Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Levnější šunkové salámy mohou být lepší, ukázal test MF DNES

Šunkové salámy mají být lesklé, hladké, na skusu šťavnaté a přiměřeně slané a kořeněné. Většina ze 14 testovaných salámů z Česka a zahraničí, prodávaných v tuzemských obchodech, přesvědčila porotu o své kvalitě. Několik vzorků však neobstálo ani chutí, ani obsahem masa.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K22a11r40e33l 41D30r31d50a 6493475217809

Právě jsem se vrátil z Hradu. Tak uvádění na omylů na pravou míru, aby mě na přání pana Odrazila LIDL nezažaloval. ;-D

  Dulano šunkový salám v testu skutečně stojí 55 Kč (54,90) za 350 g v celku. Rakouský salám, oplakávaný vicemistr v testu, stojí v Bille 38 Kč 100 g! A k tomu obsahuje barvivo z hmyzu! A E120 jsem našel v různých uzeninách v Bille bez ohledu na cenu. Někdo prostě barví "brouky" salámy do červena, někdo ne.

  V LIDLu mají právě v akci šunkový salám za 12 Kč, 80% vepřové kýty, žádní brouci, a výrobce LE&CO pod značkou PIKOK. Tak ten si pochvaloval ředitel Krahulíku. Chválí tedy konkurenci. Jinak Krahulík dělá pro PIKOK salámy, jiní výrobci dělají "šunky". Privátní značka PIKOK je kočkopes. Stejné je to s privátní značkou Vocílka. Stejné salámy a stejné složení dodávané Krahulíkem jako u PIKOKu.

  Jinak mě dostal Lovecký salám od Krahulíka. V Bille mají ten samý jako v LIDLu pod značkou Vocílka, kde uvádí 132 g masa na 100 g výrobku. Vedle mají v akci šišku Loveckého salámu, kterou zákazník nevidí na řezu. Je to také Krahulík, ale na ní je uvedeno jen 116 g masa na 100 g výrobku. Nejsou to tedy údaje vycucané z prstu a výrobce s nimi pracuje. A samozřejmě, Krahulík vše barví "brouky". ;-)

+2/−1
16.10.2014 23:56

P74a90v69e78l 44O56d80r36a48z73i60l 6164209947270

Kupte si vyschlej lovečák od ZŘUD a neřešte nějaký lowcost ze supermarketu.

+1/0
17.10.2014 8:37

P90a80t63r58i76k 87S72v84o86b43o71d21a 3829361246355

souhlas, zřud je snesitelný

0/0
17.10.2014 12:13

P35a63v48e75l 41O13d26r45a62z93i44l 6564479507330

+ se omlouvám za tu cenu, já měl za to, že stojí 59,90 - aspoň je vidět, jak to sleduju 8-o

0/0
17.10.2014 8:37

R45o13m40a69n 85L88i43p91s12k15ý 2829453729

To jako fakt? 132 g masa na 100 g výrobku? A pětiletku splníme za tři roky, ne?;-D

0/−6
17.10.2014 20:50

T45o97m10a34s 47N35o52v70o29t85n87y 3641276958829

Když o tom nic nevíš, tak se prosím tě aspoň neztrapňuj, ok?

+2/0
19.10.2014 23:58

K53a26r46e45l 19D58r74d78a 6953545497469

Obsah masa uváděný u uzenin je dle mého reklamní finta. Pojem "maso" je neskutečně vágní. Zákazník si samozřejmě představuje "libovou flákotu" a na základě toho nakupuje.

  Uměl by tady někdo jasně definovat pojem "obsah masa"? (Dle receptury je zřejmé, že fermentované uzeniny mají na vstupu libového masa polovinu či 2/3. Přitom na obalech se uvádí neuvěřitelné údaje.) V testu mají šunkové salámy 51 - 92% masa. Cena odpovídá často šunce, a je to tedy možné. Dle předpisů má mít šunkový salám min. 55% masa a max. 20% tuku. Kvalitní se skutečně blíží šunce s maximálním obsahem libového masa. (92% je tedy údaj žádoucí.) 

  Pojem "obsah masa" bude rozdílně určen dle typu uzeniny. Také jde o to, zda je to údaj před zpracováním, či v hotovém výrobku. Já našel vysvětlení, kterému příliš nerozumím: "Maso, o jehož obsahu se dočteme na obalech výrobků, představuje takzvanou kosterní svalovinu, která přirozeně obsahuje i tukovou tkáň a kolagenní bílkoviny, které převažují v kůžích. Jejich obsah je však limitován horní hranicí, a pokud tuto hranici přesáhnou, již se do obsahu masa nezapočítávají a ve složení se uvádí zvlášť (obvykle jako sádlo a kůže). Obsah masa se pak o tyto položky sníží. Naproti tomu čisté svalové bílkoviny představují podíl bílkoviny, která pochází čistě z masa. Do této bílkoviny se nezapočítává bílkovina kolagenní a na její obsah nemá žádný vliv ani obsah tuku ve výrobku. Tedy čím je vyšší obsah čistých svalových bílkovin, tím bylo pro výrobu použito větší množství „libového“ masa."

  Rozumím tomu tak, že výrobce smí libovolně tučné maso s kůží vydávat za libové maso, resp. "obsah masa" až do okamžiku, kdy kolagenní bílkoviny přesáhnou parametry pro kůži. Pak se musí uvádět kůže a sádlo ve výrobku zvlášť. Přitom, pokud nezná zákazník obsah čistých svalových bílkovin, nemůže na obsah libového masa nijak usuzovat. Pokud ví výrobce, co si smí dovolit, není motivován k tomu, aby za maso vydával kdeco a jen si ohlídal žádané parametry?

+1/0
16.10.2014 14:07

K29a55r73e35l 30D79r71d26a 6943435327109

Jasná definice masa je zde. Do roku 2003 se pod pojmem "maso" ukrývaly: kůže, separát, vnitřnosti, krev. Od roku 2003 se užívá definice EU. "Maso" je výhradně svalovina, nesmí to být separát. Vepřové smí mít max. 30% tuku a 25% pojivových tkání. Hovězí a pod. smí mít max. 25% tuku a 25% pojivových tkání. "Maso", které nevyhoví těmto požadavkům lze použít, ale musí se uvést obsah tuku a/nebo pojivové tkáně na obale a snížit přiměřeně údaj o obsahu masa.  

  Pokud tomu rozumím dobře, libové vepřové obsahuje 5-8% tuku, libové hovězí 3% tuku. Jako pitomý zákazník hloupě předpokládám, že výrobce neuvažuje "maso" jinak. Vyhláška ale určuje, že ve výrobě se libového masa pod pojmem "maso" může ukrývat u vepřového i hovězího asi tak 50%. ;-D A také to říká, že obsah libového masa může kolísat při výrobě o 50%. Záleží jen na tom, zda má výrobce ochotu použít kvalitnější surovinu nebo nemá. ;-)

  Takže uváděný obsah masa v uzeninách si zákazník může orientačně podělit 2 a má skutečný obsah "libového masa" ve výrobku! ;-D No sláva, utíkám počítat do LIDLu. ;-D

http://www.cszm.cz/clanek.asp?typ=1&id=898

K tomu česká vyhláška:

http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1006196&docType=ART&nid=11816

+1/0
17.10.2014 7:01

K25a80r51e26l 27D51r14d67a 6923605487849

A jen tak mimochodem, pokud vyhláška umožňuje volný výklad pojmu "maso" v toleranci 50% tuku a pojivových tkání, jak se asi dělají testy na obsah masa s přesností na desetiny procenta? Jak má laboratoř nastaven pojem "maso" a jak ho ověřuje?

  Při 50% toleranci v kvalitě "masa" mi testy přijdou jen jako jedna velká pohádka.

  To samé platí pro označování kvality výrobku obsahem masa.

0/0
17.10.2014 10:33

T68o46m36a24s 69N29o14v78o97t87n32y 3241546598679

Tak sis povykládal, ale blbě, no...

0/0
20.10.2014 0:00

P83a54v78e86l 19O92d46r30a37z16i57l 6604539497810

Pane Karle Drdo!

Píšete: "Šunkový salám Dulano mi nic neříká."

Můžete mi vysvětlit, proč do diskuse o výrobku, který jste v životě neviděl, píšete stovky řádků příspěvků, kde své lži vydáváte za realitu? Co kdyby vás Lidl žaloval?

0/0
16.10.2014 12:23

K52a67r17e87l 66D82r53d57a 6563755397529

Hmm, to by mi chybělo... Nažeru se brouků z LIDLu od Babiše a vzápětí k tomu výhrůžka žalobou, že mi snad dobroty značky "PIKOK" nechutnají? To by bylo přece hrozně nespravedlivé? ;-(

  Jinak jsem se chybně domníval, že v testu jsou krájené šunkové salámy a zarazilo mě, že žádný takový salám DULANO v LIDLu neexistuje. Tak jak může vyhrávat soutěže?

  Po "podrobném vyšetření" jsem přišel na to, že jde o DULANO, co se prodává v celku a nakrájen byl jen na soutěž. A soutěž není vlastně soutěž, když tam ředitel Krahulíka propaguje uzeniny Krahulík. Aneb, výrobci si přišli ohlídat, aby test dopadl ve prospěch jejich brouků. A pak kdo tady lže. ;-D

0/0
16.10.2014 12:57
Foto

V11l36a58d36i71m66í83r 30V22o23l73k38o 6910312267979

krájená Dulano běžně kupuji;-)

0/−1
16.10.2014 17:42

T18o21m67a59s 39N25o44v63o17t65n92y 3831406968319

No kdo lže, ty. Já nevím, dělal jsi skladníka v Lidlu a vyhodili tě, nebo proč ti tak leží v žaludku, ačkoliv je mezi těmi supermarkety mezi Top3?

0/0
20.10.2014 0:02

K20a78r50e44l 93D78r78d85a 6923695287699

Od brouků k obsahu masa. Je to lež od A do Z. V LIDLu jsem se včera začetl do složení uzenin. Je úplně jedno, zde je výrobek německý nebo český. LIDL (a určitě nejen on) píše na uzeniny jen reklamní kecy, aby se dobře prodávaly.

  Ukazatelem by měl být obsah čistých svalových bílkovin. Což se zákazník z popisů nedozví. Libové maso na řízky má asi 20% ČSB. Nejkvalitnější šunky mají mít min. 16% ČSB. (Asi to počítám velmi hrubě. Ale Lovecký salám má mít min. 15% ČSB. Měl by být tedy vyroben ze 75% z čistého libového masa. Recept tomu odpovídá.)

  Zde je recept na Lovecký salám registrovaný v EU pro 100 kg salámu: hovězí maso s obsahem tuku (SOT) do 10 % 5,0 kg, vepřové maso SOT do 20 % 75,0 kg, vepřový výřez – vepřové maso SOT do 30 % 10,0 kg, vepřový výřez – vepřové maso SOT do 50 % 50,0 kg, vepřová slanina 20,0 kg, dusitanová solicí směs 3,4 kg, černý pepř mletý 0,35 kg, cukr 0,30 kg, česnek 0,08 kg, hřebíček mletý 0,04 kg, antioxidant E 315 nebo E 316 max. 0,05 kg, startovací kultury.

  Hotový výrobek má mít min. 15% ČSB, max. 45% tuku, max. 4,2% solí.

  A jak vidí "Lovecký salám" LIDL - Krahulík? "100 g bylo vyrobeno ze 132 g masa." Jak to počítají? Čistého masa je v receptu 80 g. Pak jde o 60 g tučného masa a 20 g slaniny. Kde se vezme údaj 132 g masa? Odhaduji, že je to výsledek nějakého měření. Nebo přiznávají, že místo 140 g užívají jen 132 g a zbytek je sádlo. Těžko říct. Zní to pěkně. Salám vypadá docela pěkně. Nikdo ze zákazníků netuší, že suroviny mají mít 165 g na 100 g salámu. Jiné složení se ale nedovíte, dále je jen slovní popis. Zřejmé je z něj užití barviv červená řepa a košenila z hmyzu. Což je dle receptu nepřípustné. Obsah tuku max. 50%, obsah solí max. 4,5%. Výrobek tedy podle popisu odpovídá laciné třídě a podvodu a nesplňuje parametry skutečného Loveckého salámu.

  Výrobce nám ale nic nezakrývá. Jen reklama na obalu prodává "kvalitní potravinu". ;-D

+1/−1
16.10.2014 8:15

P39a93v77e95l 44O66d54r49a44z17i79l 6224859907930

Já si nemyslím, že LIDL může za vaši úpornou nechápavost.

Naučte se počítat a pak přispívejte.

0/0
16.10.2014 11:27

K29a16r72e98l 89D24r90d62a 6583515857329

Co tam mám přepočítáno špatně? Doložte to.

0/0
16.10.2014 12:28

P29a38v35e73l 89O20d55r15a69z38i68l 6584279847570

Čistého masa není ve vašem receptu 80g.

0/0
16.10.2014 14:58

K86a12r98e37l 58D12r83d59a 6793295697389

Přepočítejte to lépe, prosím. Narážíte na co přesně? Pokud to vezmu přesněji bez tuku (domácí výroba): 4,5 kg hovězího, 60 kg vepřového, 7 kg + 25 kg vepřového. Tj. optimálně 96,5 kg libového masa, tj. 58%.

  Nebo i s tím "základním" tukem 5 kg + 75 kg, a bez tuku 7 + 25 kg. Tj. 112 kg libového masa, tj. 68%.

  Jiný výpočet, min.15% ČSB, odhaduji, že je třeba 75% libového masa, možná spíš jen 2/3, tj na vstupu 123,75 kg či spíše jen 110 kg. Ale jde jen o odhad.

  Pokud PIKOK v LIDLu uvádí 132 kg masa na 100 kg salámu, tak říká co? Kvalitní Lovecký salám by měl mít 100 kg libového masa na vstupu. Že by PIKOK byl super, nejlepší na světě, a dával do receptu o 20-30% masa více? Proč pak na tak kvalitní salám užívá jedovatá barviva a kazí pověst tradiční české speciality?

  Podle mě jde o nějaký přepočet, kdy obsah výsledné ČSB se přepočítá na předpokládaný obsah libového masa na vstupu. Nebo o nějaké měření. Nebo jak mám výše, 132 kg lze podle čehosi označit za maso. Dalších 30 kg je již třeba označit jako sádlo. Problém je, že nevíme (nevím), co je v popisu myšleno pod pojmem "maso".

+1/0
16.10.2014 15:53

K54a47r40e28l 54D58r43d34a 6213185427889

Takže podle vyhlášky lze i ten výřez s 30% tuku označit jako maso. Pak by se dal recept počítat jako 5 + 75 + 10 kg "masa", tj. 90 kg. A z tučných 50 kg započítat jen přiměřený podíl masa (do 30% tuku), tj. 32,5 kg "masa". A máme z toho minimálně 122,5 kg masa na 100 kg výrobku.

  Výrobce přitom může užit 50% tuků a šlach a říkat tomu "maso". Takže zákazník má u takové uzeniny v EU jistotu min. 61 kg libového masa bez ohledu na recept. 

  U kvalitního Lovečáku by měl zákazník dostat něco kolem 100 kg libového masa na 100 kg výrobku. Vyhláška ale připouští, že zákazník může být ošizen o 30-40 kg libového masa a přitom kupovat výrobek s bombastickou informací 130 kg masa na 100 kg výrobku! ;-)

+1/0
17.10.2014 7:28

P11a39v84e34l 89O46d24r80a14z66i14l 6604599237360

Já vám to řeknu asi takto: když chcete maso, kupte si maso. Když si kupujete salám, tak nečekejte samý maso. Viděl jste někdy salám? Jak tam jsou takový ty bílý tečky na řezu?;-)

0/0
17.10.2014 8:39

T29o45m77a55s 53N30o81v11o67t38n20y 3241986828609

Víš jak se ten lovečák nebo podobné fermentované salámy vyrábí? Zjevně ne, jinak bys tu nepindal o "záhadě" 132g masa. Takže sice se tu oháníš kde čím včetně receptur, ale úplně zbytečně.

0/0
20.10.2014 0:05

B46e77n 68P20a35v29k26a 1597693437151

Stačí se řídit obsahem tuku. To neočůrá nikdo. Jak má něco kolem 50 %, je to sajrajt. A že jich je.

0/0
16.10.2014 17:03

K87a34r87e42l 79D68r40d31a 6243885427629

Dostal jsem chuť na salám. Nažral jsem se večer hmyzu z LIDLu od Krahulíka. Rakovinotvorná přísada, vyvolávající alergii, astma, kopřivku, sennou rýmu. Pokud, milí asociální Češi, nechcete žrát rakovinotvorné brouky jako včera já, vyhněte se uzeninám, cukrovinkám, jogurtům, sladkostem - Danone, OLMA, Kunín, Madeta, Pribina, Nestlé, Opavia, Krahulík... Viz pojem "košenila" - E120. Řešení je jedno, nic v Česku nejezte. ;-D

  Je to červené barvivo dělané z hmyzu. Přidává se do uzenin, aby parodovalo obsah masa. Je to v rozporu s recepturou uzenin. V cukrovinkách a mléčných výrobcích paroduje jahody.

  Já to koupil v Loveckém salámu PIKOK. "Lovecký salám" má ochrannou známku EU Zaručená tradiční specialita. Je předepsáno jeho složení. Barviva nesmí obsahovat. Pro výrobce je ale snazší šidit, obelhávat a okrádat zákazníky, než na svůj výrobek nalepit známku ZTS a garantovat zákazníkům "skutečný Lovecký salám".

  Na stránkách Krahulíku najdete hádanici s dTestem o šizení Poličanu. Prý chyby měření a výrobní tolerance. :-P

+1/−1
16.10.2014 7:25

P88a68v29e38l 27O94d78r31a24z96i53l 6304359907490

Pořád nadáváte na LIDL a pořád tam lezete.

Nejste příliš moudrý.

0/0
16.10.2014 11:30

K87a17r12e85l 18D22r48d41a 6563235347589

Kontroluji tak své asociální spoluobčany. A, je to katastrofa... ;-D

0/0
16.10.2014 12:24

T50o82m77a68s 70N13o25v79o50t15n90y 3981636898219

Když jsi tak zběhlý v receptuře, tak dokaž, že nesmí obsahovat barviva. Nápověda - to že nejsou specifikována v nějaké receptuře z netu, ještě neznamená že tam nejsou a nemohou být naprosto legálně. Až ti to dojde, ozvi se.

0/0
20.10.2014 0:07

K89a89r80e66l 17D88r29d52a 6243215137349

Vítěz testu, šunkový salám Dulano, je rozkrojená šiška salámu v celku o váze 350 g. Cena je 16 Kč za 10 dkg, tedy jedno balení za 55 Kč. (Pokud si vzpomínám dobře.)

  Takže nic pro české socky. ;-D Proto ho nekupuji, nevím co bych doma dělal s 35 dkg měkkého salámu v celku. To je tak zpracovat do salátu. Takže informace "o kvalitě" k ničemu. Tento salám by si zasloužil soutěžit ve vlastní kategorii.

  V LIDLu mají aktuálně akci na šunkový salám PIKOK za 12 Kč. LIDL dělá akci u příležitosti tohoto článku v médiích, co si objednal. ;-D Nekontroloval jsem to, ale podle mě ho dělá Krahulík z Babišova AGROFERTu. V porotě seděli zástupci masokombinátů, co tyhle odpadky pro český trh vyrábí. Ten test je parodie. Na videu "ředitel Krahulíku chválí PIKOK z LIDLu." Skutečně objektivní testování. ;-D

0/0
16.10.2014 6:57

P49a49v37e71l 25O91d46r38a48z46i38l 6814269207200

Tak ten vítězný salám kupujeme často, samozřejmě nestojí 55 Kč, to jste si zase vymyslel nějakou blbost, ale je celkem poživatelný. Jistě, nic pro vás. To byste si totiž nemě nač stěžovat.

0/0
16.10.2014 11:32

K97a81r26e13l 31D27r11d57a 6503755557279

Já si zapamatoval něco kolem 16 Kč za 10 dkg. Cena je bez záruky. Pokud s ní nesouhlasíte, bylo by fajn ji upřesnit. (Jinak Vás lituji. Já takové potraviny "často" nekupuji.) ;-)

0/0
16.10.2014 12:22

P68a31v40e63l 56O66d78r75a40z23i42l 6744169267610

No, protože na to nemáte.

0/0
16.10.2014 14:58

B72e53n 61P97a50v95k77a 1317693967181

Jo, ta Lidl německá šunka je fakt dobrá. Myslím, že to vyhrála právem. Akorát se mně už zdá dost drahá, když je v plné palbě. To si člověk možná radši pak koupí biftek:-)

0/0
15.10.2014 23:30

B80e16n 48P90a85v95k68a 1747763167171

Aha, tak pardon, ta v testu nebyla. To ve videu jsem nikdy neviděl.:-)

0/0
15.10.2014 23:42

O81t80a24k47a44r 79N83ě48m50e95c15k65ý 3374140889777

Tip na šunkový salám pro Brnňáky: Řeznictví Štulpa, Lelekovice - naproti škole. 1kg/140Kč. Ale ta chuť.

0/0
15.10.2014 18:15

J15a30r90o10s69l65a48v 85M71e37d48u36n46a 6162418487540

donáška do Čech asi bude za příplatek, co?

0/0
15.10.2014 19:44

L64u70k80á82š 12Š60o97b46á31ň 5550221755498

Všechny tyto testy mají jedno společné, nedé se jím věřit protože jsou to testy na objednávku velkých korporací. Viz. test časopisu dTest o pracích prášcích, jako ten nejlepší byl zvolen prášek který byl nejvíc škodlivý dle Českého zkušebního ústavu.

Takže to o něčem svědčí.....

+2/−5
15.10.2014 10:15

J20a85k96u28b 63Š53a85f16a47n26d41a 7385747171401

Spíše bych řekl, že to závisí na kritériích hodnocení. Když budu chtít rozpouštědlo, nebude mě zajímat jak je škodlivé ale jak rozpouští.

+10/0
15.10.2014 10:44

P56e12t44r 64K65o21s72t43k17a 7936122682911

Souhlas. Když iDnes testovalo jogurty, vyhrála to Jogobella (což je svinstvo nahnané chemií). Třeba taková Hollandia byla až někde daleko za ní, protože mimo jiné má mdlou chuť (neobsahuje dochucovadla, aromata, zvýrazňovače chuti atp.), proto je logicky špatná, no ne :D? Stejně tak ji předehnala svinstva od Danone, o kterých vám lidi na VŠCHT řeknou, že by raději vykouřili krabičku Startek bez filtru, než pojídat toto... :D

+2/0
15.10.2014 13:25

J63a47r19o36s19l32a26v 61M39e28d51u86n62a 6472268547480

souhlasím, že u testu v tištěné verzi jsem se víc zajímal o senzorické chu´tové body než o to, jak skvěle vypadá obal a jak nás informuje...

0/0
15.10.2014 19:45

T53o37m53a66s 88N29o21v56o19t38n46y 3521886338609

že byl škodlivý neznamená že není nejlepší v praní

+2/0
16.10.2014 0:08
Foto

L83u92c52i98e 16P15r29a52ž89á78k27o82v92á 5772138723563

Vřele doporučuji shlédnout pořad Romana Vaňka Jídlo s.r.o. - Šunka (4 díly).

K něčemu, co se jmenuje šunkový salám, snad více komentářů netřeba...

+2/−1
15.10.2014 10:02

L88u68k49á74š 25Š35o74b28á97ň 5780101925798

Porovnávat kvalitu Šunkových salámů nejde, protože zkrátka žádnou kvalitu nemají. Přesně jak je řečeno ve výše zmíněném Jídlo s.r.o. - Šunkové salámy jsou to nejhorší a o šunku to ani nezavadilo - odpad.

+1/−2
15.10.2014 10:17

K19a50r94e89l 12D68r94d26a 6473425347849

Kde tam probírají šunkový salám? Nenarazil jsem na to. V Šunka (3) řeší různé kategorie šunek. Nejhorší je pizza šunka. Což se blíží salámu. Docela bych uvítal informaci jak rozeznat kvalitní měkký salám. (Jsem optimista. Věřím, určitě něco takového existuje.) ;-D

0/0
15.10.2014 14:44

P63e87t70r 45M28o78t16y65č89k63a 1294821853684

Ano, existuje, minimálně zahraniční výrobky.

0/0
15.10.2014 22:42

T67o76m79a17s 35N29o58v20o69t76n87y 3121746438769

A proto třeba ten z Globusu má 91% masa tak je to odpad ;-D

+1/0
16.10.2014 0:10

P39e50t36r 25K89o61s47t13k82a 7796102922371

Tak zrovna Vaňka absolutně neuznávám. Jeho pořady jsou plné zavádějících informací a spousta toho nepadne vůbec. Třeba v jeho Pekle na talíři řešili džusy. Naprosto ale vynechali informaci o tom, co to znamená "z koncentrátu", což je 95% džusů. Ty jsou bez jakýchkoliv vitamínů. Není na nich zdravého vůbec nic, spíš naopak. Takový nepodstatný detail, že?

+1/0
15.10.2014 13:20

T89o54m30a21s 14N42o11v27o45t40n16y 3151356538279

Kecy, vitamínů je tam míň, ale pokud je to kvalitní koncentrát, není na tom nic škodlivého.

0/0
16.10.2014 0:11

K93a57r26e13l 71D87r60d23a 6923675947179

Pořady Romana Vaňka. Dostal mě Šunka (3). Němci, Poláci, Maďaři... nemusí v Česku u svých uzenin uvádět čistý obsah masa. Takže 96% obsah masa na německých uzeninách je včetně sádla, kůže a kopyt... Zatímco český výrobce musí poctivě uvést třeba 45% vepřového masa, tedy svaloviny. Aneb český výrobce musí v Česku dodržet přísnější české předpisy. Zahraniční výrobce nemusí. Ten jede v Česku jen podle předpisů EU. Doma zase jede podle svých přísnějších předpisů. Takže vývoz se v EU vyplácí a jde programově o vývoz nekontrolovaných odpadků! RvEU

  Po diskusích s fandy LIDLu mi to přijde jako bomba informace. :-P

http://www.stream.cz/porady/jidlo-s-r-o

http://www.stream.cz/porady/peklonataliri

+1/−4
15.10.2014 14:40

R29o73m96a37n 35H35o30k30y24n55á76ř 8960411429588

Pokud to chtějí prodávat v ČR, tak musí dodržovat české zákony a vyhlášky, včetně povinnosti deklarovat určité informace na obalu.

+2/0
15.10.2014 15:05

K92a20r29e19l 63D18r29d19a 6343625957319

Patrně nemusí. České předpisy platí jen pro výrobce z Česka. Předpisy EU se vztahují na import a musí je Česko respektovat, přitom jsou mnohem volnější.

+1/−1
15.10.2014 15:09







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.