Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Víno ze sudu je loterie. Může být dobré i příšerné, ukázal test MF DNES

Zoxidované, zoctovatělé, v dochuti myšina a jiné mikrobiální nečistoty. O čem je řeč? O dvou vínech stáčených ze sudů do PET lahví, které testovala MF DNES. Bez vady nebyla ani většina ze všech 24 testovaných vín. Některé se chutí ocitala na hranici octa, jiná však byla slušná, pár dokonce velmi dobrých.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

D80á22š13a 28D51o98s59t69á87l84o22v42á 1419603300352

Však je také autorkou článku paní Večerková :-)R^

0/0
9.6.2014 17:14

B16o72h23d88a61n 31M58a71r53e32k 5945886717714

U sudových vín je základ ochutnat to co kupuju a vybrat si z více možností. A somozřejmě nakupovat ve vinotéce. Superkvalitní víno sice nekoupíte, ale některé kousky jsou docela slušně pitelné. Podle mě lepší možnost, než kupovat levnější lahvové. Pokud se člověk extra nevyzná (jako já), tak se u vín kolem 100 Kč jedná o slušnou loterii. Nedá se moc spolehnout na "tradiční moravskou značku" ani na přívlastek. Víno moc nepiju, ale párkrát jsem koupil lahev cca za 150 Kč, kde jsem zažil slušnou chuťovou extázy.

Máte někdo typ na značku, kde se nedá udělat chyba a je dostupná v běžné prodejní síti?

+1/0
7.6.2014 11:14

J58a97r46o20m39i49r 91F75a17r41e74k 4352603397

Nejkrásnější je prostě si ten sklípek s vinařem obejít, ochutnat z každého sudu, poslechnout si k tomu něco.... zákeřná bývá otázka: Tak hoši co vám chutnalo, co zatuplujem?

0/0
6.6.2014 18:51

J54a30n 15F40r71o19l18í52k 6726970295314

Nelahvované víno je třeba kupovat od vinaře (osvědčeného nebo doporučeného) nebo v solidní vinotéce. Nikdo z výše jmenovaných si Vám nedovolí prodat patok. Můžete koupit velmi kvalitní v rozmezí 200-300 i slušné, pitelné do 120 a to lahvové etiketované. Já beru z Velkých Pavlovic a okolí a značka jako Baloun, Mikulica nebo Zborovský prostě špatné víno neprodávají. Je jich samozřejmě daleko víc.

0/0
6.6.2014 16:10

J50a58n 94O55p20i86s 3973398862745

pokud se nezveřejní výsledky a chemici nedostanou pořádnou pokutu, tak takové testy nemají smysl.[>-]:-P

+2/0
6.6.2014 13:00

Š31á11r20k37a 58Č98a41p48k63o10v91á 6134502480913

Jako v jiných případech, dá se najít vinotéka s dobrým sudovým vínem, ale i naprosto nepitelným vínem, navíc máte vždy možnost ochutnat co kupujete, na rozdíl od lahve. A na takovou letní grilovačku úplně stačí slušnější růžové, ne to nepotřebuji klaret ve výběru za 200,- ;-D

+3/0
6.6.2014 10:40

Z33u79z63a28n84a 98V27o87l88n89a 1969304962536

No v Brne jsem na spatne sudove vino nenatrefila.. Na severni Morave ale clovek uz musi vybirat...

0/0
6.6.2014 10:02

Z75d95e73n63ě32k 29W93e13r22n19h76a14r19t 6967365282988

No, když si někdo chce koupit víno do PETky za 40Kč v trafice, tak mi ho snad ani není líto, když si koupí nějaký patok...

+4/0
6.6.2014 8:06

J20a13k32u39b 33S78e53m86e56r43á21d 2297406381121

jenze ten problem neni jen v trafikach, ale i normal stacenem sudovem vinu ve vinotekach, kterych je ted najednou jak hub po desti

+2/0
6.6.2014 9:18

P86e71t67r 36V37o79s30t54r87ý 3208690863246

Pokud "vinotéka" prodává stáčené víno, tak tam prostě nejdu. Tomu se pak nedá ani říkat vinotéka. To je kšeft s nekvalitním vínem (čest výjimkám). Žádný vinař neprodává kvalitní víno ze sudu, ale z lahve...  V současné době se k nám navíc hrne spousta stolního vína z jihu v tancích v nákupu 5-10Kč/litr. Takže při prodeji spotřebiteli za 50-60Kč/l je to solidní zisk... Proto je stáčíren jako hub po dešti.

0/−1
6.6.2014 13:26

P75a11v90e69l 89O79d92r96a66z30i96l 6514859177880

To je totální blábol, sorry.

+1/0
7.6.2014 0:29

P17e73t71r 82V17o88s41t51r70ý 3978470783656

Co je blábol?

0/0
9.6.2014 23:52

P24a22v69e46l 63O77d85r65a72z31i49l 6464419457650

Celý je to hovadina. Prodej vína na sud je normální když se nechceš drbat s flaškováním.

+1/0
10.6.2014 14:45

J74i25ř50í 30H89o23v79o25r36k62a 8967826342405

Jsou vinotéky a "vinotéky". Jedny vedou someliéři a nadšenci a ty druhé zlatokopové. Zlatokopové neumějí sehnat dobré sudovky, ti druzí s tím ale nemají problém a dokáží nabídnout třeba i zbytky po lahvování. Samozřejmě to potom nejsou stáčená vína za 40 Kč/l, ale běžné ceny 60 - 100 Kč/l.

Druhý problém jsou spotřebitelé. Když jednou koupí patok, tak se nepoučí a nakupují dále, protože je to levné. Také pít a vychutnávat víno. Nemusí ho být kvanta, stačí sklenka-dvě. Potom člověk propije stejné peníze, ale bez bolení hlavy z těch patoků.

+1/0
10.6.2014 11:04

J91a32r20e24k 77W84o95l83f 5420729980

Docela mě zarazilo, že lidi poptávaj hlavně sladký víno, není nad pořádný suchý Chardonnay nebo Saugvinon popř. nějakej lehkej muškátek...;-)

+3/0
6.6.2014 7:02

J51a26r85o34m35i51r 70F33a66r35e29k 4772563647

Tak Chardonnay radeji sladsi, ale Sauvignon sussi. Cele je to jen o tom, ze si clovek musi najit to, co mu chutna a toho se drzet. A i to hledani muze byt krasne.

+1/0
6.6.2014 9:15

M84o97n84i16k48a 80K53o55n72e50c20n34a 7683561481814

Kazdy ma jinou chut. S manzelem si dame radi vino, ale kdyz je uz byt jen polosuche, tak se nam proste krivy pusa do paragrafu. Mysleli jsme, ze casem postupne clovek prejde ze sladkeho az k suchemu, ale bohuzel. Tak jak nekdo nepije slivovicu, tak nekdo nepije suche vino. Kupujeme jen Kagor, sladke Moldavske vino ve sklenici.

0/0
6.6.2014 10:16

P41a52v50e77l 73O36d54r89a84z90i73l 6254989207240

Tak to už je sladký jako prase, ale proč ne, každej má jiný preference R^

+1/0
7.6.2014 0:30

J74i55ř38i78n98a 89M44a60n29d53á77t74o74v10á 9657948320505

Jo, jo, to když mě paní prodavačka ujišťuje, že tohle se hodně prodává, tak vím, že takové víno určitě nechci :-). Suché, až se od h.by práší, kopřivově trpké R^

0/0
6.6.2014 10:49

M34i82r78o98s82l38a40v18a 10M24a74c65h54o44v58á 5743645948881

no jo když pan redaktor kupoval vína po večerkách a trafikách nedivím se. Já kupuji sudové víno běžně, ale jen ve specializovaných vinotékách, kde vám hnus s myšinou nenalijí. neříkám, že je to kdovíco, ale mnohdy je to sudové víno opravdu dobré. Třeba teď nedávno vynikající Rulandské.... takže je třeba vědět, kde nakupovat. Sudové víno u vietnamce kupují jen sebevrazi nebo lidi, co nikdy neměli chuťové pohárky nebo problém se žaludkem

+6/0
6.6.2014 5:44

M56i58c47h80a32l 96S10n97o61p53e34k 7891688325907

pražská klasika..

+1/−3
5.6.2014 20:21

V26á41c24l91a26v 96H70o98s74c68h 8946748182291

lidi proste chteji super vino za 50 korun litr.  A to na kramu nejde.  Primo od vinare to jde, kdyz se mu povede sezona a dela to srdickem, ne pro prachy.

Sudove v hospodach je casto divna tekutina, peni, vodnate, pomalu bez alkoholu, mdle, vyvanute chute,  snad smichane sokoliv s kdecim.

Pekny nesvar jsou lahvovaane smesky vin z krajin EU a mimo EU, kde je umele pridanej glycerol a pak to chutna jak cistic na okna. Proste humac.

Vietkong zase prodava pancovana vina, kde je alkoholu v nanomnozstvich...

+3/0
5.6.2014 19:40

R10a19d14i76m 47P73o13l53á59š81e98k 9836753859839

Inu, moravský vinař udělá "kvalitní" víno za řekněme 200 Kč. Ovšem v Itálii nebo Španělsku se podobně kvalitní víno koupí jako podřadné stolní za 50 nebo i méně - není to pro pěstování vína okrajová oblast, mohou se tam pěstovat i teplomilnější odrůdy, které dávají na metr čtvereční vinice víc hroznů a kvalitnějších, než jsou ty moravské.

Slámová, ledová a podobná vína jsou potom pro moravské vinaře ekonomická nezbytnost, jak z metru čtverečního vinice vyždímat víc peněz a tím přežít.

+1/0
5.6.2014 22:00

M19i54l51a74n 38B13í43l82e47k 5974289571

Samozřejmě že se to stát může, ale zase nepřehánějte. Za dvě stovky už seženete vína od celkem dobrých tuzemských vinařství - a rozhodně ne každé "jižní" víno za 50 je kvalitní...

+1/0
6.6.2014 6:40

J82a77n 84F57r87o79l97í51k 6496560515944

Za dvě stovky dostanu velmi dobré víno.

0/0
6.6.2014 16:14

P29a46v65e59l 25O18d50r21a86z88i29l 6264309467150

Pokud říkáte, že víno z Moravy za 200 je na úrovni podřadné Itálie za 50 a méně, tak můžete klidně pít asfalt, vaše huba to nepozná.

+1/0
7.6.2014 0:32
Foto

J84a26r71o16m58í89r 89H34l67u12b92e28k 2856330464361

Víno je jedna z komodit, kde cena nemusí být v korelaci s kvalitou. Můžete koupit vynikající víno za malý peníz a  taky splašky za nekřesťanský peníz. Pokud někdo chce sladké, sám se odsuzuje do role hejla. Chemický proces se nedá ošidit, pokud má  být víno dobré, musí být suché, to ale paničkám nechutná.

+6/−7
5.6.2014 17:52

I67v59a32n 37H71r52o28n 5744966856401

Byl jste někdy na nějaké seriózní mezinárodní soutěži vín?

+1/−1
5.6.2014 17:55
Foto

J67a62r60o64m21í81r 94H80l79u42b97e61k 2146940774631

Nebyl, ale piji jej již skoro padesát let.

+1/−1
5.6.2014 18:01

I65v95a31n 26H73r60o31n 5694936926731

Takže jistě víte, že to co se považuje za nejkvalitnější vína má také nejvíce cukru.

Tato stupnice je zcela oficiální: zhruba od pozdního sběru dolů je sladké každé, některé jako med. Nicméně, proti chuti žádný argument. Mně vyhovuje takový Vlašák, který měl při sběru kolem 20.

Takže, má-li být víno dobré, nemusí být vůbec suché!!!!!!

stolní víno

zemské víno

jakostní víno jakostní víno s přívlastkem kabinet pozdní sběr výběr z hroznů výběr z bobulí výběr z cibéb ledové víno slámové víno

+1/−4
5.6.2014 18:06

I61v65a51n 73H29r27o31n 5374726136901

stolní víno

zemské víno

jakostní víno

jakostní víno s přívlastkem

kabinet

pozdní sběr výběr z hroznů výběr z bobulí výběr z cibéb ledové víno slámové víno

+1/0
5.6.2014 18:06

A21l33e14x53a13n37d15r 54K36o58s18t86k32a 5529796229796

Ono je holt trochu rozdíl kolik cukru po vykvašení zůstane, když má výchozí mošt 10% (nebo ani to ne) a 25%+

0/0
5.6.2014 18:09

R45a91d66i71m 46P30o38l38á15š23e80k 9396763319739

Výchozí mošt nemůže mít 10%. Polovina cukru při kvašení uteče jako oxid uhličitý, jen polovina ho zůstane jako alkohol.

Z moštu z 10 % cukru by po vykvašení bylo "víno s cca 4 - 5 % alkoholu, takový produkt je extrémně citlivý na zvrhnutí, myšinu, zoctovatění a další. Mošt musí mít, pokud si to dobře pamatuji, aspoň 22 % cukru, aby z něho bylo po vykvašení víno.  S menším obsahem cukru může vzniknout maximálně nějaký vinný ocet.

+3/0
5.6.2014 21:38

A72l54e72x27a72n70d33r 25K24o66s43t65k74a 5439986939176

Ehm, vždyť o tom to je.. Že z nesladkého moštu (po přidání řepného cukru) vakvasí suprový krabicák :)

0/0
6.6.2014 0:07

R47a85d44i16m 41P53o90l93á75š47e89k 9566753779159

Pak je jižní Morava pouze o honění vinařského trika. A o vinicích v Čechách to platí ještě víc.

Co na tom, že oficiální nejsevernejší vinice v Evropě je kdesi v Estonsku u Baltu, v podstatě kousek od ruského Petrohradu.... Když to tam proberou třeba až  tak, že na metr délky vinice zůstane a urodí se jen takových 0,1 kg hroznů, tak potom i víno z tamté vinice může být dobré.

Jenže v Itálii, Španělsku hrozny neprobírají a tamější odrůdy klidně zvládnou i několik kilo hroznů ze stejného metru vinice a přitom z těch hroznů je kvalitní robustní víno. Neboli množství stejně kvalitní produkce z jednotky vinice jsou až desetinásobky produkce nejsevernější vinice.

0/0
6.6.2014 5:09

A83l45e42x58a35n16d51r 55K29o76s98t37k80a 5549946399216

Nemluvě o práci s tím probíráním. Zmiňovaný Ital či Španěl si na několik hektarů vinic stačí sám s manželkou, brigádníky najme jen na sklizeň.

0/0
6.6.2014 6:19

M16i42l53a41n 25B42í28l63e78k 5504349801

Jenže robustnost není přece všechno;-)

0/0
6.6.2014 6:42
Foto

J75a49r46o61m58í30r 41H83l73u86b65e90k 2656660164131

Vy jste zjevně teoretik, já taky, alkohol ve vínu vzniká zkvašením cukru. Čím víc je cukru, tím víc je alkoholu, pokud se nechá proces dojít až do konce, je víno suché, pokud se proces přeruší je sladké s menším obsahem alkoholu. Jeden těžko rozpozná, zda cukr kvasící v sudu  pochází čistě z hroznů nebo byl do várky přidán z bramborového škrobu. Tato varianta je ještě dobrá, horší jsou dimethylftaláty.

+4/0
5.6.2014 18:23

P71e45t97r 46V36o82s23t31r45ý 3888510263786

Pane Hlubku, pokud koupíte víno s přívlastkem, tak máte záruku, že není doslazené. Mošty z hroznů s nižší cukernatostí mohou být doslazeny, ale jenom tak, aby výsledný produkt byl suchý. Pokud je ve víně s přívlastkem zbytkový cukr, znamená to, že je to cukr pocházející z hroznu. Kvasinka, která mění cukr na alkohol je schopna přežít jen do určité hladiny alkoholu (jsou různé kmeny kvasinek s různou odolností) a ve chvíli, kdy hladina alkoholu ve víně stoupne na tuto mez, kvasinky pojdou a dojde k zastavení kvašení. Pak ve víně zůstává zbytkový cukr. Takže to co jste napsal na začátku vlákna je blbost....

+7/0
5.6.2014 18:45

V79i83k81t70o78r 78Z40á47b78r60a23n20s64k33ý 3500508874743

Znovu dávám plus R^.

Neznám vinaře, který by doslazoval cukrem, když nemusí. Pomíjím vína portského typu. Cukr je drahý.

Pokud je tedy víno přívlastkové a vinaři se povedlo, nikdy cukr nepřidává.

+1/0
5.6.2014 20:08

H19a38n56u27š 79H14o97r96á62k 9281104716163

Cukr je velmi levny, pokud ho clovek prepocita na alkohol - kilo cukru je nejakejch 480g cistyho alkoholu, pres litr 40% alkoholu nebo jako nejakejch 4,5l vina.

Se zbytkem souhlasim, kvalitni most nikdo prislazovat nebude, ale takovej druhak pro prodej hejlum, ten toho snese - a sakra se to vyplati.

0/0
5.6.2014 23:18

R13a62d14i88m 15P93o21l85á36š67e34k 9216313879809

Jenže z Moravy to nebývá ani tak druhák. To je víno z běžné produkce, když vinař má v odhadu možnosti vinice krát budoucí počasí velké oči a probere po odkvětu budoucí hrozny příliš málo.

Moravští vinaři jsou tak nuceni pracovat na ostří nože.

Když hrozny na vinici proberou hodně, získá sice kvalitní víno, které v konkurenci jižnějších producentů obstojí, ale vyprodukuje ho zoufale málo. Když hrozny probere málo, má soce vysokou úrodu a obstojnou kvalitu produkce, ale vyprodukuje ho v zoufalé kvalitě. Kterou i tak musí prodat za relativně vysokou cenu, aby vydělal, nemůže ten rok odepsat, nemá na to rezervy.

0/0
6.6.2014 5:24

P13e42t71r 42V70o79s23t68r60ý 3108790823726

Pane Hrone, pokud má vlašák při sběru kolem 20° cukernatost, tak je výsledný produkt zpravidla suchý... Jinak tady vás musím podpořit, protože pan Hlubek napsal naprostý nesmysl.

+2/0
5.6.2014 18:25

I26v60a39n 74H71r56o59n 5164756276551

Znám Vlašáky i s 24-26, jenom jsem napsal, co mi chutná a dá se pít celou noc. Viděl jsem ale i 13.

0/0
5.6.2014 18:30

R39a12d48i50m 14P44o94l90á33š94e63k 9896843399919

Morava je pro pěstování vína okrajová oblast. Zatímco v normální vinařské oblasti je podstatně víc tepla a proto  je běžně i stolní víno se zbytkovým cukrem a jako velmi kvalitní a značkové se bere běžné víno, na Moravě musí být i hrozny na běžné stolní víno probírány na vinici až na polovinu, neboli je uměle snížen výnos,aby měly dostatečnou cukernatost a byly kvalitní. A stejně to spousta vinařu neumí a dělá patoky. Ty hrozny z Moravy jakožto okrajové oblasti totiž nemají rezervu, na rozdíl od třeba Itálie nebo Španělska stačí jen malinká chyba a vinař má v sudu patoky. Určené pro "pražáky" protože i vinař se musí nějak živit.  Všelijaké pozdní sběry, ledové víno, slámové víno je na Moravě pouze nezbytností, jak vylisovat "robustní" mošt, který i přes nějakou menší chybu dá kvalitní víno.

Jenže v jižnějších neokrajových oblastech vyrobí takovýhle robustní mošt i z běžně sklizených hroznůa i přes případné drobné chybičky udělají kvalitní víno. A to nemusí na vinicích probírat hrozny, případně ještě navíc mohou pěstovat teplomilnější odrůdy, které mají znatelně vyšší výnosy.

+1/0
5.6.2014 21:53

M92i44l12a13n 19B31í31l94e34k 5954929611

Ale ono zdaleka nezáleží jen na cukru, to jen náš systém (kabinet, ps, výběr atd.) je tak nastaven. Důležitá je také extraktivnost a množství kyselin (jižní země mají opačný problém - nedostatek kyselin, takže je používáno umělé dokyselování). Stále více vinařů proto svoje vína označuje jen jako zemská, nad kterými laik ohrne nos, protože nemají "přívlastek", ačkoli se jedná o špičková vína...

0/0
6.6.2014 6:33

P63a71v80e14l 84O86d42r40a32z38i18l 6334649187550

R^

0/0
7.6.2014 0:37

J87a18n 35F74r10o82l77í22k 6576120655954

Vinaři, kteří se tím živí si dnes nedovolí vyrábět a prodávat patoky. Doba se změnila, vinaři se dost naučili v zahraničí, investovali a používají řízené kvašení. Za komunistů se to nedalo pít a dnes neexistuje, že bych koupil u zdroje špatné víno. Nikdo si nechce zkazit pověst a zkrachovat. Mluvím o seriozních vinařích, ne kovozemědělcích, kteří mimo svoji běžnou činnost sklidí pár hlav a vyrábí to v malém postaru.

0/0
6.6.2014 16:22

P34a44v76e51l 57O51d80r33a19z28i20l 6764579547170

To jsou kecy, bohužel jsem ochutnal i totální navoněnej odpad z Itálie i Francie.

Jedno je jisté - šance trefit slušnou flašku v dané cenové relaci je na jihu vyšší. Nic víc.  Když tomu rozumíte, tak si vychutnáte celej svět.

0/0
7.6.2014 0:36

J62i83ř20i46n94a 62M43a22n68d58á95t20o82v51á 9237788480885

Jsem panička a sladká vína mi nechutnají :-P

+2/0
6.6.2014 10:51







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.