Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Osm z deseti pekařů je ve ztrátě, stěžuje si svaz pekařů

Osmdesát procent pekáren je ve ztrátě a nemají peníze na rozvoj ani na to, aby zvýšily mzdy zaměstnancům o inflaci. Vyplývá to z průzkumu Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů ČR. Situaci pekáren nevylepšilo ani nedávné zdražování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Jogi.1

Tip na pekaře v Brně ?

Já nejraději kupuju chleba a rohlíky od známých pekařů, platím za chleba 36-40Kč, je to asi moc, ale je opravdu výborný, kupuje tam celá moje rodina a neměnil bych. Loni se z rodiného pekařství stala akciovka, ale 50% vlastní pořád tatáž rodina, takže nakupuju pořád dál. Druhým rokem studuju v Brně, ale tu jsem zatím žádné pekařství, malučké, rodinné, hlavně které dobře peče nenašel. Takže opravdu nakupuju přes týden v Albertu rohlíky co se nedají jest, pokud by to někdo četl, tak mě poraďte, nejlépe Královo Pole, Centrum města, díky ;).

0/0
25.9.2011 9:19

gazda2

Já vidím problém také v tom, že výrobek z mražené moučné

pasty se klidně může jmenovat chléb, či houska. A klasický chleba z kvasu a mouky s šestihodinovou dobou výroby na sebe není ani tak hrdý, aby to o něm prodejci vždy věděli. Natož aby se v supermarketech oba výrobky prodávaly když ne oddělně, tak pod jiným názvem.

0/0
23.9.2011 21:43

DahliaPinata

A kdo vyrábí ty mražené polotovary?

Zase pekaři!!! Moc to nechápu, neb pečivo je v Rakousku jen o maličko dražší než u nás, cena vstupních surovin plus mínus stejná, cena lidské práce je tu nesrovnatelně nižší. a rakouské pečivo v průměru chutnější. Někde se stala chyba.

0/0
23.9.2011 14:34

hahaha

Re: A kdo vyrábí ty mražené polotovary?

Ty polotovary se dováží z Polska kde je vyrábí Belgičané.Technologie v Rakousku vyrobí 24000 ks raženek za hodinu,tady s bídou 7000,spočítej si o kolik lidí musíš zaplatit víc a na lepší technologie nemáš.Když se zdraží o 1,- kč,tak pekař má tak maximálně 20 haléřů a zbytek ma řetězec,v Rakousku je chráněn.

Chleba který tady prodám max. tak 35,- kč stojí v Rakousku 4,5 eura,neporovnávej jen jeden chleba + rohlík,o tom už to dávno neni.

0/0
25.9.2011 9:41

Kecálek

Kdo posílá české (potravinářské) firmy ke dnu?

EU a německé obchodní řetězce. Co nedokázala II. sv. válka ani 40 let komunismu, zvládly tyto dvě "mocnosti" během deseti let.

Vivat EU, budeme se živit náhražkami, jaké by ani Hitler vězňům v koncentrácích nedával.

RvEURv

+1/0
22.9.2011 17:11

váš účet byl demokraticky zrušen

to je,protože...

Pekař peče housky sociální demokrad uždibuje kousky a rom mu pomáhá uždibují oba dva;-)

+3/0
22.9.2011 16:02

nexus99

Většina soukromých firem už jede ke dnu

Teď dostanou ještě od Kalouska reformní ránu do vazu a můžeme se všichni jít pást do Řecka..

0/0
22.9.2011 13:39

(š)moula

Zdražení nic nevyřešilo a nevyřeší

Komerční chleba a pečivo se už jíst nedá. Kvalita šla dolů a čerstvý chleba koupíte jen v prodejnách, které mají vlastní pekárnu. Cena takového kvalitního a chutného chleba se pohybuje od 32 do 60 Kč za kilogram.

V Německu 1kg bochník podobné kvality přijde jen na 1 euro. A stěžují si němečtí pekaři?

Investici do domácí pekárny máte do dvou let zpátky. Hotová směs na chleba, ze které upečete 750g bochník přijde na 41 centů, řádově tedy na 10 Kč. Plus náklady na pečení (máte-li kvalitní pekárnu) 4 Kč. Bochník Vás přijde na 14 Kč, 1 kg tedy na zhruba na 19 Kč. Kupujete-li stejné směsi v ČR (pokud nejsou v akci), přijdou na 18 Kč. Cena chleba se Vám zvedne na 22 Kč, tj. 29 Kč za kg

Pečete-li z v ČR běžně dostupné mouky (15 Kč/kg), jsou náklady na podobný obyčejný chleba 7,50 mouka, 2 Kč suché droždí, 1,50 Kč koření a 4 Kč náklady na pečení = celkem 15 Kč, 1 kg tedy 20 Kč.

A máte čerstvý chleba, podle druhu, za 2 až 6 hodin hotový. S časovačem (až 13h) máte čerstvé pečivo podle potřeby.

0/0
22.9.2011 10:31

Monokulturalista

Re: Zdražení nic nevyřešilo a nevyřeší

Obilí v Německu je dotované státem. I to je jeden z důvodů, proč je u nich pečivo levnější. A v SRN není dotováno jen obilí, nýbrž spousta dalších potravin. A to má za následek, proč např. Lidl je z poloviny plný německým zbožím...

+2/0
22.9.2011 12:32

Kecálek

Re: Zdražení nic nevyřešilo a nevyřeší

Bohužel, ale zajdete-li si do kteréhokoliv německého řetězce v Německu a ochutnáte-li stejný eutoprodukt v ČR budete v šoku, jaké svinstvo a za kolik se dá u nás prodat. Díky EU totalitě a obratně vyjednaným vstupním podmínkám mají němci kvalitní jídlo, jehož ceny mimo jiné dotují předražené náhražky prodávané u nás.

A netýká se to pouze jídla, řada tzv. značkových výrobců spotř. zboží "vyrábí" své produkty ve dvou kvalitativních kategoriích - pro Západ a pro "Východ". RvEURv

0/0
22.9.2011 17:15

p_n_2

Tak když zavře krám takový Penam se svými hnusy, tak to

ani vadit nebude

+1/0
22.9.2011 9:49

kuba_dvorak

hodně zvláštní

jediné řešení je, že to zavřou.

Proč to potom dělají? Nikdo je do toho nenutí přece

0/0
22.9.2011 9:28

Si0 po 4. zákazu

Tak ať jdou od válu. Stejně dnes peče každá větší samka sama

tak nepotřebují vozit z pekáren.

0/0
22.9.2011 9:01

misslonely

Re: Tak ať jdou od válu. Stejně dnes peče každá větší samka sama

omyl, nepeče,ale rozmrazuje, dopéká a rozpéká. někdo tu věc k dopečení, rozpečení udělat musí..............

+1/0
22.9.2011 9:06

H0PE1@seznam.cz

To

je zřejmě tím, že "být ve ztrátě" a "vykazovat ztrátu" je trochu rozdíl.

0/0
21.9.2011 23:07

jozicka

nejdobrejsi pecivo

to jsou majolkove rohlicky:

http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=12436

0/0
21.9.2011 21:48

Si0 po 4. zákazu

Re: nejdobrejsi pecivo

Majolikové?

0/0
22.9.2011 9:02

jozicka

mno tak to jich je asi moc

Nebo je budeme dotovat jako zemedelce?  Dotovat kdyz je urody malo a dotovat vyvoz, kdyz je urody zase moc?

0/0
21.9.2011 21:46

Kecálek

Re: mno tak to jich je asi moc

Ono by stačilo nebýt v EU a nemít nařízený dovoz laciného dotovaného šuntu ze západu. Díky ČSSD zda vyníkající podmínky vyjednané při vstupu do EU.

0/0
22.9.2011 17:18

kretzschmar

kvalita

mozna kdyby upekli neco co se da jist, tak by nebyli ve ztrate...

0/0
21.9.2011 19:58

akuhtr

Re: kvalita

možná kdyby lidi kupovali normální pečivo a ne gumu z lídlu... tak by neměli blé keci

0/0
21.9.2011 20:19

bezdukátů II

Re: kvalita

gumu z lídlu překonává hmota z kauflandu;-D

+1/0
21.9.2011 22:40

AP1

...

uz podnikam pres 20 let a nikdy by me nenapadlo dlouhodobe provozovat ztratovou cinnost. Tak at se na to vykaslou, zavrou to a kdyz nebude chleba, on se nekdo novy najde, kdo ho upece ze ziskem. Takovy kecy o chudacich podnikatelich, jak jsou vsichni ve ztrate nemam rad, protoze je to knourani neschopnych ...

0/0
21.9.2011 19:26

Cenda22

Re: ...

pokud by to byla pravda, myslíte si, že 80% podnikatelů v tomto odvětví je neschopných?

0/0
22.9.2011 8:56

Tamifl

zbylých 20% vlastní Babiš ( Penam )

0/0
21.9.2011 19:02

666999666

To jsou zase žvásty,

jak dlouho by si asi mohli dovolit ztrátu? ;-D Za druhé je jich asi moc. Je to jako se vším, vyplatí se dělat jen ve velkém, nebo konkurovat nadstandartní kvalitou. Jenže já se obávám, že z obchoďáku je pečivo kolikrát dokonce lepší ;-)

+3/0
21.9.2011 17:43

Kecálek

Re: To jsou zase žvásty,

Když někomu chutná 14 dni staré zmražená a pak znovu rozpečená náhražka z hypoše, tak s tím nic neuděláme.

0/0
22.9.2011 17:19

FerdaMravenecaBroukPytlik

Řešení

Pekaři, pro mě není problém kupovat dražší pečivo, ale mám problém s jeho podprůměrnou kvalitou. Nedá se to žrát. Vypečené rohlíčky jsou leda tak v pohádce.

+2/0
21.9.2011 17:29

bezdukátů II

Re: Řešení

ale ty se rozdávají proletariátu

0/0
21.9.2011 22:41

Angis

Zabrečíme do novin, jak jsme bez peněz...

...a hurá zase zdražovat, ať je chechtáků ještě více, ale lidem ani muk..

0/0
21.9.2011 17:24

sat037

hmm

a jak to dělá těch 20% ? Jestli to spíš nebude o tom, jak to kdo umí

0/0
21.9.2011 17:24

Angis

Re: hmm

Těch 20% o ziscích nelhalo.

0/0
21.9.2011 17:27

Cenda22

Re: hmm

těm 20% postavila fabriku EU (dotační programy na snížení nezaměstnanosti ve vybraných oblastech).

0/0
22.9.2011 8:57

podhurka

Ono souvisí všechno se vším...

Máme evropské ceny elektřiny, plynu, vody, ale neevropské ceny při prodeji pekařských výrobků.

Jak však zvýšit ceny i u nás, když tu za stejnou práci jako v cizině jsou max. poloviční platy a nikdo by jejich výrobky nekupoval?! Majitelé pekáren pak mají malé, či mizivé zisky.

 Je to začarovaný kruh bez okamžitého řešení.Rv

0/0
21.9.2011 17:14

kuba_dvorak

Re: Ono souvisí všechno se vším...

tohle řešení samozřejmě má, zdražit

0/0
22.9.2011 9:29

vítr_v_zádech

Re: Ono souvisí všechno se vším...

A copak to udělá s rovnováhou "dostal na výplatu - utratil"? Žeby lidi pak méně kupovali služby a zboží jiných odvětví? Nebo se zadluží? 8-o

0/0
22.9.2011 12:01

Slavia - mistr ligy 2011/2012

takže k čemu bylo to sčítání lidu?

;-O [>-] Rv

+1/0
21.9.2011 17:14

bezdukátů II

Re: takže k čemu bylo to sčítání lidu?

ke všemu, jen pekaři neví kolik napéct

0/0
21.9.2011 22:42

Lanta 2OO4

Ano,každý je dnes ve ztrát´ě......ale

Taky znám takové co nemají na nákup zboží pro svou firmu,ale současně mají barák na dobré adrese a jezdí X6.

Jo,páni podnikatelé,chtělo by to vzít si příklad ze zemí kde podnikatelé budovali firmu třeba dvě generace. Zajistili nejdříve podnika  až teprve potom si mohli dopřávat sami. U nás je to dost často naopak (čest světlým vyjímkám). Nejprve za první vydělané prachy zaopatřit sebe,dopřát si luxusu a až co zbyde investovat zpět do podniku. To fakt fungovat dlouho nemůže.

Proto nelituju - když na to milý podnikateli nemáš,tak nepodnikej. Já se bez pečiva obejdu.Chléb si peču vlastní doma ,koláče taky a rohlíky oželím;-)

0/0
21.9.2011 17:07

lajmililhuli

Osm z deseti pekařů je ve ztrátě, stěžuje si svaz pekařů

V průzkumu odpovídalo přes dvě stě manažerů tuzemských pekáren. Aha. Manažerů odpovídalo. A jestli to taky doložili těmi (ale věrohodnými) alespoň  nejzákladnějšími údaji o ekonomice kteréhokoliv podniku - přijal, vydal, zůstatek ?

0/0
21.9.2011 17:01

podhurka

Re: Osm z deseti pekařů je ve ztrátě, stěžuje si svaz pekařů

A měli se snad ptát lidí na noční směně? 8-o

0/0
21.9.2011 17:08

lajmililhuli

Re: Osm z deseti pekařů je ve ztrátě, stěžuje si svaz pekařů

Pekaři nočních směn vedou účetnictví ? Se divim. To asi ty spalničky, co jsem chyběl ve škole.

0/0
21.9.2011 17:12

podhurka

Re: Osm z deseti pekařů je ve ztrátě, stěžuje si svaz pekařů

Proto se také divím vašemu údivu, že se ptali manažerů.:-)

0/0
21.9.2011 17:17

majorBorovicka

třeba už ty gumové rohlíky

nechce nikdo žrát.

0/0
21.9.2011 17:00

nejchytrejsi

Re: třeba už ty gumové rohlíky

to prave bejvalo ze rohliky zgumovately, ted se po hodine v pytliku drolej, ani kapr mi to nechce zrat

0/0
21.9.2011 17:08

janduben

aha

tak jakto ze jeste pecou, at zavrou kram

0/0
21.9.2011 16:49

Inkvizitor Johny

Re: aha

Třeba takticky vyčkávají...čekají na Godota:-)

0/0
21.9.2011 16:57







Najdete na iDNES.cz