Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Z biomouky velikonoční mazanec neupečete, ukázal test MF DNES

Pokud se má velikonoční mazanec povést, potřebujete k tomu kromě vlastní zručnosti především kvalitní mouku. Bez ní bochánek nevykyne tak jak má, bude sražený a nebude moc chutnat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P90a43v71e80l 61B35í24n88a 1393345522803

Doporučuji všem najít si blízký malomlýn a kupovat mouku tam. Je jich u nás dost a prodávají kvalitní výrobky...

0/0
9.4.2014 2:42

A43n19n93a 62K89i86r28š68o20v69á 9326180105613

Bio hladká mouka mě moc netrápí. Spíš mě vadí, že v obyčejné hladké mouce snad vůbec není lepek; dřív stačily tak dvě lžíce na zahuštění celého hrnce omáčky a dneska je to loterie, jestli omáčka vůbec zhouste po x lžicích mouky :-P

0/0
4.4.2014 22:00

P42a26v74e15l 25R68ý19d20l 5515839240874

Však je lepší si udělat jíšku a nesypat do omáček mouku jen tak ;-)

+1/0
5.4.2014 19:13

L73u96d47v23í29k 91G97a50j84d41o19š61í47k 2345173874162

A výsledek toho tesutu je KDE?8-o

Nebo výsedkem je sdělení: "Trochu se tam vymykájí ty biomouky..."?

0/0
4.4.2014 17:35

P68e35t71r29a 29Č19e49l82e24d64o42v70á 9912358799

RvRvRv Doporučuju redaktorům, než něco takového vypustí do éteru, aby si o tom něco nastudovali...Protože pod názvem biomouka, se skrývá spousta různých druhů a stále je to o tom, že bio potraviny nakupuje pouze část běžných spotřebitelů a ti ty informace "co na co" mají a znají...

A asi tak - na to, aby se vám nepovedl mazanec nepotřebujete nutně bio mouku..I z biomouky se dá výtečně péct, je to i šikovnosti dotyčného pekaře...Protože "pekařské tele" zmastí mazanec i z výběrové mouky, nehledě na to, že už může ztroskotat na kvásku z droždí...

Takže laskavě si upravte titulek, z biomouky se dá upéct mazanec skvělý, jako z mouky "nebio", jen je to o ručičkách, vážení....Anebo název článku upravte na to, jaký je rozdíl mezi mooukou s oznečením bio a klasickou. Howgh

+1/−5
4.4.2014 10:47

A74l26e89x79a54n89d76r 34K66o25s30t32k63a 5379806179796

Nejlepší pečené co pamatuji míval na chalupě soused. Pšenice na poli, mouku z ní měl domácí, ono vzniká něco hladké mouky defakto jako odpad, když se dělá šrot prasatům.. A to bylo.

+1/0
4.4.2014 11:56

P13a51v26e21l 93B67e63r56a64n 9985637580

Přesně tak, "bio" vypovídá pouze o tom, jakým způsobem byla plodina pěstována. Ono i té "nebio" pšenice je spousta druhů a to pominu, že v rámci druhu je zpravidla ještě z nejrůznějších příčin rozdíl v kvalitě. Pokud je kvalitní "bio" zrno a semele se stejným způsobem jako to "nebio", zíkáte stejné šarže mouky. Pokud máte celozrnnou mouku, tak ať je "bio" nebo "nebio", kynuté těsto bude prostě již z podstaty jiné, než z klasické "bílé". Ale i z té celozrnné těsto nakyne, možná to jenom bude někdy trochu déle trvat... ;-)

0/0
4.4.2014 13:54

T36o57m58á60š 44S45k56á53l61a 6978387

> je to o tom, že bio potraviny nakupuje pouze část běžných spotřebitelů a ti ty informace "co na co" mají a znají

Tohle je mylný předpoklad. Koho znám co nakupuje "BIO" o tom neví nic víc než všichni ostatní. Prostě je to "BIO" tak je to "lepší". Z čehož usuzuji, že hlubší znalost potravin a přísad vůbec nesouvisí s tímto označením. Prosím neidealizovat "vlastní" skupinu.

+1/0
4.4.2014 14:09

P43a67v56e98l 95B55e22r11a16n 9845397290

Tak nevím kde se tedy stala chyba... Buď vím, co chci koupit, nebo nevím a jenom se "domnívám", ale pak se nemohu moc divit, když jsem se "domníval" špatně... Za to bohužel žádné označení nemůže... ;-)

0/0
4.4.2014 15:16

K75a23r84e16l 61V43a25c55h35u28t 9963182659683

Při spálení BIOmouky, na rozdíl od obyčejné mouky, vyprodukujete více popela.

Je mezi nimi tedy rozdíl asi takový jako mezi hnědým a černým uhlím. ;-)

+2/0
4.4.2014 8:16

T86o27m80á37š 54S81k74á17l57a 6648947

Ironie, že to tak opravdu je. I složení a zdroj hoření má v základu podobné. A u obou chcete, aby hoření bylo úplné. Popel zůstane právě z "nečistot".

0/0
4.4.2014 14:16

P71a18v44e62l 91B78e29r17a81n 9455747380

Větší obsah popela zpravidla znamená vyšší obsah minerálních (anorganických) látek. Tj. jelikož celozrnná mouka obsahuje rovněž semloutou slupku zrna (neplést s plevami), zatímco u "bílé" mouky byla tato slupka před semletím obroušena, znamená to, že minerální složka je obsažena ve zvýšené míře ve slupce, zatímco ve zbytku zrna jsou převážně sloučeniny C, H, O, které hoří víceméně bezezbytku. Jestli jsou ty minerální látky pro člověka prospěšné nebo zda stačí hlavně ty sacharidy (škrob, cukr) a bílkoviny (lepek), to už je na každém z nás...

0/0
4.4.2014 14:55

M83i22r38k16a 71P20i46t58t89n39e18r37o41v73á 2609124642

Koukám jako blázen! Roky peču vánočky i mazance z celozrnné špaldové bio mouky a jde to! Fakt.

+2/−1
4.4.2014 7:40

K22a27r57o89l44i52n98a 61M62a56r97i88e 36H30l93a58v42s67o97v48á 6204639695983

jen jestli to je vážně bio;-D

+2/0
4.4.2014 8:29

M74i65r62k79a 13P88i41t75t64n94e63r86o84v92á 2419234752

Nevím, v žádném výzkumném ústavu jsem s ní nebyla. Koupila jsem ji ve zdravé výživě a má na sobě napsáno BIO. :-)

0/0
4.4.2014 11:10

T53o24m22á56š 32S69k45á58l94a 6728747

to znamená, že jí někdo přes západem slunce zpíval písničky. Jinak je to stejné jako normální mouka. Ten nadpis je zavádějící, ale zase kdo čte v novinách nadpisy, že jo.

0/0
4.4.2014 14:17

Z22u91z10a51n28a 82Š33i80š71k95o72v31á 4797430939714

Z celozrnné mouky (i BIO) dobrý mazanec samozřejmě upečete, když se nebudete držet receptury určené pro vysoce vymletou mouku. Že nebude úplně stejný, jako mazanec z bílé je snad jasné i redaktorům idnes. Já jsem kupříkladu vyrostla v pekárně, takže k bílému pečivu mám odpor a jeho nadýchanost už neocením.

+2/0
4.4.2014 7:37

J42i18ř64í 11M53a32c93e94k 3515235764141

Souhlasím. Ani já nemám rád bílé nadýchané pečivo, ač jsem v pekárně nevyrostl.

0/0
4.4.2014 9:19

J30o13s84e39f 23Š28e83m63e53l45í13k 7609221680277

No a to jste ještě nezkusili udělat zásmažku (jíšku, zápražku) z mouky co se prodává v USA. To je na mrtvicu! Čert ví, co do toho dávají.

+1/0
4.4.2014 1:27

A13l31e44x77a62n59d37r 36K92o93s28t52k27a 5959586389516

Dávají do toho kukuřici.

0/0
4.4.2014 6:41

A78n13t77o86n65í58n 13K95a78t50z36e38r 8562523416360

Ale to samé je znaši hladkou moukou.Mne připadá,že postrádá víc jak polovinu lepku.Pokud jsme nebyli součástí EU,tak jsme měli vše v dobré kvalitě,ale teď jsme asi největší smetiště celé Evropy.

0/0
4.4.2014 8:41

Z28d72e60n72ě59k 27P76l93i19s90k20a 7695109869

Čtěte v MF Dnes v pátek 3.4. ? Asi opožděný apríl.

0/0
3.4.2014 23:05

M15i24c92h34a57e43l81a 60L53h28o48t98s22k32á 2979786508617

Tak to je mazanec! ...Nežer pořád, jdi se projit národe! Kdo mi řekne JEDEN JEDINY prospěšný prvek v mazanci , má to za bludišťáka.

+1/−7
3.4.2014 22:52

S91t34a54n45i84s77l34a12v 19H67o95n55ě87k 1128180728354

Ořechy, mandle, rozinky, vajíčka, kvasnice :-P

+8/−1
3.4.2014 23:59

J43o14s97e18f 58Š74e73m53e21l73í47k 7939771240687

Rum? Mám ho?

+4/0
4.4.2014 1:25

M38a28r45t54i50n 30N46e68r32m48u75t 9857157648259

já to taky nejím, ani vánočku - hromada suchého cosi

0/0
4.4.2014 9:43

P39a35v86e88l 93B80e41r12a26n 9595117330

Suchého? Já nevím, ale už moje babička do těsta dávala sádlo, zpravidla husí, lžíci rumu pro chuť a vánočka i mazanec je jsou nádherně vláčné... 8-o

+1/0
4.4.2014 14:00

M21a40r39t33i93n 98N66e36r52m57u66t 9527877738809

asi to bude tím, že mě velkoobjemové pekařské výrobky nějak neberou (a s rumem už vůbec). Pečivo mám jenom na nepatrné doplnění jídla ne jako hlavní složku.

0/0
4.4.2014 14:08

P58a42v72e69l 18B37e80r47a60n 9155827430

Mohu ubezpečit, že ten rum se tam dává hlavně pro zjemnění těsta... Je to zřejmě jedno z prvních "éček", které začali naši předkové používat... ;-)

0/0
4.4.2014 15:10

S37t35a11n85i52s26l18a16v39a 97Z54a76p28l77e22t67a72l81o97v25a 6226319979398

jj  na lepší pečení bývala nejlepší mouka dvounulka = OO

ale kdo už to dnes pamatuje a kdo umí tak péct ;-)

+4/0
3.4.2014 22:40

T55o50m72á52š 72S78k33á49l60a 6718417

nj, ti lidé co jim v 89' bylo 30 jsou dnes asi už mrtví, co? :)

0/0
4.4.2014 14:20

J34i65ř14í 49H44o81l43ý 5822140653543

Ve většině těch BIO nesmyslů je akorát víc plísně a x-násobná cena.

+14/−4
3.4.2014 21:46

M90a94r69i18e 65H61o89m70o22l38k94o55v44á 2790735451

Já si myslím, že je to špatná informace - ta "bio" mouka je asi myšlená mouka celozrnná.  Bio mouka může být přece jakákoliv mouka, záleží na způsobu pěstování.

A že je každá mouka na něco jiného, je přece jasné. Proto je jiná mouka na těstoviny a jiná na  koláče. Záleží to na druhu obilí i na způsobu mletí.  Jistě, kdyby byla každá mouka popsaná, na co se hodí, nebyly by běžně na krámě mouky 3 druhy, ale aspoň 10.

+2/−8
3.4.2014 21:40

M36i15l57a92n 14V85o52t56a62v32a 5474266801382

ne není to tak myšleno a a bio nemá s celozrnnou nic společného

+2/−1
3.4.2014 22:22

L26u42k84á63š 54O12m43á17č27k43a 5781484431456

Nemáš pravdu, Maruško. Bio mouka, tedy mouka, která se vyrábí z obilí, které se chemicky neošetřuje, je napadáno často plísněmi a škůdci, čili kvalita takového obilí je velmi mizerná.

+6/−3
3.4.2014 23:43

P78a30v34e74l 97J54a37n35o21u60š67k48o48v17e85c 1273458189412

Původně jsem si myslel, že jíme kvůli výživě těla. Teď se ale dovídám,že výživa je na druhém místě a důležité je aby bochánek pěkně vypadal a chutnal. Že je biomouka pro výživu hodnotnější o tom nemůže být pochyb.

+5/−20
3.4.2014 21:31

J94a94n 20D90v89o76ř40á38k 4193712773547

Já tedy pochybuji...

+5/0
3.4.2014 22:20

P70a49v72e35l 38Z56a48t70l52o13u15k80a26l 7251169942577

Jako evoluční biolog se vysmívám vašemu pokusu o postavení těch dvou věcí do protikladu.

+4/0
3.4.2014 22:21

J88a81n 34C47h52o47b35o87t 5403568449697

Tak pozor na měchýř...

0/0
3.4.2014 22:50

L45u65k56a65s 88N27e74m22e78c 7389780732654

Jste vsichni tak naivni? Jedna se o iDnes-Babis propagandu ... a to rikam jako jeho volic ;-D

0/−6
3.4.2014 20:54

P37a89v24e93l 74Z82a81t82l49o36u47k40a12l 7331249842947

Je celkem dobře, že jste to s tím popelem vysvětlili, protože jinak by se tu zcela jistě opakovalo to, co před několika lety v diskusi pod článkem o šunkách, kde uváděli jako rozlišovací kritérium obsah čisté svalové bílkoviny, a pár hospodyněk se tam rozčilovalo, protože pod tím pojmem rozuměly maso, tak jak je - a významně se ptaly, jak se něco může nazývat "šunkou nejvyšší jakosti", "když to má jen 16 % masa a kdoví, co je v tom zbytku" :)

+4/0
3.4.2014 18:49

J80o22s78e35f 86Z56a48h90á97l50k92a 4263299208186

Mouka, ze které se nedá péct?!? To je skoro jako auto, se kterým se nedá jezdit (ale poslouží jako kolna nebo kozí chlívek).

Hlavně, že je z bio mlýna, semlel ji bio mlynář a prodává se za bio cenu.

+9/−2
3.4.2014 18:42

R67u19d61o32l41f 22P56e74k61á30r18e27k 9252631659133

Tak ať si ji BIO degeneráti užijou...

+1/−1
3.4.2014 18:54

J89a26n 96C25h98o47b77o80t 5513328949347

Myslím, že dle vyjadřování máte zmíněného degeneráta blíže, než si myslíte.

+2/0
3.4.2014 20:43

R88u64d63o38l28f 78P31e49k11á81r71e48k 9152601589263

Tak to si myslíte špatně.

0/0
3.4.2014 21:33

J68a40n 84C35h93o60b76o28t 5133208699887

Jo tak, tak to je hned jiná!

0/0
3.4.2014 22:47

J38a20n 98C45h87o66b19o97t 5903888489937

Vždyť to není pravda...péct se dá, jen se holt chová jinak než nrmální průmyslová a na některé věci se nehodí.

Osobně mě udivuje, že by z BIO zrna nešlo umlet přesně stejnou mouku, jako z obzč. obilí. Třeba je to tím, že výrobce myslí, že když BIO, tak tam také nechá více "dobrot" a ne zcela úmyslně tím změní technologické vlastnosti mouky.

+3/0
3.4.2014 19:11

B23e64n 30P27a77v91k64a 1507313197491

No ty tmavé mouky prostě moc kvasinkám nejedou. Vybíravé mršky;-D

0/0
3.4.2014 19:19

A66l96e10x73a22n46d60r 28K58o88s91t39k11a 5469826819956

Ale zvládají to, jen to trvá déle.

+1/0
3.4.2014 20:22

J61o66s36e29f 46Z70a70h73á42l98k36a 4473699488796

Co je to BIO zrno?  Z čeho a jak vyroste? Že by nemořené osivo s nízkou klíčivostí a nízkými výnosy s cenou o 50 až 100% než konvenční osivo. To je k smíchu. Kdo něco takového pěstuje, potom kvůli výdělku spíše zase na osivo než do mlýna. Tam putuje klasická pšenka, žito. Rozdíl je jen ve zpracování.

0/0
3.4.2014 20:34







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.