Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Gambrinus mění chuť. Část produkce piva se přestane pasterovat

Nejprodávanější české pivo, desítka Gambrinus, prochází po letech velkou proměnou chuti. Jak zjistila MF DNES, Plzeňský Prazdroj se inspiroval úspěchem menších pivovarů s pivy, která nejsou teplotně upravována kvůli delší trvanlivosti. Mají pak přirozenější chuť.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M29a95r94t36i89n 80N30á53p16r24a75v61n16í26k 1522854545211

Osobně doporučuji Bernard 10, v našich krajích se skoro nikde netočí(okolo Brna) a byl jsem velice mile překvapen odlišnou a výtečnou chutí než je běžná produkce.

0/0
20.5.2014 14:22

A93n33t74o26n79í17n 49Š69á95l17a 6315896101210

V 70letech jedno z nejlepších piv. Dnes? Jak se to ještě může vydávat za pivo.

+1/0
20.5.2014 14:00

F35r11a42n86t47i79š34e66k 86K65o98p84e26c37k54ý 6325429250835

Pozdě, chlapci, pozdě.......

+2/0
19.5.2014 22:34

T44o67m83á64š 53J79u24r28e50č20k33a 3463832339753

Mě by zajímalo kde jste vzali ten ten fakt "nejprodávanější pivo" u nás ve většině hospod přešli na svijany, šerák, plzeň, Lobkowitz, staropramen a malé pivovary. málokde se čepuje gambáč, protože to nikdo nechtěl a hodspody vyhazovaly skoroplné bečky. Ještě nedávno jsem Kozla a Zubra považoval za nejhorší piva...no změnil jsem názor.

+2/−2
19.5.2014 9:13

P49e79t24r 19V97i16n41t68r66l87í60k 3796324321

až na to, že to není pivo, ale voda ochucená o pivní složky, tedy žádné pivo, jak to kdysi ve skutečnosti bývalo

+2/−2
18.5.2014 15:25

K42a51r83e88l 74K25u76l67h27a76n43e67k 5642162251765

FUJ GAMBRINUS!!!!!!

+4/−1
18.5.2014 11:41

L41u61b10o91š 60R14e52n27k15a 6857371365240

Ještě v 90. letech byl Gambrinus 10 výborné pivo, dokud cizí vlastníci nezačali uplatňovat politiku co nejnižších nákladů v poměru k zisku. Zásahy do výrobní technologie udělaly svoje, z tohohle piva se staly europatoky stejně jako z krušovické či velkopopovické desítky. Prostě levnější suroviny, zkrácená doba zrání a šup s tím na trh, ať je to prodané, ať se peníze sypou. Ono i u nás je dost těch, co za značkou vidí automaticky kvalitu nebo je jim jedno, co pijí. Ještě štěstí, že tuhle mezeru v kvalitě, co Gambrinus dobrovolně vytvořil, jsou ochotny a připraveny zaplnit jiné pivovary a pivovárky, takže fajnšmekr si přijde na své, a to dokonce ve větší variabilitě!:-)

+9/0
18.5.2014 9:04

M96i65c29h44a95l 27S76ú81k62u94p 1574594727225

Není to jedno? On ten  hnus někdo pije?

+8/0
18.5.2014 8:00

A96n42t63o48n76í62n 50V20ý28b28o32r39n80ý 7468411703697

Víte proč se po anglickém pivu nekrká? Protože to člověk nechce cítit 2x...

+2/−2
18.5.2014 7:45

J39a48r41o13s78l77a48v 30J20a97k98e58š 6981141442111

zajimave a jake mate na mysli.

Me anglicka piva velice chutnaji, jsou urcite zajimavejsi nez prumerny cesky lezak.

+2/−1
18.5.2014 11:48

A41n40t30o72n31í88n 58V61ý55b54o10r25n72ý 7868941443317

Nebudu vám to brát, ale mě tam tedy nechutnalo pokud vím žádné. Ať to byl lager nebo ale. Malý nebo velký pivovar. Irské, anglické nebo skotské. A myslím, že za 3 roky jsem tam pokoštoval celkem hodně vzorků. Dokonce když jsem si tam dal někde čepovanou plzeň nebo staropramen, tak to prostě nebylo to, co čepují u nás. Zajímavé možná jsou, ale opravdu jsem měl co dělat abych některé vypil až do dna (hlavně ve skotsku). Na druhou stranu, velice zajímavé piva mají v Belgii, i když ty už nejsou na takové to běžné pití.

0/0
18.5.2014 12:33

P34a87v29e33l 79O93d62r85a98z55i52l 6524219687290

No tak to nevím, co považujete za to běžné pití. Anglická piva jsou výborná, ale chápu, že když někdo pije staráče či plzeň, tak může mít jinak naučený splávek.

Nevím, co chcete zkazit na stoutu, porteru, IPA...

0/0
19.5.2014 11:38

V27l94k 79J14a10r49o95s18l59a81v 8503322

Točený Gambrinus piju a považuji ho za nejlepší 10 v ČR. R^

Občas se dostanu i k jiným značkám např Svijany (to je ale opravdový hnus a ne pivo).Rv

+2/−16
17.5.2014 14:57

J33a48r14o46s20l13a24v 76J79a55k80e18š 6591361202451

to vas vazne lituju :)

+13/0
17.5.2014 19:13

L88u13b19o13š 42R40e95n55k91a 6257391305830

Legrácky, legrácky...:-)

0/0
18.5.2014 9:05

M90a21r72t97i52n 39B61e60n51e15š 4423181545510

Děda říkával, že desítka se nepije, že se s ní v JZD myjí traktory. Měl pravdu;-D

+5/0
17.5.2014 14:46

O46n48d98r95e50j 23K85a72l70m78a41n 1290896174172

Nepasterovaná voda z vypláchnutých sudů R^ to si pošmáknem.

+3/0
17.5.2014 12:37
Foto

D90a28n 87R83u56b95í64n 4693453609

GAMBRIHNUS R^

+7/0
17.5.2014 10:40

M83i79c82h37a60l 13S70ú34k84u54p 1184524257435

Psát o Gambrinusu jako o pivu, to mi nějak nesedí. Vždyť se to nedá pít!

+9/−2
16.5.2014 19:27

J78a69r15o47s12l29a20v 20O70n52d44r24u24š29k70a 3934505839398

Když je hlad, je i šunka dobrá.

Ale je pravda, že žlutou vylučovanou tekutinu bych nepil.

0/0
17.5.2014 6:03
Foto

B60r88o39n15i88s42l27a38v 58G65a32b61r81y74š 2712499761

Tak proč to pijete? ;-D

Já třeba nejím ani nepiju to, co mi nechutná. Nejsem blázen. :-)

0/−2
17.5.2014 13:38

M35a58r31t42i41n 72J69i22r83o26u87s56e14k 7236605675688

Obdobně Kozel. Naštěstí jsem měl možnost pít Kozla v době, kdy to bylo pivo se specifickou chutí. Jo, bylo to za TOTALITY. ;-D Býval výborný. Nyní je z něj europivo. Zejména lahvový.

+8/−3
16.5.2014 10:15

P85e82t89r 40R98o58t68h 5112810612158

skvělá "znalecká" diskuse :o) I když pár pivních znalců se tu opravdu vyskytlo - poznají se podle toho, že používají argumenty a ne bláboly typu "Gambáč je europivo, nejlepší jsou speciály z minipivovarů". To je totiž stejná kravina jako srovnávat filmy s barokníma malířema - jiná stupňovitost, jiný typy piva. 

A k těm nesmyslům v tomhle případě přispěl i iDnes, protože:

- Gambrinus nemění chuť piva, Nepaster dělá už přes rok - akorát se ukázalo, že ho lidi preferujou víc, než klasickou desítku, tak ho teď chtěj nabídnout ve víc hospodách - to mi naopak přijde jako férovej a vstřícnej krok k zákazníkům

- původní titulek článku o filtrování byl úplně mimo - desítka se samozřejmě filtruje, to, co je specifický pro Nepasterizovaný, je mikrofiltrace, díky který nemusí pivo projít pasterizací a zůstane mu původní živá chuť

- jako  vystudovanej novinář musím autorovi vytknout i závěrečnej odstavec, ve kterým nepodává informace, ale svůj vlastní názor, kterej do článku nepatří - k tomu sloužej blogy nebo komentáře. Navíc, jak už jsem psal, se nejedná o změnu chuti, ale rozšíření distribuce už zavedenýho piva, takže ten závěr, že to nahrává kritice zákazníků, je úplnej nesmysl.

- a že Gambrinus odmítá označení europivo? No taky  by se mi nelíbilo, kdybych měl třeba vlastní hospodu, ve kterých bych vařil jen klasický český jídla jen z českejch surovin a někdo vykřikoval, že to dělám blbě a nejsem pravá česká hospoda, protože jsem si na rozjezd půjčil prachy v Komerčce, kterou vlastněj Francouzi a nedělám utopence přesně tak, jak se je jednou před  dvěma rokama náhodou podařilo udělat jeho kámošovi z  vesnice.

+5/−8
14.5.2014 23:44

B30o81h42u48m56i31l 26S24t34e18j27s57k65a45l 4766587113496

No rozkecal jste se pěkně a už jste to "pivo" vůbec ochutnal??? Raději si zajeďte do Koutu na Šumavě, ochutnejte jejich desítku. Garantuji vám, že o Gambrinus už ani nezavadíte a pochopíte onen význam slova europivo.

+7/−4
15.5.2014 0:06

J11i60n18d11ř24i16c85h 65H86r93d59l71i72č39k89a 4186174639434

IMHO je "nálepka" europivo spíše používána k vyjádření, že u toho kterého piva jde dle mínění konzumentů jen o unifikovanou masovku bez výraznější charakteristiky a chuti, jejíž prodej je tažen spíše reklamou.

Zahraniční kapitál nemusí hned znamenat zkázu, Svijanům svého času (mně osobně už teď moc nechutnají) velice pomohl ke slávě.

+4/0
15.5.2014 5:24

J55a17n 57S91o43u52k43u76p 1654414746625

Ten poslední odstavec je trochu mimo. Europivo je možná zavádějící, ale všeobecné lidové označení pro produkci velkých pivovarů, která hraje na minimální řezání pomyslných chuťových hranic - pivo nesmí být výrazných chutí, nesmí být příliš hořké (viz. epizoda Radegastu, kterému se hořkost výrazně klesla), nesmí být kalné atd. Pivo je ve výsledku citelně neproležené a neprokvašené (ckt), chybí mu plný říz a tělo (to je způsobeno řezením v hgb, což je technologie, která prostě do výroby piva nepatří!), nemá pořádný chuťový ksicht a od počátku chutná jakoby zvětrale. Cíl je jednoduchý - naprosto unifikovaným a chuťově průměrným produktem oslovit co nejširší spektrum konzumentů.

Piva z malých pivovarů bývají velmi specifická, nemusí opravdu chutnat každému. Ale to je právě to, co se od nich čeká! Skrývat se za fráze ´každému chutná něco jiného´ a uvařit naprosto normovaný a neutrální patok, to považuju téměř za podvod. A tyhle snahy o nepaster, nefiltr, nemám k tomu důvěru. Viz Staropramen a jejich ´nefiltrované pivo´, což vlastně bylo obyčejné filtrované pivo s přídavkem jablečné šťávy, nebo občasné pokusy o kvasnicová piva (která se vyrábí tak, že se do pasterovaného piva dolévají kvasnice).

+5/0
15.5.2014 9:26

V80á20c10l42a59v 53M21a80ř28í42k 3706644392294

Částečně souhlasím. Nepasterizovaná desítka je už přes rok. A nevím jak jinde, ale tady na Plzeňsku se dá často narazit na nefiltrovanou dvanáctku (pro mě jediné dobré pivo z G-produkce). Naopak jedenáctka byla stále pasterizována (neviděl jsem ji jinak), jestli se tohle mění, to bychom chtěli od iDnes moc. A původní titulek s filtrací byl samozřejmě nesmysl.

S další částí, že se nedá srovnávat pivo z minipivovarů/malých pivovarů s G-produkcí se ale souhlasit nedá. Skoro každý (mini)pivovar u nás dělá pils. Je sice většinou nefiltrovaný, ale to už velké pivovary zkoušejí také. Jistě že G10 musím srovnávat s desítkou a G12 s dvanáctkou a nikoli třeba s IPA. Ale to je každému jasné...

0/0
15.5.2014 14:47

S73e45d53l28a75r 37M69o94j66m92i93r 5139253662705

...pro ty, co tady "nadavaji" na samson, doporucuji si koupit jejich lahvovou desitku, velmi lahodne piti....:-)

+1/0
14.5.2014 18:45

H71o18n10z55a 29K95o90z62e38l 8564579622514

Ted piju BON v hospe 18kc a s G si v pohode vytre p**el!

0/0
14.5.2014 17:24

J62a37n 73S85o37u14k33u68p 1414214236975

Bon fajn.. pšenice hodně dobrá, když jim vyjde var. Člověk by nevěřil, že ze Zašové může přijít cokoliv dobrého ;-D

+2/0
14.5.2014 17:36

P35a21v25e42l 48O65d50r94a23z56i70l 6614639837980

Takže hoši, nejlepší pivo vařím já, jo, jako, potom když náhodou nevařím, jo, tak chodím tam, kde točí to nejlepší, a je jedno kam, bo tam kde du já, tak tam točí nejlepčí, jo,a taky dělám nejlepší stejky a to na nejlepším grilu, jo, jasný? ;-D

+3/0
14.5.2014 17:14

J76a54n 90S88o28u78k16u52p 1144654296265

Ok, umím s tím žít. ;-D

+2/0
14.5.2014 17:15

O87t62t46o 13H75a88l42í30ř 9703787468956

Kdybyste radši ten Gambáč přestali šidit-za poslední léta  chuťově připomíná spíš ta odporoná "europiva", což je zřejmě vysněný, leč debilní cíl zahraničních majitelů.

+3/−1
14.5.2014 17:12

J17a91n 21S55o48u79k13u34p 1734304336905

Zahraniční kapitál nemusí nutně znamenat totální úpadek (viz. Bernard), ale třeba u Pilsenu je to fakt extrém. I když cokoliv lepšího, než Heineken. Podobnou strategii jako oni má podle všeho i Carlsberg.

+2/0
14.5.2014 17:22

J86a29r33o79s56l14a71v 38J82a45k34e17š 6601191672841

ale vite co je zajimave, kdyz zajdete do te male hospudky co maji primo ve sklepech PU, tak tohle pivo je dobre, ale to co vyleze ven z pivovaru je totalne nepitelny, hlavne po dvou trech kusech mi je uz blbe.

+2/0
14.5.2014 17:26

L73u50d78ě16k 74N54ě91m20e85c 5945961652844

Tak to už je věc chuti a vkusu. Mně to pivo z dřevěných sudů moc nejelo.

0/0
14.5.2014 17:33

J25a91n 24S42o23u21k88u69p 1184504236735

Já si dovolím tvrdit, a neberte to nějak špatně, tvrdit, že většině lidí by dneska opravdu poctivé pivo nejelo. Ne po tom, co tu 20 a víc let trvá vymývání chuťových buněk konzumenta.

+3/0
14.5.2014 17:39

L73u67d34ě56k 86N48ě86m69e45c 5485981782544

Těžko říct. Ale pro mě bylo teplé a víc řízu by mu neškodilo.

0/0
14.5.2014 20:25
Foto

M83i21l74o40s69l70a19v 74D71i97v29i41š 1925286955551

Ujišťuji vás, že jelo. A nejen v Čechách.

+1/0
15.5.2014 8:49

J95a14r42o37s92l11a79v 34J85a39k17e57š 6771241792531

ale pozor neni to stejne jako to co dostanete kdyz jdete na prohlidku, tam maji to tuctove co se vari ve velkym, je to tam precerpavaji z tanku do toho velkeho sudu, pak tam je jeste jedna hospudka nebo spise salonek, ktera se da zamluvit za urcity obnos a tam je moznost prave dostat to dobre.

0/0
14.5.2014 17:53

J24a62n 68S36o77u94k76u80p 1524644976945

Jo, vím, že dělají pro interní potřeby dobré pivo Pivec s takovou historií, to by byla facka, kdyby to neuměli aspoň v omezené míře na jedničku. Ostatně, na konci exkurze v Nošovicích jeden dostane taky možnost si dát docela dobré pivo (jako pozitivní závěr po jinak tragicky děsivé exkurzi).

+1/0
14.5.2014 17:38

P35a36v55e54l 68O73d89r51a93z45i26l 6904209937160

Prej "připomíná spíš ta europiva";-D

Gambáč je ETALON europiva!!

0/0
19.5.2014 11:39

P82a41v12e26l 93S82l49a87v77í64č36e28k 4287199643562

Nejprodavanejsi?vzyt je to peknej hnus,neda se to pit.zmena jedine vitana..

+4/0
14.5.2014 17:08

J50a46r80o39s59l13a61v 13J18a49k88e11š 6291271512451

hodne se v poslednich letech zacal pridavat i chmel sladek, dle meho lepsi nez ZPC, je takovy jemnejsi.

Premiant uz ani nepouzivam, je moc drsny a v pivu mi moc nesedi.

0/0
14.5.2014 15:28

J66a10n 70S96o21u61k80u10p 1524854666765

Premiant třeba sypat na konci, pokud se tam šoupne doslovně na pár minut, tak to funguje. Jak se tam válí déle, tak přerazí všechno.

0/0
14.5.2014 15:30

J13a46r70o33s84l79a69v 49J73a22k75e33š 6371501232851

prave ze premiant je na horkost, takze se dava na zacatku, na druhe a dalsi chmeleni se pouziva prave ten ZPC nebo jiny aromaticky chmel.

Premiant davat az nakonci nema vyznam, kdyz neni aromaticky.

ja stejne nejradeji pouzivam nemecke odrudy, jsou pro me zajimavejsi.

0/0
14.5.2014 15:37

J43a59n 86S57o47u84k82u60p 1184934596395

Sry, naopak jsem to napsal, měl to být žpč.. pravda.

0/0
14.5.2014 15:42

J83a10r38o17s26l93a35v 14J12a28k76e44š 6461811952921

ano presne tak :)

0/0
14.5.2014 15:46

J87a93n 72S82o21u66k24u19p 1354794286655

Ovšem většinou vařím kombinaci Sládek/Fuggle nebo Challenger. Žádné větší pokusy. Většinou vařím beztak svrchně, infuzí, stouty nebo ´něco jako ejly.

0/0
14.5.2014 15:49

J61a86r71o75s85l19a19v 88J22a46k26e20š 6551871802401

taky tak, lezaky moc nemusim, je to nuda, zato svrchnaky mam velmi oblibene

ja mam hodne obliben Perle, a pak ten Challenger

Kdyz uz lezak, tak sesladkem a Novym Zelandem, bohuzel nevim jaka odruda, dodavatel to mel v akci za 90Kc 1Kg chmel, takze jsem nevahal,

0/0
14.5.2014 16:27







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.