Diskuze

Levnější šunkové salámy mohou být lepší, ukázal test MF DNES

Šunkové salámy mají být lesklé, hladké, na skusu šťavnaté a přiměřeně slané a kořeněné. Většina ze 14 testovaných salámů z Česka a zahraničí, prodávaných v tuzemských obchodech, přesvědčila porotu o své kvalitě. Několik vzorků však neobstálo ani chutí, ani obsahem masa.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

K75a21r48e66l 20D82r27d85a

16. 10. 2014 23:56

Právě jsem se vrátil z Hradu. Tak uvádění na omylů na pravou míru, aby mě na přání pana Odrazila LIDL nezažaloval. ;-D

  Dulano šunkový salám v testu skutečně stojí 55 Kč (54,90) za 350 g v celku. Rakouský salám, oplakávaný vicemistr v testu, stojí v Bille 38 Kč 100 g! A k tomu obsahuje barvivo z hmyzu! A E120 jsem našel v různých uzeninách v Bille bez ohledu na cenu. Někdo prostě barví "brouky" salámy do červena, někdo ne.

  V LIDLu mají právě v akci šunkový salám za 12 Kč, 80% vepřové kýty, žádní brouci, a výrobce LE&CO pod značkou PIKOK. Tak ten si pochvaloval ředitel Krahulíku. Chválí tedy konkurenci. Jinak Krahulík dělá pro PIKOK salámy, jiní výrobci dělají "šunky". Privátní značka PIKOK je kočkopes. Stejné je to s privátní značkou Vocílka. Stejné salámy a stejné složení dodávané Krahulíkem jako u PIKOKu.

  Jinak mě dostal Lovecký salám od Krahulíka. V Bille mají ten samý jako v LIDLu pod značkou Vocílka, kde uvádí 132 g masa na 100 g výrobku. Vedle mají v akci šišku Loveckého salámu, kterou zákazník nevidí na řezu. Je to také Krahulík, ale na ní je uvedeno jen 116 g masa na 100 g výrobku. Nejsou to tedy údaje vycucané z prstu a výrobce s nimi pracuje. A samozřejmě, Krahulík vše barví "brouky". ;-)

2 1
možnosti

Kupte si vyschlej lovečák od ZŘUD a neřešte nějaký lowcost ze supermarketu.

1 0
možnosti

K75a32r22e88l 63D15r53d38a

16. 10. 2014 14:07

Obsah masa uváděný u uzenin je dle mého reklamní finta. Pojem "maso" je neskutečně vágní. Zákazník si samozřejmě představuje "libovou flákotu" a na základě toho nakupuje.

  Uměl by tady někdo jasně definovat pojem "obsah masa"? (Dle receptury je zřejmé, že fermentované uzeniny mají na vstupu libového masa polovinu či 2/3. Přitom na obalech se uvádí neuvěřitelné údaje.) V testu mají šunkové salámy 51 - 92% masa. Cena odpovídá často šunce, a je to tedy možné. Dle předpisů má mít šunkový salám min. 55% masa a max. 20% tuku. Kvalitní se skutečně blíží šunce s maximálním obsahem libového masa. (92% je tedy údaj žádoucí.) 

  Pojem "obsah masa" bude rozdílně určen dle typu uzeniny. Také jde o to, zda je to údaj před zpracováním, či v hotovém výrobku. Já našel vysvětlení, kterému příliš nerozumím: "Maso, o jehož obsahu se dočteme na obalech výrobků, představuje takzvanou kosterní svalovinu, která přirozeně obsahuje i tukovou tkáň a kolagenní bílkoviny, které převažují v kůžích. Jejich obsah je však limitován horní hranicí, a pokud tuto hranici přesáhnou, již se do obsahu masa nezapočítávají a ve složení se uvádí zvlášť (obvykle jako sádlo a kůže). Obsah masa se pak o tyto položky sníží. Naproti tomu čisté svalové bílkoviny představují podíl bílkoviny, která pochází čistě z masa. Do této bílkoviny se nezapočítává bílkovina kolagenní a na její obsah nemá žádný vliv ani obsah tuku ve výrobku. Tedy čím je vyšší obsah čistých svalových bílkovin, tím bylo pro výrobu použito větší množství „libového“ masa."

  Rozumím tomu tak, že výrobce smí libovolně tučné maso s kůží vydávat za libové maso, resp. "obsah masa" až do okamžiku, kdy kolagenní bílkoviny přesáhnou parametry pro kůži. Pak se musí uvádět kůže a sádlo ve výrobku zvlášť. Přitom, pokud nezná zákazník obsah čistých svalových bílkovin, nemůže na obsah libového masa nijak usuzovat. Pokud ví výrobce, co si smí dovolit, není motivován k tomu, aby za maso vydával kdeco a jen si ohlídal žádané parametry?

1 0
možnosti

K82a93r33e60l 79D68r47d90a

17. 10. 2014 7:01

Jasná definice masa je zde. Do roku 2003 se pod pojmem "maso" ukrývaly: kůže, separát, vnitřnosti, krev. Od roku 2003 se užívá definice EU. "Maso" je výhradně svalovina, nesmí to být separát. Vepřové smí mít max. 30% tuku a 25% pojivových tkání. Hovězí a pod. smí mít max. 25% tuku a 25% pojivových tkání. "Maso", které nevyhoví těmto požadavkům lze použít, ale musí se uvést obsah tuku a/nebo pojivové tkáně na obale a snížit přiměřeně údaj o obsahu masa.  

  Pokud tomu rozumím dobře, libové vepřové obsahuje 5-8% tuku, libové hovězí 3% tuku. Jako pitomý zákazník hloupě předpokládám, že výrobce neuvažuje "maso" jinak. Vyhláška ale určuje, že ve výrobě se libového masa pod pojmem "maso" může ukrývat u vepřového i hovězího asi tak 50%. ;-D A také to říká, že obsah libového masa může kolísat při výrobě o 50%. Záleží jen na tom, zda má výrobce ochotu použít kvalitnější surovinu nebo nemá. ;-)

  Takže uváděný obsah masa v uzeninách si zákazník může orientačně podělit 2 a má skutečný obsah "libového masa" ve výrobku! ;-D No sláva, utíkám počítat do LIDLu. ;-D

http://www.cszm.cz/clanek.asp?typ=1&id=898

K tomu česká vyhláška:

http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1006196&docType=ART&nid=11816

1 0
možnosti

Pane Karle Drdo!

Píšete: "Šunkový salám Dulano mi nic neříká."

Můžete mi vysvětlit, proč do diskuse o výrobku, který jste v životě neviděl, píšete stovky řádků příspěvků, kde své lži vydáváte za realitu? Co kdyby vás Lidl žaloval?

0 0
možnosti

K46a14r33e56l 42D52r86d73a

16. 10. 2014 12:57

Hmm, to by mi chybělo... Nažeru se brouků z LIDLu od Babiše a vzápětí k tomu výhrůžka žalobou, že mi snad dobroty značky "PIKOK" nechutnají? To by bylo přece hrozně nespravedlivé? ;-(

  Jinak jsem se chybně domníval, že v testu jsou krájené šunkové salámy a zarazilo mě, že žádný takový salám DULANO v LIDLu neexistuje. Tak jak může vyhrávat soutěže?

  Po "podrobném vyšetření" jsem přišel na to, že jde o DULANO, co se prodává v celku a nakrájen byl jen na soutěž. A soutěž není vlastně soutěž, když tam ředitel Krahulíka propaguje uzeniny Krahulík. Aneb, výrobci si přišli ohlídat, aby test dopadl ve prospěch jejich brouků. A pak kdo tady lže. ;-D

0 0
možnosti

K93a62r31e84l 61D65r53d44a

16. 10. 2014 8:15

Od brouků k obsahu masa. Je to lež od A do Z. V LIDLu jsem se včera začetl do složení uzenin. Je úplně jedno, zde je výrobek německý nebo český. LIDL (a určitě nejen on) píše na uzeniny jen reklamní kecy, aby se dobře prodávaly.

  Ukazatelem by měl být obsah čistých svalových bílkovin. Což se zákazník z popisů nedozví. Libové maso na řízky má asi 20% ČSB. Nejkvalitnější šunky mají mít min. 16% ČSB. (Asi to počítám velmi hrubě. Ale Lovecký salám má mít min. 15% ČSB. Měl by být tedy vyroben ze 75% z čistého libového masa. Recept tomu odpovídá.)

  Zde je recept na Lovecký salám registrovaný v EU pro 100 kg salámu: hovězí maso s obsahem tuku (SOT) do 10 % 5,0 kg, vepřové maso SOT do 20 % 75,0 kg, vepřový výřez – vepřové maso SOT do 30 % 10,0 kg, vepřový výřez – vepřové maso SOT do 50 % 50,0 kg, vepřová slanina 20,0 kg, dusitanová solicí směs 3,4 kg, černý pepř mletý 0,35 kg, cukr 0,30 kg, česnek 0,08 kg, hřebíček mletý 0,04 kg, antioxidant E 315 nebo E 316 max. 0,05 kg, startovací kultury.

  Hotový výrobek má mít min. 15% ČSB, max. 45% tuku, max. 4,2% solí.

  A jak vidí "Lovecký salám" LIDL - Krahulík? "100 g bylo vyrobeno ze 132 g masa." Jak to počítají? Čistého masa je v receptu 80 g. Pak jde o 60 g tučného masa a 20 g slaniny. Kde se vezme údaj 132 g masa? Odhaduji, že je to výsledek nějakého měření. Nebo přiznávají, že místo 140 g užívají jen 132 g a zbytek je sádlo. Těžko říct. Zní to pěkně. Salám vypadá docela pěkně. Nikdo ze zákazníků netuší, že suroviny mají mít 165 g na 100 g salámu. Jiné složení se ale nedovíte, dále je jen slovní popis. Zřejmé je z něj užití barviv červená řepa a košenila z hmyzu. Což je dle receptu nepřípustné. Obsah tuku max. 50%, obsah solí max. 4,5%. Výrobek tedy podle popisu odpovídá laciné třídě a podvodu a nesplňuje parametry skutečného Loveckého salámu.

  Výrobce nám ale nic nezakrývá. Jen reklama na obalu prodává "kvalitní potravinu". ;-D

1 1
možnosti

Já si nemyslím, že LIDL může za vaši úpornou nechápavost.

Naučte se počítat a pak přispívejte.

0 0
možnosti

K41a86r36e26l 45D93r46d17a

16. 10. 2014 7:25

Dostal jsem chuť na salám. Nažral jsem se večer hmyzu z LIDLu od Krahulíka. Rakovinotvorná přísada, vyvolávající alergii, astma, kopřivku, sennou rýmu. Pokud, milí asociální Češi, nechcete žrát rakovinotvorné brouky jako včera já, vyhněte se uzeninám, cukrovinkám, jogurtům, sladkostem - Danone, OLMA, Kunín, Madeta, Pribina, Nestlé, Opavia, Krahulík... Viz pojem "košenila" - E120. Řešení je jedno, nic v Česku nejezte. ;-D

  Je to červené barvivo dělané z hmyzu. Přidává se do uzenin, aby parodovalo obsah masa. Je to v rozporu s recepturou uzenin. V cukrovinkách a mléčných výrobcích paroduje jahody.

  Já to koupil v Loveckém salámu PIKOK. "Lovecký salám" má ochrannou známku EU Zaručená tradiční specialita. Je předepsáno jeho složení. Barviva nesmí obsahovat. Pro výrobce je ale snazší šidit, obelhávat a okrádat zákazníky, než na svůj výrobek nalepit známku ZTS a garantovat zákazníkům "skutečný Lovecký salám".

  Na stránkách Krahulíku najdete hádanici s dTestem o šizení Poličanu. Prý chyby měření a výrobní tolerance. :-P

1 1
možnosti

Pořád nadáváte na LIDL a pořád tam lezete.

Nejste příliš moudrý.

0 0
možnosti

K82a52r14e64l 33D72r75d57a

16. 10. 2014 6:57

Vítěz testu, šunkový salám Dulano, je rozkrojená šiška salámu v celku o váze 350 g. Cena je 16 Kč za 10 dkg, tedy jedno balení za 55 Kč. (Pokud si vzpomínám dobře.)

  Takže nic pro české socky. ;-D Proto ho nekupuji, nevím co bych doma dělal s 35 dkg měkkého salámu v celku. To je tak zpracovat do salátu. Takže informace "o kvalitě" k ničemu. Tento salám by si zasloužil soutěžit ve vlastní kategorii.

  V LIDLu mají aktuálně akci na šunkový salám PIKOK za 12 Kč. LIDL dělá akci u příležitosti tohoto článku v médiích, co si objednal. ;-D Nekontroloval jsem to, ale podle mě ho dělá Krahulík z Babišova AGROFERTu. V porotě seděli zástupci masokombinátů, co tyhle odpadky pro český trh vyrábí. Ten test je parodie. Na videu "ředitel Krahulíku chválí PIKOK z LIDLu." Skutečně objektivní testování. ;-D

0 0
možnosti

Tak ten vítězný salám kupujeme často, samozřejmě nestojí 55 Kč, to jste si zase vymyslel nějakou blbost, ale je celkem poživatelný. Jistě, nic pro vás. To byste si totiž nemě nač stěžovat.

0 0
možnosti

B24e57n 30P85a52v49k22a

15. 10. 2014 23:30

Jo, ta Lidl německá šunka je fakt dobrá. Myslím, že to vyhrála právem. Akorát se mně už zdá dost drahá, když je v plné palbě. To si člověk možná radši pak koupí biftek:-)

0 0
možnosti

B13e97n 45P26a46v83k95a

15. 10. 2014 23:42

Aha, tak pardon, ta v testu nebyla. To ve videu jsem nikdy neviděl.:-)

0 0
možnosti

Tip na šunkový salám pro Brnňáky: Řeznictví Štulpa, Lelekovice - naproti škole. 1kg/140Kč. Ale ta chuť.

0 0
možnosti

donáška do Čech asi bude za příplatek, co?

0 0
možnosti

Všechny tyto testy mají jedno společné, nedé se jím věřit protože jsou to testy na objednávku velkých korporací. Viz. test časopisu dTest o pracích prášcích, jako ten nejlepší byl zvolen prášek který byl nejvíc škodlivý dle Českého zkušebního ústavu.

Takže to o něčem svědčí.....

2 5
možnosti

Spíše bych řekl, že to závisí na kritériích hodnocení. Když budu chtít rozpouštědlo, nebude mě zajímat jak je škodlivé ale jak rozpouští.

10 0
možnosti
Foto

Vřele doporučuji shlédnout pořad Romana Vaňka Jídlo s.r.o. - Šunka (4 díly).

K něčemu, co se jmenuje šunkový salám, snad více komentářů netřeba...

2 1
možnosti

Porovnávat kvalitu Šunkových salámů nejde, protože zkrátka žádnou kvalitu nemají. Přesně jak je řečeno ve výše zmíněném Jídlo s.r.o. - Šunkové salámy jsou to nejhorší a o šunku to ani nezavadilo - odpad.

1 2
možnosti