Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Slavné vinařství Veuve Cliquot nechává uzrát víno na mořském dně

Francouzský výrobce šampaňského Veuve Cliquot v půlce června "uskladnil" 300 lahví na mořském dně ve 40metrové hloubce Baltského moře u finského souostroví Alandy, aby tam 30 let zrály. Chce přesněji zanalyzovat proces zrání. Inspiroval se chutí šampaňského vyloveného před čtyřmi lety z potopeného vraku lodi na témže místě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

S11t41a46n17i55s37l92a79v 53H10a82v61r19a21n 9830285958437

Se mě zdálo jaksi slanější...

0/0
1.7.2014 18:53

L96u78m69i67r 80N24o15v58a76k 8731223726398

brejle, šnorchl, gdeže to potopili? Snad mě nenajdou na pláži s flaškou v ruce ráno :)

0/0
1.7.2014 10:43

P92a24v75e59l 31S66ý56k80o97r44a 7857932737861

Neprobíhá v Bulharsku právě Run na banky ? [>-]

+1/−2
27.6.2014 21:24

P84a48v18e51l 37N39e71d93o86m71a43n60s31k11ý 4965599298670

jak to souvisí ?

0/0
27.6.2014 22:37

P79a69v88e46l 43O61d62r61a49z62i97l 6444829727170

U Sýkorů souvislosti nehledejte.

0/0
1.7.2014 14:26

A37l29e19x67a31n84d43r 66K98o36s13t26k70a 5459546839486

Když jsem byl ve Španělsku (Codornieu, nebo jak se to přesně píše) ve vinařství, tak nám říkali, že je naopak zcela nezbytná přítomnost člověka, aby láhve po jistém čase pootočil a pohnul s nimi. Na druhou stranu, možnost položit na 20 či 30 let na mořské dno, je určitě zajímavá. Ovšem určitě to bude mít podstatný nedostatek.. 300 lahví skoupí překupníci či třeba státníci. Možnost, že by se jediná z nich dostala ke člověku, který by opravdu rád ochutnal, je minimální.

0/0
27.6.2014 17:59

M25a28r24t13i96n 47N15o56v87o75t89n19ý 7953525870695

Nejsem odborník, ale myslím, že lahve se otáčejí po alkoholovém kvašení, kdy se musí sediment dostat do hrdla lahve. Potom víno zraje a to je asi ta správná chvíle pro uskladnění na dně moře.

0/0
27.6.2014 18:20

A53l93e81x86a90n96d82r 45K12o89s20t39k44a 5919266939786

Nám právě při té prohlídce (a ochutnávce, mohu jen doporučit) říkali, že Šampaňské (zde se omlouvám za terminologii, jsem jen uživatel, TJ pijan..) kvasí těch x let nepřetržitě (v místním podání minimálně 3 roky) a z toho 3/4 na stojanu vodorovně, pak to přemístí pracovník na takové stojací A, které následně pomalu rozevírá.. A při tom se ty láhve neustále pootáčí. (Tehdy nám říkali, že mají 110 km chodeb a v nich 110 milionů kusů láhví..) Načež se láhev, v níž je sedlina nasbírána do hrdla vezme do automatu, který vyrve původní "Špunt", za patřičného protitlaku nechá odcáknout trochu obsahu a do hrdla nacle definitivní korek. Jen tak mimochodem, tehdy se zmiňovali o "Bohemce" jakožto o výrobku, který by nebyl špatný, jen vyhodit ten strašný umělohmotný špunt.. Což se následně stalo.

0/0
27.6.2014 19:10

M28a64r57t13i39n 80D14e21r43n18e53r 8579131832252

Jedinej rozdil ze u Bohemky ta druhe kvaseni neprobiha v lahvi ale v tlakove nadobe, a tudiz cely ten proces otaceni lahve a odstrel sedimentu odpada.

0/0
28.6.2014 7:56

P55a26v50e72l 95S56o28b45o77t10k17a 5370754

Přesně. Dokvašení v lahvi probíhá tak, že se začíná s lahví hrdlem nahoru, a vždy po určité době se každá láhav musí vzít do ruky, protřepat a pootočit tak, že nakonec je lahev hrdlem dolů aby bylo možno kal po podchlzení odstříknout.

0/0
27.6.2014 22:58







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.