Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Češi si dopřávají více sýrů, přibývají specializované prodejny

Spotřeba sýrů v tuzemsku pozvolna roste a blíží se průměru EU, který dosahuje zhruba 17 kilogramů na osobu za rok. Zároveň s tím, jak Češi objevují různé sýrové speciality, přibývají také specializované sýrové prodejny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P20a71v96e72l 78O20d25r10a72z82i73l 6804279217450

Rád bych věděl, kolik procent z té konzumace připadá na třicítku ediam. Ne, že bych byl nějak vyloženě proti, ale jsou lidé, kteří jiný sýr jedí jen vyjímečně.

0/0
20.2.2014 19:29

J75a65n 56K55r70u32p56k98a 4706148885462

chjo ... pak v obchodech vyhledávají druhy sýrů, které jim chutnali při návštěvách v zahraničí. 

Zdroj: ekonomika.idnes.cz

0/0
19.2.2014 8:34

L28u17c42i93a95n 71P92a87p23a45z20i94a14n 5384327571175

Plno tradičních výborných českých, moravských a slezských sýrů u nás stále chybí. Chybí mi výborné polské sýry, tedy skutečné polské receptury tradičních tamních sýrů, nikoli ty masovky. Slovenské sýry se občas seženou, ale ty kvalitní hlavně jen ve velkých městech. Ale co vynikající sýry z Rumunska, Arménie, Gruzie, Běloruska, Ukrajiny, Ruska, Chorvatska, Srbska, Bosny a Hercegoviny, kde jsou? Výborné  bulharské sýry se seženou v bulharských prodejnách, ale opět jen hlavně ve velkých městech, jinak je to bída a utrpení. Slovinské sýry jsou jen u jednoho prodejce co koluje po farmářských trzích v Praze, jinak nic a nic. Kdo ochutnat sýry z této časti světa, pak ví, že s nimi může soutěžit jen sýry ze Švýcarska, Francie  a pak lokální výrobci z Rakouska, Německa a Nizozemí. Italské a španělské sýry jsou na českém trhu velmi tuctové, spíše dělají ostudu.

+1/0
18.2.2014 23:30

P60e96t88r 60N76i35v93n45i34c46k12ý 3622714365687

No vidíš, nalezl jsi díru na trhu. Tak se do toho vrhni!

0/−1
19.2.2014 10:30

P89a72v96e91l 40F88a76r18a 9337337314401

"Když se sem tam chci napít piva, nebudu si kvůli tomu pořizovat pivovár! "

;-)

+1/0
19.2.2014 10:50

P55a61v51e41l 98O98d91r19a17z98i85l 6514819477570

No, ale pak se nesmí divit, že bude sušit hubu, když si to takhle řekne každej, že.

0/0
20.2.2014 19:28

P71a35v90e35l 51O19d51r14a40z40i39l 6264279827870

A což teprve výtečné sýry z Nepálu, Indie, Ghany, Brazílie, Mexika, Uruguaye, Thajska a Svatého Tomáše a Princova ostrova, nevyjímaje JAR, SAR, DRC a PRC.

0/0
20.2.2014 19:33

J65a37k54u94b 48Z82e82m14á12n63e78k 2264603901868

To je fajn, ale to číslo mi přijde neuvěřitelné. Že bych snědl každý měsíc skoro kilo a půl sýra...

0/0
18.2.2014 22:27

L55i20b91o40r 15S81k41ý96p79a31l14a 7568203112680

Když se to tak vezme - obden deset deka - to není extra moc, jedna porce nějakého ementálu, třeba Hermelín má 120g a je to tak na svačinu, kdo jí tavený, tak jedna kostka okolo 60g... Ono to nejspíš vychází :-)

0/0
18.2.2014 23:33

J81a73k35u28b 42Z57e96m85á98n73e88k 2314883701728

Asi ano. Ale nezdá se to.

0/0
18.2.2014 23:35

P91a89v23e52l 84O29d33r86a77z16i33l 6394749737430

Fuj, celej hermelín na svačinu 8-o

0/0
20.2.2014 19:34

M36i71c12h42a81l 14M89o42j57ž39í58š 8334929652

Parmazán, eidam, gouda. ;-D

Tak nevím, jestli se v jejich případě dá mluvit o dopřávání.

Na západě jsou pro jejich banalitu a nevýraznost používaný maximálně při vaření nebo do toustů (a to ještě místou eidamu používají výraznější ementál).

To bych teda za renesanci českomoravských sýrařských chutí nepovažoval. :-P

+3/0
18.2.2014 19:36

L60á52ď36a 16V38r24a42n66ý 7258498578867

Což je nesmyslné tvrzení. To je jako říci, že sladká paprika není dost pálivá a tak se hodí jen na vaření.

Např Eidam není vhodný krom "smažáku" snad na nic vařeného. Navíc se nedá s originálním Edamem moc srovnat .

0/0
18.2.2014 20:42

M57i22c19h27a31l 22M64o47j26ž28í56š 8874679112

Nevím, co by na tom bylo nesmyslnýho. Eidam/edam není žádnej "degustační" sýr. Mimo ČR se používá jako těžká spotřebka na posyp (těstovin apod.) a jako "přesnídavková" surovina (do toustů, sendvičů apod.). A i tam je oblíbenější spíš ementál.

0/0
18.2.2014 21:04

J57i65ř23í 36M95a40c30e60k 3545795134671

Řekl bych, že eidamem se posypávají těstoviny u nás. V cizině se to mnohem stylověji řeší parmezánem.

0/0
18.2.2014 22:14

M44i29c92h14a86l 92M34o27j42ž29í47š 8224369212

Parmazánem nebo ementálem/eidamem.

0/0
18.2.2014 22:32

J37i27ř98í 41M95a47c47e36k 3655755534881

Na Slovensku či v Polsku možná.

0/0
19.2.2014 7:56

M53i27c65h95a66l 38M24o63j77ž45í54š 8214419632

Od kdy patří Slovensko a Polsko k "západu"? Ementál se na západě nabízí k těstovinám zcela běžně (alternativně s parmazánem). ;-)

0/0
19.2.2014 10:44

L63á50ď68a 37V28r11a98n83ý 7128138608237

Proboha kde se používá Eidam/Edam na posyp těstovin? A kde do toustů a sedvičů? Tam se dávají jiné sýry, a to ne jen pro chuť ale i pro vlastnost co provádí za tepla.

Prostě jsou sýry s výraznější a méně výraznou chutí, to ale nesnižuje jejich úroveň.Ono se nerovná výrazný = kvalitní.

Zajeďte si do Holandska a ochutnejte různě vyzrálé Goudy, Edamy.

0/0
21.2.2014 6:52

M83a64r29t17i62n 26K60a96r48á16s60e45k 9618183978718

Rekl bych ze to ani se ani clanek rici nesnazi - na zacatku je konstatovani ze u nas nejvic frci polotvrde holandske ala eidam a gouda - to je fakt a vzdycky to tak bylo, nejvic se proda "supermarketoveho" eidamu...

+1/0
18.2.2014 22:24







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.