Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Hygienici: Neobjednávejte si špagety carbonara, způsobují salmonelózu

Oblíbené italské jídlo se syrovým vejcem je třeba zkonzumovat co nejdříve po přípravě. Na konci července se v Plzni ze špaget carbonara nakazilo salmonelózou 145 lidí. V teplých letních měsících hrozí nákaza dvojnásob.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K82a77t25k48a 83K72r54e63j49č16í 9466526454222

Jedno z mých nejoblíbenějších jídel, dělám často i doma :-) Jinak jak už tu zaznělo, dává se tam nikoli celé vejce, ale jen žloutek a vzhledem k nedostatečné tepelné úpravě je základem prostě mít vejce čerstvá. Jako jídlo někde v kantýně bych si to rozhodně nedala, stejně jako tatarák nebo sushi si člověk asi nedá v nějakém poloprázdném pajzlíku.

0/0
18.8.2015 13:45

P73a87v97e36l 97O24d67r22a25z40i32l 6944149327480

En bloc varování mi připadá nesmyslné. Kde používají nezávadné suroviny, tak žádný problém nemají a mohli by hygieniky žádat o náhradu škody, která jim díky plošnému vyhlášení hygieniků vznikne.

+2/0
6.8.2015 8:40

J47a17k57u95b 16F29e93i83f16a47r 7129699976829

Spaghetti Carbonara jsou mé oblíbené jídlo, které si vařím celkem pravidelně a nikdy jsem z něj sebemenší problémy neměl.

Problém byl evidentně v ingrediencích, tedy vejcích.

Pravda, v česku si je minimum restaurací, kde bych si je objednal, především však kvůli "provedení"

+5/0
6.8.2015 7:28

D98a77d85a63k 93P48e16t15r 7811910334818

No pochopitelně, uvařím a smím.

0/0
7.8.2015 5:19
Foto

A70n62d83r26e88a 67Š31r24e11t97r87o56v38á 7921785140918

Me spis prekvapilo, ze v tom jidle byly i skorapky. Nejsem odbornik na carbonaru, mela jsem je jen jednou, ale skorapky jsem nezaznamenala. To se tam fakt dava, treba na ozdobu?

0/0
6.8.2015 6:55

M88i94c54h68a39l 25P62a45v40l20á83t 9423413354659

To se tam dostane, kdyz to vari lempl. Je to uplne stejne jako u jinych jidel s vajicky.

+4/0
6.8.2015 12:21

M71a33r58t41i98n 88P58o44s47p82í80š11i88l 8395351116697

Problémy měli i ti kteří si dali králíka ten den z té jídelny.

+2/0
5.8.2015 23:09

V12l23a91d95i78m23í41r 46H31a80n57d57l 5474812691729

To je krásné spojení: harmonizace potravinového práva se směrnicemi EU!

Tato harmonizace funguje tedy bezvadně. Zrušili jsme dřívější normy,postupy a předpisy, které striktně chránili spotřebitele a uvolnili jsme prostor "neviditelné ruce trhu" no a ta ve jménu zisku řádí- vždy ku prospěchu podnikatele a většinou ku neprospěchu spotřebitele. Opět jedna z daní za demokracii... a tu jsme přece chtěli !?

+3/−3
5.8.2015 21:42

J32a83r14o44s46l14a12v 40K60a16d85l57e24c 5731159152191

V mé restauraci se to za 40 let nestalo. Zavřít konkrétního kuchaře, nic víc to nechce.

0/0
5.8.2015 20:31

P23a39v28e42l 68O92d20r26a94z77i18l 6104859107110

A nebo používat pasterované žloutky, jako curkáři.

0/0
5.8.2015 21:36

J21a37n 66N55o30v65á32k 7965214618457

Jak někoho mohlo vůbec napadnout to prodávat takhle na ohřátí?

+2/0
5.8.2015 20:31

J71o36s82e31f 57R74i52c48h33t51e50r 9406625897933

Já bych byl klidnej - v pajzlech, kde dávají do carbonara celý vejce si taky dají záležet aby celej ten blaf byl provařenej do bezvědomí, tam žádná salmonela nehrozí.

+8/0
5.8.2015 19:19

R27a51d36e92k 40H73o15d83a46ň 9856167591833

Já měl za to, že špagety carbonara jsou pokrm z Itálie, a že v Itálii jsou průměrné teploty vyšší než v ČR. Tak čím to, že v Itálii salmonely neřádí, a v ČR ano? Že by byl problém v technologickém postupu?

+2/−1
5.8.2015 19:07

B52á90r42a 17T79e33s30n82e43r72o29v42á 5565470754599

Četl jste článek? Psali o carbonara, které někde x desítek minut stály (už hotové), než se snědly, nešly na talíř hned z hrnce. To je pak salmonela jedna radost...

+3/−1
5.8.2015 19:49

P69a96v13e64l 36O47d80r70a27z31i70l 6654529467440

Jídlo takto distribuované má být správně zachlazené...

0/0
6.8.2015 8:40

B50á24r67a 94T42e19s43n59e38r68o20v83á 5775160604829

Ne celé vejce, ale žloutek. Kdo dá do carbonara celé vejce, zasloužil by si jednu pořádnou za ucho, sražený bílek na špagetách je hnus.

+8/−1
5.8.2015 18:11

P36e39t33r 75D87e12v94á57t14ý 5204701881589

A taky existují lidé, kteří tam dávají smetanu 8-o

+4/−1
5.8.2015 18:42

M61a63r40t95i37n 78K27a87r51á43s50e36k 9478743948268

Verze se smetanou byva taky dobra, akorat uz to neni zrovna carbonara no

+4/−1
5.8.2015 19:03

B63á12r63a 66T47e44s36n28e70r55o47v29á 5205900324479

V některých částech Itálie se smetana do carbonara skutečně dává. Ono když si dáte stejné jídlo třeba v Benátkách, v Římě a na Sicílii, pokaždé bude chutnat jinak. ;-)

+5/0
5.8.2015 19:48

M53i10r76a 14J79a86n49í36k 5423934835955

Asi jako gulas. Co barak to chut

0/0
5.8.2015 22:46
Foto

M82a48t50ě37j 98Č41e50r17n17ý 9325202270377

Mě osobně verze se smetanou chutná lépe. Ale je to každého vkus.

+2/0
6.8.2015 11:25

M21a35r80t41i97n 77R60u20z13i82c46k96a 1902458756617

Ja jsem vas prispevek cetl: "...verze se salmonelou chtna lepe." ;-D

0/0
6.8.2015 21:30

H36a33n53a 59F40i45n31k15o19v30á 1786495244396

Máte pravdu R^R^

0/0
5.8.2015 19:20

J30a89n 59N76o67v61á68k 7945444268337

Italové mi to uvařili i s bílkem.

0/0
5.8.2015 20:32







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.