Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Test vlašských salátů: jsou plné chemie a z nejlevnějších surovin

Vlašské saláty jsou narvané stabilizátory a konzervanty. Ukázal to test MF DNES. Všech dvanáct vzorků obsahovalo takzvaná éčka. Jen jeden salát byl vyroben ze salámu gothaj. Jinak šlo veskrze o nejlevnější výrobní salámy z drůbežích separátů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

E21d72u86a16r11d 32H27e16j35l12e52k 8926786220236

Drdo,drdo ty jsi taky opravdu hloupí pomlouvačRv

0/0
10.3.2015 8:15

K43a44r68e72l 51D51r72d24a 6573905307359

O svátcích jsem mapoval historii ruského salátu. Vznikl v Moskvě jako vyhlášená lahůdka. Původně se jmenuje salát Olivier. Prý šlo nejprve o zeleninovou a vajíčkovou ozdobu servírované zvěřiny, která se neměla jíst. Jenže Rusové vše spatlali dohromady. Tak Olivier nelenil a propříště vymyslel skutečný salát, aby předešel společenskému faux pas. Šlo o masový salát z nejkvalitnějších surovin.

  Pak přišel mezi chudý lid a převládly brambory a zelenina. Nakonec bolševik kvalitní suroviny zcela zrušil. Takže vznikl bramborový salát s uzeninou. "Bolševická hrůza".

  V této podobě se s legionáři po první světové dostal do Československa. Říkáme mu bramborový či vlašský a zcela tajíme, že jíme notně nevydařený ruský salát.

  Evropa ho zná pod názvy Olivier, ruský či vlašský.

  Rozdílný je bramborový salát německý. Je k dostání v LIDLu. Jde jen o brambory s majonézou, jogurtem či zakysanou smetanou. V jižních zemích se dělá s olejem. V Rakousku a Bavorsku se dělá bramborový salát i teplý.

0/0
25.1.2015 23:42

K71a16r94e64l 51D98r43d63a 6763325167289

Místo salámu patří do vlašáku kaviár, křepelky, hovězí maso nebo ryby. Za první republiky byl slavný vlašský salát se sledi.

0/0
25.1.2015 23:46

M34i45c20h17a41l 37M77i32l97l65e32r 9936932289842

do tradicniho vlasaku patri sunkovy salam

0/0
26.1.2015 4:12

K72a47r57e39l 24D80r96d55a 6983395477109

Nepatří. To už je ústup z kvalitních surovin. Linka dával šunku od kosti.

  "Když bylo v roce 1948 lahůdkářství Aloise Linky znárodněno a funkcionáři národního podniku Pramen se snažili získat rodinný recept na vlašský salát, Marie Linková výrobní tajemství hrdinně bránila. Tak se stalo, že prodejny zaplavily napodobeniny: pochoutkový salát se salámem a vlašský salát s bramborami."

0/0
26.1.2015 10:50

M92i45c57h45a21l 37M50i47l15l40e65r 9816292239972

to je pred dobou, kdy jsem dostal moznost prvne ochutnat vlasak.

0/0
26.1.2015 11:13

M36i15c83h11a69l 32M24i70l25l29e92r 9916472379882

prvni republiku a jeji salaty ani cukrarny jsem bohuzel nezazil;-)

0/0
26.1.2015 4:20

K21a76r93e37l 83D85r49d30a 6203655537809

"Osmdesátiletý pán hrdě ukazuje černobílé fotky z roku 1927, kdy lahůdkové králoství rodu Linků zažívalo svou zlatou éru... Jít k Linkům na vlašský salát, to bylo stejně modní, jako jít dnes k Pohlreichovi na hovězí líčka..."

  "Nikdy jsme do "vlašáku" nedávali žádnou cibuli, je moc aromatická a přebije ostatní chutě." Zapomeňte i na šunkový salám nebo fádní brambory. Podle Rudolfa Linky do pravého vlašského salátu patří pouze kvalitní na nudličky nakrájená pražská šunka od kosti. Příjemně dráždivou chuť vnese kyselá rybička. "Na sledě ale pozor, toho musíte dát opravdu málo, jen na chuť", radí. Základem úspěchu jsou jablka, která salátu dodají svěžest. Přísady se promíchají s domácí majonézou a salát se podává dobře vychlazený."

  RECEPT NA PRAVÝ VLAŠSKÝ SALÁT PODLE RUDOLFA LINKY :

Na 1 kg salátu: 350 g jablek, 50 g sledě, 100 g hrášku z konzervy, 100 g mrkve (může být také z konzervy), 150 g např. pražské šunky od kosti, 100 g kyselé okurky, 150 g majonézy, sůl, pepř.

  Postup: Jablíčka oloupejte a spolu se zeleninou nakrájejte na malé kostičky. Přidejte nudličky šunky, hrášek a malinké kousíčky sledě. Důkladně promíchejte v míse s majonézou, přidejte trochu soli a pepře. Nechte dobře vychladit a pár hodin odležet."

http://www.kudlanka.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=6899&Itemid=34

0/0
26.1.2015 11:06

M78i41c81h74a19l 10M82i69l50l25e38r 9766762789742

mozna je to tradice, ale osobne bych slede a sunku do stejneho salatu nikdy nemichal.

0/0
26.1.2015 11:19

M42i25c28h45a12l 19M25i29l87l87e91r 9396212859832

PS hrasek ani mrkev z konzerv take nedavam. Mrkev si uvarim ze syrove do dostatecne stupne mekkosti a hrasek ze zmrazeneho.

Konzervovane jsou na moji chut prilis mekke.

0/0
26.1.2015 11:20

K72a44r26e51l 44D38r42d53a 6823905637679

Někdy to s těmi jablky zkusím, mě překvapuje, že se lze obejít bez brambor. V závodce často užijí zmrazenou směs hrášek/mrkev a zatlučou to cibulí. Tak tomu bych se rád vyhnul. Hrášek bych dal z konzervy. Ale my děláme na Vánoce bramborový salát, kde je hodně kořenové zeleniny, jablka na chuť a žádný hrášek. Nedáváme už roky uzeninu. Zkusil bych dát nově maso. ;-)

0/0
26.1.2015 11:33

M48i94c47h26a59l 14M21i17l14l91e30r 9506702629212

u nas je zmrazeny hrasek velmi kvalitni, lepsi nez cokoliv z konzervy, nejspis proto, ze ho zmrazuji rychle po sklizni.

Navic mame druh zvany "baby peas". coz je mlady hrasek, mensi velikosti a do salatu skvostny.

0/0
26.1.2015 11:57

M93i86c27h70a70l 82M65i51l93l60e35r 9436452989712

cibuli do bramboroveho ani vlasskeho salatu zasadne nedavam, prilis ostra chut. Nanejvys salotky a to jeste jen ty velmi tenke stonky, mlade vyhonky. Do bramboroveho salatu nedavam zadnou uzeninu, protoze nedavala moje babicka, jejiz recept pouzivam. Na kysele okurky jsem velmi vybiravy a snazim se doma vzdy mit v zasobe par sklenic znojemskych (Nova) z dovozu.

0/0
26.1.2015 12:01

K44a53r48e51l 76D33r49d70a 6423345107789

Bohužel, i to je spíš již jen šizená pozdější "socialistická" verze. Doporučuji pátrat v Moskvě. Je to moskevská lahůdka a Rusové tradici udržují. Olivierovi recept ukradl jakýsi Ivan Ivanov a začal pak publikovat "stoličnyj salat", resp. "moskevský salát". Dík tomu se recept rozšířil po celém světě.

  Tradiční "vlašák" tehdy obsahoval: tetřevy, raky, brambory, okurky, hlávkový salát, aspik, kapary, olivy a majonézu. Suroviny se navíc proměňovaly podle sezóny.

  Teprve v bolševickém Rusku došlo na salám, vejce a hrášek. ;-)

0/0
26.1.2015 11:21

P78a80v23e74l 80O81d27r48a65z65i30l 6924839827530

Vyhlášená lahůdka Olivier, která se neměla jíst.

Škoda, Drdo, že si ty vaše fantasmagorie odporují hned v prvních třech větách...

0/0
26.1.2015 12:20

K53a64r34e70l 74D17r42d56a 6763125287859

Reagujete trapně, tak jako vždy.... Popsal jsem to patrně kostrbatě. A co jako? Je tam něco věcně špatně, co stojí za komentář? Máte potřebu z toho něco popřít? Dal jste si vůbec práci si o tom něco přečíst, než jste sem flusl svoji slinu? :-P

0/0
26.1.2015 13:19

K86a53r25e83l 46D70r13d85a 6703795847539

Na odkazu pana Millera níže chybí jedna informace. Lahůdky šly v Česku do kopru okamžikem, kdy si obchodní řetězce zvolily za kmenové výrobce "svých lahůdek" "šizuňky" z Moravy. I o tom jsou 90. léta po sametu. Aneb kdo byl tehdy z výrobců ochoten přejít na výrobní salám a ládovat chemii do všech zákazníků v Česku? Moraváci.

  V tomto duchu byste mohl diskusi pohledem z Brna skutečně upřesnit. :-P

0/0
26.1.2015 13:26

P61a28v60e15l 78O33d54r67a93z79i95l 6154179637340

Ano, to rád upřesním. Píšete PŘÍŠERNÉ fantasmagorie.

0/0
27.1.2015 10:00

K71a46r33e45l 72D62r95d39a 6933495807829

To jsme se posunuli vpřed, jen co je pravda. Zpravidla po Vašich zásadních výhradách končíme na tom, že jen máte dlouhé vedení. Rozporujte, co jsem napsal.

0/0
27.1.2015 12:20

P31e79t95r 81S72v79o79b18o56d55a 8364778534560

Co to je tady za komentaře. Typu. To je jasný všude sou éčka i vitamín C je vlastně Ečko atp. Není přeci lepší informovat o kvalitě salátu a samozřejmě zmínit, že jsou v tom Ečka ač neškodné (zatím), tak tam prostě jsou. Tedy, že to je vyrobeno z nekavlitních surovin a ty Éčka tam musí byt aby ten salát přežil cestu od výroby do supermarkety, je na zapř.  Co má jako napsat? Že jsou zdravý? To snad asi ne, že.

0/0
25.1.2015 9:30

M59i91c16h57a20l 76M82i45l41l49e47r 9436222909652

tady jsem nasel zajimavy clanek o vlasaku a jeho tradicich

http://www.jaktak.cz/jak-udelat-vlassky-salat-pravy-vlasak-recept.html

+3/0
24.1.2015 4:48

K87a65r64e96l 49D32r86d96a 6973325357379

Je tam hlavně popsán konec dobrého vlašského salátu v polovině 90. let. Vše doplněno originálním receptem na "socialistický" vlašák.

0/0
25.1.2015 23:18

M54i77c25h20a55l 91M25i12l14l32e46r 9396142109852

vzhledem k tomu, ze v Cesku neziji uz nejakych 45 let a jezdimtam cas od casu pouze na navstevu, nemohu dost dobre posoudit rozdily mezi 60. lety a nasledujicimi dekadami do konce tisicileti. Za mych mladych let jsem mel vlasak rad a obvykle ho mival jednou tydne v delikatesu k obedu s rohlikem, kdyz jsem nesel do skolni jidelny na obed mezi dopolednim a odpolednim vyucovanim.  Co ale znovu jezdim pom letech do Ceska na navstevu, hromadne vyrabene salaty me nelakaji tak, jako za meho mladi.

0/0
26.1.2015 4:19

K48a56r44e39l 66D87r52d67a 6893705797139

Dobrý vlašský salát "našeho mládí" skončil s nástupem obchodních řetězců a zánikem mléčných lahůdek. To je ta polovina 90. let. Krátce po sametu třeba na Chodově v Sypu (vyhlášený český porevoluční supermarket) dělali vlašský salát se šunkovým salámem. Prodavač nadšeně vykládal, jak teď vybudujeme svobodný kapitalismus. ;-D

  Následně Syp zkrachoval a byl odkoupen nadnárodní konkurencí. Padly české normy, patrně aby sem mohli zahraniční řetězce a jejich praktiky. České salámy a uzeniny šly s masokostními náhražkami do kopru jako celek. Než se to naučili maskovat chemií, tak roky smrděly po zkaženém mase. Nějaký ten šunkový salám se nedal v Česku vzít 10-15 let do pusy. A místo salátů se u nás prodává to, co je v testu. Nechápu, že to někdo kupuje. Je to absolutně nepoživatelné.

  Měkké salámy se začaly u nás opět vylepšovat tak poslední 2 roky. Gothaj se dá už opět sehnat v kvalitě z 80. let. Začíná se objevovat turistický salám (zatím hrozná bída). Obchodní řetězce pokrok v tomto směru tvrdě brzdí. Pořád jen záplava odpadků.

  Bramborový salát zkouší v Česku KFC! Docela obstojný, ale plno Eček.

0/0
26.1.2015 11:54

D33a72n93i18e35l 83S48c37h66n25i39t91z51e95r 5881614641296

Chybí mi tu srovnání s Německem, Rakouskem, mám na mysli cenu a kvalitu.

0/0
24.1.2015 2:48

J34i92ř49í 46H48o50r63á92k 6682486123200

Nenosím sebou příruční laboratoř, ale několikrát jsem si pěkně naběhl. Jakési mazlavé lepkavé svinstvo, končící okamžitě v odpadu, mělo společného jmenovatele: Varmuža Hodonín. Nejsem fajnovka, ale tohle se prostě nedá.

+4/0
23.1.2015 20:24

O35t48o 74S87t91r39á19n24s21k55ý 1651710298325

Asi ano. Ale zkuste si zajít do jeho prodejny v Hodoníně. Vynikající rybí saláty i další. Ale ne ve vaničkách, pouze vážené, přímo z výrobny. Vlašák z posledních let opravdu není k pozření. Možná tak po týdenním půstu a ještě s odporem. Ale výdrž v teple má obdivuhodnou. Když jsem to dal doma psovi, tak se odvrátil. A to sežere všechno, z ruky i kyselou okurku... :-)

0/0
27.1.2015 7:25

M26a51r86t69i98n 90R12u69z45i86c63k86a 1332528536427

Odborníci saláty podrobili také mikrobiologické analýze některých patogenů, testovala se například přítomnost salmonely nebo listerie.

Bodejd, neprezili by tam...

+3/0
23.1.2015 18:26

J25a98r35d55a 88B89r26a62b14e58n51e50c 1170784379776

až zase budete mít někdo tendenci zastávat se soukromých podnikatelů, jací že to jsou chudáci a jak je stát bere na hůl, vzpomeňte si třeba na výrobce těchto "lahůdek"

+4/−1
23.1.2015 11:04

S26y26l33v21a 15Š97p48o21r18k64o12v86á 9346149160664

Gothaj je nejhnusnější salám na trhu a cokoliv kuřecího je lepší... a všem kritikům "chemie" v potravinách doporučuji tenhle článek: http://neviditelnypes.lidovky.cz/media-ecka-c7y-/p_spolecnost.aspx?c=A150121_110805_p_spolecnost_wag

+1/−11
22.1.2015 9:50

M69o78n40i65k45a 72R42o36l34l33o65v50á 5483602616665

To ale nesmí být gothaj za 5kč 100g.Kvalitní gothaj je dobrý,umíte si představit jako salám s cibulí a octem cokoli kuřecího?

+9/0
22.1.2015 11:29

S59y84l69v17a 28Š42p36o26r59k24o47v34á 9876399380104

no vzhledem k tomu, že žádný salám s cibulí a octem jsem v životě nejedla, tak si to opravdu představti nedovedu ;-D (navíc gothaj je všude v obchodech nejlevnější salám)

0/−13
22.1.2015 11:59

S52y83l80v38a 47Š71p41o53r82k96o85v80á 9426979710564

ovšem utopenci z kuřecích buřtíků (což je asi ta obdoba salámu s octem) jsou skvělé

+2/−7
22.1.2015 12:00

P12e44t37r 48K43o97m48í37n51e23k 3159317342189

To snad nemyslíte vážně... kuřecí separát srovnáváte s kvalitním špekáčkem, ze kterého by měl imho utopenec být? LOL

+11/0
22.1.2015 15:44

S47y94l93v64a 96Š64p79o33r29k87o53v26á 9336309550544

každému chutná něco jiného...mě se dělá zle z kusů špeku (tedy on to špek není, bývají to většinou tučné odřezky z kůže), které jsou ve "špekáčku" - i v tom "kvalitním"

+1/−5
22.1.2015 15:48

E83v61a 52R90a31n53d11o89v65á 9535452529852

Musím se přidat,kuřecí špekáčky z Penny jsou na utopence nejlepší.Zkoušela jsem i od soukromého  řezníka,není to ono ;-D a vůbec mě nevadí,že se vám to nelíbí.;-D Navíc dnes ani za 110 Kč špekáček není kvalitní  8-o

+1/−2
22.1.2015 17:46

V33e65r20o29n74i59k90a 86V76e11s16e75l78á 7255497944273

Ja mam ruzne upravy kurete rada, ale zrovna kureci uzeniny nekupuju, takovy kureci salam je jiste namlety z tzv. separatu...

+4/0
22.1.2015 12:49

S74y27l80v96a 38Š53p77o42r86k93o93v14á 9986529290364

tak si zkuste zjistit, z čeho je gothaj... jediný rozdíl je v tom, že místo separátu z kuřecího je tam separát z vepřového ;-D

0/−5
22.1.2015 13:01

F46r94a31n42t96i58š70e64k 67P17o59l45í25v51k37a 8601945481788

Separát z vepřového? Jste normální?  8-o

To je asi tak něco podobného jako stelné kuře ;-D

+1/0
22.1.2015 16:42

S27y71l88v93a 22Š41p85o87r64k95o81v76á 9576869480424

tak si zjistěte, co to je "masný separát" ;-D... dělá se totiž nejen z drubežího masa, ale vzniká tak, že řezník po porážce odřeže kvalitní maso a to, co u kosti zbyde, strčí do stroje, který z něj odstraní zbytek šlach a drobné kosti.

0/0
23.1.2015 11:50

E30v27a 61R29a25n56d26o38v31á 9925422279442

Separáty se používaly i před revolucí ;-D není to nic nového ;-D

+1/−1
22.1.2015 17:51

P65e42t19r 59H73á11j64e56k 4100192101214

cokoliv kuřecího... dobrou chuť u zahuštěného povařeného kuřecího separátu.

Gothaj, stejně jako jakýkoliv jiný výrobek se dá udělat pořádně, nebo levně...

+1/0
23.1.2015 11:43

S70y15l67v85a 39Š12p58o75r19k17o42v42á 9286629700544

ano, pořádně se udělat cokoliv (i to kuřecí uzenina) - ale v jakémkoliv řeznictví (u hypermaretech nemluvě), je gothaj ten nejlevnější salám... a aby mohl být nejlevnější, musí být dělán právě z nějakého separátu - a je úplně jedno, jestli je vepřový nebo kuřecí

0/−2
23.1.2015 11:49

M60o72n28i98k67a 52R97o62l72l27o83v84á 5833842296185

Rozhodně je chutnější i zdravější si saláty a pomazánky dělat doma,než brát kupované.

+8/0
22.1.2015 7:50

V61á18c54l50a57v 52V90á90v82r51a 5356589101767

Vlašský a rybí saláty si dělám sám. (Tady v Americe se nedělají, zato se děljí jiné)

Hrášek, šunku, cibuli, okurku pokrájím, přidám hořčici,majonézu a pár kapek Worchestru, pepř, solí šetřit, šunka je dost slaná,

Chuťově nemá konkurenci.

Totéž rybí salát z kuselých ryb.

Tu nejlacinější šunku co tu je, snídala naše návštěva z Liberce. Podle nich se pro podobnou šunku musí u nich do Německa. Plátkové sýry jako Swiss, a jemu podobné (samozřejmě dělané z čerstvého mléka), vůbec v Liberci neexistují. A chléb mimochodem taky Swiss z Yalahy na Floridě, z německé pekárny...pomazaný máslovou pomazánkou která oproti Rama je nebe a dudy..a na to ten soukromý vlašák...

A pochválit saláty za to, že se v nich nenašly bakterie, tak to je síla. Republiko česká pojď mi zase navrhnout jestli se nechci vrátit. Že mi dá stát i 50,000 Kč a místo k bydlení. Bože za co?

+1/−2
22.1.2015 4:39

P40a20v40e19l 95O36d89r11a53z27i16l 6154229227270

Kdo vám nabídl, abyste se vrátil? Že bych mu šel vysvětlit, že lidi jako vy je potřeba držet co nejdál. A ty trouby z Liberce jste si tam měl nechat.

+9/−4
22.1.2015 11:00

F72r90a33n86t34i80š20e17k 30H96o17r81á37k 2252259276494

Hmm - nějak jsem nepochopil, proč srovnáváte chleba namazaný máslovou pomazánkou a chleba namazaný Ramou.

Máslová pomazánka (předpokládám) obsahuje máslo, zatímco Rama nemá s máslem vůbec nic společného.... To je podobné, jako srovnávat jablka a hrušky.....

+1/0
24.1.2015 19:39

V94e85r72o54n73i88k92a 27V60e64s37e43l52á 7395787724193

Ja v tech kupovanych salatech vzdy citim nejakou pachut, kterou nedokazu popsat. Obcas se da nejaky bramborovy. Vlasak nekupuju, ale nekdy si na navsteve dam chlebicek s kupovanym vlasakem. Proste nechapu, co ta divna chut je.

+1/0
21.1.2015 15:30

V59á11c70l74a95v 30V12á20v22r87a 5546629841377

Bramborový salát je o kvalitě brambor. Pokud jsou staré..napůl shnilé, nemůže bramborový salát vonět.

+1/0
22.1.2015 4:41

T10r66a51i26k35o 53T28r27u44h93l16a29r 9548799860533

...laskve si zerte, co je vam polibosti, az budete pod zemi, tak tem nahore to bude BURT!;-D

0/0
21.1.2015 13:06







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.