Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nálepku „český výrobek“ smí užívat majolka s wasabi i dijonská hořčice

Vybrané potraviny z českých luhů a hájů se odlišují novým logem "Český výrobek". Právo k užívání uděluje Potravinářská komora. Na kvalitu výroby a tradici se přitom nehraje. Stačí vyrábět z tuzemských surovin a chovů. Ale i tady musela přísnost ustoupit reklamě. Pekař smí dovézt půlku surovin, masna třetinu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

ODSCSSD 5

no ja jsem pro, snazim se kupovat ceske veci

i kdyz polotovary moc nekupuji.... a napriklad u masa je to opravdu kolikrat problem poznat...

Ovsem to uz bude nejaka treti ctvrta samolepka a to je o nicem

0/0
23.6.2011 16:32

;-)

A pomůže jim to?

U wasabi není zrovna česká republika zemí původu, kterou bych preferoval. A upřimně řečeno, české potraviny nepatří v mnoha oborech zdaleka k nejlepším. A nemusí jít jen o napodoběniny exotických výrobků, al třeba i uzeniny nebo sýry z ČR rozhodně nejsou na evropské špičce. Ve chvíli, kdy se jakýkoliv výrobce začne ohánět více zemí původu, než svoji vlastní značkou to ve mě budí nedůvěru a podezření, že nemá co jiného nabídnout.

0/0
23.6.2011 9:28

dudlop

Nejlepší jsou brambůrky

Bohemia.. chutnají hezky česky-nebo tak nějak..:-P-vyrobeno v PolskuRv. Slováci zas mají ty samé-akorát se značkou Slovakia...

0/0
23.6.2011 7:52

pingl

Re: Nejlepší jsou brambůrky

A taky se mi líbí, že tvrdí, že ty správné české tradiční jsou krájené na silné plátky aby vynikla tradiční česká chuť.

.

Že to je to tvrdé a chutná to jako překližka - nezajímá.

.

Že opravdu tradiční české bambůrky jsou správně velmi tenké, tak tenké až jsou zkroucené, hodně mastné, hodně solené, a s takovými puchýřky - nezajímá.

0/0
23.6.2011 9:01

dudlop

Re: Nejlepší jsou brambůrky

Není nad tradiční polskou chut' - pardon, vlastně českou..jak nám lžou z obalu. :-P. A ty "hodně mastné" ;-) se dají občas koupit v malých krámcích, večerkách apod. Slušné jsou Strážnické brambůrky (třeba v Albertu) nebo v Enapu mají taky-jiné, ted nevím název nebo výrobce. Ty jsou správně "mastn'ácké";-D, jeden sáček nestačí-nechám na stole a hned zmizí :-)

0/0
23.6.2011 9:59

Mr. Dalby

Jestliže to negarantuje český původ,

tak je to zase jen na ojebání zákazníka: http://www.novinky.cz/ekonomika/237005-koncerny-mohou-dodavat-na-vychod-eu-mene-kvalitni-potraviny-rozhodl-brusel.html

0/0
23.6.2011 0:13

cizinec je našinec

asi jsem špatně četl

nikde tam nevidím vlajkovou loď českého sýrařství " Eidam " ten jako nálepku nedostane?

0/0
22.6.2011 21:14

Svědomí národa

Malatnost redaktoru

Udiv pana redaktora, ze dijonska horcice muze byt cesky vyrobek jenom ukazuje, jak je ceska logika vykolejena. Jedna se o recepturu a ta muze pochazet prece odkudkoliv.  To same plati o anglicke slanine, spanelskem ptacku, videnskem parku, debrecinske slanine atd. Komunismus nejak vygumoval tech poslednich 20% hloubky mysleni. Nebo si pan redaktor mysli, ze francouzske brambory jsou z Francie, pekingska kachna priletela z Pekingu a myslivecky gulas je z myslivce?

0/0
22.6.2011 21:07

Leto_II

Re: Malatnost redaktoru

tak zrovna s tou kachnou jseš fakt mimo... pekingskou kachnu by si pouhou přípravou z té české neudělal

0/0
22.6.2011 21:15

Svědomí národa

Re: Malatnost redaktoru

Nejsem Cinan, takze jsem po Vasem prispevku znejistel. Ale na google.de jsem nasel spousty receptu a pojednani cinskych restauraci a nikde nic o tom, ze by kacenka mela byt z Ciny. Takze nejsem presvedcen o tom, ze Peking-Ente musi byt z Ciny. Mela by byt sikmooka? However, jeden nespravny priklad by stejne nic nemenil na tisici jinych spravnych pripadu.

0/0
23.6.2011 1:21

Petrik73

Re: Malatnost redaktoru

Pekingská kachna vypadá úplně jinak, než naše kachna, je to jiný druh.

0/0
23.6.2011 7:15

Einstein

Re: Malatnost redaktoru

A čo tak cigánska pečienka? Tá by nemohla byť z cigánov? :-)

0/0
23.6.2011 11:34

cizinec je našinec

Alpský párek se sýrem

to vypadá na velké dobrodružství:-)

0/0
22.6.2011 20:51

Feldkurat Katz

Re: Alpský párek se sýrem

ponechte pres poledne venku z lednice a parek sam odejde do Alp

0/0
22.6.2011 20:56

rk69

A jak to dopadne?

K čemu pak ty nálepky jsou? Poláci koupí např mléko od Českých dodavatelů a můžou vyrábět České ála Olomoucké tvarůžky? Ale to ála bude napsáno 1mm písmem...

Pokud chci koupit něco s nálepkou Český výrobek, tak snad musí být z českých surovin, ne? Něco jako Wasabi je dochucovadlo

0/0
22.6.2011 20:21

chrchel

a jak dopadla

KLASA. to bylo humbuku a nakonec tím bylo označeno i h...o.[>-]EURv

0/0
22.6.2011 19:09

Feldkurat Katz

Re: a jak dopadla

kdyz bylo kvalitni, tak i h***o splnilo podminky na KLASU

0/0
22.6.2011 20:57

zdenanek

známky

hlavně, aby se z toho neudělalo někomu šoufl.

0/0
22.6.2011 19:02

strasakvzeeeli

Tak čemu se divit,

když Plzeň může označovat svůj patok českym pivem.Když tam nedávaj ani chmel,řežou to vodou přes HGB ani to neni pivo.Jsme odpad západní evropy :-(

0/0
22.6.2011 18:50

Zefram Cochrane

kolik hm. % vody obsahuje pečívo?

Nebude stačit vzít jen "Českou vodu" aby to byl pravý "Český výrobek"?

+3/0
22.6.2011 18:38

Inkvizitor Johny

Re: kolik hm. % vody obsahuje pečívo?

;-DR^

0/0
22.6.2011 19:03

Feldkurat Katz

Re: kolik hm. % vody obsahuje pečívo?

a ted co kdyz ta voda prisla s oblacnosti z Nemecka......a je to v hajzlu;-D

0/0
22.6.2011 20:59

Ten kdo o tom něco ví

Úplně naprd.

za známku se zaplatí a pak do toho každý sype, co kde nakoupí v cizině levněji. Výrobcům a obchodníkům už se dnes nedá věřit. !!

0/0
22.6.2011 18:38

Feldkurat Katz

Re: Úplně naprd.

Bingo !!! Znamka se puvodne nemela jmenovat "cesky vyrobek", ale "Cesky uplatek". Ale to i blbum z ministerstva prislo prilis okaty:-P

0/0
22.6.2011 21:00

werwolf

Země šuntu

Vyrobeno z polského masa na lince dovezené z německa  ukrajinským  dělníkem pro majitele čecha mající firmu registrovanou na kypru. Bude to navíc  zřejme nekvalitní a drahé .Kdo neskáče ..

0/0
22.6.2011 18:37

agresivní sadista Soulburner

Re: Země šuntu

TAK TO NEŽER !!!!!;-D;-D;-D;-D;-D

0/0
22.6.2011 18:45

werwolf

Re: Země šuntu

To se spolehni.

0/0
22.6.2011 19:38

Kei: místní od roku 2001

Nanic, bohužel

0/0
22.6.2011 18:22

fretynka

Kupuje podle toho vůbec někdo?

Já tedy podle těchto značek nenakupuji. Vždycky se řídím vzhledem, složením (připadám si jako exot, když něco vezmu do ruky, dlouze hledám české nápisy, pak ty malé blechy luštím a nakonec to znechuceně vracím zpátky) a pak samozřejmě i trošku cenou. Přece jenom si ne vše můžu dovolit.

K čemu tedy označení ČESKÝ, když to může být z dovezených surovin??? ;-O

0/0
22.6.2011 17:54

MiroTR

Re: Kupuje podle toho vůbec někdo?

Protože to bylo vyrobeno v Česku.  Jinak by český výrobek nebylo skoro nic.  Koření je z ciziny a ani všechen cukr není český.

0/0
22.6.2011 18:07

fretynka

Re: Kupuje podle toho vůbec někdo?

Koření chápu, ale třeba u toho cukru nebo brambor to asi nikdy nepochopím...

0/0
22.6.2011 18:10

MiroTR

Re: Kupuje podle toho vůbec někdo?

No, já také ne, ale EU nastavilo limit výroby cukru v ČR tak, že je o dost nižší, než skutečná spotřeba.

0/0
22.6.2011 18:12

Klement a Denisa

dalsi hovadina

Alpsky parek se syrem nebo anglicka slanina = cesky vyrobek , uz si prestejte delat z lidi blazny!!!!!!!!

0/0
22.6.2011 17:25

vovák

Re: dalsi hovadina

alpský párek? 8-o A jsou v něm opravdické aplské šutry?

0/0
22.6.2011 17:31

Feldkurat Katz

Re: dalsi hovadina

ne, ale kdyz je plesnivy, tak ho prodavacky omyvaji Alpou

0/0
22.6.2011 17:32

vovák

Re: dalsi hovadina

;-D vidíte, to mě nenapadlo. Inu člověk se pořád něčemu novému učí.

0/0
22.6.2011 17:38

janduben

Re: dalsi hovadina

anglickou slaninu bych nechal, je to spise ceska slanina protoze s pravou anglickou slaninou nema mnoho spolecneho

0/0
22.6.2011 17:32

Feldkurat Katz

Re: dalsi hovadina

pak je zde ale vtirava otazka, proc se jmenuje anglicka slanina

0/0
22.6.2011 17:34

janduben

Re: dalsi hovadina

tezko rici, asi se recept puvodne z anglie v prubehu let zmenil, nicmene anglicka slanina neni chraneny nazev a tak se tak muze jmenovat treba burt

0/0
22.6.2011 17:35

MiroTR

Re: dalsi hovadina

Proč se tak jmenuje "španělský ptáček", když jsou suroviny z ČR ?

0/0
22.6.2011 18:04

dr. Freaksworth

Re: dalsi hovadina

protože Španělé nic takového nevyrábí

0/0
22.6.2011 18:15

Feldkurat Katz

Re: dalsi hovadina

protoze to jedl Matuska a rikal tomu "Slavici z Madridu";-D

0/0
22.6.2011 18:20

MiroTR

Re: dalsi hovadina

Ale ne. ;-D Pokud je mi známo, pochází název již z doby Rudolfa II.  A to tím, že ho připravil španělský kuchař.

0/0
22.6.2011 18:40

Hrustic

Re: dalsi hovadina

To je prece jedno - anglicka slanina nebo videnske parky se tak z nejakeho duvodu jmenuji, ale kdyz se vyrobi u nas, tak je to prece cesky vyrobek ... Na jmenu nezalezi ...

0/0
22.6.2011 18:00

paiementenespeces

prekvapujici,ale

moutarde de Dijon nema ochranou znamku puvodu

0/0
22.6.2011 17:22

Petr-007

Kontraproduktivní.

Asi se najde někdo kdo dá takto označenému výrobku přednost. N druhou stranu se najde i hodně těch , které to naopak odpudí. Mě osobně je to jedno, záleží mi spíš na výrobci a přitom je mi jedno v kterém státě sídli.

0/0
22.6.2011 17:12

hopajda

Re: Kontraproduktivní.

Já raději podpořím české společnosti a věřím že i kvalita bude dobrá.

0/0
22.6.2011 17:14

pingl

Re: Kontraproduktivní.

Ta ono když si koupíš tradiční českou čokoládu Orion, pak to chutná jako sladké bláto, a když si přečteš : vyrobeno v Maďarsku - pak se začneš zajímat i o státy. Nebo bramůrky Bohemia, chutnají hezky česky - vyrobeno v Polsku.

.

(Nemluvě o tom, že si koupíš tradiční české pneu Barum - a na boku té lisované tmy se skví nápis Made in Romania)

0/0
23.6.2011 9:09

Feldkurat Katz

Mel jsem krasny cesky den

zacal ho typicky ceskym Alpskym parkem, kde bylo 53% ceskeho a 47% madarskeho prasete. K obedu jsem dal sushi s typicky 51% ceskym wasabi krenem podavane v cisnke restauraci. Pak jsem dostal hlad a zazdil to 100% ceskou pizzou s anglickou slaninou co pekl nejaky najaty Ukrajinec. No a k veceri jsem pohladil svuj narodne zazivajici zaludek typicky ceskym sopskym salatem s balkanskym syrem 51.7% domaciho puvodu, ciste domorodym tzatziki a krupavou topinku z praveho ceskeho chleba (47% polske mouky) kterou jsem pomaznul echt ceskou dijonskou horcici. A jak zakoncit vecer lepe nez ceskym moravskym vinem, kde je jen 48% hroznu neznameho puvodu.

O jak krasny krasny den s logem "cesky vyrobek"

0/0
22.6.2011 17:04

pan_kacena

...copak ma admin proti

ceske marihuane, ze mi smazal prispevek..? ;-O;-ORv

0/0
22.6.2011 17:03







Najdete na iDNES.cz