Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jak se vyrábí „tekutý chléb“: slad, chmel, voda a spousty práce

Říká se, že pivo je tekutým chlebem Čechů. Přestože je jeho spotřeba v tuzemsku rekordní, málokdo ví, jak vlastně výrobní proces vypadá. Ptáte se, jaké vlastnosti dává pivu chmel a co je slad? Přinášíme vám základní odpovědi a postup výroby oblíbeného nápoje z vody, ječmene, chmele a kvasnic.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B44o37h39u67m24i91l 67S34t43e30j32s38k80a71l 4646137363606

Dokavaď to pivo bude kekel, tak ani takovýhle články lidi Gambrinus pít nenaučí. Špatné pivo Gambrinus věstí jen jedno, klesající výstav pivovaru, klesající tržby = prodej pivovaru.

0/0
11.8.2014 12:43

L40e93o53š 20K46r84k85o81š48k67a 8946586834620

Krásný článek k propagaci jednoho nadnárodního koncernu a možnost diskutujících se zase vyjádřit ke kvalitě čekého piva. Je jasné, že se pivo velkých pivovarů dostalo úplně někam jinam než by si skutečný pivař přál. Hodně lidí bude propagovat smíchovský bráník nebo gambrinus protože jim nejde o požitek,ale pouze do sebe dostat dávku etanolu. K tomu stačí jakékoli pivo i v té nejlevnější relaci.Organoleptické vlastnosti jsou katastrofální a o možnostech skutečného piva nás naštěstí mohou přesvědčit malé pivovary. Plzeňský urquel potichounku polehounku snížil extrakt plzeňského z 12 na něco kolem  11 EPM. Ušetří surovinu, zaplatí nižší daň a zahraniční majitelé více vydělají. Je to vidět na lahvi, kde je uvedeno pouze 4,4% alkoholu. Není to vina sládků, ale následek tlaku ekonomického managementu na snižování kvality a zvyšování produkce.

0/0
25.7.2014 19:47

A55l26e27x69a83n71d47r 51K56o83s78t52k21a 5469546979326

Nerad vám kazím iluze.. Sice mám rád dobré pivo, ale k těžké práce je zmiňovaný Bráník nepřekonatelný. Pokud nelemtáte víc jak cca jeden za hodinu, tak to stíháte vypotit a je to úžasný zdroj energie a neopijete se.

0/0
26.7.2014 5:28

J36o44s88e96f 28V63o58s51i56c28k55y 4963187496793

Nejvice me v clanku zaujala poznamka, ze ceska piva se od zahranicnich lisi tim, ze jsou mene prokvasena (coz je pripad hlavne Budvaru). Take v zahranici soutezi ceska piva pouze v kategorii "lezak plzenskeho typu". Domnivam se ale, ze zkracenim kvaseni zustane pouze vice cukru a nikoli prichuti. Nejvice prichuti zachova proces vrchniho kvaseni (Piva belgicka). Take je zarazejici, ze ty ceska piva neprokvasi ani v 2 mesicni lezacke fazi.

0/0
25.7.2014 15:27

J73a16n 20Z20a87j92a65c 2839145559242

To, co jste napsal, je nesmysl od začátku do konce. Doplňte si znalosti.

0/0
25.7.2014 15:31

R11o97s10t40i86s58l22a33v 15N60e65r97u96d73a 5708503372747

Teda tady to vypadá jako na pivovarnickým semináři, všichni už vaří pivo doma, všichni mu rozuměj nejlíp:) Já si nehodlám hrát na žádnýho pivoznalce. článek jsem si přečetl a o něco víc tak o pivu vim. Ještě jsem v žádným velkým pivovaru nebyl a to je docela by mě zajímalo, jak to všechno "fachá". Až budu mít cestu do Plzně, beru vás pane Fusek za slovo, stavím se. A Gambo není žádnej průser. Když za mnou jezdí kamarádi ze zámoří, jdeme k nám do hospody na točený G a oni si ho chválej. Takže vlastně už jde o pivo světový;-D

0/0
25.7.2014 15:06

A38u12g75u20s72t 41F11o57r61m42á47n32e87k 6745959290626

Když tu lamentujete nad tím, co je svařením piva práce, tak se ptám, proč ho kazíte odpornými limonádami ?

0/0
25.7.2014 15:02
Foto

J28i64ř96í 16F32u90s56e82k 1800750419496

Když si čtu vaše příspěvky, tak si říkám, ženejlepší by bylo, kdybyste se k nám přijeli podívat, takže přidávám mojeosobní pozvání. Rád Vás pivovarem provedu a ukážu, jak se vaří pivo Gambrinus.Klidně mi napište, rád se s vámi u nás potkám. Jura

+1/−1
25.7.2014 14:47

F68r60a27n37t81i37š44e50k 69K96o52p77e54c21k89ý 6445409640465

Nás pivaře v podstatě nezajímá jak Gambrinus vyrábíte ale jak chutná. A to je tragedie. Ostatně - dřív byl Gambrinus jedno z nejdražších piv a dnes se moc neprodává ani v akci za 7,90 kč. To o něčem svědčí, zrovna tak jako křečovitá snaha pivovaru přesvědčit zákazníky o "původní receptuře" atd.

+2/0
25.7.2014 15:35
Foto

P45a77v19e72l 44Z15í83t80e28k 3932436417

To se moc mýlíte, pokud dají řetězce pivo v akci, tak v hypermarketu není k hnutí.

0/0
25.7.2014 18:25

J90a41r96o43s14l65a93v 52J34a36k31e20š 6491191852261

nic ve zlem, ale piva v kaci znacky, Primus, Branik, Staropravem ci Gambrinus, nepovazuji za pivo....

0/0
25.7.2014 19:37
Foto

P86a60v91e46l 45Z96í31t76e34k 3542436557

A které značky považujete za pivo? Někdy je pivem označován i sladinkový nápoj pro kojící matky.

0/0
25.7.2014 21:26

J62a43r11o19s77l65a54v 43J49a54k94e90š 6161381252351

cokoliv, co se nevari v takovym mnozstvi jako vari nase velke pivovary, napr. Hainekn, SB, apod. To neberte jako urazku, ale proste tak to jiz je, neustale se zavadeji nove technologie, postupy atd.. Vynikajici svickovou doma taky neudelate jinak nez ze zeleniny, dobreho masa a smetany, ne ze zadny suseny zeleniny ci bujonu tu omacku neudelate... stejne to je u piva

0/0
25.7.2014 22:06
Foto

P38a98v85e27l 28Z33í88t81e57k 3452196237

Neměl byste být tak jednoznačně proti velkým výrobcům potravin, vše má svoje. Nevyrábíme své výrobky z polotovarů. Do nedávna si naše kvasnice kupovala řada menších pivovarů, slad si berou i dnes. Kdyby to byly polotovary jistě by je nekupovali sládci menších pivavarů.

0/0
25.7.2014 22:36

J16a51r10o58s13l60a51v 25J57a64k64e16š 6691411312941

ale bohzel to tak je, velke pekarstvi vam neudela tak kvalitni chleba jako treba Sebera z Plzne ci Pernarecke pekrastvi, stejne to mate u masa ci uzenin, kvalita je uplne na jinem stupni.

Ano vim, drive jsem si chodil do jednoho pivovaru, ktery odebiral kvasnice "W" potom co jiz PU prestal tyto kvasnice prodavat, vetsina presla a jine, napr na "H" z protivina a musim rict ze lezak z techto kvasnic me chutna vice. Slad nemuzu porovnat, nemam k vasemu sladu pristup, varim v malym mnozstvi a jeden 50Kg pytel Plzenskeho sladu mi vystaci na pul roku, proto kupuji humlovy, na cenu tolik nekoukam, dulezity je kvalita.

0/0
25.7.2014 22:54

J54a63n 30S20o68u32k90u16p 1364204666795

Skutečně nevyrábíte z polotovarů? A užití hgb není nic jiného, než vyrábení produktu z polotovaru?

0/0
25.7.2014 23:05

J84a64r98o64s58l12a43v 89J51a44k49e90š 6791591692311

A jeste jedna vec, pivovary Dogfish z USA ci BrevDog ze skotska vari ve velkym a stale ty jejich piva jsou velice dobra, ano zameruji se prevazne na svrchnaky, ale i tak jejich piva jsou luxusni...

0/0
25.7.2014 23:13

H38o54n95z32a 78K35o60z47e75l 8864329102254

Taky vam zacali konkurovat,tak jste ty kvasnice ze dne na den utnuli a ted to dela Bernard.

0/0
29.7.2014 16:40

H88o90n32z75a 85K25o92z16e61l 8714789882864

Ukazete mi i jak to v HGB redite sodovkou?

0/0
29.7.2014 16:46

T55o62m82á70š 49S47v92o46b20o14d41a 5419293464888

Prazdroj dělá pivo s pomocí  cylindrokónických kvasných tanků, tudíž celý proces velmi zrychluje.

Ty pohádky o tradičním pivu si prosím nechte pro malé děti

+1/0
25.7.2014 12:24
Foto

J22i42ř58í 86F53u98s29e68k 1620740859536

Nejdříve pivo kvasilo v hliněných,pak dřevěných kádích, později betonových, pak nerezových a teď v cylindrokonických. Postup je stále stejný jen teď můžeme díky dokonalejšímu chlazení kvašení lépe řídit a můžeme jímat vznikající kysličník uhličitý.

+1/−5
25.7.2014 12:37

J18a59r59o64s19l75a25v 51J89a96k38e93š 6841891212571

to by me zajimalo proc teda ten gambrinus je tak hnusny, drive jsem nanej jako Plzenak, byl hrdy a chutnalo mi, ale dneska je jedno kde si ho dam, zda cepovany ze sudu nebo z tanku, pokazdy mi je znej cca po dvou pullitrech spatne a boli me hlava, mam co delat abych ho vubec dopil, treti si uz nikdy nedavam.

U Plzne to je posledni leta stejny, v hospode kde maji tankovy si dam tri, sice mi znej neni spatne, ale na dalsi uz nemam chut, proste spatna pitelnost a to se rika jak plzensky lezak mi vysokou pitelnost...

Kdyz zajdu v Plzni do KMP, kde si dam nejakou IPU ci baovrskou psenku, tak u toho muzu sedet cely vecer a rano jsem fit i kdyz to mixuju.

V Pivovare pri prohlidce jsem pivo ochutnal a tam neni spatny, proc tedy to co jde ven, je tak hrozne.

+2/0
25.7.2014 12:56

J59a13r38o96s13l60a56v 74Č27e79r69m27á92k 9873951261412

Chuťě pivka dělaj hodně výčepní, jak se staraj nebo nestaraj o pivo, trubky, chlazení, jestli to uměj vůbec natočit. Kolikrát mám pocit, že zkazit se dá i nejlepší pivo na světě. Já chodím na nepasterizovanej gambráč na julisku na prahu 6 a můžu říct, že tam je fakt vynikající. a když není gambáč, dám si plzeň. R^

0/−1
25.7.2014 14:13
Foto

P86a42v81e10l 37Z26í88t38e49k 3592276567

Chutě se také s věkem mění, zřejmě Vám teď více chutnají svrchně kvašená piva.

0/0
25.7.2014 14:30

V68á74c95l48a25v 39M65r71á35z 9951424416786

Když už jste zmínil KMP, doporučuji sednout si někdy k baru a dávat trochu pozor, jak to tam ty osmnáctileté slečny v oblečcích amerických univerzit čepujou. Hezky jako na Moravě, natřikát a nahoru čepici, když to moc pění, tak pěnu odklepnout a pak dotočit, piva si točí do zásoby a pak je tam u pípy i několik minut třeba šest půllitrů s třetinou piva, které pak dotočí a roznesou atd. To jsem tam viděl opakovaně. Když se obsluhy na nějaké pivo zeptáte, neví o něm nic. KMP spíš těží z toho, že zákazník chce poznávat, ale k těm pivům se moc s úctou nechová.

0/0
29.7.2014 0:30

J93a90n 82Z36a54j72a64c 2509605139882

Jistě. A mezi těmi typy kádí není vůbec žádný rozdíl. Například v tlaku. A taky se dá u každé z nich sbírat deka. Nedělejte z lidí idioty.

+1/0
25.7.2014 13:01
Foto

P83a40v70e73l 87Z46í84t14e87k 3982316417

Také z kádí nejdou odstranit mrtvé kvasinky, které autolyzují a ničí chuť piva.

0/0
25.7.2014 18:28

J53a86r36o25s70l30a97v 55J63a86k19e53š 6881431652831

a proto se kade (spilka) dukladne tesne pred naplnenim dezinfikuje, aby tam zadna kvasinka neprezila, pouzivam napr. Perkarbonat sodny, ten to krasne vse zabije a zadne pachute ci vune tam nemam.

0/0
25.7.2014 19:42
Foto

P19a66v52e78l 90Z64í76t51e51k 3292866317

Pane, v kvasničné biomase jsou buňky v různých stádiich svého cyklu. Takže vždy je tam určité procento mrtvých buněk, ty sedimentují jako první na dno nádoby a tady Vám žádná sanitace či dezinfekce nepomůže. Z CKT můžete tento sediment odtáhnout, z kádě nikoliv.

0/0
25.7.2014 21:35

J17a43r19o47s49l13a56v 20J83a51k65e93š 6951261792391

to jsme se asi spatne pochopili, ale nevadi.

Pokud se dodrzi cistota tak v kadi mrtve kvasinky sednou na dno, kde si tak lezi a adpocivaji, nikdy jsem stim problem nemel, pivo timto postupem mam ciste a chutne, naopak u spodne kvaseneho piva deku seberu, u CKT to nelze, takze vidite, ze kazda technologie ma sve pro a proti. Hadat se svama nebudu, nejsem z oboru, k vareni piva jsem se dostal jen nahodou, prave diky tomu, ze se mi z Gambrinusu zaclo delat spatne, a prestalo me chutnat, takze vlatne dekuji, doma si varim svoje pivo ktere mi chutna, je to takova alchimie, na chmelu nesetrim, pouzivam kvalitni humlovy slad, apod...

0/0
25.7.2014 22:01
Foto

P51a36v18e13l 36Z27í60t18e18k 3652636127

Správně jste řekl,že každá technologie má své pro i proti. Ty sedimentované kvasinky na dně ale neodpočivají nýbrž autolyzují, tzn. popraskají a cytoplatma se smíchá s kvasícím pivem a udělí mu příchuť. Samozřejmě je důležité v jaké míře se to děje. Věrím, že vaříte dobré pivo, zatím jsem ho nepil, tak jej nemohu hodnotit, ale i kdyby nechutnalo, tak bych jej nepomlouval.

0/0
25.7.2014 22:14

J45a16r38o49s22l64a45v 26J46a15k96e77š 6591231282241

zkuste nekdy projit par podniku kde se o Gambrinus, treba 10 vycepni staraji jak muzou a stejne to pivo neni takovy jako v pivovaru, pak si zajdete napr. do KMP v Plzni na nejaky dobry lezak a porovnejte...

0/0
25.7.2014 22:22

J69a36r98o61s22l50a42v 47J91a68k69e98š 6351521822471

rekl jsem to laicky, odpocivaji (jsou mrtve, rozkladaji se), stejne je to u cloveka, kdyz zemre, rika se ze odpociva (take se roklada).

Dle meho pokud se dodrzi spravna teplota dle kvasnic, tak by se mrtve bunky s pivem nesmichaji, v dile poletuji jen ty zive...

0/0
25.7.2014 22:25

J66a49n 81S44o39u10k58u79p 1784734416725

Pane Fusek a jak sbíráte pěnu v CKT? Vyšlete tam potápěče? Já vím, netřeba, pivo se potom vyfiltruje do mrtva.

Používáte HGB?

+2/0
25.7.2014 13:27

J76a93r84o22s56l33a19v 55J52a23k68e97š 6241691782231

pss to je tajny

"samo ze ho tam nepouzvaji" jak jinak.

Nekde jsem cetl pekou historku z prohlikdy pivovaru

Prohlidka velkeho pivovaru  jinde, dotaz navstevnika na perzonal

"a co dela tamten velkej stroj... to je...no to je na sodovku, aby meli zamestnanci co pit" :)

+2/0
25.7.2014 13:32

J39a91n 42Z98a47j57a95c 2249835279652

Tam mají speciální CK tanky, které se vůbec neliší od hliněných kádí, a deka se v nich nedělá. Je na to výrobní tajemství a speciální tradiční kvasnice, stejné jako v roce 1842.

Groll by plakal... Nebo teda - vzhledem k tomu, jakou měl povahu - by spíše umlátil železnou tyčí celé vedení pivovaru.

+1/0
25.7.2014 13:59

J89a57n 34S29o48u72k48u61p 1794214466885

Ještě má tu drzost napsat, že ´postup je stejný´. Ano, něco se do něčeho napustí, ryzí tradice. Kdyby napsal, že pivo kvasí v ckt a pak se filtruje, ok, budiž, ale prý ´dokonalejší chlazení´ (zatímco ostatní jsou naprosto nedokonalí) a ´jímají cočko´ (co mně je do toho, proč jímají cočko? Aby ho pak mohli zase uměle naprasit do nedostatečně sekundárně zkvašeného piva, já vím, že se vůbec na něco ptám).

Závěrečná řeč: youtu.be

+2/0
25.7.2014 14:16
Foto

P78a98v68e77l 68Z35í21t65e25k 3702656467

Pracuji v pivovarství už hodně dlouho a neviděl jsem nikde hliněné kádě, také jsem nikde o nich nečetl. Můžete mi dát typ, kde bych je mohl vidět nebo nějaký odkaz na tuto technologii, děkuji.

0/0
25.7.2014 14:25
Foto

P78a36v83e76l 62Z20í67t56e66k 3742836367

To muselo být jedině v době Keltů, nebo dříve.

0/0
25.7.2014 14:26

J13a50n 30Z45a43j58a41c 2339605919732

O hliněných kádích mumlal cosi pan Fusek, byla to reakce na něj :)

0/0
25.7.2014 15:16
Foto

P31a77v31e84l 58Z67í55t98e52k 3772976457

Promiňte, četl jsem dříve váš přispěvek a také jsem se opravil. Ale přesto bych Vás poprosil o vysvětlení sekundárního kvašení piva. To je nějaký nový postup nebo pouze hanlivý výraz?

0/0
25.7.2014 18:35

J71a20n 37S93o33u53k70u14p 1514944286565

To jsem psal já. A Vy nevíte, co to je sekundární kvašení? To si děláte srandu? Jakže dlouho pracujete v pivovarnictví? I když chápu, v chemovýrobě ´piva´ ála G tento pojem neexistuje, protože je technologicky nepřípustný a defacto nemožný.

0/0
25.7.2014 18:44
Foto

P33a90v62e33l 90Z20í72t72e57k 3572616917

Bohužel nevím, domnívám se, že sekundárním kvašením myslíte dokvašování či zrání piva. Sekundární kvašení se využívá u jiných fermentací.

0/0
25.7.2014 19:12

J13a52r21o56s24l96a85v 90J41a40k92e51š 6201141692281

sekundarni kvaseni a sekundarni fermentace je jedno a totez co ja vim...

0/0
25.7.2014 19:32
Foto

P18a95v54e73l 54Z40í31t35e75k 3452366787

To ano fermentace a kvašení jsou synonyma. Problém je slovo sekundátní. Moje otázka zní, jestli tím myslíte dokvašování? V pivovarnictví se tento vyraz normálně nepoužívá. Většinou se mluví o hlavním kvašení a dokvašování, zrání piva. Hledal jsem tento výraz v Hlaváčkovi i v Pivovarnictví (Basařová).

0/0
25.7.2014 19:49

J30a49r82o79s16l83a81v 75J38a73k28e60š 6631871622811

ano unas se tento vyraz v profi pivorarnictvi nepouziva, ale je to bezny vyraz.

Stejne to mate romem, tomu se taky bezne rika ci**n... ale v mediich a vsude jinde mu tak nereknete

0/0
25.7.2014 19:52

J79a57n 62S71o11u75k28u82p 1124304696775

Je to běžný výraz, nevím, proč se tak ztrapňujete. Oba víme, že tak jako tak ten váš ´výrobek´ tento pojem technologicky nezná. Tedy se nedivím, že se jím tak oháníte. Nebo spíš možná divím, být Váma, raději zamlčím.

0/0
25.7.2014 22:59

J29a45r75o46s17l61a33v 18J68a44k75e95š 6101561422661

P, Zitek je hlavni sladek v Gecku co ja vim :)

0/0
25.7.2014 19:35

J20a72r59o73s71l13a43v 60J60a46k46e61š 6191381172161

staci zadat tento vyraz do vyhledavace.

treba zde: www.northernbrewer.com

ano to uvas v PU neznate, tam se to dokvasuje jinak. V malovyrobe probyha sekundarni kvaseni se zbytkem kvasinek v lahvi ci sudu a pak az se to lahvuje ci vypije.

0/0
25.7.2014 19:40
Foto

P15a72v41e68l 83Z38í98t54e51k 3942106617

Dík, tak jsem to taky našel, v Malting and brewing science. Angličané to použivají ale mně se více líbí maturation proti secondary fermentation.

0/0
25.7.2014 20:54







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.