Diskuze

Za 20 let bude čokoláda vzácná jako kaviár. Stane se z ní luxus

Celosvětová poptávka po čokoládě převyšuje nabídku kakaa. V roce 2020 by mohl „čokoládový deficit“ podle předpovědí dosáhnout milion tun. Nedostatek tlačí cenu základní suroviny vzhůru - za posledních deset let se cena kakaa více než zdvojnásobila.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

I kdyby to byla pravda, cemuz samozrejme nelze moc verit, tak by se zas tolik nestalo. 1. nekvalitnich smejdu jsou plne regaly uz ted 2. kdo ma rad kvalitni cokoladu, priplati si 3. kazdy druhy(vcetne mne) je vyzrany, jak prasatko, netreba to dohanet jeste nejakym do hneda obarvenym levnym hnusem

1 0
možnosti

J57i43ř30í 38C98h94u54d94ý

30. 11. 2014 23:15

Základní rada zní:

snězte čokoládu

než vám ji někdo sní.

0 0
možnosti

tomu nevěřím, holt se bude sázen kakaový bob místo jiných plodin... ;-)

0 0
možnosti

Základním problémem je, že je u nás možné nazývat čokoládou většinu hnědého sladkéhu hnusu, co se prodává... Takže problém z titulku u nás nehrozí.

2 0
možnosti
Foto

zvedne se cena - zvýší se produkce. Zákon trhu.

4 0
možnosti

P96e83t22r 50K21o36c

29. 11. 2014 16:24

Tak to abychom začali dělat zásoby. aby naši potomci mohli čokoládu ochutnat.

0 0
možnosti

Oni ovšem nemluví o ČR, ale o západních státech, kde jsou zvyklí na kvalitní čokoládu jakožto standard. U nás máme různé mléčné "čokolády" či hořká "čokoláda" z figurek jako standard. To o čem mluví jsou právě tyto. Oni jsou zvyklí na hořké čokolády s vysokým procentem kakaa. Tím neříkám, že u nás nelze sehnat kvalitní, ale není to standard, o kterém se mluví v článku. Takže pokud lidé kupují bonboniery, různé čokolády za dvacku, atd. tak těch se to moc (kvalitou) netýká. Ty už jsou nekvalitní a zhoršovat se nebudou.

2 0
možnosti

Doporučuji řadě diskutérů si k tématu doplnit vzdělání:

http://www.jedensvet.cz/2014/filmy-a-z/25433-podezrela-cokolada

Kromě původu čokolády se na diskuzích mluvilo o stárnutí rostlin, které nejsou nahrazovány, takže pokles výnosů Západní Afriky je jistota.

1 0
možnosti
Foto

Je to tradiční prodejní hit. Když si prohlížíte třeba televizi v obchodě, přijde k vám prodavač a řekne- tohle je poslední kousek, nebude!

Jak se klima přesunuje, přesunují se i oblasti pěstování kávy a kakaa. Například v Brazilii, na Amazonce, rostou nové plantáže. V Africe dochází ke konečné krizi. Líní muslimové a přelidnění vedou přímo do slepé uličky. Takže kakao i káva se přemístí jinam, Afrika se naloží ve vlastní šťávě.

5 2
možnosti
Foto

taky si říkám nač ta hysterie, větší poptávka znamená že můžou více pěstovat

1 0
možnosti

ale co se to zde povídá za hlouposti? Pan profesor vám asi dost nevysvětlil tu neviditelnou ruku....

2 3
možnosti
Foto

Neviditelná ruka trhu bývá spojována s dědečkem Václavem Klausem. Kde se vám tady najednou bere profesor, ten dědeček se vyučil na VŠE a žádné vědy dále nestudoval. Přečetl si pár knížek, třeba od Keynese a dělá se s tím chytrý.

Profesora si vynutil, na UK s ním vymetli dveře, tak se vecpal na VŠE. Kdybyste byl premiér nebo prezident, také by vám závislí rádi předali nějaké lejstro. Váš "vzor" však za celý život nevydal víc, než popularistické články v zcela zapomenutých časopisech, ani jeden v impaktním, uznávaném časopise. Ani podmínky, které platí na VŠE pro profesory, nikdy nesplnil.

3 4
možnosti