Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Americký kritik: česká restaurace na Manhattanu vaří porce pro panenky

Výborné, ale tuze malé. Tak by se podle soudu kritika The New York Times daly shrnout pokrmy, které hostům nabízí česká restaurace Hospoda na Manhattanu. Sam Sifton restauraci spíš chválil. Vedle malých chodů se ale opřel i do obsluhy, která podle něj za kvalitou chodů zaostává.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

sámvelkýmao

no

pořádnej hovězí guláš s křupavým rohlíkem tam stejně neuvařej. tam bych jíst nešel...........

+1/0
18.9.2011 12:57

Dawemaster

Re: no

Gulášem se můžete doma cpát od rána do večera,proč taky neochutnat něco jiného a když budete mít stále hlad,tak se doma vždycky můžete dorazit ohřátým točeňákem :-P

0/0
18.9.2011 15:51

polom7300

Tunel

Je to takovy maly tunel. Cesky dum pronajima tuto restauraci za symbolicky $1. Platit rent kolem 12-15k za mesic tak jdou do roka na buben.

0/0
17.9.2011 14:59

captain cook

Re: Tunel

jo, panove a damy, pokud mate vice nez jen dojem, ze vy jako cesti danovi poplatnici podporujete svymi danemi nejaky soukromy podnik, pak je na vas, abyste se patricne ozvali a nechali to proverit vasimi zastupci v parlamentu. Od toho jste je zvolili aby pracovali pro vas hajenim vasich obcanskych zajmu.

 Zavidet nekomu soukromy uspech a stezovat si na to je "cechackovske", ale pozadavek o prosetreni soukromeho zisku, jehoz bylo dosazeno pomoci verejnych fondu z kapes danovych poplatniku je (aspon u nas u protinozcu) naprosto legalni postup za ucelem zamezeni pokusu o nezakonny zisk.

0/0
18.9.2011 10:26

Inkvizitor Johny

Re: Tunel

Správně řečenoR^ Akorát v tomto případě to bude trochu oříšek. Snad jedině napsat do NY a prostě se zeptat, jak to s tím je. Hozená rukavice pro iDnes a investigativní novinařinu.

0/0
18.9.2011 12:37

stryke

Super USA porce

Zvrhlý způsob podávání jídla v USA, tj. porce, které 95% lidí nemá šanci sníst a často se spousta jídla vyhazuje, to vše proto aby těch zbývajících 5% neroztrušovalo, že z podniku odešli nenajezeni, mi připadá naprosto úchylné... měl jsem dojem, že do lepších restaurací se člověk nechodí přežrat do bezvědomí, ale za kulinářským zážitkem, kdy člověk odejde najezený tak akorát... v Africe žerou hlady trávu a průměrný američan vyhodí tak 1/3 jídla, co nakoupí... :-P

0/0
17.9.2011 13:11

captain cook

fakticke otazky

jak dlouho jsi zil v Americe a odkud beres % ve sve statistice? Link?

 Nebo je to vsechno jenom JPP?

0/0
17.9.2011 13:29

klokan1978

Re: fakticke otazky

ma pravdu, amici plytvaji uplne vsim....neuveritelne, co se tam vyhodi jidla...

+1/0
17.9.2011 14:22

stryke

Re: fakticke otazky

V Americe jsem byl měsíc a navštívil jsem mnoho stravovacích zařízení velmi rozdílné úrovně a všechny měly jednu společnou věc - plýtvání. Ať už je řeč o množství obalového materiálu ve fastfoodech, je úplně jedno kterého řetezce až po obří porce v lepších restauracích, kde podle mého pozorování drtivá většina lidí jídlo nedojedla a velká skupina z nich nechala víc než půlku... je moc pěkné, že všude dostaneš doggie bag a můžeš si to odnést domů, ale upřímně po ohřátí další den k večeři už to holt nebylo ono a stejně to skončilo v koši. No a s těma procentama jsem se spletl... mělo to být 95,125% a 4,875%... myslím, že každej průměrně inteligentní pochopil, že to je nadsázka a chtěl jsem jí říct, že opravdu většina lidí tam jídlo nedojídá ;-).

+1/0
17.9.2011 15:49

rychtar

Re: fakticke otazky

Domu se to jidlo nosi pro psa.

0/0
17.9.2011 19:50

captain cook

Re: fakticke otazky

no vsak se tomu take rika "doggy bag"....aspon tak tomu rikaji v Australii!;-D

0/0
18.9.2011 10:10

rebbe

Není ta ¨mléčná pěna ¨náhodou šlehačka?

Jinak znám mnoho českých restaurací, i v Praze a třeba vepřový jazyk nebo šunku s křenem byste tam marně hledali. Svíčková z polévkového masa s osmi, plovoucí v mrkví obarvené standartní bílé omáčce, ozdobená rybízovým džemem a šlehačkou, to už častěji. Co českou kuchyni odlišuje od jiných, jsou kolečka knedlíků. Vše ostatní je obecně běžné v celé bývalé rakouské monarchii, ta ještě není ani 92 roků po rozpadu.

Pokud jde o Plzeň, ta žije z minulosti. Plzeňské Europivo Prazdroj je dnes jedno z mnoha nevýrazných nápojů, mimochodem je to slabá 11° vodička. V ČR se ale situace zvolna zlepšuje, na pokles konzumace piva začaly některé pivovary opět vařit tradičním způsobem. Skutečný ležák však dostanete spíše v Litovli, Svijanech a několika menších pivovarech.V

+1/0
17.9.2011 12:04

captain cook

neni

0/0
17.9.2011 12:10

captain cook

Re: neni

Pena v ruznych prichutich a barvach je moderni hogo-fogo, puvodne vynalezene michelinskymi sefkuchari jako originalne vyhlizejici druh omacky. Po nich se zacal opicit nejdriv kdejaky sefkuchar a dal pak kdejaky kuchynsky "umelec", ktery ji pouziva ve slane i sladke verzi a domniva se, ze jeji zarazeni na menu automaticky povysi podnik na haute cuisine.

Zajimave sledovat na popularni britske serii soutezi o Best British Menu. Zatimco na zacatku se pouziti peny bralo originalne, ve3. rocniku souteze to porotci kritizovali jako smesne opiceni. Nejhorsi na pene je jeji vzhled pripominajici kocici zvratky, anglicky "cat-chuck". (blijici smajlik!)

V Hospode maji penu zvlast v oblibe. Nejdriv vitaji hosty malou sklenickou mlecne peny, ktere rikaji po cesku "mliko". Pak serviruji jeji jinou verzi jako omacku s kachnou(!) a nakonec pridaji jeji sklenbicku k jahodovym knedlikum. Zdroj: puvodni recenze

http://www.nytimes.com/2011/09/14/dining/reviews/hospoda-nyc-restaurant-review.html

0/0
17.9.2011 12:27

captain cook

Re: neni

Pani redaktorka to trochu neuplne prelozila jako jahodove knedliky servirovane s mlekem.

 V originale recenze: "...a small glass of airy foam — mliko, it’s called — that displays a sweet creaminess......Best is a small bowl of fresh strawberry dumplings that pairs well with a glass of mliko."

0/0
17.9.2011 12:31

Manoo

Re: neni

Hosty v Hospode nevitaji mlecnou penou, nybrz penou pivni. Ostatne ochutnat "mliko" muzete i Lokalu.

0/0
17.9.2011 13:19

captain cook

Re: neni

Podle recenzniho clanku v originale hosty mlecnou penou skutecne vitaji. VEDLE TOHO take vitaji pivni penou, nebo pivni penou s trochou piva pod tim. At je mleko na zacatek pro nas ctenare jakkoliv nezvykle, tak se to pise v clanku.. Zrejme ne kazdy host chce pivo. "Customers are welcomed to the restaurant with a small glass of airy foam

— MLIKO, it’s called — that displays a sweet creaminess. Other options

include great, magical heads that have a few inches of beer beneath them

and a “neat” version, without any at all, that highlights the beer’s

clean bitterness."

0/0
17.9.2011 13:36

Manoo

Re: neni

Ja jsem hospodu sam navstivil, takzevim, cim tam hosty vitaji. A ani v te recenzi se preci o mlecne pene nepise, "mliko" je jen oznacenim tohoto stylu cepovani piva, nebot samotna pivni pena ho vzhledove pripomina.

0/0
17.9.2011 13:52

captain cook

Re: neni

a oni serviruji pivni penu take s jahodovymi knedliky? Protoze v te souvislosti se recenzent opet zminuje o sklenicce peny MLIKA, ktere je servirovano s jahodovymi knedliky.

 Bud se jedna o dve hodne odlisne peny oboje nazyvane mlikem, nebo nas pan recenzent ve svem anglickem clanku ponekud prevezl. V te restauraci jsem nebyl a mliko na privitanou se mi take nezdalo, ale beru informace z anglicke recenze.

0/0
17.9.2011 14:02

Manoo

Re: neni

Zpetne vidim, ze ten clanek iDnesu je uplne blby, nevim jak jsem o nem mohl utrousit pozitivniho slova:).

Sifton pise o dezertech: "Best is a small bowl of fresh strawberry dumplings that pairs well with a glass of mliko." - Jahodove knedliky nejsou podle teto vety automaticky podavany s "mlikem" (furt se bavime o sklenicce pivni peny, "mliko" v jeho recenzi nema nikdy jiny vyznam, to by napsal proste glass of milk:), byt tomu tak ve skutecnosti muze byt, nevim, ale velmi dobre se podle samotneho Siftona k sobe hodi. Jinak pod tou penou si nepredstavujte lzici nabranou penu z normalne nacepovaneho pullitru, v tehle verzi chutna tak nejak... delikatneji :).

0/0
17.9.2011 14:30

captain cook

Re: neni

to je presne ta sama veta z recenze, kterou jsem nekde dole citoval. (strawberry dumplings and a glass of mliko)

 Mel bys tam treba znovu jednou zaskocit a poreferovat s cim skutecne serviruji ty jahodove knedliky;-)

0/0
17.9.2011 14:45

Manoo

Re: neni

Ale ja se prave snazim rici, ze je zcela evidentni, s cim je serviruji - s nicim, pripadne ti k tomu doporuci v ramci degustacniho menu to muskatove vino. Ale Sfiton ma koule z oceli, tak si k tomu odvazil dat ono "Mliko" (tedy pivni penu a nic jineho), jez poznal uz v uvodu jako ponekud sverazny welcome drink - a ta kombinace jemu osobne prisla velmi dobra. Tot vse:)

0/0
17.9.2011 14:49

captain cook

Re: neni

ne-ne, to " mliko" s jahodovym knedlikem je vanilkova pena, viz dole

0/0
17.9.2011 14:54

captain cook

Re: neni

to znamena, ze Sifton rika mliko dvema ruznym penam. Pri aperitivu pivni pene a v desertu vanilkove pene. Nu co, oboji je bile a napenene - tak me napadlo, ze neco z toho Sifton vlastne ani neochutnal a jenom popisuje!8-o

0/0
17.9.2011 14:57

Manoo

Re: neni

Ne. Musite si uvedomit dve veci.

Kdykoliv Sifton pouzije "Mliko" mysli tim sklenicku pivni peny. On velice pravdepodobne vubec nevi, ze je to cesky hovorovy ekvivalent "Milk" a uz vubec by to nezamenoval s vanilkovou ci jinou penou, proc by to probuh delal.

Za druhe, rika "glass of Mliko", zatimco tady je ta vanilkova pena pritomna samozrejme jiz primo na taliri. Je to zcela evidentni z toho menu.

0/0
17.9.2011 15:01

captain cook

Re: neni

vanilkovou penu je mozne servirovat primo pod knedlikem, prave jako zvlast v male sklenicce vedle knedliku. Zalezi na sefkuchari a jeho predstavach co je nobl. Takhle to napr. nekdy delali britsti sefkuchari v soutezich o Best British Menu, kde se s ruznymi penami "vypenovali" do aleluja.

Jeste dnes kdyz jdeme s manzelkou do restaurace a vidime servirovat nejakou penu, zacneme se smat a cisnik se pak obezrele pta, jestli je jidlo vporadku.

Vysvetlime, ze se pouze jedna o privatni vtip; prece mu nemuzeme rici, ze pena vypada jako kocici zvratky, cat-chuck!;-D

0/0
17.9.2011 15:26

Manoo

Re: neni

Neni pena jako pena. Prazsky Ambi podnik s obdobnym jidlem jako serviruje Hospoda, La Degustation BB, je znama svym pristupem k molekularni kuchyni v jen pozitivnim svetle, takze asi nemame duvod myslet si, ze by v Hospode jeji provedeni melo byt k smichu. Zvlast, kdyz je pod jeji pripravou podepsany prave treba Sahajdak z LDBB a ani Sifton s ni nemel nejmensi problem, ze.

0/0
17.9.2011 15:45

captain cook

Re: neni

krenova pena v podani Sahajdaka z LDBB nebo jina treba od Hestona Blumenthala  je pro me porad pena, trebaze jeji vyssi derivace......ale vubec nic to nezmeni na faktu, ze kazda pena porad vypada jako cat-chuck, unappetitlich neboli bloody awful.;-D

0/0
17.9.2011 16:08

Manoo

Re: neni

Uff, ale tak to uz je nejaky vas osobni problem, ktery byste nemel svalovat na nekoho jineho.

0/0
17.9.2011 16:19

Manoo

Re: neni

Otevrel jsem si primo stranky Hospody (hospodanyc.com). V degustacnim menu doporucuji jahodove knedliky s italskym muskatovym vinem, takze slo opravdu o Siftonovu osobni preferenci.

0/0
17.9.2011 14:37

captain cook

Re: neni

Take jsem se na to podival a myslim, ze jsem to dekodoval.

Sedmy chod v degustaci sice doporucuje pit s tim vino, jak se zminujes, ale jidlo samo o sobe je popsano jako :

"strawberry dumpling, vanilla FOAM, gingerbread" = pro ne-anglictinare: " jahodovy knedlik, vanilkova pena, pernik."

 Takze co Sifton popsal jako mliko je ta vanilkova pena.;-)

0/0
17.9.2011 14:53

Manoo

Re: neni

viz 15:01.

0/0
17.9.2011 15:10

Feaquis

Gulas

Nechápu jak mužou lidi v diskuzi rikat, tradicni ceske jidlo: Gulas...>___<

Gulas ne tradicni madarske jidlo ktere je u nas pouze popularni. Jeste muzeme rict ze je to tradicni Slovanske jidlo ale ne Ceske.

0/0
17.9.2011 11:37

yxarinka

Re: Gulas

maďaři jsou typičtí slovani ;-D;-D;-D ale jinak souhlas

0/0
17.9.2011 11:53

Inkvizitor Johny

Re: Gulas

Rasisto ;-D

0/0
18.9.2011 12:39

captain cook

Re: Gulas

je typicke stredoevropske jidlo. Sice vzniklo v Madarsku, ale rozsirilo se po zemich R-U tak rychle a zdomacnelo tam tak davno, ze nejaci mimo-Evropani v tom nedelaji zadny rozdil. Zvlast pro Americany to vsechno je "one of the funny little East European countries".

Pokud nekdo mimo-Evropanum rekne, ze gulas je typicke ceske jidlo a je skutecne dobry, zblajznou to jako slon malinu a jeste si budou pochvalovat jak ti Cesi vyborne vari.

Znam to velmi dobre ze zkusenosti....kdyz jsem za mych svobodnych let vyvaroval pro nejakou party, kterou jsme poradali, hoste si casto vyzadali "cesky gulas."

A kdyz pozdeji nasi kluci jezdili jako nactnici na atleticka soustredeni a rodice meli s kazdym ditetem poslat soucast jidelnicku pro vsechny, mamy atletu si ode mne vzdycky vyzadaly "cesky gulas".;-)

0/0
17.9.2011 12:08

xls

Typický český přístup

Recenzent asi nepochopil typický český podnikatelský přístup: aby vydělal, tak poskytnout za co nejvíc peněz co nejmíň muziky. Hlavně v Praze takových podniků je...

0/0
17.9.2011 11:37

stryke

Re: Typický český přístup

No myslím, že na Manhattanu by se o podobný přístup pokoušel jen naprostý blázen... jste trochu vedle.

0/0
17.9.2011 13:15

polom7300

Re: Typický český přístup

A k tomu plati najem $1

0/0
17.9.2011 15:09

RonnieV

No jo,

Amíci jsou zvyklí kydat do sebe jídlo lopatou a pak se diví, že je tam tolik tlusťochů. A u nás je to už taky tak. Ať je to jaké je to, hlavně ať to padá z talíře.

0/0
17.9.2011 11:12

stryke

Re: No jo,

No přesně tak, že toho pak půlku nechají jim je putna... jsou totálně zmatení tím, že aby se dala restaurace označit za dobrou, musí tam kopy žrádla padat z talíře... Rv

0/0
17.9.2011 13:17

captain cook

Re: No jo,

nekultivovani zravci se najdou vsude. I v Cesku.

0/0
17.9.2011 13:39

Já to nebyl, já to nebil!

Malé porce? Tak i američanům vadí "Pohlreichovy" porce

;-D

0/0
17.9.2011 10:13

captain cook

pro srovnani: hospoda Praha v Australii

restaurace-hospoda "Prague" v Sydney

http://www.prague-restaurant.com.au/?p=about

Menu v anglictine a cestine:

http://www.prague-restaurant.com.au/menu

Jeste jsem tam nebyl, ale moji anglicti a australsti pratele to moc doporucuji.

0/0
17.9.2011 10:01

bron

Re: pro srovnani: hospoda Praha v Australii

Ale to nejdulezitejsi a nejlepsi, co v Praze v Sydney maji, je v jinem menu: cepovany Bernard! Ten mne nechutnal nikde na svete tak, jak po vyslapu ve 45-stupnovem vedru z centralniho parku do Potts Point. Dal jsem si k nemu zampiony a smazak, uz nevim jak to chutnalo, ale na ten Bernard nezapomenu :-)

0/0
17.9.2011 15:38

captain cook

Re: pro srovnani: hospoda Praha v Australii

ve 45 stupnovem vedru ztratim narocnost a chutna mi kazde dobre vychlazene pivo, i ten proklinany Fosters lager;-D;-)

0/0
18.9.2011 10:09

kubbba

Re: pro srovnani: hospoda Praha v Australii

Beef Tartar "Tatarák" $17.50

100g of

very finely chopped premium beef eye fillet served already seasoned,

crispy fried bread and fresh garlic cloves (please allow at least 40

mins for preparation) :-P

0/0
18.9.2011 9:58

petr8881

klasika

Tohle znam dobre ze Zlina, nikdo nechce delat poctive jidlo, ktereho se clovek naji (cest vyjimkam), ale spis zakazniky laka na hranate talirky, talire na polevku s objemem golfove dirky atd. Je to proste snaha si na neco hrat, ale tak reseni je proste tam nechodit, horsi je, kdyz pak uz nemate na vyber.

0/0
17.9.2011 9:45

hetzer

Re: klasika

tak to nevím kam ve Zlíně chodíš. Johan, slušné porce, Husa taky.

0/0
17.9.2011 10:02

elfinn

Re: klasika

U Johana mi to příjde docela normální, ceny jsou vyšší než by měly být a než co najdu na talíři. Nemyslím množství (toho je víc než dost), ale zpracování. Jsem zhýčkaný z Prahy.:o) Ale je pravda, že když se opět jednou za čas objevím ve Zlíně, tak není kam jít na luxusní večeři. Všude klasika, o degustačním menu si můžu nechat zdát. Baltaci se sice o něco snaží, ale u snahy to taky zůstává.

0/0
17.9.2011 21:43







Najdete na iDNES.cz