- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
sice nevím, jak je to s tou klesající výkupní cenou mlíka, ale vím, že za poslední 3-4 roky se litr čerstvýho polotučnýho v našem penáči zvednul z 11,90 na 17,90, jednou až dvakrát ročně skokem o korunu výš, v debille je stejnej výrobce dokonce o 3-5 kaček dražší, do jinejch marketů nechodim, jsou daleko, tak ceny v nich neznám (a trvanlivej mrtvej hnus nekupuju, tak ho ani nesleduju)
to je dobrá zpráva, jak se někteří producenti kasali, že raději prodávají do Německa že víc platí - tak teď z toho mají strach? Asi někde udělali chybu
To je špatná zpráva. Problém to bude i pro zpracovatele mléka - výrobce mléka, másla, sýrů a jogurtů - levná surovina v Německu pro ně bude nedosažitelná a tamní výrobci z toho budou těžit. A nakonec to odnese spotřebitel v ČR - koupí už jenom supertrvanlivé chemie plné importované výrobky - z Německa, z Polska. Už dnes je i tzv. čerstvé mléko v PET lahvi pasterizované a homogenizované, takže vlastně UHT. Sýry nevznikají z mléka ale z rostliných tuků. Vyhledávejte čerstvé české mléčné produkty = zachráníte si tím do budoucna pestrou nabídku produktů z opravdového mléka.
asi nekupuji mléko v obchodě, ponevač to nepovažují za mléko. Vždy nakupují od místního malostatkáře, za 15 kč a kvalita potažmo smetana ani nemluvím.
Mléko mi připadá naopak velmi drahé, pokud zpracováním a prodejem se jeho cena navýší více než dvojnásobně oproti výkupní ceně, nemluvě o odebraných živinách (tuk).
Zemědělci ať si nestěžují a něco s tím dělají. Konkrétně u mléka má značka BIO poměrně velký význam, protože garantuje minimální obsah hormonů. A kolik těch CZ zemědělců že ji má? I když nepochybuji, že by nakonec s ní vyváželi draze do Německa a sem by se levně dovážel odpad jako obvykle.
Rovněž v článku naznačeno, že se vyváží mléko a dováží zpět po jeho zpracování. Kde je větší přidaná hodnota snad všichni víme. Zase těch pár farmářů u nás, co si troufnou svou produkci zpracovat, nemá problémy s odbytem. Například http://www.kozimleko.cz/17/kozi-vyrobky Začínali v malém, ale kvalitou (bio, ale i obaly) jednoduše předčili svou konkurenci. Dnes je takových malých zpracovatelů více, ale prakticky nevidím důvod, proč to nedělá každý druhý.
Já bych si místní sýr rád koupil, stejně tak jako si kupuji od souseda místní vejce za cenu vyšší než v hypermarketu, místní brambory od blízkého zemědělce za cenu někdy vyšší někdy nižší než v hypermarketu. Jen je ta cesta těžší než napřáhnout ruce a řvát po dotacích.
BIO značka je docela vošajslich. Musíš splnit horu předpisů a platit hordy poradců a auditorů z certifikačních agentur, přičemž výsledek investovaných desítek až stovek tisíc korun je krajně nejistý, jestli se ti to někdy vůbec vrátí...
V současné době jsou ceny mléka nehorázné.
Ani jsem si nevšiml že by Globus zlevnil mléko pořád stojí 23 Kč
Asi ještě není 1. dubna 2015, kdy k tomu může dojít.
Nemci??? A sikuji???... Pane Brož , nikoli sikuji ale pripravzji a nikoliv Nemci ale ien nekteri!!! sedlaci! v Nemecku. A neboji se cesti chovatele ale jen nekteri!!! chovatele z Ceska. Mnozi naopak na Domazlicku zejmena jiz davno mleko do Nemecka vyvazi :-)
Tedy nezobecnujte hloupe a navic nebezpecne nacionalisticky A metafiry jako sikovani si radeji odpustte vy nenavistny soudruhu...
Litránek polotučného v krabici v řetězci, který nyní přebírá jiný řetězec (abych nejmenoval) za "lidových 19:90 Kč? V akci tamtéž před měsícem za 11:90 Kč /tak kde je jejich skutečná výkupní cena od mlékáren?/ , ovšem "mléko" 6 týdnů před expirací....
Tak jestli je to trvanlivé,tak 6 týdnů už je opravdu na konci spotřeby. A jestli čerstvé, tak to snad takhle dlouho ani nevydrží.