Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

V Česku je těžké sehnat lidi, říká šéfkuchař, který se učil v Kanadě

Šéfkuchař Jiří Roith má pohnutý profesní osud. Ještě před pár lety zakládal pro velkou mezinárodní firmu pobočky v Itálii nebo Vietnamu a měl slibnou budoucnost v byznysu, rozhodl se však, že se stane kuchařem a odešel studovat do Kanady. Po návratu do Česka si otevřel restauraci a chce změnit systém vzdělávání.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T69r88a49i29k41o 11T31r10u10h16l52a24r 9578929630583

...ale ale, vsici mate pravdu, jde o tu a nebo jinou zkusenost, tak tedy za sebe, ktery se na "dovoleny" stravuje po restauracich v CR nekdy i mesic v roce, /ziju tedy v US/,

tak mam prevazne negativni zkusenost, a to nejsem prosim "ztezovac", ale mockrat jsem odmitnul presolene jidlo,/je preci na me , kolik si prisolim", a opeprim, /, dale zasla zeleninova pretvarka na okraji tacku ve me budi dojem, ze me ma kuchar asi za debila. Urcite se v kulinarstvi Cesko nema cim chlubit, paklize ovsem nenarazite na restauracku, kde je vsecko jinak a k sezrani /I s krasnou obsluhou/... vsici maji pravdu...

0/−1
6.1.2014 16:09

K86a74r83e14l 70Č88e43r64n63ý 6275813932181

Zdá se, že mu škola byla na nic. Nejlepší mi přijde: "Zjistili jsme, že je to restaurace sezónní...":-). Špatný není ani: "Měsíc před otevřením jsem potřeboval najmout 18 nových zaměstnanců. Kandidáti, kteří přicházeli, neměli zkušenost pracovat v konceptu z farmy na stůl" - měsíc před otevřením zjistit, že bude potřebovat zaměstnance - navíc kvalitní zaměstnance ale jen na dobu určitou....

0/−1
3.1.2014 9:27

J57i54ř49í 62K18r41a60u30s 1125810855871

Domnívámse, že má namysli kvalitní lidi. Chybou bylo, že byly zavedeny tzv. Kuchařské kurzya po jejich absolvování obdržel kursista vlastně něco jako výuční list. Což ješpatně. Normální vyučení trvá tři roky s maturitou čtyři. Pak může vyučenýkuchař s dobrým prospěchem jít ještě na hotelovou školu nebo na Vysokouhotelovou školu. Mezi tytoi rychlokvašky popatří např. Babica. TV si je pakvybere protože jim nemusí dát tak velkou gáži jakou chtěl třeba mistr kuchařpan Sapík ( Česko na talíři )

+1/0
3.1.2014 8:45

P23e86t67r 49S32v53e75j46k42o24v69s25k14ý 8215791558838

o tom, ze Babica neni kuchar, ale patlal, se kazdy, kdo se u jeho receptu nepozvraci muze presvedcit sam, viz jeho uzasna 10-ti minutova omeleta susena v troube.

V clanku se ale pise, ze prave tam skoly nejsou o tom ucit recepty, ale techniky a postupy, tedy misto toho, aby nekoho naucily 20 receptu, pres ktery vlak nejede ho uci skutecne varit.  Opet se tim dostavame k praxi, ktera je nutna.  

V neposledni rade je vse ale otazkou osobniho pristupu, pokud to nekoho bavi a ma "tah na branku", tak mu staci neporovnatelne kratsi doba studia oproti nekomu, koho to nebavi, ale je na skole treba kvuli rodicum, nebo proto, ze to videl u Pohlreicha a mysli si, jaka je to hrozna legrace.  Ale stat 16 hodin denne u plotny, kde jsou horky a tezky veci neni zadna prochazka ruzovou zahradou.  

V Cechach potrebujeme vic lidi jako je Jirka !! a ne tech zavistivejch kecalu, co tu melou kraviny a nejdal v cizine byli v lete v Chorvatsku na dovoleny.

+1/0
3.1.2014 12:24

P65a23v29e37l 90O52d60r12a60z49i61l 6124389837910

Normální vyučení trvá tři roky, protože tam krom kuchařiny berou ještě další předměty, které patří ke středoškolskému vzdělání.

0/0
4.1.2014 14:47

P96a25v56e11l 75M25a40t73o15u56š75e42k 5830347588954

"V Česku je těžké sehnat lidi..." ... a v Kanadě nikoli. Neznám ho, ale pokud jim nabídne 8 až 12 tisíc měsíčně, což jim nestačí ani na bydlení, pak se tomu ani nedivím. Tady si kdekdo stěžuje na zaměstnance, ale přitom jim nedá ani o chlup víc než nutně musí. Chodit do práce, kde se očekávají nadstandardní výkony, za minimální mzdu se asi každému brzy přejí!

+2/0
3.1.2014 8:07

P60e15t45r 46S67v66e60j32k44o16v47s71k13ý 8245441148398

Kde se pise o tom kolik nabizi?  A prace neni JEN o financni odmene. Ta je bezesporu dulezita, ale lze motivovat i jinak - pristupem k novym znalostem, postupum, zkusenostem, surovinam - toto bohuzel dokaze v CR ocenit jen malokdo.  Bagatelizovat, ze jim da nutne minimum neni ferove tvrzeni, pokud to nemate podlozene.

0/0
3.1.2014 12:38

D77á27š88a 63D77o79s68t34á49l24o80v25á 1209763770122

Toho se bohužel nenajíte.

0/0
4.1.2014 22:59

M53a10r95e92k 47K34a40r64a34f66f68a 9766674692896

Proč každý tzv. TOP kuchař co si udělál v zahraničí rekvalifikační kurz našel patent na rozum. Ano určitě se setkal s jinými postupy, ale dobrého kuchaře nedělá praxe v zahraničí kde se dostal max k stolu se saláty. Přesto si nemyslím, že by to bylo něco špatného zkuste někdy napsat i o normálním českém šikovném kuchaři bez brigádnické praxe někde v cizině

+1/−2
2.1.2014 20:47

J21a71r12o16s16l68a42v 81B35r75ü21m28m52e78r 7174333396

To je jednoduché, málokterý český kuchař bez zahraniční praxe se dokáže vyšvihnout mezi elitu, jelikož se to nemá kde u nás naučit.

+3/−1
2.1.2014 23:51

P69e69t59r 23S47v20e91j53k86o34v39s21k20ý 8915661788338

Dobreho kuchare prave DELA praxe v zahranici a zkusenosti a rozhled, ktere si priveze. To kam se dostane je jen a jen na nem a jeho chuti se ucit novym vecem a hlavne poradne makat!

+2/0
3.1.2014 0:37

P68a52v17e69l 70O42d21r28a70z27i35l 6154869847260

To je nesmysl, dobrého kuchaře dělá praxe u jiného dobrého kuchaře, je celkem fuk, kde to je.

+1/0
4.1.2014 14:49

P42e38t17r 97S20v75e73j60k20o62v28s43k12ý 8705241828548

A dvouleta skola neni rekvalifikacni kurz...

+1/0
3.1.2014 0:38
Foto

V49l28a20s63t26a 69C97o36u48f94a75l 7927669479985

Právě proto, že nám zahraniční zkušenosti chybí. Dostaneme se nejdál k moři do Chorvatska a máme pocit, že jsme byli v cizině. Je dobře, že se mladí lidé dostávají na stáže a na kurzy do zahraničí. Aspoň přivezou zpět lepší náladu.

+1/0
4.1.2014 11:14

P49a22v77e81l 83O67d67r56a94z91i95l 6174519977180

Někdo vám brání jet jinam, než do Chorvatska?

0/0
4.1.2014 14:48

V56ě56r43a 79B65e68n73o62v26á 9689190703

Já si na USA nemohu stěžovat, je tam spoustu restaurací do 10 dolarů za menu, což je hodinová průměrna mzda, kvalitní jídlo a dostatek, pokud nedojíte, nabídne servírka, že vám zbytek dá do plastové krabičky, pokud se týká menu v nižších kategoriích bez obsluhy, jídlo také kvalitní a můžete tam jíst i několik hodin, proto jsou tak obézní.

+1/0
2.1.2014 19:49

H70a79n96k66a 53C24h29e93n 7897919415985

Nechci kritizovat, ale jsem zmatena - moje kamarádka se nedávno vrátila z US a dost si stěžovala na nedostatek normálních kvalitních restaurací. Prý tam ve většině bylo jídlo přesolené, přeslazené, tučné a/nebo evidentně vařené z polotovarů. Tak jak to tedy je? (Je mi jasné, že Kanada není US).

0/0
2.1.2014 18:30

E85l80i70š25k70a 30K61u55č37e40r48o28v59á 7859812403743

jak kde - kamarádka v NY byla nadšená množstvím kvalitních restaurací na každém rohu a dostupnými cenami.

+2/0
2.1.2014 20:56

H59a61n22k74a 96C95h75e96n 7347519915325

To bude asi ono. Ta moje kamarádka se pohybovala v takovém spíš zapadákově :)

0/0
2.1.2014 22:06

R14o28b63e24r44t 92Š83i96m58e90č94e16k 6625431408418

no nikdy jsem tam nebyl, ale naše lektorka z USA říká, že americké restaurace a jídlo vůbec je oproti evropě dost fujky...

+1/−1
2.1.2014 22:29

H42a87n28k39a 40Z29e33l88i83n94k27o46v77á 5696324339220

Oni tam maj všechno na slano v konzervách (nevíce okurky a brambory a fazole).. proto když jdete do levné restaurace tak jidlo je vždy vic slané a celkově nechutné. (skuste si koupit to nejlevvnejší co tam maj :) celé brambory ve slaném nalevu - tfuj.)

+1/0
3.1.2014 1:02

B33e94n 21P13a10v12k40a 1537273467391

Jestli si někdo myslí, že najde kvalitní kuchaře a personál na 6 měsíců a pak zase za rok na 6 měsíců, tak je fakt mdlého rozumu. A vlastně ani nechápu, co chtěl článek říci. Prostě si nějaký chlap vydělal těžký prachy a teď je utrácí. No těch už bylo. Hláška o tom, že mu restaurace hnedka vydělává, ale nesmí se počítat investice, je fakt k popukání. V tom případě je tu v brutálním zisku i každý bezdomovec.;-D

+11/−4
2.1.2014 13:20

P20e28t57r74a 92N74o44v54á13k70o73v24á 7208366284598

Za rok ne. Když na šest měsíců, tak zase za šest měsíců ;)

0/0
2.1.2014 16:31

B98e29n 92P20a88v47k33a 1597183137871

Pravda.

0/0
2.1.2014 17:00

Z96b41y83n24ě48k 67J81e52h46l85i52č33k19a 8244878819261

v česku není problém sehnat lidi. Jenže v Kanadě nebo USA to funguje úplně jinak, tam většina lidí doma nevaří a chodí do fastfoodů nebo "restaurací", protože si to můžou dovolit. To v Evropě a a u nás nefunguje, jídlo není od dolaru po deset USD ve fastfoodu a další jídlo už za den nepotřebujete. Tady jít na oběd za 5 USD je minimum a máte pořád hlad a to tihle světoobčané nepochopí

+7/−4
2.1.2014 12:17

P58e79t10r76a 81N51o41v34á33k36o50v71á 7948966664888

5 USD je (dle čachrů ČNB) asi 100 Kč. To je na Čecha už poměrně drahé meníčko v restauraci. Hlad z něj velice pravděpodobně nemá.

+5/−1
2.1.2014 12:25

J85a47n 23Z28e56l35i55n38a82r 3816725567946

100kc je drahe???

+2/−3
2.1.2014 14:33

J83a94n 10Š65a17f10á37ř 4136211244880

Menu v průměrný restauraci na menších městech, řekněme 10-60,000 obyvatel většinou stojí okolo 60-80,- takže ano, pro větši část český populace je menu za stovku poměrně drahé...

+5/−2
2.1.2014 15:44

P52e88t24r41a 41N79o51v88á85k44o32v76á 7748626694338

Chodím na oběd v Brně - ano, 100 Kč už je nadprůměr, většinou se pohybují od nějakých 72 do 89 Kč, nad 90 už se lidem nechce dávat.

+2/−1
2.1.2014 16:19

J34a70r93o10s77l84a38v 49B40r50ü16m87m95e38r 7854743326

Bohužel, za to lze kvalitně vařit jen dobré, ale těžké hotovky a to ještě v jídelnách, ne v restauracích, zvlášť, pokud by kuchař měl dělat za víc, než min. mzdu.

+2/0
2.1.2014 18:23

E33l74i66š21k23a 96K12u39č83e70r60o60v28á 7349122463763

za 109 mám v okresním městě velmi slušné menu - polévka a druhé, v přijatelné kvalitě, ale malé porce (což mi nevadí, s polévkou mi to bohatě stačí, víc bych stejně nesnědla). ty levnější jsou za 79 a 89 Kč

0/0
2.1.2014 20:58

J41a27r24o21s67l73a11v 63B91r56ü58m57m53e50r 7874123226

A pak mají tyto restaurace problém. Menu za 100 je v restauraci tak na náklady v nejlepším případě. Spočítejte si to.

+1/0
2.1.2014 23:52

J20a73r90o69s92l23a76v 88B22r25ü14m50m29e35r 7534573176

Pokud to tedy není Pizza ...

+1/0
2.1.2014 23:52

P22a17v16e46l 22O16d38r75a91z23i12l 6134739837240

Menu za 100 je zcela v pořádku. Restaurace nežijí jen z menu, že.

+1/0
3.1.2014 15:57

V44á63c91l66a35v 54V27a53n82ě84k 2873743688221

Dovolil bych si vám v tomto oponovat pane Jehlička. Lidi jsou všude stejní, jak tady tak v Kanadě či USA a kdyby jich většina pouze do tzv. fast foodů tak neprojdou za rok dveřmi, - což se mimochodem děje třeba u nižších vrstev obyvatelstva zvláště v USA. Má zkušenost z běžných českých restaurací v běžných cenových hladinách je ta, že maso chutná většinou jako nějaká přesolená chemická sloučenina a zbytek je jednolitá masa povětšinou téměř stejné chutí jako to ostatní. Zelenina se většinou nekoná anebo je nepoživatelná. Sice vás to nasytí, ale nepotěší.To samé se salátem. To všechno dohromady představuje v podstatě nedostatek respektu jak k základnímu materiálu tak ke konečnému zákazníkovi.

Jídlo v česku je stále funkcí, nikoliv procesem. Argument, že si to češi nemohou dovolit je zcestný. Porovnejte si třeba proces  jídla s Francií, kde začnou s kvalitní ingrediencí, ale sní jí méně, takže to nakonec stojí stejně jako v ČR.

České pojetí jídla se pak pochopitelně projevuje v tom, jak se budoucí kuchaři školí a pokud by s touto školní praxí chtěli pokračovat v zahraničí, tak by hodně narazili.

Češi jsou inteligentní, pracovití a učenliví lidé, jen mají spoustu zlozvyků, které někdy mylně považují za součást českého kulturního dedictví.

+5/−2
2.1.2014 12:44

Z71b30y14n98ě45k 38J79e95h75l96i67č61k92a 8114108739841

tak teď nevím, cituju "Má zkušenost z běžných českých restaurací v běžných cenových hladinách je ta, že maso chutná většinou jako nějaká přesolená chemická sloučenina a zbytek je jednolitá masa povětšinou"atd. jestli je to dobře nebo špatně. Neříkám že v USA je to nějaký zázrak, ale ten fastfood slouží jako v česku menu v hospodě defacto jako plnidlo žaludku.

To vaření ve vysokém standardu se přece jen víc vyplatí v zámoří než u nás

0/0
2.1.2014 16:23

P48a41v89e16l 65O42d85r31a62z93i62l 6324619337400

". Má zkušenost z běžných českých restaurací v běžných cenových hladinách je ta, že maso chutná většinou jako nějaká přesolená chemická sloučenina a zbytek je jednolitá masa povětšinou téměř stejné chutí jako to ostatní. "

Průnik množiny vámi navštívených restaurací a mnou navštívených restaurací tvoří zřejmě prázdná množina, to jsem rád.

0/0
3.1.2014 16:00

P68a62v30e91l 97K14u37c54h43t47a 4876941987734

Fandím všem, kteří chtějí udělat něco konkrétního na bázi poctivé práce. Nejen levně koupit a draho přeprodat. Jen mám jednu připomínku - žena vaří ze surovin z Globusu, Billy či vepřové panenky z Kauflandu. Jako chudí Pražáci žádného řezníka nebo farmáře nemáme a vaří fantasticky. Podle mne podstat je ve vaření.

+3/0
2.1.2014 12:14

P60a26v53e18l 98K49u43c78h16t15a 4876271767824

A není vyučená kuchařka.

0/0
2.1.2014 12:15

J43a26r72o24s72l37a91v 39B80r17ü75m80m20e85r 7554673776

Tak dobře vařit umí spousta lidí, ale dobře umět vařit v restauraci hodně málo. V restauraci je to hodně o organizaci a řízení procesu, na co doma člověk nemusí zas tak moc myslet.

Jinak obecně v Praze doporučuji nakupovat na farmářských trzích, hlavně super je Náplavka u Palačáku. Tedy vepřové/hovězí maso je tam drahé, ale drůbež mají výbornou a za slušnou cenu, zeleninu také a za lepší cenu než v obchodech. 

A vepřové maso mají dobré u řezníka Křečka, několik prodejen v Praze, a vychází cenově dobře, tedy tak, že má trochu sjednocené ceny, takže levnější maso má dražší, ale kvalitní, ale dražší kusy mas zase levnější, než v obchodech.

+1/0
2.1.2014 12:22

H47a86n57k12a 77C19h23e61n 7837959895565

V Globusu náhodou nemají špatné maso...většinou nakupuju u osvědčeného řezníka, ale s Globusem nemám problém...a vařím taky skvěle...:-P

+1/0
2.1.2014 18:39

P24a14v79e36l 54K21u26c73h73t31a 4716801307454

Paní Hano, moje řeč. Může být rozdíl v mrkvi z farmy nebo z Lidlu (taky prodává bio resp. biotrend). Ale pórkovou polévku (pór z Belgie koupený v Lidlu) dělá žena vynikající. Takže to vaření je 90%. Kdysi jedna kontrolorka zeleniny psala, že mamka prodává na trhu mrkev a spol. a že měla tolik dusitanů jak to mamka vydatně pohnojila.

0/0
3.1.2014 10:08

J46o42s28e38f 57K32o48l37á49ř 7393288795648

A když už iDnes dává do některých svých článků upoutávku na JobDnes, ještě by k tomu mohla napsat návod, jak tam tu práci najít, neboť kdysi jsem ji tam hledal a za měsíce používání se mi nikdo na mou odpověď neozval, takže pak nevím, jak bych si tam měl najít práci, když jsem tam nepostoupil ani z úrovně neviditelného stínu :-).

+3/0
2.1.2014 11:53

J17i59ř61í 88D40r12a82h65o12t94a 1540655739386

Problém je v tom, že většina tzv. nezaměstnaných pracovat NECHCE . Mají jisté dávky, k tomu na černo přinejmenším to samé, takže mají představu, že když už do práce, tak nejméně za 30.000 čistého. Bez ohledu na to, jestli to umí a nebo ne. Socani je naučili, že mají nárok , tak proč by pracovali ? :-/

+2/−10
2.1.2014 11:45

J14o26s25e76f 80K42o72l80á42ř 7543488665188

Kecy! Jednotlivec se v ČR z dávek neuživí, rodinu nevím, jak stát dotuje. A práce na černo, nejde-li např. o loupeže, je co? Snad taky práce, ne? Jenom nedaněná. Víš kolik podnikatelů krátí stát na daních? A proč ne, stát si za to může sám, daně jsou příliš vysoké a služby státu za ně mizerné!

+10/−2
2.1.2014 12:00

P85e63t50r17a 73N55o19v24á21k41o40v77á 7468786434468

Jenom nedaněná...aha.

Pokud jste jednotlivec správné barvy pleti a vystačíte s asi 18 000, tak se z dávek uživíte. Jak pravil jeden chlapec u cestovky s pohledem na zájezd tuším do Thajska: "To jsou jen dvě sociálky."

+2/−5
2.1.2014 12:30

A73n72n82a 93N54ě33m33č24í51k98o31v44á 4772294444900

Ani jednotlivec správné barvy pleti nemá 18 000 na dávkách. To jen "jedna paní povídala".

+1/−1
2.1.2014 13:21

P45e74t78r48a 54N46o91v28á29k78o92v83á 7838976434638

Tak je pravda, že si třeba tu cenu neuměl pronásobit a vydělit. Ale zas počítat oni umí moc dobře.

0/0
2.1.2014 16:21

M39a43r68c81e65l72a 62Z62a39j35í64c74o33v74á 1452908960494

Nemáte pravdu. V  příbuzenstvu máme 2 osoby, které takto úspěšně přežívají skoro desetiletí. Stačí k tomu vlastní bydlení a přítel či přítelkyně, který,-á pracuje. Paraziti přímo ukázkoví.

+2/−2
2.1.2014 12:33

J42o71s98e93f 91K36o80l64á73ř 7743398495398

Jak je to s páry také nevím. To jsem zapomněl zmínit. Ale jinak jste tím potvrdila, že to jednotlivec jenom se státem nedá, když k tomu potřebuje druhého člověka, který navíc pracuje.

+3/0
2.1.2014 13:00







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.