Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Rekordní úroda tlačí ceny kávových zrn dolů, káva zlevní i kvůli krizi

Po několika nepříliš bohatých letech očekávají vietnamští farmáři rekordní úrodu kávy robusta. Ta se používá především k výrobě instantní kávy a espresa. Kvůli nebývale štědré sklizni padají ceny na burze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

polpot1

CharitA....

obchodníci jsou celí nakřivo zlevnit ,to se uvidí;-D

0/0
20.12.2011 11:13

já občan

Nesmysl

Bude to stejné jako u nafty. Jakmile jsme si navykli na nějakou cenu, obchodníci zlevňovat nebudou i kdyby ceny kávy na světové burze klesly třeba o polovinu. Přece nepřijdou o možnost mít vyšší marži. Prostě si musíme zvyknou na to, že ceny veškerého zboží se pohybují již pouze směrem nahoru.

0/0
19.12.2011 7:27

macarát

Hm, jenže

já kafe nepiji. Takže neušetřím.

Takhle kdyby byla nadúroda jablek na jablečné džusy, nebo nadúroda čekanka do melty, to bych zajásal.

0/0
19.12.2011 3:07

standik007

Drogy ne

Rv

0/0
19.12.2011 2:41

John Nash

Re: Drogy ne

A v čem Vám vadí? Čokoládu jíte? Černý čaj pijete?

0/0
19.12.2011 22:49

mimouch

Robusta...

Takže zlevní instatní kafe a asi i "Mletý standard".... Tedy nikoli káva jako taková... Já jsem se v kafi před pár lety rozmlsal a Bohužel už poznám opravdu kvalitní kávu a nic jiného mi nechutná. A Robusta to opravdu není :)

0/0
18.12.2011 23:28

Don_Alex

Re: Robusta...

nojo, není cesty zpět, nejhorší je když někde na návštěvě mě nabídnou kafe s tím že vědí že ho mám rád a že pro mě koupili to lepší (Tchibo Gold a podobné...;-D). V tu chvíli nemám to srdce jim říct že ho nechci, když ho kupovali kvůli mě....

0/0
19.12.2011 10:47

beanator

Škoda...

Škoda že kafe nepiju.:-/

+1/0
18.12.2011 23:19

nobodycz1

Robusta na epreso?

Hned v perexu je uveden naprostý nesmysl. Na espreso používá primárně arabica, případně určitá směs arabica a menší množství robusty. Espreso se rozhodně nedělá z robusty. Z robusty se dělají ty instantní patoky...

0/0
18.12.2011 17:54

Don_Alex

Re: Robusta na epreso?

no ono obecne se pouziva robusta pouze tam, kde je snaha usetrit. Pokud si chce clovek pochutnat, tak ani to espresso nikdy neobsahuje robustu...

0/0
18.12.2011 18:31

nobodycz1

Re: Robusta na epreso?

To neni tak uplne pravda. Vybrana a kvalitni robusta (taky se deli na masovku a na kvalitni) ma specifickou chut a muze prispet k ozvlastneni ochuti vysledneho espresa - samozrejme zaklad tvori vzdy arabica, robusta se pridava v mensim mnozstvi.

0/0
18.12.2011 19:14

Don_Alex

Re: Robusta na epreso?

tak to jsem ještě nikdy neviděl, když vezmeš kávy, kterými se prezentují třeba baristé na soutěžích, tak v životě sem tam neviděl směs s robustou... samozřejmě málokdy bývá směs pro espresso z jednoho druhu kávy (ikdyž zrovna letos třeba jedna byla a byla skvělá), většinou se jedná o směs, ale vždy z "arabik". Robustu do espresso směsí přidávají pouze velkovýrobci a obvykle s ní narušují nepříliš kvalitní pražení...

0/0
18.12.2011 20:00

SimsonCZ

Re: Robusta na epreso?

Tzv.Sicilské espresso je směs 70% Arabicy a 30% Robusty - alesspoň takto ho prodává Tchibo pro svůj kávovar, který vlastním a jde o vynikající kávu - chutná mi třeba víc, než jejich "Milánské" espresso, které je ze 100% Arabicy. Jinak ale obecně samozřejmě platí, že Robusta se téměř nevyužívá, rozhodně ne jako základ kvalitní kávy...

0/0
18.12.2011 21:05

bee027

Re: Robusta na epreso?

musim souhlasit, samotna Arabica nechutna vsem..me urcite ne... R^

0/0
18.12.2011 21:21

Don_Alex

Re: Robusta na epreso?

no to je to co rikam, ale kvalitni kavu rozhodne nedostanes od velkovyrobcu jako je Illy, Segafredo, neboTchibo, od kterych zni slogan "Dat to nejlepsi" bohuzel hořce a to doslova, jedna se pouze o standardni, siroce rozsirene kavy pro masy, ktere ale s kvalitou maji maloco spolecneho....mluvim o opravdove kave, ze ktere necitis jen horkost, na kterou dost lidi nadava a kvuli ktere rika ze nema rada kavu protoze je horka a ono je pritom treba jen blbe uprazena....jde mi o kavu, ze ktere muzes citit ovocne tony, ktera je svezi, pochutnas si na ni.... nicmene je to jak se vsim, nekdo ma rad klobasky z  masa, kvalitne vyuzene a nekdo zboznuje parky z mouky a drubezich separatu, ktere kolem masa ani neprojelo v rychliku...

0/0
18.12.2011 22:51

mimouch

Re: Robusta na epreso?

Hořkost nebo trpkost má v drtivé většině případů na svědomí právě podíl Robusty. Ale někdy také přepražená zrna. Illy není špatná káva, v nouzi se dá pít také. Nějaké Jacobs nebo Tchibo ale opravdu ani v nouzi. Je to podobné jako s vínem, opravdu dobrou kávu koupíte jen ve specializovaných obchodech a rozhodně nestojí 29,90 Kč za 100g. A základ je kupovat kávu zrnkovou a mlít jí až doma, těsně před použitím. Dobrá káva je z Bolívie, Kolumbie nebo z Afriky, třeba Keňa nebo Etiopie a stojí tak 90 a více Kč za 100g. Nejlépe ji mlít na střední hrubost, příliš najemno mletá káva sice nepotřebuje takové dávkování, ale pustí také více tříslovin ze slupek a není tak jemná.

0/0
18.12.2011 23:45

macarát

Re: Robusta na epreso?

Ale jo, Čibo nebo Jakops se dá v nouzi pít. V opravdové nouzi je kofeinový závislák vděčný za cokoliv.

0/0
19.12.2011 3:09

mimouch

Re: Robusta na epreso?

Tu Tchibo mašinu mám taky, ale kafe z toho dávám jen návštěvám. Není to póza ani snobství, ale prostě jsem si tak přivykl na opravdu dobré kafe, že mi to nechutná. Zkus obyčejný překapávač a do něj dobrou bolivijskou kávu ze specializovaného obchodu, namletou na střední hrubost. Pokud bereš vodu z veřejného vodovodu, tak doporučuju použít spíš dobrou balenou vodu. A nepochopíš ten rozdíl...

0/0
18.12.2011 23:49

Alcatraz

Re: Robusta na epreso?

"vobycejny prasky na spani... ale kdyz sou z dovozu..."

0/0
19.12.2011 17:30

slavex

No . . . . . . . . . . . ? ! ? !

!!Káva na světových trzích slevnila ? ? ? No tak jak je u nás "dobrým" zvykem jako třeba s pohonnými hmotami pádný důvod ke zdražení !! Rv

+1/0
18.12.2011 17:45

tmf

Re: No . . . . . . . . . . . ? ! ? !

no jasně, kurz, náklady na lokalizaci, menší trh ... důvodů je vždy dost

0/0
18.12.2011 18:07

slatin

Re: No . . . . . . . . . . . ? ! ? !

Však jo. Zdražuje se plyn, ropa, a to semusíí zákonitě promíntout do cen kávy i dětských plen.A ty skopové hlavy zvedají DPH, však je potřeba bič na chudý lid.

0/0
18.12.2011 20:04

El ChupaNibre

Nepsalo se tu tak před měsícem, že ceny...

....kávy poletí strmě vzhůru?

0/0
18.12.2011 16:22

adam72

Re: Nepsalo se tu tak před měsícem, že ceny...

Já bych řekl že se najde nějaký pseudodůvod proč by to mělo jít strmě nahoru, možná silné turbulence ve stratosféře takové zdražení způsobit ;-D

0/0
18.12.2011 17:08

hugomárapokutář

Re: Nepsalo se tu tak před měsícem, že ceny...

Během posledního půl roka stoupla o několik desítek procent!

0/0
18.12.2011 17:19

Já, Claudius

Myslím, že je třeba to přebytečné kafe

naházet do moře, aby náhodou nezlevnilo.

+1/0
18.12.2011 14:55

bezdukátů II

Re: Myslím, že je třeba to přebytečné kafe

lepší je ho ekologicky spálit v našich elektrárnách

0/0
18.12.2011 15:20

svědomí mazače příspěvků

Hm...

Ale v ČR káva i tak jistě opět zdraží... Obchodníci si už nějakou záminku najdou...:-/

+3/0
18.12.2011 13:38

_Zuzka

Re: Hm...

Drahá bude už jenom proto, že se zvedne DPH a lidi budou mít míň peněz. Velká šance pro české výrobce pražených žaludů.

0/0
18.12.2011 14:20

Filias

Re: Hm...

To spíše melta. Káva do krize.

0/0
18.12.2011 16:14

brblovka

Re: Hm...

Přesně tak! Dnes jsm byla ráno v supermarketu a ceny kávy jsou docela vysoké... A jako laik fakt nevím, která značka je z robusty a která z arabiky. Dříve byla káva značená "A" - "D", ale dnes?

0/0
18.12.2011 14:59

Don_Alex

Re: Hm...

u te ze supermarketu je to fuk, protoze je hnusna od A do Z, stejne je prepalena, nekvalitni, blbe osetrena a znicena... bleee

0/0
18.12.2011 15:34

hugomárapokutář

Re: Hm...

Á, pán je ekspert! Co gdybs nám poradil, gde se kupuje qvalitní kafe!?;-)

0/0
18.12.2011 17:21

serz I.

Re: Hm...

No, zrovna v tomhle má pravdu. Nějaký illy, segafredo nebo lavazza, který žlukne 3/4 roku v regále a předtím ještě 1/2 roku cestovalo Matkapřírodaví v jakých podmínkách, je opravdu tak akorát do nádražního kiosku. Jinak UTFG, ty dysgrafickej kašpare!

0/0
18.12.2011 17:51

Don_Alex

Re: Hm...

přesně tak a nemluvě o tom, že před touto dobou ještě byly nepříliš kvalitní zrnka nešetrně průmyslově ošetřená a  poté masově upražená (obvykle dosti přepražená) bez nějakého tlaku na kvalitu

0/0
18.12.2011 18:41

Don_Alex

Re: Hm...

a to nemluvím o té hrůze, co se s kávou děje aby se z ní stala instantní "káva"

0/0
18.12.2011 18:42

Don_Alex

Re: Hm...

nekomu kdo neumi ani psat nebudu radit neco co stejne nepochopi...

0/0
18.12.2011 18:32

Don_Alex

Re: Hm...

ikdyz nebudu te trapit, treba u toho pana kteremu je venovan predposledni odstavec clanku koupis vynikajici kavu

0/0
18.12.2011 18:45

mimouch

Re: Hm...

Já kávu kupuji v obchodech s kávou. Výhradně Arabicu, dobrá je třeba Bolivijská, výtečná je třeba také z Keni nebo Etiopie. Když zrna prohrábnete a přivoníte, poznáte, jestli káva bude dobrá. Musí příjemně vonět, nic agresivního z přepražených zrn, žádná plíseň nebo vlhkost. Kávu si melu doma sám, těsně před tím, než jí dám do překapávače (mě tak chutná nejvíc). Melu jí na středně hrubo, sice se jí spotřebuje víc, ale chuť je taková plnější a jemnější.

0/0
18.12.2011 23:35

brblovka

Re: Hm...

Jenže běžní smrtelníci ji prostě kupují v supermarketech... A všechna není hnusná, jsou i dobré značky. Všichni nejsme "za vodou", abychom si kupovali nejkvalitnější kávy za patřičné ceny..

0/0
18.12.2011 17:26

Don_Alex

Re: Hm...

no ja taky nejsem za vodou, a proto nehodlam utracet penize za nejaky odpad...nebo snad myslis ze se da usetrit tim, ze budes kupovat nekvalitni "kavu" na ktery se zivi nekolik prostredniku? Stejne jako s ostatnimi produkty si kavu kupuju protoze mi chutna a proto takovou abych si na ni pochutnal... Nejsem fetak, ktery pije kafe proto ze je na nem zavisly a nedokaze se bez nej probudit a koupi cokoliv jen ze toho je hodne, je to levny a pote co to doplni patricnym mnozstvim cukru a mleka tak mu to i docela chutna......

0/0
18.12.2011 18:37

mimouch

Re: Hm...

Souhlas. Dobrou kávu jedině bez cukru, se lžičkou smetany nebo plnotučného mléka. A raději jeden šálek opravdu dobré kávy denně, než kýbl Nescafé nebo podobného zvěrstva... Ale abych nebyl za snoba, taky jsem pil rozpustnou kávu. Než jsem ochutnal tu opravdu kvalitní.... ;-D

0/0
18.12.2011 23:52

Don_Alex

Re: Hm...

zrovna tak jako se vsim, i k dobre kave se clovek asi musi propit... myslim ze pity kvalitni kavy pro pozitek z ni rozhodne neni snobstvi, spis me prijde ujete piti nekvalitni z nouze a nutnosti....

0/0
19.12.2011 10:42

danny47

Zajímavé ....

ještě nedávno se tady psalo, jak cena kávy letí nahoru, protože jí skupuje nějakej spekulant..

0/0
18.12.2011 13:11

sarunecka

Re: Zajímavé ....

To byly kakaové boby;-)

0/0
18.12.2011 14:19

antimultivitamin

A jaká byla letošní sklizeň makovic?

?:-)

0/0
18.12.2011 12:04

pritt

Re: A jaká byla letošní sklizeň makovic?

po náhledu do diskusí tady i onde, musím konstatovat že dutých asi velká

0/0
18.12.2011 12:14

Rubik1

Re: A jaká byla letošní sklizeň makovic?

R^

0/0
18.12.2011 18:29

slatin

Re: A jaká byla letošní sklizeň makovic?

jsou v parlamentu a senátu

0/0
18.12.2011 20:02

Danny_Kay

Robustu nebrat...

Arabica rulez!

+1/0
18.12.2011 11:41







Najdete na iDNES.cz