Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Marlenka chce otevřít kavárnu a nabízet nápoj z džezvy

Výrobce medových dortů z Frýdku-Místku utržil loni rekordních 260 milionů korun a rozšiřuje výrobu. Chystá otevření kavárny, kde plánuje připravovat oblíbený nápoj tradiční, ale nepříliš rozšířenou metodou v měděných konvičkách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M29i62c40h12a89l 58O39t28t 7196569648385

já si třeba nejraději vařím kávu v moka konvičce - bialettce

0/0
8.4.2014 7:43

A79n93t46o75n79i58n 90B87l90a60z96e97k 4868412667131

Ten kdo pije rozpustnou kavu neni kafar, ale prase.:-)

+2/0
7.4.2014 8:37

A85n71n45a 82T87v95a72r98ů32ž54k90o26v59á 4441766265628

Tak stejně i ten,kdo vaří v džezvě rozpustnou kávu.

0/0
7.4.2014 18:22

K86a63m97i10l 87S46t18r91n41a85d 1328630534702

...po pravde zlate espresso, nerikam ze z dzezvy je kava spatna, ale espresso je espresso..:-)

+2/0
7.4.2014 7:21

Ř32e54h53o56ř 72V73l76a42s16á93k 2244304881426

Koukám, diskuse plná expertů. Já jsem si nejdřív myslel, že džezva bude nějaké cizokrajné ovoce, a proto jsem si šel článek přečíst. ;-D

Kafe normálně nepiji, takže na tom džezva asi nic nezmění.

+2/0
6.4.2014 22:16

P40a52v24e44l 43O21d32r43a65z25i49l 6624529507110

Tak to jsme moc rádi, že to víme.

0/0
8.4.2014 7:43

G73e19n55e 60H31a46m71m13o70n13d 9488301796694

Není nad "svatý" boj o to jak správně pít kafe. Přihazuji taky jeden způsob. Třeba bude in.

Rozkousat pár zrnek kafe a napojit se na teplou vodu z kohoutku ...

+5/0
6.4.2014 19:11

L78u98c13i77e 48S27m51o87l52í31k36o66v39á 9141924303323

nějak nechápu jak mám opakovat celý postup 3x... to mám jako třikrát karamelizovat cukr a přidat kávu a vodu a míchat nebo jen míchat?

0/0
6.4.2014 14:58

M74a67r96t47i63n 98V52o69j36á80č20e94k 9223407611606

podle mě ten popis nesedí ,podle mě se nechá 3x zpěnit (dojít do varu) a promíchá

+1/0
6.4.2014 20:37

A85n26n45a 84T14v32a59r84ů65ž34k33o64v16á 4671206505798

Celý postup ne. Do džezvy se nasype  lžička cukru  a může se nechat zkaramelizoivat. Kdo nemá rád kávu s příchutí, tak tam dá jenom kávu s cukrem. Zalije se studenou vodou a dá se na hořák. Až káva vzkypí, tak se stáhne, znovu se dá vzkypět. Po dobu vaření v džezvě se nemíchá. Káva se podává v džezvě s šálkem a deckou vody. Voda se má správně podávat ke každé kávě. Dnes se na to nějak zapomíná.

0/0
7.4.2014 18:29

L73i61b82o31r 29F79o56l42t50ý66n16e56k 2756225687754

Chcete říct, že v roce 1714 měli speciální přístroj na ohřívání písku? ;-D;-D;-D

0/0
6.4.2014 12:30

L79u22c67i17a25n 98P25a82p40a23z39i43a45n 5124267401395

Tam v Jerevanu to vyhřálo sluníčko, tady v našich podmínkách sice máme na samém poli sluneční elektrárny, ale bohužel se tomu musí trochu pomoci... A onehdy v Praze bůh ví, jak se to připravovalo. Dopátral jste se nějakých výsledků? Podle mne vycházeli z Vídeňského vzoru.

0/0
6.4.2014 12:35

Z31u59z56a39n40a 16V69o12l44n46a 1259124192536

Jen jsem se pozastavila nad tim vyzkumem ohledne piti kavy... Turek, espreso a prekapavana.. A rozpustna je jako espreso? Nebo prekapavana? Nejak mi to nestymuje.... Turka jsem nikoho uz dlouho pit nevidela, na prekapavanou nema nikdo cas a vetsina meho okoli pije rozpustnou..

0/0
6.4.2014 11:44

D64a57n 84H93o98l12i35c80k57ý 5784510186891

na Novu se také nikdo nedívá a má největší sledovanost;-)

+2/0
6.4.2014 12:09

B45á20r40a 33T36e76s34n25e64r38o44v73á 5525650724779

Mamka pije presso, taťka překapávanou, šéfka rozpustnou a kolega turka. Takže nemyslím, že by většina lidí neměla na to či ono čas nebo to nepila, je to velmi individuální (já s manželem třeba kafe nepijeme vůbec).

0/0
6.4.2014 14:31

B82á22r73a 86T58e80s58n51e13r24o14v58á 5725800154319

Ale jinak máte pravdu, že na rozpustnou ve výčtu jaksi zapomněli.

0/0
6.4.2014 14:32

J50a69n 58K71u20d20l48á77č92e88k 7355225

rozpustná káva není klasická káva. Tou je turek - to je vlastně pravá rozpustná káva. Rozpustná káva je jen uvařená káva, ze které se udělají granule a ty si pak zalijete vodou a znovu rozpustíte. Je to humus, který s kávou nemá nic společného.

+3/−1
6.4.2014 15:10

T20o50m43a38s 56N96o45v15o63t58n18y 3861686378199

Rozpustná nemá s kávou nic společného. Zalitý odpad.

0/0
6.4.2014 15:55

Z31u27z61a44n58a 17V93o14l93n92a 1629674432446

Chapu, taky piju esspreso s cerstve umletych zrn a ne obarvenou vodu. Ja jen, ze ve vetsine "pruzkumu" se objevuje

0/0
6.4.2014 21:36

J79u97l32i68u47s 11C69h84a57l60o37u74p50k71a 4422819880441

Kávu v džezvě připravujeme léta. Naučili jsme se ji pít v Bělehradu koncem 80. let. Jinak tam prodávali i džezvy poměrně velké na více káv najednou. Ty naše jsou i půllitrové. Dáme do džezvy přiměřené množství vody, tj. kolik hrnků + jeden navíc, přidáme cukr, nebo sladidlo a až se voda začne vařit stáhneme džezvu z plotny, přidáme kávu, kolik hrnků tolik vrchovatých lžiček, zamícháme a dáme vzkypět. Je možné kávu nechat vzkypět i dvakrát, třikrát. Pak už jen lijeme do šálků. Rozdíl mezi tradičním turkem a tímto  je to, že káva projde varem a lógr klesne na dno. Dá se to vařit i v hrnku, ale samozřejmě měděná džezva je efektnější a pro kavárnu se hodí víc. Jinak turka už nepijeme, to raději zůstaneme bez kávy.

+3/0
6.4.2014 9:54

P11e88t31r 25H58o39r28á27k 1169553499754

Za 40 až 50 korun za jeden kousek si nechám na mařenku zajít chuť.

+2/0
6.4.2014 9:16

L88u63c10i34a65n 36P48a48p67a67z34i73a66n 5344687181445

BRAVO! VIVAT! Těšíme se!

0/0
5.4.2014 23:02

J60a31n15a 58Š60i77m22o29n31o68v14á 2506401549291

Počkejte, až se toho chytí Láďa Hruška ;-D

+13/0
5.4.2014 19:10

J18a67n 96F36i49a84l45a 7934427305759

Med se zahřátím na vyšší teplotu než 70 stupňů (někdy se uvádí 42 stupňů) znehodnotí. Tak ať raději ta firma vaří kafe.

+3/−1
5.4.2014 18:13

P75ř24e64m89y88s30l 82H66r84o50m89a24d20a 2514806138951

Med;-D

0/0
5.4.2014 18:17

J32a96n 18F23i47a25l15a 7684967285339

Tak to jo.

0/0
5.4.2014 18:20

M98i66l87a83n 81K83l62o56u38č41e47k 3300835558147

No a, sladký bude pořád. Předpokládám že dorty marlenka lide nejí proti nachlazení.

+5/0
5.4.2014 18:39

J39o92s57e55f 55V46a87c23u95l34a 9178386606195

Med se v Marlence nevaří,ani nepeče.

+2/0
5.4.2014 18:53

P94e92t69r 96B83u98k95a65l 8177392563931

panocku, nasedni do buldozeru a srovnej se zemi Pardubice.

0/0
6.4.2014 0:31

P52ř71e57m11y22s61l 18H17r31o57m23a51d81a 2454856708631

Tak je pravdou, že medovník je lež, ale stejnou lží je i marlenka. Jen by mne zajímalo kolik tam dávají skutečně medu. Medovník podle starých receptů se dělal úplně bez cukru .....Kolumbus byl pomalej ;-)

Navícse ty medovníkové placky pekly ...sušily při velice malé teplotě. Ty placky byly tak tenké, že jichna jedenmedovník bylo potřeba mnohem víc, než dnes.

Také se ptejte, zda tam nedávají med s Číny, pokud tam vůbec nějaký med dávají.

No tak, ale asi hlavní je, že to prodávaj vsupermarketech.

+9/−3
5.4.2014 17:33
Foto

J75i53ř33í 53I61n45c70z50é45d84y 2594475321629

Marlenka je predrazena strojove vyrabena cukrovinka. 800g hmoty stoji 200 - 250 Kc. Za tu cenu se da poridit 15 - 20 kusu rucne vyrabenych zakusku nebo kolacu. Kavarna na zamku, cili ve Frydku na namesti kde neni kde zaparkovat a tudis bych se tam nesel ani vycurat, je absolutne out. ;-D

+7/−9
5.4.2014 16:36

J10a60n 12F73i39a21l82a 7714987305389

Jsou i lidé, co nemají auto přirostlé k zadku a nehodnotí lokalitu podle velikosti parkoviště.

+24/−2
5.4.2014 18:19

D61a80n 50H87o61l97i38c41k89ý 5624160136411

ti dva ale sami kavárnu nevytrhnou;-)

0/−1
6.4.2014 12:08

M17i10l17a65n 37K12l70o84u68č56e61k 3490175158737

Si kupte koláče za 10kč, co když já mám chuť na dort a ty úplně v pohodě stojí třeba 390 za kilo, jsme zvědavý aby mi nějaký chytrák začal propočítávat ,že za to můžu mít 100 tatranek?

+12/0
5.4.2014 18:43

K86a91m76i33l 94S90c79h93w82a88g46e55r 3273576685566

zato ty seš naprosto IN ;-D

+1/0
5.4.2014 20:58

T96o29m94a73s 32N55o54v68o37t44n69y 3151296118799

Tak to těch 15-20 kusů musí být slušný humus, proti tomu zlatá Marlenka nebo Medovník. Poctivý kousek dortu pod dvacku nedáš, spíš víc a klasické zákusky jsou málokdy pod dvacku, pokud nepočítám nějaké "jednohubky".

+3/0
6.4.2014 15:58

P55a33v50l49í22n39a 21B21u61t22a27n27o28v81á 3844234268218

Zákusky, a sladké všeobecně, jím minimálně, ale když už si chci něco dobrého dát, vyberu si Marlenku nebo nějaký podobný dezert, protože nesnáším mastné, máslové zákusky a dorty. A tak dát jednou za dva měsíce čtyřicet korun za kousek Marlenky, mi nevadí.

0/0
7.4.2014 8:35

Z58b42y53n43ě82k 28J41e32h48l87i34č85k60a 8924138439231

za cenu 0,5Eura jako v Černé Hoře to asi pan podnikatel nebude prodávat, že?

+2/0
5.4.2014 15:49

L14u76c44i38a45n 84P67a81p56a15z36i72a82n 5244277571555

Asi ne, tady jsou jiná pravidla pro podnikání, jiné ceny. Jste v EU, kde lidská práce má jinou hodnotu.

0/0
6.4.2014 11:26

D85a56n 46H72o15l19i27c72k51ý 5854350106291

tady si lidské práce nikdo neváží;-)

+1/0
6.4.2014 12:12

E23m83i15l 76P18r77c87h75a73l 5740700858764

Technicka : Cim se lisi Marlenka, cituji : tradicni armenska receptura a Medovnik cituji : tradicni staroceska receptura ?

+3/−3
5.4.2014 15:05

E90l68i48š34k69a 76K39u74č45e65r69o17v94á 7589702863583

tím, že medovník je lež, zkopírovaný recept, a žádná taková staročeská receptura neexistuje? v Arménii se medovníky v té podobě, jako je marlenka, pečou dodnes.

+7/0
5.4.2014 16:10

E59m66i62l 42P30r31c94h74a45l 5390800818204

Dekuji Elisko

0/0
5.4.2014 16:40
Foto

R85o59s94t23i49s77l48a80v 19S94t35r82ž57í23n96e81k 2581171111272

děkuji Eliško

0/0
5.4.2014 17:16

J24i18ř18í 53S55o69u72č72e87k 5406947579639

Medovník není kopie a ani se nesnaží Marlenku napodobovat, obojí chutná jinak, obojí pochází z jiné země a obojí se připravuje odlišným způsobem. Medovník je slovanská záležitost, která pochází odněkud z ukrajinsko-ruského pohraničí. Je to starý tradiční recept, v originále se jmenuje ryžik. Z Čech sice nepochází, ale najdete nejednu českou rodinu, do které nějaký předek z východu tento recept přinesl už před několika generacemi. Fascinuje mě, s jakou sebejistotou tu šíříte bludy.

+5/0
5.4.2014 22:22

E59l16i73š93k54a 79K31u15č49e63r40o78v84á 7179342233253

jsem z kraje, tak jsem to tak trochu sledovala. výrobci Marlenky prošlapali cestu, zjistili, že lze péct a prodávat cukrovinku po celém území republiky a nebýt, jako běžné cukrárny, omezen jen na lokální spotřebu. neboli že na tom lze postavit podnikání, nejen živnost. což Medovník hbitě obšlehl. Našel podobný recept, ovšem dostatečně odlišný, aby je nikdo nemohl napadnout (viz vaše argumentace), a hurá do podnikání. tak to prostě chodí.

0/0
6.4.2014 13:38

M38a38r63t66i12n 76K15a48r53á75s14e60k 9508243478718

No to tak vetsinou byva, ze nekdo objevi novy trh a pak na nej vecpou dalsi konkurenti, na tom neni ni divneho ani spatneho... (pokud to neni plagiat samozrejme)

0/0
7.4.2014 15:47

P33a50v48e12l 36M77o84h94y77l59a 2767382680485

Ano samozřejmě. Skoro úplně stejně jako medovník Mařenka a Marlenka. Takže tu Vaši jistotu o bludech bych chtěl mít.

0/0
6.4.2014 22:29

J45a59n56a 58Š11i40m89o60n81o11v34á 2506771749701

V mezičase se perníková pochoutka Marlenka tak zkazila, že se na ni nemůžu ani podívat a o marlenkách nechci ani slyšet a nic navazujícícho, i kdyby to bylo z džezvy nechci ani vidět, a krom toho mám doma několik džezev z dob, kdy frčely na ... no, leckde, abych se moc neprokecla :-P

0/0
5.4.2014 14:54
Foto

R64o34s25t68i55s44l67a31v 85S47t53r42ž85í16n35e47k 2461101171262

ses těch perníků asi přejedla, proto ten problém :-)

+6/0
5.4.2014 17:16







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.