Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pekárna bojuje proti padělkům, bochníky si brání "hostií"

Cvrčovická pekárna vyrazila do boje proti falšovaným chlebům. Nelíbilo se jí, když viděla prodávat "své" bochníky v obchodech, do nichž je nikdy nedodala. Po deseti letech tahanic se rozhodla, že na šišky chleba nalepí oplatku s logem firmy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Snajper ze strakovky

Jak si může United Bakeries tvrdit, že "jejich" 160 let star

historie pečení je "jejich"??? UB žádnou historii nemá a nikdy neměl, vykoupil jen Českou historii pekáren a staré recepty našich mistrů. Prosím aby si UB udělalo pořádek ve svých výplodech do médií.. Rv

0/0
2.5.2012 10:51

Banjo Banjo

Plzeň

Tady docela dobře peče Bayer a Kučera, v okolí co tak vím jsou lidi spokojení s Kantou z Touškova a s Pernareckou pekárnou, Dobřany prý taky docela ujdou, ale o těch to mám jenom z doslechu - takže bez záruky.

0/0
26.4.2012 11:58

sdv

..

hm, možná mě něco uniklo... ale odkdy se dávají hostie u zpovědi???... že by i církev komercionalizovala a zaváděla "dva v jednom"???;-)

0/0
24.4.2012 14:24

captain cook

Re: ..

pan redaktor si spletl zpoved s prijimanim;-)

+2/0
25.4.2012 7:38

Beefeeter

Re: ..

Já nevím, jestli je to nějaký humorný postoj - všechno, co vám přijde na mysl otírat o redaktora... Ale všimnul jste si těch uvozovek?

0/0
1.5.2012 15:14

Jigssaw

Re: ..

"Kdyby lidé jako malí chodili do kostela ke zpovědi, věděli by to" ..... aby člověk mohl jít k příjímání musí nejdříve ke zpovědi takže si nijak neodporuje.

+1/0
1.5.2012 13:19

legnaw

hruza

Kdyby lidé jako malí chodili do kostela ke zpovědi, věděli by to," říká v nadsázce s odkazem na podobu loga s hostií předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal.

...co je to za noumu.... aaa zas jeden katolik co si mysli, ze vsichni musi skakat podle jeho sekty....

0/0
20.4.2012 11:48

ves55

Falsuje

se nejen chleba, ale tak zvane tmave pecivo, ktere je tmave predevsim proto, ze je pribarvovano ruznymi karamely a pod.Inspekce by mela provest kontrolu hlavne v mensich pekarnach, typu Karlova pekarna maji tam nepredstavitelny bordel ve skladech a malych prodejnach ktere neodpovidaji hygien.predpisum!!!

0/0
20.4.2012 9:20

radek.fm

Re: Falsuje

Hygienické předpisy budiž, buďme rádi, že se chleba peče i na 230°C - tolik přežije málo co :-) Jinak k tzv. "tmavému pečivu" - tohle vidím jako zásadní problém, o klamání spotřebitele však podle mého názoru "nejde". Resp. dělají to legálně - všichni totiž máme možnost znát složení výrobku, jak u balených z informací na obalu, tak u nebalených, optáním se personálu, což se ale neděje často.

Znáte např. kváskový chléb? Je to poctivý chleba, který se vyrábí nepřímým vyváděním těsta bez droždí a "zlepšujících přípravků", jen z mouky, vody, soli a kmínu. Dnes už jen těžko, a málo kde, k dostání. Napsal jsem o kváskovém chlebu nestranný web www.zdravepecivo.cz - pro všechny, co chtějí jíst zdravě.

Pokud máte pekárnu a pečete chleba bez droždí a éček, jako tomu bylo kdysi, kontaktujte nás skrze http://zdravepecivo.cz/kontakt.php, přihodíme Vás do databáze a budete vidět na Google maps ;-) - aby lidé viděli, kde ho mohou koupit.

Tohle PR je pro dobrou věc ;)

Radek

0/0
21.4.2012 4:17

captain cook

Re: Falsuje

kvaskovy chleba se dnes malokde pece protoze je casove narocny a mene ekonomicky. Je samozrejme drazsi a lide, kteri koukaji vic na cenu a ne vysledek, ho nechteji proto kupovat.

Ziji u protinozcu a kvaskovy chleba (sourdough bread) se tu naopak v poslednich letech dostava do mody, ackoliv je priblizne 2x tak drahy nez obycejny bily psenicny chleb. Nekde prodavaji dokonce i kvaskovy zitny chleb (sourdough rye) obsahujici smes zitne a psenicne mouky.

Pouzivame domaci pekarnu uz asi od 1989 a v ni peceme chleb z ruznych smesi mouky. Nekdy upeceme cely chleb od A do Z v pekarne, ale nejcasteji nechame jen udelat testo, dokoncime rucne, nechame vykynout a upeceme v normalni troube. V predmixech je  zde k mani tzv. sourdough mix = kvaskova smes, ale to je jen chutova napodobenina. Skutecny zivy kvaskovy zaklad je ale take k mani ve specializovanych obchodech s potrebami pro domaci pekarny a domaci peceni. Z nej si pak uzivatel nechava prubezne narust dalsi kvasek na dalsi peceni.

0/0
25.4.2012 7:53

MiroTR

Jak lze padělat chleba ?

Čím se pozná padělek od "originálu" ?  ;-)

+1/0
20.4.2012 8:06

mamina2

Re: Jak lze padělat chleba ?

Padělek je to v tom, že se jmenuje Cvrčovický a není z Cvrčovic. Na název chleba si nároky nedělají

+3/0
20.4.2012 10:11

danton33

A ty padělky...

... pocházejí odkud? Z Číny?

+1/0
20.4.2012 7:35

podhurka

PR pro Cvrčovickou pekárnu?

Jen by mne zajímalo, jestli je konečně zaplacený objekt té pekárny, který postavili lidé v "akci Z" jako kulturní dům...

+3/0
20.4.2012 0:37

Edd

Re: PR pro Cvrčovickou pekárnu?

To je rozkradene, jako vsecko ve Cvrcovicich a Pohorelicich.

Takovych mestskych rad, plnych zlodeju a tunelaru je plna republika.

0/0
24.4.2012 22:47

Karlos BS MC

zdá se, že manažer chlebárny

je asi brácha manažera Benziny:-):-)

+1/0
19.4.2012 23:17

net.Xtreme se nevzdává

btw "hnědé pečivo"

dřív obsahovalo E150, pak se přiznalo, že se barví karamelem, ale nedávno jsem narazil na takový krásný tmavý chleba tuším v kauflandu a ve složení byl sirup z cukrové řepy;-D

0/0
19.4.2012 22:41

net.Xtreme se nevzdává

Já jsem jako malý něco dělal špatně

protože jsem hostii nedostal;-D

Jinak nejlepší chleba kupuji v jedné "malé" pekárně.  Je výborný, z kvásku a vydrží chutný týden, ne jako napodobeniny chleba ze supermarketů co vydrží dva dny a jíst se dají maximálně první den...

0/0
19.4.2012 22:32

slatin

Nejlepší chleba si peču sám doma.

Ne v automatické pekárně, ale vše hníst ručně,je to pšenično-žitný chléb, a pouze z kvásku. Pak sůl,kmín a koriandr.Jen má malou chybu.Sní se ještě v ten den.A pak, problém je časový, od nakrmení kvásku, přes kynutí,a mísení těsta, až do jeho upečení...A to peču jen z mouky,koupené v obchodě(žitná tmavá + pšeničná chlebová)

0/0
19.4.2012 22:19

derevo

Re: Nejlepší chleba si peču sám doma.

Dejte mi, prosím, recept na Váš kváskový chléb. Moc děkuji!V

0/0
20.4.2012 4:04

opportunity

Re: Nejlepší chleba si peču sám doma.

Kvásek jsem kupovala (na kyselo) v obchůdku v Holešovické tržnici, ale zavřeli ho :-(

0/0
20.4.2012 8:29

Éter1

Re: Nejlepší chleba si peču sám doma.

Taky si prosím o recept :-)

0/0
20.4.2012 10:50

Sanjuro

Re: Nejlepší chleba si peču sám doma.

http://www.kvaskovychleb.cz    ... zde najdete snad všechny potřebné informace

0/0
20.4.2012 11:19

Pietrolini

Dokud jsem byl na Kladně

tak jedině Cvrčovice))))

0/0
19.4.2012 22:15

nnyky

Dvacet let po revoluci a jsme jak za bolševika.

Kvalitní chleba je nedostatkové zboží! Jediný rozdíl je ve výběru. Dřív byl výběr malý, Dnes lze vybírat z většího počtu, ale náhražek :-( Rv

+1/0
19.4.2012 22:14

v.sp

Re: Dvacet let po revoluci a jsme jak za bolševika.

Ale dobrý chleba jde sehnat, jen jsou lidi dneska líní pro něj do pekárny dojít, zvlášť když mají za rohem sámošku s Šumavou.

+3/0
19.4.2012 22:19

nnyky

Re: Dvacet let po revoluci a jsme jak za bolševika.

Jenže o to jde! Ano, dobrý chleba jde skutečně sehnat. Jenže to šlo i za bolševika. Mě, a určitě nejsem sám, však vadí, že ho musím shánět, že nestačí prostě dojít do obchodu a koupit si ho ;-(

+1/0
19.4.2012 22:23

net.Xtreme se nevzdává

Re: Dvacet let po revoluci a jsme jak za bolševika.

Nejhorší na tom je, že kvalitní pečivo (nejen chleba) není nijak drahé, cena oproti náhražkám určitě není dvojnásobná, proto nechápu, proč prostě není...

+1/0
19.4.2012 22:33

opportunity

Re: Dvacet let po revoluci a jsme jak za bolševika.

Kupodivu drahé je. A přitom mouka je pořád stejná...

0/0
20.4.2012 8:50

jose.vomacka

Re: Dvacet let po revoluci a jsme jak za bolševika.

Ano, a tak je to správně. Není úkolem volného trhu, aby všichni dostali všechno, ale aby lidé dostali to, co chtějí, za cenu, kterou jsou ochotni zaplatit. A vzhledem k tomu, že většina lidí si dražší chléb nekoupí, k dostání není. Jednotky kusů by se vyplatilo dovážet na pulty pouze za daleko vyšší cenu, za kterou byste si ten chleba nekoupil pravděpodobně ani vy. Proto je k dostání pouze v pekárnách a jiných specializovaných obchodech.

Je to stejné jako s jakýmkoliv jiným zbožím: například já, který jsem velmi nekonfekční - mám snad chtít, aby se v každém obchodě s botami prodávaly u každého páru boty nadměrných velikostí? Protože mi chutná třeba maracuja, musí být v každém obchodě k dostání? Musí se v každém autosalonu prodávat jaguár?

0/0
20.4.2012 10:06

alkhazali

Re: Dvacet let po revoluci a jsme jak za bolševika.

nadmerne velikosti, maracuja a jaguar nejsou chleba. ten ji kazdy.

a opravdu uz prestavam verit, ze zakladni potraviny v pozivatelne kvalite nejsou k dostani proto, ze si lidi radsi koupi levny sunt. uz mockrat se psalo, ze v nemecku nebo rakousku je jidlo kvalitni a cena neni nijak zavratne vysoka, ba je u nekterych vyrobku nizsi nez tady.

0/0
23.4.2012 16:47

Lovec VeVerek

Něco mňam mňam k dobrému chlebu

Tři veverky stáhneme, vyvrhneme, několikrát umyjeme ve studené vodě a usušíme. Vložit do připravené nádoby, zalít salátovým olejem smíchaným s citronovou šťávou a necháme hodinu stát.

Mezitím smíchat strouhanku s mlékem nebo smetanou, aby se utvořila vlhká hmota, do které přidáme houby , sůl, a cibulovou šťávu. Můžeme též drobně sekanou šalotku. Veverky nadijeme, sešpendlíme nebo zašijeme, osolíme a vložíme do rendlíku. Potřeme olejem nebo sádlem a nepřikryté pečeme asi 90–110 minut do změknutí. Podléváme každých 10 minut šťávou, ve které se veverky pečou. Když jsou hotové , vyjmeme je na mísu a uděláme šťávu. Scedíme šťávu. přidáme worcester a špetku mleté papriky. Štávu podáváme zvlášť.

0/0
19.4.2012 22:07

Tomáš1977

Re: Něco mňam mňam k dobrému chlebu

Vy být z jiná planeta?

0/0
19.4.2012 22:10

nnyky

Re: Něco mňam mňam k dobrému chlebu

Tipoval bych Melmek ;-)

0/0
19.4.2012 22:15

mašek

Re: Něco mňam mňam k dobrému chlebu

Veverky jsou delikatesa, proč ne když žerou oříšky a semínka. Problém je, že jich musí být na pekáčku víc.

0/0
19.4.2012 22:44

alkhazali

Re: Něco mňam mňam k dobrému chlebu

taky jsou dobry na gulas. a co teprv polivka z vrany

0/0
23.4.2012 16:48

mašek

Re: Něco mňam mňam k dobrému chlebu

Polévka z vran není dobrá. Lepší je z bažanta.

0/0
23.4.2012 21:54

domácí zvíře

Domaci pekarna

a kvalitne suroviny R^

0/0
19.4.2012 21:57

kopefra2.1

Lidé prý vyhledávají chléb od firmy Odkolek.....

Vždyť je to ta samá nechutnost jako Delta pekárny. S chlebem to nemá nic společného!

0/0
19.4.2012 21:03

tlachal

Re: Lidé prý vyhledávají chléb od firmy Odkolek.....

Odkolek byla před bolševikem vyhlášená firma. Před 10-5 lety to byla vyšší střední třída (a lidi si to pamatují a má to setrvačnost ) ale asi PŘED 5 LETY FÚZOVALA S PEKÁRNY DELTA.

Jak smutný konec tradiční firmy.

Snad by bylo lepší, kdyby to zavřeli než přejít na takový humáč jako delta, pan Odkolek se musí v hrobě obracet.

+3/0
19.4.2012 22:06

Lachenauerin

Re: Lidé prý vyhledávají chléb od firmy Odkolek.....

Firma Odkolek už ale bohužel "zabila" chleba už dřív, už to bude tak deset let. Do krámku, nad nímž jsme dřív bydleli, vozilo jejich auto chleba vždycky. Pak najednou začal být ten chleba divnej. Tak jsme se paní prodavačky ptali, co se jako děje, jestli změnili dodavatele. A ona že ne, že pořád Odkolek, a že to říká každej. A někdy v tu dobu přestalo být možný kupovat chleba jen tak bez rozmyslu kdekoliv, páč to asi od nich odkoulaly i další velké pekárny, či co.

+1/0
19.4.2012 22:28

Pribinacek

Re: Lidé prý vyhledávají chléb od firmy Odkolek.....

Taky kdo ví, kde to pečou, když pekárna ve Vysočanech už je dávno zrušená.

0/0
20.4.2012 8:37

jan.banos

Re: Lidé prý vyhledávají chléb od firmy Odkolek.....

odkopek Rv

0/0
20.4.2012 17:21

malý

Některývelicechutný

Počínaje letošním 1.lednem jsem letos, v prostoru Ostravy a okolí, nekoupil chléb opakovaně z téže pekárny.

Vymyslel jsem si rastr kriterií, zaznamenávám hodnocení, až do konečné konzumace. Minimálně jednoho kila. Konzumentem jsem jeden, sám osobně.

Momentální, průběžný výsledek : Bezkonkurenčně první - Řepiště !! A přidal bych ještě jeden vykřičník ! Běžte se podívat. Nevyhodí Vás. Pánové Pekaři ručně hnětou , až jim slaný pot ukapává. Kam asi? A to je právě ono. Druzí - Morávka. Třetí - Český Těšín + Radvanice.

Udělejte si podobný průzkum.. Je to velice zajímavé, současně Vás některé vzorky, třeba s čerstvým domácím sádlem a cibulí, chutně nasytí. Za půl roku se ozvu znovu.

Yrk.

+3/0
19.4.2012 20:35

Zdemour

Re: Některývelicechutný

Na Morávce se už přece mnoho let chleba nepeče, nebo se pletu ?

0/0
19.4.2012 20:46

malý

Re: Některývelicechutný

Morávku v Ostravě prodává Hruška.

Yrk.

0/0
19.4.2012 21:09

barnaked

Re: Některývelicechutný

U me vede ostravska Moskva, pak Radvanice, nasledovany Moravkou, ktera se ted pece ve Frydku. Jen se premistila pekarna, aby pokryla poptavku. Repiste a Radvanice maji jedno spolecne jsou to kvaskove chleby

0/0
19.4.2012 20:56

My.WinCleaner

Re: Některývelicechutný

No zrovna ta Morávka mi připadá, že už není to, co bývalo. Čerstvý chleba je ještě dobrý, ale hodně rychle tuhne a ztrácí na kvalitě. Ani ta oplatka, co na ni taky dávají,  tomu nepomůže.

0/0
19.4.2012 21:11

opportunity

Re: Některývelicechutný

Moskva? Vy tam ještě máte moskvu? Jak závidím.... V Praze už není k sehnání ...:-(

0/0
20.4.2012 8:31

Tomáš1977

Re: Některývelicechutný

Výborný chleba je z Klimkovic. Je poctivý z kvásku, možná poslední takový na ostravsku. Mívají ho v Hrušce.

0/0
19.4.2012 21:53







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.