Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Více slunce a bez elektrošoků. Tak se porážejí vepři na biofarmě

Příběh zvířat na biofarmě Sasov končí pokaždé stejně - porážkou. Před ní však zvířata žijí přece jen o něco příjemnější, byť krátký život, než na běžných farmách. Prasata spatří slunce už před svým posledním dnem, mají více prostoru, farmáři je nepopohánějí elektrickými šoky, ale umělohmotnou plácačkou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O46n74d95ř80e63j 92M36u28s53i53l 2315180128937

Jde o to to dělat profesionálně a jakkoliv jinak je to špatně. Dělit na bioporážku a normální pořážku je absolutní nesmysl pro blbce.

0/−1
17.5.2014 23:45

O23n10d34ř44e80j 36M91u20s52i79l 2755550648717

Dle mého názoru by to hlavně mělo probíhat rychle, protože zvíře se to jaksi domákne, že je konec a v tom případě mu už je celkem jedno jestli se při porážce může dívat na svůj oblíbený animáč, nebo na řezníka. Tudíž nechápu například ty zasouvací vrata, který to značně prodlužují. Dalším stupněm by mohlo být vyrábění brožurek, verbovacích projekcí k porážce a pohovor s psychologem před smrtí.

0/−1
17.5.2014 23:43

T91o79m39á61š 34M39a91r58n36ý 2940888875246

Tohle video je jen masírka pro blbečky, kteří opravdu nikdy neviděli, nedělali nebo neúčastnili se žádného zabíjení na jatkách či zabijačce. Porážka vždycky musí vypadat stejně. zvíře do klidu, omráčit elektrikou nebo zastřelit jateční pistolí a když se zbaví první velké křeče, tak všechnu krev vypustit krční tepnou. Když tohle PR video vidím, a hlavně slyším, tak se úplně bojím, kam to lidstvo spěje! Za pár let už nebudu moct doma useknout hlavu ani blbejm kachnam, natož si udělat zabijačku nebo porazit jalovičku. Lidstvo jednou chcípne hlady, díky humanistům, kteří nemůžou vidět krev. Záleží vždycky a jen na řezníkovi, nebo člověku, co poráží, střílí zvíře, na maso, jak se k tomu zvířeti chová, jakou k němu váží úctu, jak profesionálně a správně postupuje. Prostě zabíjení jatečních zvířat nebo zvěře odjakživa patřilo k tradici a obstarávání potravy. Nesnáším tyhle tendenční humánní videa a žvásty!!

+1/−1
14.5.2014 14:41

R52e54n68é 34T48y23c 9875145738271

Co to je zase za hloupost?

To co vidím jsou normální jatka. To si snad někdo dělá legraci ne? Moc rád bych viděl, jak ta porážka probíhá, možná hůř než na velkých jatkách. Rozdíl bych viděl snad jedině v domácí porážce - zabijačce, ale to vypadá úplně jinak.

0/−1
14.5.2014 0:51
Foto

P13e59t95r 24P35r32o25c14h17á37z63k36a 3722236682834

BIO,nebo normální.Vše je o přístupu a stupni modernizace.Tam kde je nově postavený provoz vybavený moderní technologií se to navenek jeví jako humánní.Ve skutečnosti je to v podstatě na všech jatkách podobné.I obyčejný řezník postupuje zhruba stejně.Důležité je zvíře omráčit a to co nejrychleji a stejně rychle vykrvit.Dělat si iluzi,že někde je to pro to zvíře lepší a někde horší je nesmysl.Většina zažije největší stres při přepravě a přesunu na jatka.I ta BIO zvířata se tam nějak musí dovézt a je to o ekonomice.S jedním prasetem,krávou či kuřetem kamion nepojede.Tam nejvíc zvířata trpí.Prostě chceme jíst maso a tak musíme zabíjet zvířata.Žádný řezník se v tom nevyžívá.Dělá svou práci a snaží se ji dělat co nejrychleji.Na tom pak závisí výsledná cena masa.A pro ty co tak obdivují takové zařízení jak je popsané v článku bych přál aby se podívali když se poráží telecí,nebo jehněčí.Polovina se poblije a druhá přestane jíst maso.Ke zvířatům je třeba se chovat dobře,ale stále je třeba mít na paměti,že je to potravina.

0/0
12.5.2014 13:25

J71a11n 64M73a38t55ú91š 5227490655826

Tohle přece není žádné BIO, je to naprosto normální péče a cokoliv jiného je špatně, proto žádám autora článku, aby nepoužíval ono dehonestující označení BIO.

0/0
12.5.2014 7:11

T55o37n42d76a 67H27e62j36l12í37k 1248653369207

Srovnejte to s porážením dobytku halal stylem :-P

0/0
11.5.2014 19:43

M89a80r60t59i25n 81P54r64á63š50e85k 8495101880563

jo hlavně halal prasata.

+2/0
12.5.2014 2:47

M66a83r74t69i49n 69J76e74z60e94r18s20k85ý 9664567572452

nemají tam vepři ještě svoji bojovou zástavu, aby se jim zvedlo sebevědomí ?

+1/0
11.5.2014 19:01

R38o62m47a74n 41T61y33č83k37a 3897738911897

Také krásné prasce, boha jeho, škoda ich zožrať. Jen nikde nevidím jejich bojovu zastavu...

+1/0
10.5.2014 16:34

M28a27r72t79i44n 52J49e95z85e49r23s16k98ý 9644177702682

aha, neviděl jsem to až teď 8-o

0/0
11.5.2014 19:02

K97a16r92e50l 21S46o50c81h34ů32r50e85k 2210796129815

A teď to zkuste obráceně - v biojatkách natočte na kameru pěkně z blízka, jak řezník vráží nože do zvířete a jak stříká krev, a pak nechte v běžných jatkách pána v bílém plášti krásně povídat o tom, jak to tam mají hezké a útulné pro zvířátka, všude čisto, vymydleno... Věřím, že by ten dojem pak z toho byl opačný. Proč to asi v těch biojatkách nikdy netočili? Že by proto, že smrt prostě nevypadá dobře? Nevidím na tomto videu nic lepšího ani mírumilovnějšího, než co by bylo na jiných jatkách, jen je to tendenčně natočeno, toť vše. Myslím, že i jinde (u nás určitě) je porážka na slušné úrovni.

+5/−1
10.5.2014 16:31

M70a76r90i47o 16T31r13n17k48a 6510233348670

Koniec je pre kazde chovne zviera rovnaky ale rozdiel je co zaziju pocas zivota a to sa pocita a hlavne premietne do kvality masa.

+3/0
11.5.2014 13:52

M41a96r26t22i68n 91M66u98s48i17l 4800311963191

Myslím, že video mohlo pobavit každého, kdo o tom něco ví a oborem prošel. Pro mě je úsměvná pasáž popisující porážky. Zatímco hovězí část prostě jen odpovídá letitému postupu, tedy omráčit (jatečnou pistolí) a podříznout (zde kulantně nazýváno vykrvit). U vepřového už farma zůstala v minulém století. Mohli bychom se ptát, proč ta svá milá prasátka mučí a omračuje elektrošoky? Proč jim nedopřeje moderní omámení CO-2kou? A teprve potom vykrvení. Já jen, abychom tu reportáž a článek brali trošku s rezervou a ne tak, že intenzivní chovatelé nic neumí a nebo dokonce trápí zvířata. Ono i tady se toho zjevně najde dost ke zlepšení. ;-)

+4/0
10.5.2014 16:09

J30o97s19e74f 69B20é33r 1381867259338

Kristova noho, příště pozvou faráře.

+3/0
10.5.2014 15:01

E61v75a 12K84a11š68p33á26r23k92o35v34á 7730511879452

R^ výborný článek, takhle se chovalo ještě u nás před 60 lety a potravin bylo daleko méně..nejen u nás, ale celkově..Velkochovy původně vznikly, aby se potraviny zlevnily, dnes je to jen mamon a bysnys...

Bohužel jsou tu zase jedinci, kteří si vůbec neuvědomují, že máme dostatek potravin (kvalita pochopitelně různá), spíše nadbytek potravin.....A pak volají po zákazu toho či onoho...

A prase na videu je naše staré plemeno Přeštické prase http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99e%C5%A1tick%C3%A9_%C4%8Dernostrakat%C3%A9_prase

Je na něj poskytována dotace...

0/0
10.5.2014 12:34

D82a31n68i20e25l 18J21i82r18á39č76e52k 3231440130198

úplnej zvířecí psycholog, měli by s ním natočit další díl Dr. Doolitla ;-D;-D;-D

nevím co je na tom hezké bio eko nebo jak to nazýváte, je to pořád pěknej humáč, chudáci zvířata

+3/−3
10.5.2014 11:09

M10i88r17e25k 63K23o46n47e57č15n83ý 6267935735454

Přístup je to správný, ke zvířatům se máme chovat slušně a netýrat je, i když jsou jateční. Jenom bych autorovi doporučil omezit používání předpony BIO

+5/0
10.5.2014 8:06

J32a80k74u49b 17K27o15r17e52c 6634290751713

taky nechápu co je na tom bio. co treba farmář, co se ke zvířatům chová ještě lépe, mají ještě lepší podmínky a tak? to pak jsou asi ultra bio jatka

+1/0
10.5.2014 12:34

Z91d79e13n78e88k 25C34v83r44č71e80k 4693834318621

Když je nekdo ochoten připustit že zviřata mají nejake poicity jako je strach,stres a podobne tak je to obyčejna vražda jen teda pod nalepkou bio.

+2/−1
10.5.2014 7:43

V20o34j93t87ě44c93h 53R71ů47ž93e94k 1907932804632

Největší problém u těchto biofarem je, že masné výrobky z nich jsou poněkud dražší. A bohužel většině čecháčků je úplně jedno, co si ta zvířata prožila za hrůzy. Jediné co vidí je cena. A ještě se posmívají lidem, co jsou vegetariáni nebo se zabývají ochranou zvířat, že jsou to hlupáci, sluníčkáři nebo bůhvíco ještě.

Hnus, prostě hnus.

+9/−2
10.5.2014 0:06

A61l44e46n74a 55P77e11t14r36u 4772485600861

Ani konvenčně chovaná zvířata nedostávají hormony a antibiotika. Resp. atb dostanou, když onemocní, ale než jdou na porážku, tak musí proběhnout ochranná lhůta, aby ze systému všechny zbytky atb zmizely.

+4/0
9.5.2014 19:06

M19a93r79t32i95n 52H96o27r68ň40á41k 7761471172

oficielně nedostávají

0/−2
9.5.2014 20:55

J64i84ř93i34n39a 12M79a20n45d32á18t74o83v18á 9307668200945

1.Veterina dělá při porážce testy.

2.Proč by někdo platil zvířatům zbytečně atb, když nemusí? Máte představu, kolik to stojí? Konkrétní představu.

+7/0
9.5.2014 21:34

P42e66t61r 53F23r71ý93d50e83k 7459911149153

A mas ty predstavu jake to je, kdyz onemocni stado? Znamena to velkou financni ztratu. Proto davaji kolikrat ve velkochovek atb. preventivne...

0/0
10.5.2014 6:14

J97i17ř69i45n28a 42M53a18n58d16á98t57o57v24á 9317678870965

Stádo? Co tím myslíte? Velkochovy nejsou stáda. Pokud si obsluha zvířat všimne nestandartně vypadajícího zvířete, to se dá okamžitě do karanténního boxu a přivolá veterinář. A ani ten tomu zvířeti nedává atb jen tak okamžitě preventivně. Pro chovatele je lepší nechat zvíře pojít a následně zjistit (veterinárními testy), na co pošlo. Teprve potom se přistupuje k ošetření ostatních kusů, pokud je vůbec potřeba. Protože když má jedno prase zápal plic, tak nenakazí ostatní. Jen hlupák by platil peníze za atb a zbytečně je cpal do zvířat.

+2/0
10.5.2014 9:10

E11v30a 45K44a80š55p21á71r31k39o88v28á 7430271419262

Já tu představu mám, mám odpracováno několik let v živočišné výrobě...Kolik máte odparcováno vy?

Takže pokud chovatel nemusí, nepřistupuje k vakcinaci, k léčení...Bohužel spousta chovatelů skončila, protože se k nám vozí levnější maso s rezidui atb...

+2/0
10.5.2014 12:14

P20e66t24r 71C11h34v65á85t83a59l 4622942640574

Hmm, mám rád zvířet....ale smýšlet o nich jako o lidech je hloupost....zvíře potřebuje stravu, přiměřené místo a případně samičku....na nějakou svobodu zvysoka kašle.... a nad svojí smrtí zhluboka nehloubá....ta prostě přijde...měla by být rychlá a co nejméně stresujíci..:-)..což ovšem platí i pro lidi....:-P

+7/−6
9.5.2014 17:12
Foto

H72a82n94a 48M90a83l68i63c36h23o34v56a 9210247293403

vy máte rád zvířata leda na talíři  :-/

+1/−3
10.5.2014 9:35

D71a80v26i40d 14D63i52r25g95a 7765631598

Ono nejde ani tak o svobodu ve smyslu, jak ji chápou lidé, ale přiměřený životní prostor, což zrovna velkochovy moc nezajistí.

+1/0
11.5.2014 22:29

L60u30b91o25š 16Č72u65k16a 7320948358

To je ráj pro každé prase na zemi, určitě se na tu porážku těší!

+10/−1
9.5.2014 15:48

Ř56e57h56o39ř 10V47l53a22s51á65k 2524864801786

Nevím, jak to dělají, ale jejich výrobky mi chutnají. Tak to asi dělají dobře. :-)

+1/−1
9.5.2014 14:49

J34a53n19i39e 78S52e23d30l19á13ř16o31v19á 7509471575235

Přesně tak, hlavní rozdíl je v chuti toho masa. Maso z těchto zvířat, které se můžou pohybovat na čerstvém vzduchu je mnohem chutnější, než z "ustájených" kusů.

+1/−1
9.5.2014 17:22

J18i76ř54i68n82a 56M33a52n77d51á63t21o92v17á 9427208460805

A nemůže to být následným zpracováním? Z velkochovů se maso zpracovává velkovýrobně, z malochovu více domácky. Zkuste si koupit celé živé prasátko z velkochovu a udělejte domácí zabíjačku. Potom nám dejte vědět ;-)

+4/0
9.5.2014 18:01

J29a56n 75S52a52l21a36k 1476534339789

Ne, skutecne chutna jinak

0/−1
10.5.2014 10:42

E12v74a 93K52a44š20p35á19r51k95o84v86á 7110101599182

Protože chová přeštické prasata, nejsou tak prošlechtěné na nízkou výšku špeku jako landras a bílé ušlechtilé...mají sice nižší užitkovost, ale zase mají chutnější maso, protože je tuk je ta složka, co nám tak chutná;-)

+3/0
10.5.2014 12:20

J26a94n 72N20o71v68á27k 6114464646343

Nedávno jsem viděl naprosto úžasné video (bohužel ho neumím zpětně dohledat), kde chlap předváděl svou biofarmu v Kalifornii. Základ výroby jsou ovocné stromy. Trávu pod nimi spásají krávy (mají mobilní ohradu, aby to nepřepásaly), náletové keře a padavčata likvidují kozy, ty dělají taky část prořízky stromů, brouky efektivně likvidují slepice v mobilním kurníku a všechno to hlídají ovčáčtí psi.

V konečném důsledku ušetří za hnojiva (kuřince, kravince a kozí bobky stromům svědčí), pesticidy, pracovní sílu a mají navíc několik dalších produktů (maso, mléko, vejce), které je navíc i chrání před výkyvy cen ovoce.

Celé umění je v tom to nakombinovat a naučit se správně tu zvěř přesunovat sem a tam po sadech.

+8/0
9.5.2014 14:39

J42i41ř44i13n98a 72M49a49n88d27á50t71o32v83á 9367398320705

To není špatný nápad. Ovšem v Kalifornii je přece jen jiný podnebný pás a tudíž jiné podmínky..

+1/0
9.5.2014 14:54

J88a51n 51N61o28v31á57k 6604674656423

Tady jde o princip, v ČR by se to třeba nakombinovalo jinak, jde o to jen chtít.

+2/0
9.5.2014 15:37

J92i15ř79i84n91a 77M16a92n85d23á60t60o70v90á 9757328490355

v ČR se to kombinuje tak, aby se projekt napasoval na dotační tituly EU ;-)

+11/0
9.5.2014 16:38

J45a39n 93S39a56l23a81k 1806234229549

R^;-D  presne tak

+1/0
10.5.2014 10:44

P47e14t83r 16F41r33ý44d91e46k 7909571329393

Pokud te to zaujalo, tak doporucuji na youtube shlednout par videi od Joela... http://en.wikipedia.org/wiki/Joel_Salatin

+1/0
10.5.2014 6:17

J84i75r90i 90K90l36e55j34n21a 1427295134613

Dobrý den

Jenže to je jen video. Na plíseň bramborovou je nejlepší Altima na červenku prasete zabíral kdysi penicilín a moje /moje není ale máji rád/ oblíbená dojnice

038 umí nádherný zamilovaný pohled pozastaví když potřerbuje pohladit nebo společnost a jednou z ní bude ekologická kližka na bioguláš.

Závěr: ekologické brambory bez pesticidů nelze dělat /Phytophthora infestans vám

je spolehlivě zlikviduje koncem července/

alternativní medicína v chovech ale i u lidí vždy nepomůže. Stůjme proto nohama pokud možno pevně na zemi a hezký a hlavně dobrou chuť

+3/0
10.5.2014 7:55

P62a57v65e13l 21A64n92t47o47n 7188755538384

Ono to s tím více slunce je spíše pro dobrý pocit lidí. Tomu praseti je zrovna toto jedno.

+5/−10
9.5.2014 14:06

J66i40ř40i12n43a 86M16a64n54d80á31t89o88v85á 9667308360715

To asi ano, ale stresované zvíře má v krvi a následně v mase větší množství adrenalinu. Věřte mi, že maso z býka, kterého předtím celý den honili na koridě má jinou kvalitu, než z toho, který byl poražen v relativním klidu.

+5/0
9.5.2014 14:13

J64i13ř79í 69N86o35s43e79k 7926382915464

takže je to vlastně snobárna :-)

+2/−1
9.5.2014 14:39

J67a24n 47K62ř69í24ž 6935183975418

R^R^R^

0/0
9.5.2014 14:48

I96v96a18n76a 44N23o31v78a36k27o20v45a 2212502589952

Delam ve firme co vyrabi vybaveni pro jatka. Normalni velkokapacitni (az 1400 prasat za hodinu) a to co popisuji je tam taky.  Po privezeni musi byt minimalne dve hodiny v teple a v klidu. Potom je budto jako skupinku nazenou do vytahu a svezou o patro niz do CO2, nebo prochazi chodbickou, pritom jim masiruji teple polstarky brisko a drbou zada. Na konci na ne ceka elektrosok.

+3/0
9.5.2014 21:28

P53e14t68r 63F93r76ý71d17e23k 7179521369263

Kvalita masa, pomer mastnych kyselin, chut atd. je sakra znat.

+1/0
10.5.2014 6:19

B52r35u27n73o 33C15h81o61j20k90a 8305570246128

Chudáci čuníci,od dneška žádne vepřové a konvertuju k islámu.

0/−4
9.5.2014 13:36







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.