Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Obchodníci: Označovat rozmrazené a rozpékané pečivo je nesmysl

Části obchodníků vadí chystaná vyhláška ministerstva zemědělství, která nařizuje prodejcům pečiva, aby odlišovali rozpékané a rozmrazované výrobky od čerstvých. Svaz obchodu a cestovního ruchu namítá, že nový předpis zkomplikuje orientaci spotřebitelů i život obchodníků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Kecálek

Tipnu si komu to vadí

Lídl, Kaufland, Billa a Spar

+1/0
22.9.2011 17:21

femmefatalegia

hm, hm

například firmy ProFrost, Nowaco, Vamix, či největší pekárenská skupina v zemi United Bakeries. Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/obchodnici-oznacovat-rozmrazene-a-rozpekane-pecivo-je-nesmysl-p7x-/ekonomika.aspx?c=A110920_120708_ekonomika_fih

například firmy ProFrost, Nowaco, Vamix, či největší pekárenská skupina v zemi United Bakeries. Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/obchodnici-oznacovat-rozmrazene-a-rozpekane-pecivo-je-nesmysl-p7x-/ekonomika.aspx?c=A110920_120708_ekonomika_fih

NOWACO, ProFrost... to zní už podle názvu, že vyrábí pečivo ;-D

0/0
21.9.2011 22:36

femmefatalegia

Re: hm, hm

zajímavé, do políčka text příspěvku se mi to zkopčené neukázalo a nakonec se to v příspěvku objevilo a dokonce dvakrát  :(

0/0
21.9.2011 22:37

trhač

.

oznacujte si to, jak chcete, ale stejne to kupovat nebudu. veskereho peciva z obchodu jsem se nedotkl uz spoustu let a nehodlam na tom nic menit.

0/0
21.9.2011 12:46

Jar_ek

A já tu vyhlášku chci také!

Nevím, proč bych neměl vědět, jakým procesem to prošlo, že kupuji něco, co je rozmraženo, čerstvého apod.

0/0
21.9.2011 10:04

diskuter99

a já tu vyhlášku chci

a nejen tuhle, ale všechny další, které pomůžou odhalovat různé podvůdky obchodníků

+1/0
21.9.2011 8:34

libynn

obé

se nedá za pár hodin žrat!

0/0
21.9.2011 2:33

vendelín vzpurný

čerstvý rohlíček když vyjede z pece

tak je poživatelnej tak maximálně pět hodin po upečení, vše ostatní už je jenom chemie, těžká chemie chlapci a děvčata, chleba se drží dýl, protože má silnější kůrku, to je tak nějak normální, natolik normální, že například ve francii vám třeba taková bageta vydrží den a druhej den jí můžete vyhodit, naprosto normální a nikdo to neřeší

komu to vadí a řve v krámu, co to tam leží za vysušenej gumovej hnus, tak si zajděte do pekárny pro čerstvý a je po problému, to byste ale nemuseli být tak líní že:-P

+1/0
20.9.2011 17:31

prajester4

Re: čerstvý rohlíček když vyjede z pece

Ne každý má pekárnu v dosahu a ne každý je tak mobilní aby tam mohl dojít. Až sem už váš myšlenkový obzor nedosahuje, chytrý vendelíne?

+3/0
20.9.2011 17:58

B-25

Re: čerstvý rohlíček když vyjede z pece

Souhlas. Zkusmo jsem přečetl složení u baleného chleba... milion položek! X Holt dříve stačil kvásek. Za komančů měl chléb trvanlivost čtyři dny - dle ČSN. Dnes ho můžete druhý den vyhodit...Rv

+1/0
20.9.2011 20:51

Kecálek

Jsem trošku staršího data a pamatuji pekaře

co ještě pekli pěkně klasicky - čertsvému chlebu se kdejaké cukroví nevyrovnalo a vydržel bez problémů týden.

0/0
22.9.2011 17:26

prometheus37

Nesmysl

Stejně se nic nezmění. Budou tady pořád prodávat stejný gumový šmuky jako doted. Jen na ně daj nálepku rozmrazené. Grrr

0/0
20.9.2011 17:19

šelma6005

Gumové rohlíky

Právě proto, že už v obchodech jsou rohlíky téměř vždy gumové, už dlouhá léta o ně nemám zájem. Jen jsem si až dodnes myslel, že to pouze já jsem "fajnovka". Čerstvé rohlíky jsem před mnoha lety měl rád právě proto, že byli křupavé. Na křupavý čerstvý rohlík jsem už léta nesáhl.

Takže tam je pes zakopán: v umělém prodloužení čerstvosti pečiva. Ale je zajímavé, že u chleba to není tak nápadné. Že by chleba nezmražovali? Anebo chlebu takové hókus-pókusy nevadí?

+1/0
20.9.2011 17:10

ptakPB

Re: Gumové rohlíky

vadí a jak, nevydrží vic jak dva dny, třetí den je plesnivý. Prostě je to bída.

0/0
20.9.2011 17:23

B-25

Re: Gumové rohlíky

Nacpaný chemií...

0/0
20.9.2011 20:52

dino_na_idnes

Re: Gumové rohlíky

Brrr, křupavej rohlík, to je mor, vždyť se to nedá jíst v posteli, všude drobky... Zlatý gumáky, spása lenochů. R^:-P

0/0
20.9.2011 22:32

modryblazen

rozpékané nebrat, je to rozmražená guma

0/0
20.9.2011 16:26

prajester4

V každém případě označovat!

To už tady mělo být dávno, je zajímavé, že u nás přijdou ti zákonodárci a úředlníci skoro vždycky až s křížkem po fůnuse.

Jsem zvědav jestli Ministerstvo zemědělství ustoupí pod nějakou záminkou té hokynářské lobby.

+2/0
20.9.2011 16:16

freecoolinek7

Na pohodku označovat...

to co se rozmrazí a tzv. "dopeče" je za cca. 3-4 hod. k nepoužití... záleží na obchodníkovi jaké si domluví vratky s dodavatelem...;-)

0/0
20.9.2011 16:06

KarelPl

To jsem nepochopil

jak by mela mast, ci dezorientovat zakaznika informace, jestli je pecivo cerstve upeceno, ci cerstve rozpeceno? Bud je to preci 2 hodiny z pekarny, nebo 20 dnu z pekarny (i kdyz vonave)

je to podobne, jako cerstva a mrazena zelenina, pricemz kdyby se ta mrazena rozmrazila, neni ferove vydavat ji za cerstvou.

0/0
20.9.2011 15:55

gamaorionis

rohlíky které negumovatí

Pro všechny, kterým se stýská po rohlíkách, které nejsou druhý den gumové doporučuju ochutnat rohlíky z HOŘOVICKÉ PEKÁRNY. Ty vydrží klidně 3-4 dny jedlé (negumové samozřejmě jen 1-2 dny) a né jako ty co koupíte kdekoliv - to aby člověk nakupoval dvakrát denně rohlíky, když je nechce gumový...

Hořovická pekárna dováží i do Prahy, ale bohužel to neni stejné, jako když si zajdete k nim do prodejny v Hořovicích.

P.S: můžu porovnat rohlíky z Prahy, Kadaně, Jičína, Kladna, Mladé Boleslavi a Plzně a Hořovice jednoznačně vyhrávají (bohužel jen v rohlících)

0/0
20.9.2011 15:45

DukatovyDuben

Re: rohlíky které negumovatí

ty budes rohlikovy kral ;-D

0/0
20.9.2011 15:54

Jahtone

Re: rohlíky které negumovatí

Zlatý gumoví rohlíky 100x horší jsou z kauf..ndu tam po 1 dni s něma můžete rozbýt okno

0/0
20.9.2011 16:30

pirate

Souhlas a dotaz ...

S označováním výrobků souhlasím. To co si tady u nás super-hyper dovolí prodávat je až neskutečné.

Párky bez masa a spol ... o pečivu nemluvě.

Když jsem ale četl dnešní diskuzi, tak jsem se zamyslel ... kde se vlastně dají koupit ještě poctivé a křupavé rohlíky ?? Dneska to už všichni pečou ze směsí...nebo ne?

+2/0
20.9.2011 15:24

Toranoko

Nechapu, co mi ztizi orientaci ?

Ja tedy celkem chapu vyznam slov rozmrazeny - dopeceny - cerstvy a nevidim v tom problem.

A tuto informaci uvitam..

Kdyz je to v zasade tak nepodstatne, proc jim vadi to uvadet ? Zrejme proto, ze vsude nebudou moct hlasat - cerstve napeceno primo v nasi prodejne ;-)

+3/0
20.9.2011 15:15

koutlosh

Re: Nechapu, co mi ztizi orientaci ?

:-) R^

0/0
20.9.2011 15:18

Žokej Balabán

Re: Nechapu, co mi ztizi orientaci ?

Vám orientaci nic neztíží, spíše naopak, budete více informován,  ale obchodníkům klesnou tržby, protože kdo si koupí něco co bylopečeno,  rozmraženo a  potom zase pečeno.... Jojo, co oči nevidí srdce nebolí, to platilo, platí a platit bude  ;-D Děkuji za tuto vyhlášku!!!R^

0/0
20.9.2011 15:28

Si0 po 4. zákazu

Pro začátek by stačil zákaz označovat rozpečené jako čerstvé

a jinak ať si to obchodníci označují jak chcou. Viděli byste, jak by lidé hledali jen to, co je popravdě označené jako čerstvé a obchodníci by se předháněli v tom, jim to nabídnout. A stačilo by na ně jen pár namátkových kontrol, jestli nefixlují.

+1/0
20.9.2011 15:14

KarelPl

Re: Pro začátek by stačil zákaz označovat rozpečené jako čerstvé

Ano, presne tak. stacilo by nelhat.

0/0
20.9.2011 16:02

dino_na_idnes

Re: Pro začátek by stačil zákaz označovat rozpečené jako čerstvé

Máte bordel v pojmech, to není lhaní, to je marketing... :-P

0/0
20.9.2011 22:34

standas_m

Já jsem spotřebitel

A za sebe můžu prohlásit, že chci aby tato nová vyhláška vešla v platnost.

+1/0
20.9.2011 15:14

Jan9002

Obchodníci říkají

že spotřebitel bude zmaten. Já jako spotřebitel říkám, že zmaten nebudu, a nebudu si kupovat druhořadé pečivo za cenu prvotřídního. (to je asi důvod, proč obchodníci toto nechtějí příjmout, stejně jako nálepky na mražené zboží, které, když zboží rozmrzne mi to oznámí)

+3/0
20.9.2011 15:09

Rubik1

Re: Obchodníci říkají

Zájem obchodů je jiný než zájem kupujících. Obchody chtějí, aby se jim nic nekazilo a mohli to prodávat libovolně dlouho. Zákazník chce, aby měl vše čerstvé a aby to obsahovalo co nejméně konzervačních chemických látek. Je to boj také o zdraví lidí. Například v USA vyhrál obchod a zdraví prohrálo. Datum výroby se neuvádí a trvanlivost je díky chemii neskutečně dlouhá. Lidé se dožívají stále nižšího věku ve stále horším zdraví (posledních zhruba 20 let). Snažme se, abychom u nás nedopadli stejně.

0/0
21.9.2011 2:25

Lízal

Za dob mého mládí, před 40-ti lety, bylo jen jedno pečivo!

Všichni si pochutnali na ručních rohlících, upečených ráno i odpoledne. Anebo byly také strojní beztvaré a nechutné rohlíky...

Proč máme dneska jíst nějaké polotovary, plné chemie, barviv, éček a ještě zmražených? Kupující odrbává kde kdo, už i pekaři, jen aby si ulehčili práci...;-€

+1/0
20.9.2011 15:07

Si0 po 4. zákazu

Re: Za dob mého mládí, před 40-ti lety, bylo jen jedno pečivo!

Ano. Před 40 lety všichni se slzou v oku vzpomínali na 1. republiku, kdy byly rohlíky křupavé i několik dní a ne gumové ještě téhož dne večer.

+2/0
20.9.2011 15:10

b1s1t

Re: Za dob mého mládí, před 40-ti lety, bylo jen jedno pečivo!

A pro4 si je tedy strkali do igeliťáku, když nechtěli, aby zgumovatěly?

0/0
21.9.2011 17:59

Sidonie_11

S rozlišováním čerstvého a rozpékaného pečiva souhlasím!

Chci vědět, co kupuju. Vím totiž, co dokáže udělat s původně výborným chlebem i poměrně malá změna v teplotě a době pečení. :-P Rv

+4/0
20.9.2011 14:48

vpro2

Re: S rozlišováním čerstvého a rozpékaného pečiva souhlasím!

... presne tak R^ ... obchodnici rvou jen proto, ze jim sahnou timto narizenim na cachry se zbozim :-/

+2/0
20.9.2011 14:57

vhelsing2

TO mate tak....

kdyz jsem delal brigadne v pekarne...na balicce, tak se pulka buchet a podobych sladkych veci zabalila a oznacila datem....a druha pulka jen zabalila a strcila do mrazaku....bez data....

Takze se mohlo krasne profitovat....;-D;-D;-D

A clovek poznal prd,jestli to je fakt upeceno vcera, nebo to tyden trcelo v mrazaku....

A tohle dela kazda pekarna.....

+2/0
20.9.2011 14:44

B-25

A nejhorší na rohlíky je Billa...

Ti měli cenu 1.90 dávno dávno před zdražením, kdy všude jinde byl max. za 1.50 - ale povětšinou za 0.90hal..;-€ Navíc je to hnus, jsou jakési pomoučené... asi aby víc zasytily...:-P

Všude můžou dát nadpis Tepelně opracovaný výrobek... místo bagetka.. No ne?

0/0
20.9.2011 14:43

Kartony

Současné pečivo ze supermarketu je skutečně gumové

a nepomůže mu ani ohřátí v mikrovlnce. Kdysi byly gumové jenom rohlíky, ale housky ani kaserky ne. Teď se to špatně rozkousává všechno. Je to měkké, ale gumové.

+2/0
20.9.2011 14:43

Si0 po 4. zákazu

Re: Současné pečivo ze supermarketu je skutečně gumové

Tak si vybíráte blbý supermarket. To nemůžete někam do pekárny?

0/0
20.9.2011 15:18

Daun

RozmraŽeno?

A z kama ty si? Doma neco mrazíš nebo mražíš????

0/0
20.9.2011 14:41

Scarlett from Scottland

já nevidím žádný probém v tom

že by pečivo mělo být označené - ani pro obchodníka - taková práce to není ;-) a ani pro zákazníka :-)

+2/0
20.9.2011 14:37

Mrhamotý Krdlebný Kňukvulín

Mě jako spotřebiteli nezkomplikuje nic.

Aspoň budu vědět co si brát mám, a co ne (rozpékaný hnus zgumovatí nebo ztvrdne mnohem dřív než čerstvé pečivo). A jestli to zkomplikuje prodeje obchodníků je mi srdečně jedno.

+4/0
20.9.2011 14:35

proost

Kde je problém?

Nechápu, proč by to nemohlo být označováno - ať si každý vybere. Kdo chce nedopékané, vybere si nedopékané a kdo chce to druhé, vezme si to druhé. No a pokud se zklamu a budou prodávat šmejd (třena namíchané jedno v druhém), přestanu u nich nakupovat. Víc k tomu snad ani nejde dodat.

+2/0
20.9.2011 14:29

Dark5

Re: Kde je problém?

Do nadrze si take natankujete cokoliv od stojanu a kdyz vam pak auto nejede, tak u nich prestanete tankovat?

Proc by spotrebitel nemel byt informovan o tom co kupuje? Zvlaste u peciva je to leckde tragedie a prazska sumava z Tesca vydrzi pozivatelna stezi do druheho dne. Kdyz ji koupim na venkove, vydrzi tyden. Oboji se jmenuje sumava, akorat jedno je nedopecna nahrazka a druhe je poctivy chleba.

Nemam zajem kupovat nedopecenou nahrazku, asi obdobne jako vy nemate zajem tankovat do naftaku natural 91.:-P

+1/0
20.9.2011 14:42

proost

Re: Kde je problém?

No však o tom píšu pane Mlho - kdybyste četl pozorně, tak uvidíte, že chci to samé jako vy...

+1/0
20.9.2011 15:03

Worff

Zase nějaký český úředník

musel prokázat svou nepostradatelnost a vymyslel vyhlášku, která je k ničemu. Ještě se sluší k obhájení dodat další hloupost, že nám to nakazuje EU jako v případě balení pečiva.Rv

+1/0
20.9.2011 14:20

korzár

Re: Zase nějaký český úředník

;-D;-D;-D[>-]

0/0
20.9.2011 14:24







Najdete na iDNES.cz