Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Šéfkuchař Le Terroir: Končím, ale letos ještě ukážu to nejlepší z menu

Jan Punčochář, horký kandidát na třetího michelinského českého šéfkuchaře, po deseti letech zavře vyhlášenou restauraci Le Terroir. Plánuje, že opustí Česko, během roku však bude hostům servírovat to nejlepší, co kdy vařil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

L18u14b33o51m42í30r 80J44a85n83o59t51a 5896934276945

Kdo na to má, nech tam chodí. Pro mě je to za hodně peněz hodně málo muziky.

0/0
5.5.2014 10:47

J64a36n 49N94o51v28á27k 9836160297863

Však tam se taky nechodí člověk nacpat jak do globusu svíčkový s šesti za 79,-, ale tam se chodí za kulinářskými zážitky

0/0
5.5.2014 14:36
Foto

V50á35c22l21a81v 54S48o92u96k14u72p 6560300938358

Jak tu čtu ty komentáře, tak se musím jen a jen smát. Jsou směšné a závistivé. 

Je úžasné, jak tu každý ví, jak je na tom restaurace a že vlastně krachuje. To je až neuvěřitelný. 

Zeptám se ... kolik z Vás zná pana Punčocháře, kolik z Vás "zná" jeho práci. A hlavně, kolik z Vás bylo v té restauraci?

Jo, není to rozhodně "zájezdní" hostinec, ale vzhledem k tomu z čeho a jak vaří je cena přiměřená. 

Restaurace není jídelna!!! Do restaurace jdu za určitým zážitkem, kdy si užívám prostředí, servis, jídlo a popřípadě i kvalitní víno. 

Nebo taky srovnáváte Škodovku s Rolls-Royce a hudrujete u toho, že pokud Rolls-Royce produkuje ročně mnohonásobně méně aut, tak krachuje?  Myslím, že níže komentujícím chybí soudnost a smysl pro realitu. Nebo zde jen hejtují a trollují.  K nejvtipnějším je tu pan František Novák ... nikdo Vás nenutí tam chodit, nikdo Vás nenutí, aby jste tam utrácel. Nebo Vás někdo nutí k tomu, že pokud chcete kupovat aut, že musíte kupovat vždy jen prémiové modely od prémiových značek? NE.  A koukám, že i pan Radek Polický je dlouholetý ekonom v oblasti gastronomie. Tyhle argumenty jsou tak ubohé a směšné :/  No jo ... pán by si měl asi uvědomit, že člověk, který jde do takové restaurace rozhodně během hodiny neodejde a je třeba uvědomit, kolik je zde míst. A že třeba člověk co obsluhuje nebude dělat za stejné peníze, jako "pingl" v "hospodě". A to samé kuchař. Ono to vzdělání a čas tomu věnovaný něco stojí. Ono to vše samo nepadá z nebe a učený v oboru už vůbec ne.

+5/0
5.5.2014 10:26

A79r51n35o12š59t 68C25e78j52n92a15r 4530810892854

Je zajímavé, že nejapný kuchařův pokus, jak selhání prezentovat jako málem výhru, má takovou úspěšnost a spousta rádoby chytrolínů mu to žere i s navijákem.

+1/−4
5.5.2014 1:01
Foto

V49á44c22l42a39v 19S72o71u77k96u51p 6100290898918

Pane, vy ani nevíte o čem píšete. Tohle může napsat jen "blb". Sorry a ať mě klidně za to bloknou účet. Ale tohle může napsat jen omezenec co o tom neví nic.

+1/0
5.5.2014 10:27

H79o28n10z26a 47K74o57z14e69l 8284359552694

Porce maj proste maly.Sice dobry,ale jit z vecere a mit hlad je extrem.

+3/−5
4.5.2014 21:27

J28a75n 11N65o13v20á64k 9386440867633

je vidět že úspěch se u nás nedopouští, i kdyby měl náklady na porci 10% tak mu to přeju, zaslouží si to, dělá totiž zřejmě svoji práci pořádně a vytváří nějakou hodnotu, ne jako obchodní řetězce, který jen prodejem generují zisk 90%, ty nevytvářej žádnou přidanou hodnotu, jen okrádaj lidi...

lidí je pan Punčochář je málo a je nutno si jich vážit [>-]R^

+7/−3
4.5.2014 17:26

A26n16t79o56n14í17n 67Z94e87l59e23n85ý 2524653511206

Kdyby byl úspěšný, tak neodchází.

+1/−3
5.5.2014 8:04
Foto

V90á39c51l24a14v 62S13o52u12k95u85p 6960180358638

No, protože je úspěšný, tak se hodlá dál posunout. A nebude, jak jiní postávat na místě, aby profesně zakrněl.

0/0
5.5.2014 10:29

F45r41a46n98t41i94š11e10k 61N59o40v66á19k 9143885580104

Neodolal jsem a podíval se na stránky Le Terroir. Nemají ani jídelní lístek, ani ceny.

Ve fotogalerii pár fotek s naaranžovaným jídlem, která spíš připomíná jednohubky.

Je jasné, že tisíce Kč za večeři uvedené v článku si asi normální člověk nedá, ale jistě se dá stejně kvalitně uvařit s desetinovými náklady.

Prostě humbuk a odírání lidí, nakonec jsme v Praze !!!

+6/−10
4.5.2014 16:37

M61a10r73e97k 91T71ů59m62a 4132368546172

Asi neumíte hledat: například tříchodové obědové menu máte za 1190 ,- Kč, což není špatné ke kvalitě pokrmů, nebo třeba 4chodové degustační menu s vínem stojí 2920,- Kč.

Nechápu také Vaše výtky k tomu, že to je odírání lidí. Je to jen o tom, že to, co třeba utratíte za hadry, které se prodávájí také za nějaký 10 násobek toho za co se vyrobí, v přeplněném obchodním centru, dáte třeba do 2 hodinového příjemného posezení s Vaší partnerkou v pěkném prostředí, ochutnáte výborné víno a dáte si výborně udělaný pokrm z těch nejlepších surovin.

Podtrženo, sečteno, jednou nebo dvakrát za čtvrt roku lepší večeři si může dovolit kdekdo.:-/

+11/−6
4.5.2014 17:44

F31r70a85n62t95i77š54e16k 65N20o25v89á38k 9893645730944

Asi jsme v jiných příjmových skupinách.

Z důchodu 10 000,- Kč si sice můžete dát 3 x menu po 3 000,- Kč, ale pak už nemáte na byt a stravu po dalších 27 dní v měsíci.

Ostatně soudím, že většina pracujících, která má rodinu si to nemůže dovolit.

Pokud na to máte, moc vám to přeji - užijte si to.

0/0
5.5.2014 8:48

P92a48v23e47l 84O45d18r60a64z52i69l 6854459377680

Také nemají na Ferrari, na dvacetimetrovou jachtu, na letní sídlo v Nice. A co má jako bejt?

0/0
5.5.2014 14:18

F55r91a40n88t53i14š22e36k 44N51o43v51á83k 9833685110174

Pošlete mi odkaz na stránky této restaurace.

Najdu jen odkaz:

http://www.leterroir.cz/index.php

a tam se dozvím kulový. Na tak vyhlášený podnik dost bída.

0/0
5.5.2014 9:16

P40a69v45e35l 77O12d40r34a83z29i30l 6814559437460

Zkuste kliknout na "Menu" v menu, pokud vám to psychický stav dovoluje.

0/0
5.5.2014 14:19

D59a75n29i90e79l21a 78E94r51n93e33s76t94o50v62á 7981775289808

A kdo vás odírá, pane Nováku?

+1/−3
4.5.2014 20:15

F25r32a93n62t75i11š81e11k 59N32o23v69á38k 9503325510404

Paní také nevaří a zřejmě má sponzora, co jí obědy v této luxusní restauraci platí. Náklady na přípravu jídla jsou na 1/10 jejho prodejní ceny.

Nevěřte: podívejte se na:

http://www.menudomu.cz/

Každá taková restaurace, zvláště v Praze potřebuje hosty, kteří neví co z penězi a je jim jedno kolik za večer utratí.

0/−1
5.5.2014 9:12

P65a74v38e75l 61O73d93r41a53z35i44l 6824319307510

Vůbec netušíte, o čem melete, takže není divu, že melete nesmysly.;-)

0/0
5.5.2014 14:20

E62d74u27a24r64d 22Ř53e89z97n19í28k 7729385330946

chudáčku

+1/−3
4.5.2014 20:40

F35r72a98n31t42i12š89e14k 62N57o10v31á32k 9753465280384

Z čeho soudíte, že jsem chudáček?

Někdo je chudý penězi, jiný (to je ve vašem případě) duchem.

A propos: pán je jistě pražák.

!!!!!!

0/0
5.5.2014 9:04

D12a70n16i62e32l 18K85r28a22u84s 4391653432114

Jasně, lepší je koupit si za 69,- meníčko z polotovarů s marží 70%. Holt každému, co jeho jest.

0/−2
4.5.2014 22:50

A64r17n57o98š71t 83C98e86j48n72a70r 4640650642894

To jen uvádíte opačný extrém. Rv

0/0
5.5.2014 0:54

F31r23a61n90t88i70š66e27k 42N13o64v22á13k 9303265590474

Proč kupovat menu za 69,- Kč, když umím vařit.

Doporučuji navštívit stránky:

http://www.menudomu.cz/

Pak pochopíte, jak vás v restauracích okrádají.

Ale když na to máte a vařit neumíte, tak si zajděte do restaurace a podpořte chudáky pražáky.

0/−1
5.5.2014 8:59

J28a56r44o24s73l76a73v 43B39r24ü31m43m91e66r 7514313386

Hmm, a doma mám vlastního kuchařer, vlastního čísníka, sommeliéra atd?

0/−1
5.5.2014 11:00

P89a71v76e74l 54O39d96r88a25z94i16l 6704959657310

Má akorát tak hlad a šlichtu z pytlíku.

0/0
5.5.2014 14:23

K22a32r45e18l 30V74r56á45n86a 3566597554457

no je vidět, že se v gastronomii vyznáte asi stejně jako umíte hledat na internetu. Ceny na stránkách mají jasně uvedené http://www.leterroir.cz/menu.php (musíte dorolovat až dolu 8-o )nicméně Vy zřejmě očekávate kolonku "smažený sýr, hranolky, tatarka .... 109 Kč" 8-o

+1/−1
5.5.2014 11:06

F82r50a45n22t90i74š39e54k 81N72o73v26á46k 9343585800674

Další co nic nepochopil.

Tak plaťte za předražené služby.

Mě to nevadí. Myslel jsem to dobře, proč krmit rozežrané pražáky, když se dá totéž uvařit za zlomek ceny.

Komu není rady, tomu bohužel není ani pomoci.

0/0
5.5.2014 11:27
Foto

V72á42c58l10a30v 68S31o43u10k62u42p 6350890278948

Nebo, ve vší úctě, jste nepochopil NIC vy. 

Chcete tu porovnávat vaření doma a v prestižní restauraci?

Já bych Vás chtěl vidět, pokud by jste měl udělat stejné jídlo, jako vaří pan Punčochář. Pokud vynecháme stránku estetiky a porcelán, na kterém by jste to servíroval, tak se s Vámi vsadím o 10 000,-, že to za 1/10 ceny neuděláte a budete rád, pokud se dostanete s náklady (suroviny a energie) na tu 1/10. A nebudeme tu hovořit o náhražkách, pan Punčochář nemá druhé jméno Babica. 

Nakoupíte suroviny, tak aby jste uvařil 1 porci a jsem zvědav na tu matematiku ;) Budete jen koukat a myslím, že nebudu nikterak přehánět, že budete rád, pokud se dostanete na nákladovou cenu, která se bude rovnat ceně za co to pan Punčochář prodává. ;) 

Jen toho času co ztratíte, aby jste sehnal všechny suroviny a udělal veškerou přípravu. 

Ta restaurace o kterou se tu otíráte ani neznáte a jen tu hořekujete, že Vás někdo okrádá i když Vás nikdo nikdy nenutí a ani nenutil jít na jídlo.  Le Terroir není jídelna.  Každopádně, co jsem napsal platí, je tu 10K za to, že jídlo (menu) co vaří ve Vámi osočované restauraci uvaříte za 1/10 prodejní ceny. Myslím to zcela vážně. A o estetice servírování to nebude. Půjde jen o tu matematiku, aby Vám to došlo a pokud prohrajete? Nedáte mi nic. Ale uznáte, že je to vše jinak!!! Že jste tu prudil a přitom o tom nic nevíte.  Krásný den.

0/0
5.5.2014 12:59
Foto

V83á61c16l73a58v 93S79o31u36k76u40p 6590700918838

A aby to bylo fér, jednalo by se o aktuální menu v LeTerroir  www.leterroir.cz/menu.php

Langustýnka, rajčata a pekanové ořechy

Telecí brzlík, hrášek a křepelčí vejce

Mořský ďas, sušené hřiby a ředkvičky 

Holub z Anjou a jarní cibule

Výběr zralých francouzských sýrů (Maître Affineur V.Waltmann) Rebarbora, karamel a ostružiny Menu o 6-tichodech za 1890,- Vy to uvaříte za 189,- vč. DPH a to včetně energií. Nebudeme počítat žádný čas, žádné výdaje při shánění surovin … nic nežsuroviny a energie. A to je myslím fér, pokud se tu oháníte 1/10 ;)

0/0
5.5.2014 13:16

P49a97v64e29l 83O26d96r44a62z80i24l 6784899217950

R^

asi neodpoví.

+1/0
5.5.2014 14:25

F28r91a54n78t41i83š28e83k 32N72o91v21á31k 9323895180594

Abych se i já zachoval fér, musím říct, že máte pravdu v tom, že atmosféra podniku, kvalita pokrmů a jejich profesionální příprava je něco, co doma nemohu nikdy vytvořit.

Nadále však trvám na tom, že cenové relace jsou přehnané a většina populace na to prostě nemá.

Možná právě proto musí šéfkuchař skončit a odejít do zahraničí.

0/0
5.5.2014 14:47

P50a26v22e44l 70O69d43r77a86z26i52l 6914449247880

Víte, v tom podniku o 28 místech je jim úplně fuk, že na to většina populace nemá. Stejně jako dalším desítkám podniků v podobné cenové úrovni.

0/0
5.5.2014 15:52
Foto

V19á39c57l47a15v 91S59o98u31k23u42p 6550910148748

Ale mi nešlo o atmosféru a to co tu popisujete.

Řekl jste tu několikrát, že to co oni vaří, se dá doma udělat za 1/10 ceny. A k tomu se odkazoval na nějaký web. 

Mi jde jen o to, že to co jste napsal je hloupost! Šíříte bludy a nepravdu.

Nebo mi chcete říct, že třeba guláš v normální restauraci, kdy ho dostanu cca za 80-90 Kč (polední menu), tak jde udělat za 8-9 Kč??? 

Nejde, prostě to neuděláte a to můžete být i Babica. 

Milej pane, vy si ani nedokážete představit, jaká je to investice, takovej podnik udělat. Co stojí režie. A co stojí suroviny!!!  O tomhle businessu nevíte nic a protože vaříte doma, cítíte se být odborníkem. Víte vůbec, co je jen s přípravou toho jídla práce? Co vše to obnáší? A hlavně, toto není jídelna, pivnice a ani venkovská hospoda. Toto je restaurace zaměřená na určitou klientelu. Na lidi, co jednou za čas či u příležitosti výročí jsou do takového podniku a ne si tzv. "nacpat nácka", ale jsou za atmosférou, perfektním jídlem a servisem. Odsoudíte něco, na co možná nemáte ... to je dost pokrytecké. Každý mámě nějaké finanční možnosti. Je to na každém z nás. Já taky neřeším, že Rolls-Royce stojí 10 a více mil. a že je to zlodějna, že přece Škodovku pořídím i za 1/10 ceny.  Je to každého svobodná volba. Nikdo nikoho k ničemu nenutí.

0/0
5.5.2014 18:01
Foto

V22á71c72l64a37v 73S98o61u57k32u20p 6100540678748

Ta cenová relace rozhodně přehnaná není. 

A pokud vím, tak možná zůstane i v ČR a otevřou restauraci jinde. Tak aby se do ní vešlo co chtějí a co potřebují. 

Nekončí, protože by musel. Chce. Majitel chce vyšší nájem a prostor je omezený. Další rozvoj podnikání dle představ nemožný ... 

Nebo je lepší dle Vás "zakrnět" a dál svůj talent nerozvíjet. 

Kuchařů, jako je pan Punčochář je zde bohužel velice málo. Mě osobně s panem Marešem změnil pohled na gastronomii a 3 dni s ním mi dalo víc, jak 10 let předešlé praxe. Změnil mé vnímání gastronomie.

Proto příště více soudnosti při prohlášeních, které jste zde napsal a vyjadřovat se k věcem, kterým rozumíte a máte o nich aspoň elementární přehled. Nic ve zlém vůči Vám, ale tohle je dost pokrytecké. Příště se nejdříve zamyslete a popřípadě nastudujte problematiku a pak pište. ;)

0/0
5.5.2014 18:49

M90i87l57a12n 12T91r74i51b12u67č90e27k 5904307384230

Jak je to dlouho, co zde nebyl tenhle článek? Den? Tak zítra nanovo :-(

+2/0
4.5.2014 15:43

L51u73k22a14s 80C29o78d86r 6258202770101

Problem podobnejch clanku je ten, ze jenom naprosty minimum ctenaru patri do cilovky danyho podniku nebo produktu. Uz u predchoziho textu na tohle tema byla diskuze hodne "vyzivna" a mam takovej dojem, ze tady to bude podobny. Michelinska kuchyne neni pro kazdyho (coz neni mineno nijak ve zlem), a tak by se to melo brat. Panu Puncocharovi preju hodne stesti a doufam, ze tu hvezdu (nebo i vic) jednou skutecne dostane.

+19/−1
4.5.2014 15:15

M25a93r90e15k 41K55a31l54i96n88a 3129814465298

Přesně tak, jen by bylo super, kdyby to bylo v Praze...

+1/−4
4.5.2014 15:24

E69d96u46a56r18d 40Ř28e18z68n36í41k 7629935710186

právě naopak, je to článek o tom, že když se chce, tak to jde a to dokáže každý. Každý, jen se prostě nevzdat. A nechytejte mě za slovíčka

0/−2
4.5.2014 20:42
Foto

R70a86d90e24k 74P36o18l75i85c85k44ý 6981833251614

U nás každý brečí, že nevydělává-proč to teda dělá???

A hlavně pokud opravdu restauraci uzavře nebo prodá  tak podle svých slov jen ve víně má několik milionů

To že náklady naporci jsou z 50% suroviny je hezké, ale opravdu pro srovnání by to chtělo uvést cenu porce jinak je to značně zavádějící.

Pokud dělám menu za 120 Kč při cca 25% nákladů na surovinu je z porce"zisk" 90 Kč při ceně 500 Kč a 50 % nákladů je "zisk"250 Kč:-/

+3/−7
4.5.2014 14:37

L70i39n66d60a 58M81r50á68č11k46o80v16á 1358638729

cetl jste poradne ten clanek? on prece nerikal, ze nevydelava....jenom, ze neplave v milionech, jak si nekteri muzou myslet.

+2/−1
4.5.2014 15:52
Foto

R77a60d59e45k 36P12o20l67i71c91k61ý 6301593701724

ČETL-jen ve vinném sklepě má několik milionů

+1/−2
4.5.2014 15:56

J41a44n 92N16o64v12á94k 9436220367303

nezáviďte, kdybyste se líp učil, mohl jste se taky vyučit kuchařem

+2/−1
4.5.2014 18:56
Foto

R28a89d76e92k 30P81o22l22i17c82k49ý 6471883591604

Nezávidím a přeju mu to

0/−1
4.5.2014 19:30

J71a94n 67H96e60l89l96e37r 9158455226

Ale to je INVESTICE, ne zisk, jestli nechápete ten rozdíl. Pán si prostě provozovuje hospodu tak, jak chce. Provozuje ji dlouho, zisk z ní nemá nijak závratný,ale uživí ho to a baví ho to.

Vaše matematika je dost legrační, protože "suroviny" nejsou asi jediným nákladem, že. Energie, nájem, služby, PLATY atd. Dobrý kuchař stojí měsíčně na platu o dost víc než čerstvě vyučený v nádražní restauraci.

Což se projevuje třeba i tím, že náklady a jednu proci jsou u kvalitního jídla vyšší nejen na surovinách.

Zisk má (doufám) vyšší, než bežná restaurace a je to dobře. Ti, co něco umí dobře, by se měli mít lépe než ti, co to tak dobře neumí, nebo neumí nic a jen závidí ...

+2/−1
4.5.2014 19:10
Foto

R29a97d69e81k 27P46o19l16i82c30k89ý 6771713781184

Já mu zisk přeji ať má kolik chce a pokud patří k nejlepším zaslouží si ho-mě jen irituje to, že u nás se každý ten zisk bojí přiznat a jen uplakává jak je to špatné protože má strach ze závisti

Investice ve víně zvyšuje hodnotu podniku-tudíž je to zisk

S náklady je to jasné, že se nejedná jen o suroviny-nicméně v článku bylo zmiňováno, že suroviny jsou 50% nákladů a běžně jen 20-30%-k tomu byla moje reakce

0/−4
4.5.2014 19:29

P47a62v88e91l 95O14d55r14a40z10i75l 6254749397300

No, byla a řádně přitroublá, jak je ostatně u vás zvykem. Tak, jak jste se děsil, že vás pracák pošle do Amazonu, tak se teď děsíte, co je za ceny v hospodě, kam v životě nepůjdete. No řekněte, není to zbytečný?

0/0
5.5.2014 14:27
Foto

R61a71d57e17k 62P23o51l34i65c12k38ý 6811753391804

Pane Odrazile vy jste d.b.l

0/0
5.5.2014 14:41

P26a95v27e52l 52O43d47r22a48z18i72l 6924399817510

No ovšem, to je jediné, na co se zmůžete, je mi vás líto.

0/0
5.5.2014 15:53
Foto

R31a43d75e62k 67P27o30l63i26c93k94ý 6381333881674

vy jste začal

0/0
5.5.2014 17:10

Š31i79m74o58n 83K79o96p32i86c 4856230584185

Máte pravdu Lindo. Když chce někdo psa bít, hůl si najde...

0/−1
4.5.2014 21:22







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.