/0
1.6.2011 10:43

jfb

Re: A ja porad proc jsou rohliky jako z gumy

To je pravda, ale to že nevydrží v poživatelném stavu alespoň několik hodin nebývá chyba skladování.

0/0
1.6.2011 10:53

mamina2

Re: A ja porad proc jsou rohliky jako z gumy

Dopoledne možná ne, ale když dost podstatná část lidí je kupodivu dopoledne v práci.:-P

0/0
2.6.2011 8:59

flopps

...

Zrovna Ahold by se měl zamyslet nad tím sajrajtem, co prodává...ošuntělé uzeniny zatavené do igelitu...Albert rulez..chachá. tam bych si nekoupil ani šprcku.

0/0
1.6.2011 10:05

Taisun

Re: ...

On je Kaufland lepší z toho se nedá jíst nic.Atd Atd. oni nejsou ani jeden bůh ví jací kvalitní

0/0
1.6.2011 11:18

kocourek25

Kdo naučí Jihomoravské pekaře....

péct křupavé rohlíky ? Vypisuji konkurs. Zdejší totiž pečou gumové a jíst je to je hrůza.  ;-O;-O

0/0
1.6.2011 9:57

Zkorumpovaná velryba

Re: Kdo naučí Jihomoravské pekaře....

Pekárna Břeclav

0/0
1.6.2011 9:58

cmelaaak

Re: Kdo naučí Jihomoravské pekaře....

Pekárna U Rešů, Čebín

0/0
1.6.2011 10:06

lolek77

Re: Kdo naučí Jihomoravské pekaře....

Spíše společnost Delta v Brně, což je zprivatizovaná výrobna gumových rohlíků, která se své komunistické kvalitě nezpronevěřila. Třeba Penam na Cejlu, zmíněná Břeclav ale i další pekárny v Jm. kraji pečou jedlé výrobky.:-P

0/0
1.6.2011 10:07

chudacek.blbecek

Re: Kdo naučí Jihomoravské pekaře....

Penam, Crocus i Delta pekárny dodávají naprosto zoufalé pečivo. Je daleko lepší nakupovat v menších pekárnách jako je bílovická nebo židlochovická. Tam mám zkušenosti s chlebem a celkem dobrý. Jen ten kváskový je k nesehnání.

0/0
1.6.2011 13:38

ičmeka už potřetí smazali

dělal jsem brigádu v Lidlu

a věřte mi, že lidi ráno kupujou i chleba, co byl celou noc v mrazáku. jenom je potřeba ho ráno včas vyndat. :-/

0/0
1.6.2011 9:47

cizinec je našinec

Re: dělal jsem brigádu v Lidlu

tak to se dělá všude i malý soukromníci:-)

0/0
1.6.2011 9:50

chudacek.blbecek

Re: dělal jsem brigádu v Lidlu

Nedělá se to všude. A je třeba chodit právě tam, kde se to nedělá.

0/0
1.6.2011 13:44

mamina2

Re: dělal jsem brigádu v Lidlu

A jak to poznáte? Já občas dávám doma chleba do mrazáku a když se tam dá čerstvý a není tam dlouho, tak nepoznáte, že byl zmražený.

0/0
2.6.2011 9:00

chudacek.blbecek

Re: dělal jsem brigádu v Lidlu

Myslím, že záleží, jaký chleba se do mrazáku dá. Na dobrým chlebu to poznat je. A krom toho ani náhodou nežijeme v čistým kapitalismu, obchodník musí splňovat normy a ty normy musí být pravidelně kontrolovány. Vím, že se všechno dá obejít, ale nejspolehlivější je najít pekaře, kterej svoje řemeslo miluje. Ale chápu, proč se tohle zamražování děje, konkurence je tvrdá a když sáhne k  takovým prostředkům, aby stlačila cenu co nejníž, těžko se udržují zákazníci.

0/0
2.6.2011 9:49

mamina2

Re: dělal jsem brigádu v Lidlu

Já si do mrazáku dávám právě dobrý chleba, který úplně každý den nedostanu. Jinak s pekaři je problém, obvykle pečou ráno a pro pracující jsou tedy k ničemu.

0/0
2.6.2011 10:06

chudacek.blbecek

Re: dělal jsem brigádu v Lidlu

Tak se holt chleba musí koupit ráno.

0/0
2.6.2011 10:19

mamina2

Re: dělal jsem brigádu v Lidlu

Kdybych byla v domácnosti nebo měla pekárnu blízko práce, tak klidně.

0/0
2.6.2011 10:22

chudacek.blbecek

Re: dělal jsem brigádu v Lidlu

Chápu. Doporučuju péct si vlastní chleba http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php

0/0
2.6.2011 10:25

mamina2

Re: dělal jsem brigádu v Lidlu

Děkuji za nabídku, ale to v dohledné době v žádném případě nechystám. U nás je k dostání dobrý chleba v Bille i v normálním obchodě často až do večera.

0/0
2.6.2011 10:30

chudacek.blbecek

Re: dělal jsem brigádu v Lidlu

Aha, já myslela, že řešíme nějaký problém a my se přitom jen hádáme :-)

0/0
2.6.2011 10:36

mamina2

Re: dělal jsem brigádu v Lidlu

Ne, my jen diskutujeme.  A já problém s chlebem nemám, tak ho nemusím řešit. :-)

0/0
2.6.2011 11:07

pepeanopepe

to neprojde

je to totiž ve prospěch běžného občana a ten je dobrý jen na odírání. Pečivu se zásadně vyhybám, to dnešní se totiž nedá žr.t.

0/0
1.6.2011 9:39

flowerka

Re: to neprojde

...s tím souhlasím. Za všechny potraviny platíme nemalé peníze. Jsem ochotná zaplatit si za dobré čerstvé potraviny, ale ty nehorázné sumy za "amarouny", které občas v obchodě vidím. Docela se dívím, že to lidé kupují.

0/0
1.6.2011 10:10

WIFI

Re: to neprojde

problém je, že příliš málo lidí vyžaduje kvalitní potraviny, většina jde po ceně, takže po odpadu. A tato malá skupinka nemá sílu na to, aby podržela kvalitní výrobce a donutila obchodníky nabízet i lepší věci.

0/0
1.6.2011 10:14

Milovnik cdROMU

Re: to neprojde

Ale ne, po ceně jsou věude, bydlím v sudetech a tak nakupuji jak u nás tak v německu. V německu jsou ceny nemnoze nižší a kvalita vyšší, dokonce i tzv. globální vyrobky jsou v německu vyráběné v jiném složení než u ty prodávané u nás.

0/0
1.6.2011 10:20

WIFI

Re: to neprojde

no jasně, že je složení jiný. Ono se totiž najde jen málo národů, kteří jsou ochotni kupovat např. uzenářské výrobky s obsahem masa do 1 %

0/0
1.6.2011 10:47

chudacek.blbecek

Re: to neprojde

Problém je v tom, že se nám pořád někdo snaží nalít do hlavy, že pokud chceme kvalitu, musíme si pořádně zacálovat. "Jo, paninko, copak můžete dostat dobrý jabka, když za ně nedáte šest pětek za kilo?" Nakašlat a rozmazat, dobré potraviny se dají koupit za rozumnou cenu(jako pro zákazníka, tak pro prodávajícího) - u zdroje. Ale to zase stojí čas.

0/0
1.6.2011 13:58







Najdete na iDNES.cz