Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Španělé označí sušenou šunku podle potravy vepřů. Nejlepší jsou žaludy

Vláda v Madridu schválila zjednodušení značení pro pověstnou španělskou sušenou vepřovou šunku, které má posílit její mezinárodní pověst. Podle agentury AFP bude maso rozděleno do tří skupin podle toho, jak jsou tmaví vepři krmeni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J60a52n 74M34a33l65e82n57k37a 6203905743

Koukám, že Španělé už jsou taky v koncích... stejně jako my.

0/0
12.1.2014 21:00

J53i14ř10í 78V35o43t20o96u25p58a51l 6317299305304

A kvalita se bude posuzovat podle toho, co kdo napíše na lejbl. Papír a tužka, ty v EU rozhodují o kvalitě, ekonomice, dotacích. A papír snese vše.

0/0
12.1.2014 15:45

P19a93v59e20l 48O26d62r33a35z22i58l 6394469657440

Nejde v žádném případě o produkt kuchyně, ale zemědělství.

+2/0
11.1.2014 20:50

P27e96t50r 82F16o63j83t56í62k 4280945984290

Nevím, já si v Malaze kupoval u řezníka deset deka za 0,9 EUR a byla to jedna z nejlepších šunek, jaké jsem kdy jedl

+4/0
11.1.2014 16:57

P38a33v53e13l 24O70d32r47a87z93i38l 6514289917510

To je mi vás upřímně líto.

Máte nějaké konto na podporu, nebo co jste tím chtěl sdělit?

0/−2
11.1.2014 20:50

J49i88ř76í 74V78o27t17o68u25p64a46l 6727569745644

A měla certifikační EU štítek, nálepku, že byla bio, nálepku potvrzující že pro výrobu byly použity OZE, lejbl o enviromrtálnim zemědélstvi a Fare trade? Jinak bych ji nekoupil.  ;-D

0/0
12.1.2014 15:49

P21a29v87e39l 79S31ý96k86o16r98a 7777502887551

Typická strava nezaměstnaných Španělů ? 50 % nezaměstnanost mladýchEU....

+2/0
11.1.2014 12:24

J32i90ř64í 23V93o79t86o48u76p90a59l 6237679175394

Žaludy? To nás čeká taky.

0/0
12.1.2014 15:50

V67ě95r67a 35B68e16n97o70v95á 9939630423

Existuje i česká verze? Pokud vím, tak ne, takže se stále učíme gastronomii od jiných, škoda, u nás už neumíme ani vypěstovat prasátko.

+1/0
11.1.2014 11:03

H89o98n34z89a 71B83o77b59u51l51a 9916689353869

Jestli ono to nebude tím, že prasátka se nepěstují. :-)

+1/0
11.1.2014 18:23

Z29b68y74n71ě71k 90J39e90h48l72i18č44k89a 8834368959111

prasátka se chovají, pěstují se prasátka z naší politiky

+2/0
11.1.2014 21:40

J80i14ř80í 62V58o14t17o81u62p26a64l 6467989695794

Byť mnozí maji kýty zvici těch prasečích, na šunky vhodné nejsou. Ne cpou se žaludy. ;-D

0/0
12.1.2014 15:52

P15a98v40e36l 97J14i63ř72í93k 9268897899

http://jamon.cz/jamon-iberico/39-jamon-iberico-de-bellota-rodriguez.html

0/0
11.1.2014 10:34
Foto

H98a87n56a 80A58n69t46o21n16o76v82á 6227859214544

Máte s tím obchodem zkušenosti? Známého čekají kulatiny, tak že místo nějakého  obligátního broušeného skla bychom mu věnovali jamon (letitou whisku mu dát nemůžeme, nepije).

+1/0
11.1.2014 10:49

P17a53v40e30l 67J66i19ř13í63k 9848317429

S tímhle přímo ne, dal jsem odkaz na první co jsem našel. Mohu však doporučit toto: http://edelikatesy.cz/shop/cs/9-jamon-iberico?orderby=price&orderway=desc pravidelně zde nakupuji, sídli v Praze na Vyšehradské ulici

0/0
11.1.2014 12:08

P37a85v86e89l 72J58i26ř59í11k 9148557289

Pokud nepije tak potom doporučuji koupit láhev kvalitního karibského rumu, třeba Zacapa XO, potom určitě pít začne :D

+6/0
11.1.2014 12:09
Foto

M35i91r91o96s92l22a29v 80S90t60e33i51n35e59r 6798854453125

Nemůžete mu dát tu šunku jen tak, s nožem.V řádném lahůdkářství vám ji nakrájí, že je skoro průhledná a každý plátek proloží fólií, aby se to neslepilo. K té šunce bych dodal kvalitní řecké olivy- Kalamáta - tmavé, k tomu nakládané artyčoky v oleji  a křupavý, čerstvě vypečený bílý chléb- baguetu. Na zapití pak červené suché víno, optimální je portugalské Douro. Ale i španělské víno  Mezquiriz by vyhovělo, v Čechách bohužel pouze v podřadné kvalitě. Takže z nouze bych vzal Chianti, třeba Pistolesi, to jsem v Tescu zahlédl. Česká klasika je ovšem Chateu-Neuf du- Pape, čili šató nó du pap, známé z české písničky. Toto víno má ovšem i odstíny, opravdu dobré stojí v Německu na 13€.  Kvalitní suché červené víno se považuje za mléko pro staříky. Od jistého věku totiž je to červené a zdůrazňuji suché prostředek pro ředění krve. Snižuje také krevní cukr. Ovšem, co je moc, je moc. Ideální je denně půl láhvinky. Oddálíte tím možný infarkt.  Takže přeji další pěkné kulatiny!V

+2/0
11.1.2014 20:50

P35a47v30e83l 58O30d43r27a65z62i84l 6174989887280

Vy jste postižený, Steinere. Co by asi ten chudák dělal se čtyřmi kilogramy nakrájené prokládané šunky? Vy snad přestaňte psát, nebo hulit, případně obojí. Víno kupuje v Tescu snad jen zoufalec vašeho Yeti kalibru.

0/−1
11.1.2014 20:53
Foto

M47i37r70o73s96l82a81v 92S70t18e84i60n37e20r 6858234233345

O čtyřech kilogramech se nikde nezmiňuji. V Čechách velký výběr nemám- Tesco, Kaufland, Lidl, Penny, Albert. Všecko na nic. Ale když se mi nechce jet 100 km do Zwieselu, kde je třeba Real, tak si koupím u Lidla v Blatné nebo Strakonicích své italské Montepulcano. To je alespoň autentické, jednoduché a nepančované červené, při té ceně se ani nevyplatí podvádět.

V Tescu občas bývalo kvalitní italské nebo francouzské víno, časem se však ztratilo. Kaufland má jenom pančovaná vína značky Vinium. V Penny se vyskytují sice levná, ale špatná vína z jižní Evropy nebo Jižní Ameriky.

ale to jsme zase od té šunky odbočili.

Snad vám je jasné, že jubilant ani s desítkou gratulantů čtyři kila té šunky nesní. A skladovat není jak, jedině vcelku, v pytlíku, pověsit na půdu.

Hlavně kvůli vysokému obsahu soli bych ten konzum omezil. Jako chuťovka ano, ale na najezení to není.V

+1/0
11.1.2014 21:12

P62a82v71e68l 14O58d73r40a40z37i22l 6814129417840

Kristepane tak snad nečekáte, že Antonová nechá známému ke kulatinám nakrájet deset deka Jamóna? Jistěže je tu řeč o celé kýtě. Víno v tesku samozřejmě koupit jde, pokud se jim nepovede zkazit, o což se samozřejmě snaží seč mohou, třeba košer Zweigeltrebe 2003 je ok.

Víno se ale jinak kupuje ve vinotéce či vinné galerii. Ale vidím, že jste na jiné úrovni ;-)

0/0
13.1.2014 8:12

J24i64ř84í 82V13o62t18o63u39p45a32l 6307209575144

Hnedka bych se přidal.

0/0
12.1.2014 15:54
Foto

F51i37l31i34p 36Z29a24b87a 5629397426688

Po téhle šunce bych se utloukl.

0/0
11.1.2014 10:10

R70i98c90h39a33r70d 94M52i36k81u59l14e69n33k46a 1489477927114

Pořád tomu nerozumím - vezmu vepře, porazím jej, uříznu mu kýtu a pověsím ji - co na tom sakra stojí 100 E za kilo,????8-o Vepřová kýta stojí na krámě cca 140 Kč/kg.

A proč to nedělají naši babišovi slavní uzenáři třeba z kostelce?

0/−4
11.1.2014 9:35
Foto

H69a88n12a 15A86n55t81o27n96o60v34á 6517239414624

Jedná se o sušenou šunku, nejde o to uříznout pašíkovi nohu a namastit si kapsu. Nejdřív se kýta silně nasolí (čímž samozřejmě přijde o část váhy), nechá se asi týden v soli, pak se umyje, pak se i rok suší a dále třeba i roky zraje ve sklepě. Čili oproti běžné kýtě která jsem ze špalku rovnou na pult tady máte náklady na 3 roky skladování a zajišťování teploty a vlhkosti při procesu. A když už se s tím takhle matláte tak nebudete to prase krmit hnojem, ale budete mu dopřávat, čili další velké náklady na krmivo.

+2/0
11.1.2014 10:47

B27e34n 15P73a37v77k83a 1747533467671

To, že něco zraje 3 roky nemá zas takový vliv. To je jenom marketingový žvást. Tu produkci máte totiž stále konstantní. A 3 roky do začátku jsou nic, když ty firmy existují desetiletí již.

Touhle logikou by musela stát ropa bůhví kolik, když zraje ty miliony let.

+2/−3
11.1.2014 14:24

P96a86v86e81l 30O85d92r50a40z62i82l 6534189217350

Prostory, enerige a náklady na pracovníky pro to skladování vám nějak unikly do zanedbatelna. Nejste odborář?

0/−2
11.1.2014 20:54

P20e70t10r 22F50o96j86t44í27k 4720215684190

A to je suší třeba v jeskyních u moře (kvůli proudění vzduchu...)

+1/0
11.1.2014 16:58

F36r25a51n43t17i10š67e98k 95P20r66u82d21k59ý 8572191192221

u nas uz se susena sunka dela  a prodava. Je to docela hruza

0/0
11.1.2014 13:51

F79r63a65n77t70i33š56e59k 32P79r24u75d23k20ý 8582761982951

ale ted me napadlo, autore, ze ty jsi nekde spatne prepsal text? Ta cena 100 ecek asi nebyla za kilo ale za kytu (cela kyta s kosti co je na obrazku)

+4/−1
11.1.2014 9:12

P54a81v85e18l 24J25i52ř86í88k 9618917869

je to za kilo, ty nejdražší opravdu tolik stojí, bohužel

0/−1
11.1.2014 10:29
Foto

M76i32r47o18s54l90a48v 13S68t90e21i37n85e91r 6858854603895

Pokud na šunce nestojí výslovně "Iberica" tak je to na jejich způsob upravená třeba holandská šunka z dovozu. Mnohé ty "Serrano" šunky také nejsou první kvalita. Podobná šunka je z Parmy v Itálii, tam se taky musí dbát na značku, třeba S. Daniele je první třída. Pokoutně vyrobené šunky nebo i tyrolský špek můžou mít vady, nejčastěji jsou měkké a blátivé, protože málo vysušené. Nejlepší na místě u dodavatele a výrobce kousíček ochutnat.

V současnosti se rozmáhá export třeba španělské šunky přes internet- těch 10€ za kilo ovšem máte bez dopravy a ta je drahá.:-/

+1/0
10.1.2014 23:07

B83e24n 15P74a33v10k96a 1647213787871

Pane Steinere, občas žasnu, na co vy nejste znalec. Už jste uvažoval o tom, že byste dělal články pro iDnes? A to nemyslím ironicky.

+6/0
10.1.2014 23:34
Foto

M18i40r68o81s10l41a15v 30S32t71e55i18n17e84r 6278954923325

Náhodou tu šunku máme rádi, tak se zajímám o její původ a kvalitu. Nakupuji často na internetu a zažil i zklamání, dodaná šunka byla třeba skoro nepoživatelná. Takže jsem si vyhledal více informací. Jelikož mi angličtina i němčina nedělají potíže, našel jsem toho dost.

Z jiných lahůdek na internetu znám i problémy třeba s kaviárem, jsou v tom obrovské rozdíly. Nu, o kvalitním víně jsem zde už také diskutoval.

Zkrátka, jídlo a jeho kvalita jsou mnohým lidem důležité a chtějí o něm vědět více.

Svět je zajímavý a pestrý, proto se vyplatí, máte-li ovšem čas, mimo fyziku, IT, a jiné zájmy z dob aktivní činnosti pozorovat lidi a jejich život. Porozumět můžete všemu teprve, když se seznámíte s dějinami- proto se také zabývám historií, hlavně tam, kde se týká vlastní rodiny a předků.

Na vás to ovšem působí potom jako "universální znalec". Uvědomte si, po 75 letech života a toulání po Evropě musí mít každý spoustu zkušeností a znalostí, které se z knížek načíst nedají. Tož tedy tak.V

+7/0
11.1.2014 9:06

B38e63n 61P12a74v56k27a 1637753347821

Však říkám, si napište nějaké články. Asi to nic moc nehodí, ale tak co, ne?

0/0
11.1.2014 14:25

P95a75v12e39l 71O98d18r20a94z79i70l 6634239157800

Problém bude asi v tom, že ty jeho bláboly nebude nikdo chtít "otisknout."

0/−3
11.1.2014 20:56

P75e38t86r 78S39o77j67k10a 2581756235611

Žil jsem nějakou dobu ve Španělsku a normální Španěl by 100 EUR za kilo opravdu nedal. Běžná cena za kýtu o hmotnosti 6-8 kg se pohybuje mezi 45 a 60 EUR...

+3/0
10.1.2014 21:49

V23l14a15d74i58m19í53r 30F41i83b19i98g73e31r 5254321681254

:-) jestli to tak je tak to se pro tu šunku vyplatí zajet extra. Ono záleží jaká taky se dají sehnat kolem 250kč za kilo.

Občas to kupuju ale přešel jsem na obyčejné uzené od řezníka z vesnice za 130 kilo je to mňamka občas má vyprodáno dřív než vystojím frontu. Příští středu bude po měsíci zas vyuzeno.

+2/0
10.1.2014 22:53

P58e80t36r 45S68o47j34k97a 2651816475981

250 Kč/kg jamon opravdu neseženete. Pokud chcete 100-250g, počítejte s cenou cca 4.5EUR/100g. Ještě je tady jedna věc, mnoho lidí si plete jamon ibérico a jamon serrano. Rozdíl v ceně je asi 30-40%. A dále jak autor naznačil, čím starší, tím dražší. Ohledně chuti, je to diskutabilní. Btw. našincům někdy ani moc jamon serrano nechutná, přestože to je jedna z nejlepších šunek ever...

Jinak nic proti našim delikatesám :-)

+3/0
10.1.2014 23:49

M87i77c57h93a12l 45R46e70j26z42e80k 5306717765641

Jako myslis burty s cibuli za 35,-Kc za kilo?

+1/0
11.1.2014 0:31

P65e62t17r 19N52e51c77h49a77n91i75c79k17ý 7193766708530

Také jsem tam žil a 50€/kg bylo maximum co jsem v běžném obchodě viděl.

+2/0
10.1.2014 23:42

F41r63a36n24t95i38š84e54k 15P35r43u37d18k58ý 8802131842271

ja tam sice nezil, ale velice casto pobyval. Po "jamonu za spanelske ceny" se me moc styska. Ty ceny spanelskeho importu u nas jsou premrstene a nahrazky nejsou tak dobre. A presne jak rikate, 100ecek za kilo? to si musel nekdo vycucat sz prstu, tak drahou jsem tam snad ani nevidel

+1/0
11.1.2014 9:07

M87i22c39h68a59l 20R85i81m24b93a35u69e98r 4729115273937

V Německu mají celou španělskou sušenou šunku (celou nohu) za 50-70 Euro. Je to velké asi jako kytara a má to 7-8 kilo. Že by součást propagandy "voda musí stát alespoň 99,90 Kč za litr a minimum pro rohlík je 19,99Kč za kus, aby to bylo kvalitní"?

+6/−1
10.1.2014 20:44

B56e79n 35P79a18v11k83a 1197243687891

Tak jako ty ceny v článku jsou ustřelené, o tom žádná.

+3/0
10.1.2014 21:28

P95e87t89r61a 29M95i46c11h93a31l76o54v10á 9115121257

No v Praze ve "specializovaném obchodě" se tento typ šunky (celá kýta s kostí) pohybuje v rozmezí od 1500 do 6500. Samozřejmě jde o to, jak jsou to kvalitní kousky, ale počítám že tak okolo 2000 až 3000, se sežene už dost kvalitní sušená šunka. Má někdo trochu lepší informace?

+1/0
10.1.2014 22:12

L54u42b34o26š 43U60l78r54i33c76h 5251130138254

http://www.jamon.sk/

0/0
10.1.2014 22:26

P10e69t23r97a 90M61i74c38h32a96l77o78v49á 9485561777

Dík, jinak se přiznám že ně tento druh šunky chutná, ale mám trochu problém ji krájet z "celku" protože si vždy vzpomenu na dokumentární cyklus  "pohřební místa na solných pláních" co jsem viděla na kabelovce a pak návštěvy "tradičních muzeí" v indiánských rezervacích v USA. Trochu problém no.  -_-

0/−2
10.1.2014 22:33

J32a64n62a 68H59u92d79á17č21k51o64v23á 3450251920305

Ve Španělsku jsme byli před třemi lety a stála podobně. Ale bylo to i s kostí, ne čisté maso. Ceny v článku jsou opravdu mimo.

+1/0
10.1.2014 21:38

M11i33c17h78a62l 47R36i72m91b56a63u54e75r 4939145103317

Ano, bylo to s kostí. Nejen to, i s podložkou, na které to bylo opřené. Pochopil jsem to tak, že je asi součástí zábavy odřezávat to od toho. Asi jako masová žvýkačka jerkys k vínu :-)

0/0
10.1.2014 23:47

V67l23a55d53i20m45í91r 57F71i43b76i26g58e45r 5124951531714

A jak stará ta šunka z Německa je ta bude tak 6-8 měsíců, ta co se suší 7 let bude asi v jiné cenové kategorii.

+1/0
10.1.2014 22:54
Foto

M70i84r19o51s59l72a16v 15S14t26e84i13n21e29r 6958104883715

Jak jsem už poznamenal, masově vyráběná šunka Jamón Serrano (bez chráněného označení Ibérico) je z Holandska do Španělska přivezená šunka masově chovaných prasat v kotcích, takže nevyzrálé maso, jenom naložená a na rychlo sušená ve Španělsku. Když si dáte práci, najdete ještě na kůži razítko zvěrolékaře z Holandska...

Kdo byl třeba na Korzice, zná ta polodivoká prasata, co se pasou v horách v dubových a bukovýcjh lesích. Pak ovšem nelze uspokojit masovou spotřebu- takové maso jde do lahůdkářských obchodů.V

+1/0
11.1.2014 9:14







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.