Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Zamíchat, vykynout, zmrazit. Jak vznikají bagety pro celou republiku

Ať si koupíte bagetu v chebském supermarketu, zhltnete croissant u břeclavské benzinky nebo zakousnete chleba v ostravském bufetu, máte velkou šanci, že pokaždé jíte původem kladenské pečivo. Tedy pečivo ze zdejší "továrny" na mražené polotovary patřící firmě La Lorraine.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K40a14r72e59l 55D96r41d11a 6514632767

Kampaň proti dopékanému pečivu je podle mě lživá a účelová. Hloupé označování čerstvosti neřeším. Jak to pomohlo zákazníkům? Co mi spíš vadí, že pečivo je potravina u které běžně nezjistíte složení. Prý má být informace dostupná v každém úseku pečiva. Zlaté oči. Obchody porušují směle zákon. Zákazníci kupují zajíce v pytli. Přitom je zde obrovský prostor na podvody, klamání zákazníků a předražování. Takže nakonec díky alespoň za zapařený krájený chléb v igelitu, kde je složení uvedeno.

  Vždy jsem spíš hájil pečené než rozpékané pečivo. Doma jsme ale důsledně přešli na pečivo, co alespoň trochu připomíná celozrnné. Tady není volba. Většina takového pečiva pochází z rozpékání.

  Jsem zaměstnaný člověk. Nakupuji večer. Jen občas potkám čerstvé pečivo z odpolední dovážky, a to jsou výhradně bílé rohlíky. Zpravidla potkávám rozlámané, přebrané a staré pečivo. Jinak jsem odkázán na to rozpékané, večer čerstvější, a vím, že dík tomu mi vydrží zpravidla i déle než ty pochybné zbytky z pekárny.

0/0
9.2.2014 17:02

M60a10t20ě41j 13C27h32l84á51d 3317986595861

Rozpékané kupuji jen k okamžité konzumaci. Cokoli rozpečeného je druhý den pěkně hnusné...

+2/0
7.2.2014 11:42

M83a14r16t87i56n 82H20o51r63ň90á97k 7661971842

Nejlepší je kváskový chleba doma dělaný, beze spěchu a v peci. 

Naopak, tyhle chemický koktejly jíme párkrát do roka, abychom si připomněli jak jsou hnusný.

+4/−3
6.2.2014 9:40

D90u64š62a55n 74M44a76č67e66k 6880132964376

taky jsem žil v omylu, ale odkdy se to označuje, že  je to z mraženého polotovaru, již jsem to nekoupil

+1/−1
6.2.2014 8:34

J60a31n 28L92á19n15i22k 7711714911340

takže jsme se vlastně dozvěděli, že to co vyrábí průmyslové pekárny je hnus ať už je to zamražené nebo "čerstvé". Nic nového

+6/0
5.2.2014 16:40

J93a80n 66S18m46e29j43k45a28l 6474938862

nechce se mi dívat do OR ale jestli ta pekárna nepatří do koncernu Agrofert....

+1/0
5.2.2014 15:18
Foto

P67a53v84e52l 17Č45e49r98n53í84k 1828905410720

Nepatří. Už to tu probírali před vámi :)

0/0
5.2.2014 18:53

F14r56a92n71t28i92š69e30k 62H49a94n11u57š 5526830631907

A zase za to může Babiš.Já než bych ten blábol napsal, tak se nejdřív podívám.;-D

0/0
9.2.2014 14:23

T41o82m33a16s 51N61o37v29o63t55n84y 3221506958839

Ne všechno od malých soukromých výrobců je super a kvalitní a ne všechno ze supermarketů nebo velkých firem je automaticky špatné. Chce se to řídit rozumem a ne letět na pseudofarmářský trh a tam koupit všechno a myslet si, jak nakupuju kvalitně ;-) Já si můžu v okolí vybrat asi ze 4 pekárenských prodejniček a pouze 1 bych mohl doporučit, u ostatních 2 jen něco a ta jedna je horší než gumáky z Kauflandu.

+6/0
5.2.2014 15:10

F27r14a56n38t88i35š75e75k 92K96o32p31e12c21k44ý 6905569680305

Křidýlko, nebo stehýnko? :-)

+7/0
5.2.2014 14:55

J90a59n 57H48á96j15e40k 9430977383238

No ono rozdíl mezi domácím chlebem a kupovaným je ten že doma si dotoho nenadrobíte starý usušený chléb jak to dělají některé pekárny pak 2 nebo 3 den se chleba rozpadá, je suchy a nedá se jíst ... kdežto v domácím chlebu vím co dávám a jakou energii vkládám a že musím trošku víc práce vynaložit to už je na pohodlí člověka samozřejmě je pohodlnější si dojít do obchodu. A chleba ikdyž je  tvrdší dám ho na pařáček napařím krajíček namažu máslem do kterého se vpije a je ještě lepší než čerstvý )) ( je tam máslo) Zkuste si dát kupovaný chleba na pařáček. myslím že krom prapodivné rozpadlé hmoty vám tam nezbyde nic ..... Fandím domácím chlebům.....

+2/−1
5.2.2014 14:31

M45a49r97t98i27n 39K47o37z35á12k 4164170569227

Jak domácí chleba vyrábíte? Máte-li pekařskou pec, bude super, ale v životě jsem nejedl chleba z "domácí pekárny" (takové ty podivné krabice), který by kvalitativně odpovídal alespoň těmhle chlebům průmyslovým.

0/0
5.2.2014 15:38

O53s38k15a27r 52K21o92v65a81ř74í91k 8677553176417

Mě vždycky pobaví ti "domácí pekaři"...co koupí krabici,nasypou to do stroje,přidají hrnek vody a upečou si "pravý" domácí chleba

+3/0
5.2.2014 15:45

S82a93b41r77i64n83a 86D81v13o22ř27á60k18o40v94á 3886522

Domácí pekárna je pouze kombinací hnětacího robota a pečicí trouby. Záleží  na vás, z čeho umícháte těsto. Nasypete-li tam směs z krabice, nemůžete čekat "domácí" chléb. Ale dáte-li do pekárny kvalitní mouku, koření a žitný kvásek, vznikne chléb jak má být!

+1/0
6.2.2014 7:58

M50a90r83e61k 11H37r79u85b12y 6517832261338

V cem se ta "podivna krabice" principem lisi od bezneho peceni? Jina vec je ale obsah, do pekarny se daji nasypat suroviny na kvaskovy chleb stejne jako  instantni smes z Lidlu ;-)

0/0
6.2.2014 8:41

P34a71v91e30l 93O28d21r74a78z57i69l 6514339237390

Tak zásadní rozdíl je samozřejmě v tom, jestli pečete v "rakvičce," nebo "na volno," to je snad úplně jasné.

+1/0
7.2.2014 8:14

T93o41m56á50š 79J13a24n14e25k 1567312920149

Ono je vždycky zajímavé, když výjde článek podobného ražení, jak se začnou objevovat labužníci co by nikdy rozpékané mražené pečivo opakuji pečivo nevzali do huby. Bože lidi probuďte se. Jsou důležitější věci než rozpékané pečivo. Já se sice sladkému pečivu ze zmraženého polotovaru taky raději vyhnu ale když čerstvé třeba není nebo zrovna mám chuť na něco jiného tak se se zmraženého nerozsypu.

+7/0
5.2.2014 14:10

J96a77r80o45s97l86a88v 91M88a26j20n11e69r 3413744221353

nejen mražené pečivo... jejich životní styl je báááječný, vše dělají nejlépe ;-)

+3/0
5.2.2014 14:24

J90a59r14o66m56i18r 19P36a74t52r31o57n 4864143463967

Ja vim treba zdravi, a proto vzhuru do Lidlu/Alberta kupte si tam cesnek z ciny, rajcata z gumotechny ( francie/spanelsko ), krehcene maso,  namky z Polska, rozpekanou chemii a zapijte to kvalitni stavou z 0.5% podilem ovoce .... a to vam to zdravi vylepsi takovym zpusobem .... no a na plet samozrejme par Ecek ..

0/−1
6.2.2014 22:45

T28o70m80á78š 87G16r34o35s49s11m52a40n39n 6784428812391

dokud to lidi budou kupovat budou to vyrabet! Ale protoze cesky clovek si umi jen stezovat jaky hnus se tu prodava a jak je mozne z to same je v nemecku lepsi tak stejne jde a ten hnus si koupi a tim podpori toho kdo to vyrabi. Protoze je popelnice ktera si pak stezuje machruje jak to ne(zere) aby si za usetrene penize ktere usetril na kg kvalitniho masa mohl koupit novou TV a utoho se ladovat necim co pripomina bramburky nebo neco jineho.. fujtajxl...

0/0
9.2.2014 12:05

M12o30j39m42í98r 40V31r72t35o70c21h 2460693412382

jím pouze co mi chutná a žádné rady ani odborníky k tomu už od dětství opravdu nepotřebuji. no, ale spousta lidí musí druhým radit, protože přece ví vše lépe a někdo se tím i živí. třeba agenti s teplou vodou.

+3/0
5.2.2014 14:04

K16a63r71e23l 13D41l56o13u53h78ý 2402165162665

Co to je za blábol, že zákazníci nechtějí křupavý a zvonivý chléb, já po něm bažím už 20 let a on nikde. Dokonce i ty protěžované soukromé pekárny ho nedělají. To jsou kecy, že to zákazník nechce. Ono stačí udělat dobrou reklamu na dobrý křupavý chléb a lidi to koupí. Otázka je cena. Lid by to chtěli mít čerstvé a dobré, ale hlavně levné.  A to nejde, to si musí vybrat. A že si vybírají, to vidím na prodejnách dnes a denně. Ten hnus měkký a chutnající jako bábovka

+8/0
5.2.2014 14:01

T95o45m73a88s 74N57o11v26o67t84n70y 3501576258809

Ale jo, dá se sehnat, ale někdy je to detektivní pátrání ;-)

0/0
5.2.2014 14:57

M62a23r13t41i20n 11K33o24z69á68k 4354700739367

Jenže on ho zákazník vážně nechce. A nemluvíme tu o Karlech Dlouhých. Mluvíme to tu o Lojzovi ze sídliště, který dobře propečený chleba v životě neviděl a celé mládí mu rodiče tloukli do hlavy, že chleba musí být měkký na dotek protože jinak je starý. Což byl ale problém socialistického zásobování. A takových lidí je většina. (A tak to básník myslel.)

+1/0
5.2.2014 15:36

P88a29v98e24l 65O67d74r75a71z79i65l 6804149477140

Křupavé jsou suchary, křupavý je chléb leda týden sušený.

0/0
7.2.2014 8:13

T37o42m89á97š 86G71r26o26s13s73m55a93n21n 6584288162311

tak udelejte pruzkum a uvidite po cem ceska popelnice sahne.. dejte kvalitni domaci chlepa pekne z kvasku a kvalitnich surovin na pult a vedle toho dejte chleba ktery je prave z velkovyrobny. myslite si ze urcovat co si poplenice koupi je kvalita? CENA pane cena! garantuji vam ze 96% lidi vam sahne po humusu za par kacek a kvalitu nechaji lezet protoze bude o 10kc drazsi. Ale nadavat ze musi koupit smejd bude.. schvalne co vam vyjde ;-D

0/0
9.2.2014 12:08

M39a51r40c94e50l 50B42í58l22ý 2873462402609

Ale je hezké, že všechny přísady jsou domácí a že umíme kromě pšeničné mouky vyrobit i sojovou mouku, estery mastných kyselin (E472), kyselinu L-askorbovou (E300, proč je v pečivu umělý vitamín C ?), lepek, sezam, suché skořápkové plody, vejce apod. - mezi námi, tohle je chuťovka http://www.chemievjidle.cz/chleba/desetizrnny-chleb-cvrcovicka-pekarna 8-o

+3/0
5.2.2014 13:53

M53a30r28t76i65n 40K92o80z74á49k 4264130829217

Shodou okolností vše co jste vyjmenoval je v podstate neškodné i když uznávám, že dřív pekaři do chleba nic podobného nedávali a také se nic nedělo.

0/0
5.2.2014 15:39

J90a22r79o64s23l61a59v 58M73a94j73n41e90r 3493654371593

Souhlasím s domácími "pekaři", kdo by mražené žral. Zrušit, zakázat a ředitele pekáren popravit na náměstí. ;-D

0/0
5.2.2014 13:43

J37a78n 71F23r11o73l91í81k 6626740385584

Nemůžete popravovat cizí státní příslušníky. :-PVětšina těch polotovarů je z Polska i když se nám idnes snaží vsugerovat něco jiného.

0/0
5.2.2014 13:59

J76o90s78e46f 67B30r66o98ž18k81a 6274982938717

Kdyby článek začínal tak, že tento způsob výroby a distribuce je převzat z USA, tak jak to ukazují jejich propagační filmy, by to bylo jiné. Myslím tím diskutérské hodnocení, protože co v USA dělají, dobře dělají. Pouze mi nejde do hlavy to, že jsme tady měli na samém počátku po revoltě spoustu malých pekáren, a že jich většina zkrachovala. Proč je zákazníci nechali zkrachovat, když je to pečivo od nich tak výborné? Proč přežili pouze velkopekárny napojené na obchodní řetězce? Proč, když tento způsob haníte, jste ty výborné nechali zkrachovat. Jinak Milouš Jakeš, projev z Červeného Hrádku. Viz: https://www.youtube.com/watch?v=cKoQQo8gdPM

0/0
5.2.2014 13:14

J54a80n 90F97r11o40l19í21k 6656750135484

Je mě úplně jedno co žerou tlustí negři v Americe. Zmzliny z kýblu, hambáče na kila. Je jasné, že předpeky vydrží po dopečení jen pár hodin a "čerstvé" babišovy rohlíky, které kolem tuku ani neprošly taky. Chodím nakupovat do místní pekárny a rohlíky se dají jíst i po dvou dnech. To dělá hlavně tuk.

+2/0
5.2.2014 14:02

T77o20m16a71s 40N98o84v29o25t27n81y 3621536818449

Odpověděl jste si sám, trhu vládnou řetězce a ty malé pekárny nechtějí, jen pár výjimek se najde, že třeba vezmou nějaký druh chleba od menší pekárny, protože ví, že zákazníci třeba na malých městech  jsou na to zvyklí. Ale to jsou jen výjimky potvrzují pravidlo. Malých pekáren jako takových je dost, ale je problém že když jim pokrachovala většina odběratelů, že nemají komu dodávat a prodávat ve 2-3 vlastních krámcích není řešení aby se to vyplatilo. Snad pro pekárny u velkých měst, těm se daří relativně dobře, pokud obsadily vytížená místa v centrech, nádražích, zastávkách apod. Na malém městě je to zabité.

+1/0
5.2.2014 15:00

P69e59t29r95a 54Č24e17l11e47d10o70v75á 9362288679

Chleba i ostatní pečivo si peču sama doma...z doma založeného kvásku z mouky a vody, jak žitného na chleba, tak pšeničného na rohlíky....Chleba nám vydrží i více než týden čerstvý (pokud ho dřív nesníme), má krásnou chlebovou chuť i vůni...A ten požitek dát si vlažný čerstvý chleba ať už jen tak, či namazaný - k nezaplacení....

Časově to není náročné - kvásek se přiživí a může pracovat přes noc, ráno umíchám chleba, nechám kynout a nejpozději odpoledne už je pecen hotov, cenově mě to výjde levněji než kupovaný, neb já mám za 26,- Kč i s energiemi bochník dvoukilový :-)

+9/−1
5.2.2014 13:01

L79u22k70á63š 80Š88l88e12h20o85f10e18r 1513399625199

Opět se ptám, co je to za posedlost jíst týden staré pečivo/chléb? 8-o Navíc ten váš výpočet ceny chleba velmi vázne, rozhodně v ní nemáte započten váš čas strávený pečením... ;-)

+4/−3
5.2.2014 13:05

P44a57v58e73l 50B16r56a16v93e63n13e14c 7334397370187

i kdyby to ekonomicky vyšlo hůř, pořád vím co jím a vím, že mi tam nikdo nenasype nějaký sajrajt jen aby ušetřil korunu na chlebu.

+4/−2
5.2.2014 13:26

T91o95m59a12s 50N82o27v62o80t70n27y 3851676238979

Tož vám ho nasype do té mouky ze které to pečete, dneska je to celkem jedno. A úplně nejlepší jsou ti domáci "pekaři" co pečou z kupovaných směsí :-)

+1/−1
5.2.2014 15:02

P59e18t46r61a 41Č78e68l92e38d15o24v57á 9862348859

chleba se peče v troubě sám ;-) já jen smíchám suroviny, uhnětu, dám do ošatky a pak do trouby a předtím strávím asi 2 minuty na přiživení kvásku, ostatní se dělá samo, takže můj časový podíl je cca 20 minut stráveného času přípravou?....a nejím týden staré pečivo, tedy jím, ale rozhodně není tak "staré" jako kupované z obchodu, ten chleba je čerstvý, není oschlý, ani chuťově to není znát....Ale to bych musela poslat na ochutnávku, abyste pochopil ten rozdíl chleba zakládaného z tradičního kvásku a né instantního, který používají velkokapacitní pekárny :-)

+5/−2
5.2.2014 13:27

L97u85c56i71e 10B58a42r13t16o93ň74o40v20á 5690448387305

Dovolím si oponovat, některé velkokapacitní pekárny pečou část sortimentu z tradičního kvásku. Také se to nerozpakují dávat na odiv - a proč ne. Určitě budete mít dobrý chléb, pečte dále, ale zdráhala bych se hanět šmahem potravinářský průmysl. V zemích, kde není výroba potravin na průmyslové úrovni tjsem viděla jíst kde co a lidé tam mívají i hlad.

+8/0
5.2.2014 13:31

J35a49r14o53s25l91a75v 76M22a36j66n73e44r 3673694751553

Pšt! To tady nesmíte říkat! ;-)

+1/0
5.2.2014 13:45

P84a29v98e21l 51B97r10a75v43e54n47e14c 7384817670707

moje žena to hodí do pekárny, tam se to zamýchá, potom to jen trochu prohněte do tvaru jaký chce, přes noc nakyne a jde do trouby. Jestli jí to zabere celkem 10minut jejího času tak je to moc. A její domácí pletýnky jsou úúúúžasné.

Ještě když jsem nevěděl o praxi mražení tak jsem kupoval pečivo jakékoliv, ale vždycky jsem se divil jak je možné že ráno jsou bagetky tak křupavé a nadýchané a odpoledne se to nedalo jíst jak to bylo gumové... Dnes mražené nekoupím kdyby co bylo

0/0
5.2.2014 13:32

L84u37k60á83š 81Š53l70e63h95o32f46e15r 1453429585169

Já vám věřím že ten váš chléb (čertsvý) je dobrý. Ale raději než žvýkat týden starou patku zajdu vždy při cestě z práce pro čertvé pečivo. A divila byste se, dopékané pečivo je také výtečné. Nicméně těch 20 minut vám nevěřím ;-)

+3/−2
5.2.2014 13:37

O70n44d23ř59e19j 30Z24á97s15t53ě48r57a 2318385188

Máte pravdu, příprava směsi na chleba ze základních surovin, vyndat chléb z pekárny a tu otřít vlhkým hadříkem opravdu netrvá 20 minut, ale max. 8, možná 10... Na kolik podle vás tenhle čas v ekonomické bilanci domácí x kupovaný člověka průměrně vyjde?

0/0
5.2.2014 16:01

L97u83k15á73š 82Š41l24e71h12o74f38e57r 1553749635699

Jenže jak jsem pochopil, paní Čeledová chléb opravdu peče (ručně hněte atd.) a nepoužívá šidítka v podobě nesmyslných "domácích pekáren" ;-)

+2/0
5.2.2014 16:54

P97e21t87r97a 67Č47e54l20e74d16o46v85á 9752988319

přesně tak ;-)

0/0
6.2.2014 8:41

J15a74n 92F37r16o61l37í83k 6336380295514

Je hloupost počítat v kalkulaci s cenou práce pokud je to práce vlastní. Prostě místo ležení na gauči pečete a pokud máte dobré výsledky pak Vám nezbývá než blahopřát k dobře odvedené práci.

+1/−1
5.2.2014 14:07

T56o43m91a66s 51N39o89v78o59t19n50y 3191406468599

Samozřejmě to hloupost není. Ne každý leží na gauči, že. Raději dělá něco jiného co ho víc baví a ten chleba si koupí.

+2/0
5.2.2014 15:05

T62o17m34a77s 84N35o75v16o51t80n80y 3351626458839

Tak to já si raději udělám procházku do prodejny malé pekárny pro chleba, mají tam přesně ten, co paní manažerka kvality v článku tvrdí, že zákazníci nechtějí, s tou kůrkou. Zajímavé je, že je vždycky vyprodaný jako první  i přes vyšší cenu...

+3/0
5.2.2014 15:03

M14a74r38t27i13n 62K41o24z79á43k 4464190529547

Těch dvacet minut zavání dvaceti minutami mé ženy, které jsou reálně obvykle něco kolem hodiny.

+1/0
5.2.2014 16:00

T64o52m27á75š 25G76r30o25s13s50m65a30n67n 6854248702571

elektrina, voda, cas, amortizace zarizeni atd atd.. je kde v cene?

0/0
9.2.2014 12:12







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.