Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

TEST: V českých hospodách doporučí jako dietu krkovici nebo žebra

Dietní pokrmy a české restaurace spolu příliš nekamarádí. Jen zlomek pohostinství dokáže nabídnout opravdu lehká a chutná jídla a navíc dobře poradit. V některých případech vám dokonce jako dietu doporučí vepřovou krkovici nebo žebra.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

cyankáli v šampaňském

hm

takže hypotetický zákazník nemá ani šajn co si on konkrétně představuje pod pojmem lehké jídlo a ptá se obsluhy? 8-o Chápala bych, kdyby chtěl vědět složení, např. jestli to co mají v jídeláku pod názvem (kuřecí) prsa po italsku plavou ve smetaně apod., ale takhle? Že mají české restaurace většinou macešský vztah k dietnějším jídlům je druhá věc.

0/0
6.8.2011 9:24

mamina2

Re: hm

Právě, co to je lehké jídlo? Jen tak něco zakousnout? Nebo nějaké dietní jídlo?

0/0
7.8.2011 13:57

evazeva

Re: hm

Já si pod pojmem lehké jídlo představuji snadno stravitelné, s minimem tuku. Vždy to nemusí být blaf alá žlučníková dieta. Některé kvalitní restaurace takto umí vařit;-)

0/0
10.9.2011 17:15

mobilis in mobili

V restauraci

U Nudle jste nebyli? Výbornej dietní řízeček a pívo :-P

+2/0
6.8.2011 2:02

jmen0.prijmeni

hmm

Jím docela zdravě a dietně, ale párkrát do roka mám strašnou chuť na pořádné grilované žebra. Nemáte někdo tip kde v Praze dělají nejlepší žebra?

+1/0
5.8.2011 22:04

foffcenzore

a co takhle nejakou dobrotu z polotovaru?

Tak se nejak vari v ceskych restauracich ne?8-o

0/0
5.8.2011 20:42

lukasin

V restauracích nejím!

Předražené, špatně udělané a ještě vás okradou. Když nemůžu konzumovat vlastní jídla, raději nejím! Nechápu lidi, proč si to nechají líbit! Malý příklad: Vždy jsem nachytal personál u tataráku. Nikdy neměl váhu deklarovanou na jídelním lístku. Vrchol byl v Praze na Chodově, kde měl mít váhu 20 deka a měl 7!!!!!!! Tam totiž nemohou tvrdit, že se jedná o váhu masa v syrovém stavu a přípravou se tatarák smrsknul! A zkoušel jsem při přípravě řízků z krkovičky, kolik stratí na váze smažením. V syrovém stavu mel řízek 25 deka, po obalení trojbojem a osmažení byla váha 30 deka! A víte všichni, jak vypadá řízek 150 gramů? Přes celý talíř a ne jako v restauracích, kde ho takřka nevidíte!

0/0
5.8.2011 19:41

DanielaZla

Re: V restauracích nejím!

no aspoň měli talíře taky ti to mohli hodit jen tak na stůl to se opčas taky stane 8-o

0/0
5.8.2011 19:54

on5.

Re: V restauracích nejím!

taky nemuzete chodit do kazde putiky

0/0
5.8.2011 20:31

DanielaZla

no tak já maso nejím a mám klid

od těch jídel co mi nechutnají ale v dobré restauraci umí udělat jídlo i bez litrů tuku a spáleného tuku tuk je hnusný fuj nechutná mi ale kdyš to někomu chutná tak ať si to jí každý si může jíst co chce a když mu to chutná tak ať třeba jí i kravské nohy ale pak to taky tak vypadá

0/0
5.8.2011 19:30

dorota machalova

Re: no tak já maso nejím a mám klid

kdys

0/0
5.8.2011 19:39

DanielaZla

Re: no tak já maso nejím a mám klid

to je jak z nějaké básničky

0/0
5.8.2011 19:49

rezerva

Re: no tak já maso nejím a mám klid

"To máš z toho, že nežereš maso..."

0/0
6.8.2011 4:18

Jean-Luc Picard

hrubá neznalost, nebo neochota?

Takový pstruh na roštu a k tomu bramborové pyré (upozorňuji pyré, ne kaši s litrem smetany a kilem másla), nebo ogrilovanou zeleninou, možno i s brambory (uvařit ve slupce a dogrilovat). Nebo jinou rybu.

Pro odppůrce ryb je tu stále kuře, krůta, ale třeba i pěkný kousek vepřové kýty na roštu (libové s částečně vypečenám tukem). Hovězí není špatné, ale dost těžké na trávení, alei to je věc názoru.

Mimochodem také jde o to, jestli to má být kaloricky dietní a zároveň i lehnké. Ono jako příloha je třeba skvělý studený fazolový salát, ale není tak lehký.

A mimochodem lámal bych ruce kuchařům, co musí za každou cenu lehké a dietní jídlo zalít litrem olivového oleje, protže je to IN, oni by byli schopni i hranolky osušené v ubrousku zalít tímto olejem.

+1/0
5.8.2011 19:19

DanielaZla

Re: hrubá neznalost, nebo neochota?

no tak pstruch by mohl být dobrý ale akorát je problém že to asi maj zmražený a ne čerstvý

0/0
5.8.2011 19:58

Inkvizitor Johny

Re: hrubá neznalost, nebo neochota?

Hlavně ho neumí. Ryby ve většině restaurací prostě neumí. Nedávám si. Neriskuju.

0/0
5.8.2011 21:35

Agrippa

Re: hrubá neznalost, nebo neochota?

Pstruch???? ;-D

0/0
8.8.2011 9:11

user01

Re: hrubá neznalost, nebo neochota?

Asi tak, máme lehounké jídlo a teď to jen završíme litrem olivového oleje extra virgin... FUJRv.

0/0
5.8.2011 20:30

Inkvizitor Johny

Re: hrubá neznalost, nebo neochota?

Kuřecí prsa, bylinky, šťouchané brambory. Dietář by jásal. Restauratér by šílel...Ale je dobré říci, že dobrý kuchař by na přání zákazníka měl být schopen dietní jídlo udělat. To samé platí pro saláty. Když chci rajčatový v létě, tak by to měla být jistota.

0/0
5.8.2011 21:38

janduben

Re: hrubá neznalost, nebo neochota?

nevim teda proc by restaurater mel silet, velmi levne maso, brambory, toho se da udelat velka porce za par supu

0/0
5.8.2011 22:14

mamina2

Re: hrubá neznalost, nebo neochota?

Jakej dietář? Diet je spousta druhů. Třeba při ledvinové ditě se omezují bílkoviny, tak byste s kuřecíma prsama nijak moc neuspěl.

0/0
7.8.2011 14:00

janduben

Re: hrubá neznalost, nebo neochota?

nechapu tu modu vsechno grilovane, maso, zeleninu a jeste brambory

0/0
5.8.2011 22:12

Rikitin

Re: hrubá neznalost, nebo neochota?

Ryby sice jím , ale nejlepší dieta na cholesterol, je pečený bůček s křupavou kůžičkou :-)

0/0
7.8.2011 11:32

Jacob_McArnoui

ad foto

Nejen cisnici R^

0/0
5.8.2011 18:57

daduna383

no nevim

nejlepší je asi nežrat a nebo nechodit do hospody kde maj českou kuchyni a smažený jídla. Pak si stěžovat, že nevařej dietně je na přes hubu. Na druhou stranu jakožto táborák rozhodně tu indickou restauraci doporučuju. Já si tam ovšem pokaždý dávám kuře vindaloo, chutná to jako láva, takže pro ty co drží dietu asi taky neR^;-D

+1/0
5.8.2011 18:50

at-man

Re: no nevim

???? proboha .. co ma spolecnyho to ze jidlo pali s tim ze je "jakztakz" lehky ??????

vindaloo jim vcelku pravidelne - potvrzuji ze pali jako cert, ale palivost NENI znamkou toho ze je to "tluste" jidlo ....

Vzdyt tam nic neni - maso, koreni a minitroska oleje .... mnohem vetsi pecku do tela dostanete v te ryzi nebo plackach co si k tomu date

0/0
5.8.2011 19:50

Lobos

neni nad bucek

hlavne rizky z nej jsou super...R^

0/0
5.8.2011 17:13

Retarda

Nízkosacharidová dieta

s vysokým obsahem tuku je zdraví prospěšná, používá se např. při léčbě epilepsie, pro hubnutí i pro léčbu nejrůznějších autoimunních onemocnění. V Polsku se jí např. proslavil Dr. Kwašniewski. Dobré zkušenosti jsou např. u beznadějných cukrovkářů s rizikem amputace končetin. Takže, žebírka, bůček, krkovici jednoznačně ano, ale bez knedlíků, chleba nebo brambor ;-)

+1/0
5.8.2011 17:12

opportunity

Re: Nízkosacharidová dieta

Je to Atkinsonova dieta, a jedlíci a masožravci v ní mají snad jedinou možnost hubnout bez psychického strádání.

0/0
5.8.2011 17:19

vapouk

Re: Nízkosacharidová dieta

Atkinsonova je jen jedna z těch nízkosacharidových a v podstatě ten největší extrém, ale i tak má spoustu příznivců. Teď frčí spíš paleo :)

0/0
5.8.2011 18:57

on5.

Prase musi byt zdrave

vzdyt snedlo spoustu zeleniny :-)

+1/0
5.8.2011 16:46

bo.no

Re: Prase musi byt zdrave

Lidé, kteří jedí spoustu masa zpravidla nejsou zdraví :-)

0/0
5.8.2011 19:41

_Zuzka

Re: Prase musi byt zdrave

Prase z velkochovu nikdy žádnou zeleninu nevidělo. Žerou samé umělé krmné směsi, včetně masokostních mouček a jiných sra.ek. Dokonce první dvě směsi (pro sele a pro mladé prase) jsou prokazatelně rakovinotvorné, proto se na dovýkrm do jateční váhy používá třetí směs, která tyto látky neobsahuje, takže výsledné maso je "v normě". Problém nastává, když si sele na takovém výkrmu zlomí nohu a levně se odprodá. To je potom levná grilovačka pro široké příbuzenstvo a jako bonus dostanou návštěvníci rakovinu žaludku či střev.

0/0
30.8.2011 22:24

Mr. Neutron

Je-li část jídla zdravá, je celé jídlo zdravé

Čili stačí píchnout např do ovarového kolena na ozdobu kousek zelené petrželky na ozdobu a celé jídlo je rázem zdravé :-)

+2/0
5.8.2011 16:34

kossacek

Parmazán za 300 Kč/kg?

A mohl bych vědět kde? Já ho kupuju za dvojnásobek a hodně ho používám, takže by i tip dost ušetřil.. Ale pochybuju, že je to pravda..:-/

0/0
5.8.2011 16:31

certik_bertik

Re: Parmazán za 300 Kč/kg?

stačí dát do eidamu trochu syrečků a je to

0/0
5.8.2011 18:59

zupan

Re: Parmazán za 300 Kč/kg?

Take bych chtel vedet. To snad ten nas, moravsky.

0/0
5.8.2011 21:47

jmen0.prijmeni

Re: Parmazán za 300 Kč/kg?

Eidam za 90 taky hned tak neseženete. Za tu cenu se dá obojí pořídit v akci v Makru.

0/0
5.8.2011 22:02

mpixel

readktorka idnes

ach ach ja by si dala něco lajt.

0/0
5.8.2011 16:12

Bereniké

Žebírka

Nechápu, kde vzali takovou příšernou hodnotu u žebírek, zřejmě kdosi nezohlednil, že z té porce je většina kost. Protože podle tabulek, které jsem našla, je u žebírek hodnota 420 kJ na 100g, což pokud vynásobím šesti a přidám k tomu ještě něco navíc na chleba, tak zdaleka nedosahuje hodnoty 6400 kJ.

0/0
5.8.2011 15:40

Inkvizitor Johny

Re: Žebírka

Bych se přikláněl spíše k vyšší hodnotě. On ten poměr kost-maso bude tak 1:1. A to maso je hodně tučné. Nedejbože, když to kuchař neořeže od tuku. A i to jsem zažil. Fuj. Jinak ale žebírka miluju:-)

0/0
5.8.2011 15:53

sombreri

Re: Žebírka

Ono hodne zalezi kde a jaky zebirka si clovek da... Ja je treba zboznuji a chodim na ne do sve oblibene restaurace, kde dostavam tu cast zeber ne od patere, ale presne naopak. A musim rict, ze je to uzasny a kosti je tak 20% maximalne, masicko je uzasny a tuku minimum, pokud vubec nejaky..Takze vzdycky zalezi na restauraci..

0/0
5.8.2011 15:56

jmen0.prijmeni

Re: Žebírka

A můžete pro nás milovníky grilovaných žeber uvést i kde?

0/0
5.8.2011 22:03

sombreri

Re: Žebírka

Restaurace U Josta v Brne. Jedina skoda je, ze sem ted zaslechl famy o tom, ze po mnoha letech se bude restaurace zavirat a delat z ni divadelni bar. Ale nevim co je na tom pravdy. Nicmene zebirka doporucuji, jsou dovazene z Velke Bitese z domaciho reznictvi a uzasne..R^

0/0
5.8.2011 22:11

Bereniké

Re: Žebírka

Já ne, odhadla bych to tak na poloviční hodnotu. Jasně, že záleží na kvalitě žebírek - ale 1000 kJ/100g je průměrná hodnota vepřového masa bez kosti.

Ovšem žebírka, podávaná bez chleba, ale zato s hromadou zeleninového salátu, považuju za lehké jídlo. Lehkým jídlem myslím takové jídlo, po kterém jsem schopná jít pracovat a nechce se mi spát - jako například po klasické kombinaci vepřo-knedlo-zelo nebo svíčková, to je pro mne jak prášek na spaní.  ;-)

0/0
5.8.2011 16:30

Zas ten Qíteček, cenzore

Re: Žebírka

Příšernou? Pokud mám hlad, je dobré na to něco sežrat. A čím výživnější, tím lepší, náhražky a zeleninu ať radši dají prasatům.

0/0
5.8.2011 16:06

danny47

Ujasněte si pojmy...

Dáma, co vyplodila tento journalistický výtvor by si měla ujasnit rozdíl mezi lehkým jídlem a jídlem dietním ....  Ale co by vlastně člověk od pisálek z NEJlepčího zpravodajského serveru v ČR chtěl.. Rv

0/0
5.8.2011 15:23

Worff

Re: Ujasněte si pojmy...

Stejná autorka nedávno nechápala rozdíl mezi bio výrobky a farmářským trhem...Rv Inu, odbornice na svou rubriku... Rv

+1/0
5.8.2011 16:41

danny47

Re: Ujasněte si pojmy...

Jen další dúkaz o "kvalitách" NEJlepčího zpravodajského serveru v ČR... ;-D ;-D ;-D  (i když, ono je to spíš k ;-( )

0/0
5.8.2011 17:53

Podivný Atraktor

proč není krkovice dietní?

je to kvůli obsahu tuku, bílkovin, polysacharidů, železa či energie? Čím je obecně charakterizována dieta?

0/0
5.8.2011 15:15







Najdete na iDNES.cz