- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Tohle má skutečně jen poškodit malovýrobce. Podívejte se už dnes na to jak prochází obcházení zákona výrobcům balených potravin. Třeba med ze zemí EU a ostatního světa.
No a třeba takový medovník či mařenka-marlenka. Tam se vůbec nedočtete jakého původu je med ve výrobku a jaké může obsahovat škodlivé látky. U nás je například zakázáno léčit včelí mor antibiotiky. To se v jiných zemích může. A i velice omezená pravidla se obcházejí.
http://www.modernivcelar.eu/clanky/na-slovensku-jsou-stovky-tun-medu-ktery-nikdo-nechce.html
Tento med pak právě často končí u výrobců různých balených medovníků. Pominu, že nelze zcela jasně ověřit jejich tvrzení, že bakterie včelího moru a jejich produkty, jsou pro člověka neškodné. Nejhorší je, že tito výrobci svým nezodpovědným zacházením s obaly, znovu a znovu vytvářejí nová ohniska nákaz. Naše pravidla léčení jsou tak přísná, že jediným zdrojem nákazy je infikovaný med dovážený ze zahraničí.
Hlavně, že budeme znát alergeny v nebalených potravinách. Co se však dočtete na potravinách balených
Na potravinách balených se uvádí složení už dnes a zvýrazněné alergeny tam vídám už nejméně půl roku, spíš déle - podle toho, jak brzo ten který výrobce vypotřeboval svou čtvrtletní zásobu obalů a pak si objednal nové.
Malovýrobce, který používá obyčejnou fólii a na ni lepí nekvalitní smazávající se černobílou samolepku, to rozhodně nepoškodí - nebo máte scénář, jak by pouhé zvýraznění už dnes uváděných údajů mohlo někoho zruinovat? Jako že mu toner bude kvůli tučnému písmu namísto 12000 etiket stačit jenom na 11900 etiket?
Tyto údaje jsou pro me dost dulezity,tak aspon vim co nemsm kupovat.postiky,sunku a mnoho dalsich si delam sama z cistych ingredienci
Ještě by bylo fajn, kdyby bylo povinné uvádět konkrétního výrobce a ne abych se někde dočetla např. "Vyrobeno v EU", nebo "Distributor pro ČR..."
je to jednoduché. když se výrobek stydí za výrobce a naopak, tak to nekupuji.
Už teď chodím do obchodu s brýlemi, abych přečetl složení (a odcházel s prázdným košíkem). Když tam budou muset nacpat další údaje, nepřečtu to ani s mikroskopem.
Jen ať si každý přečte z čeho se skládají v čechápch třeba tzv "paštiky". I dnes se dají samozřejmě sehnat ty co jsou z masa a jater (bez sádla a kůží), ale dovezené z Francie. Zvláště májka je extra liga
On je taky docela rozdíl v kvalitě u jendoho výrobku se stejným názvem. Játrovou paštiku Klasik vyrábějí pro Jednotu jednak Kostelecké uzeniny, jednak nějaká PT servis konzervárna. Název stejný, ale z Kostelce tam je cca 76 % masa, z PTSK asi 62 %.
To bylo před lety divadlo z pečivem, jestli bylo, nebo nebylo před upečením zmrazene, a dneska po tom neštěkne pes.
S tim pecivem to byla fakt afera ! Nejzajimavejsi na tom bylo, ze ti kdoz na to nadavali to presto ve velkem nakupovali !
výrobci mají na výběr
1) v potravinách bude jen to co tam být musí, žádná náhražky a chemie a pak bude stačit pár údajů na stávající etiketě
nebo
2) budou stavět chemické potraviny, samé přísady, emulgátory a náhrady, ale pak holt budou muset zainvestovat do etikety velikosti minimálně A 4
Oni si nějak poradí. Mám obavy, že ještě "budeme čumět".
Copak by na tyhle Eurohlouposti asi řekl Winston Churchill nebo Margaret Thatcherová...
Těm potraviny nakupovala hospodyně, nemuseli se o to starat, nicméně pokud by měli případně alergii na lepek, asi by byli rádi, kdyby jejich hopodyně zvládla přečíst, zda ho výrobek neobsahuje.
Okamžitě jdu vrátit průkaz do knihovny. Teď budu mít plno zajímavého čtení v každém krámku.
Konečně si fanoušci Plzničky počtou