Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Tradiční pomazánkové vzniká dva dny. Podle 36letého receptu

Na rozdíl od názvu zůstává už po tři desetiletí výroba Tradičního pomazánkového (dříve másla) stále stejná. V Choceňské mlékárně podle téhož receptu jedou už od roku 1979. Pochoutku, dříve označovanou jako pomazánkové máslo, vyrábí více firem. Většina krabiček v tuzemských regálech je však z Chocně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T65o25m46á68š 29F76i25r71b80a77c43h60e94r 9730350354870

36 let starý repcept a stále tak hnusný jako tenkrát Rv

+1/−2
25.8.2015 12:21

J91i14ř63í 33E93r35b82e73n 1223174806867

Statisícům jiných lidí to chutná, včetně mě.

+1/0
25.8.2015 17:35

M21i73c96h20a14l 41Z91e38t74e37k 3138702140407

Pomazánkové m@slo = vynález z komunistické éry, kdy Československo postihla mléčná krize. Vinou chybného plánování byl na začátku 80. let nedostatek krmiva pro hovězí dobytek, a tak se muselo porazit mnoho dojnic. Následkem soudruzi překročili plán v množství hovězího masa na trhu, ale mléčné výrobky se staly silně nedostatkovým zbožím. Částečným řešením byla výroba pomazánkového másla a Laktoflory (ta měla nahradit normální máslo, ale chuť to mělo příšernou a na pečení se nehodilo už vůbec):-P

+2/0
25.8.2015 8:02

J80i29ř50í 33E97r25b26e86n 1163974126847

2015 - 36 = 1979. Nějak vám ta čísla falírují.

Asi mám holt jiné zkušenosti, já si totiž z 80. let naopak pamatuji věčně plné kravíny (naše JZD mělo kolem 600 dojnic), nedostatek pícnin s následným pasením krav a sklízením luk i v obecním intravilánu plus dobře placený svoz sena z horských lučin, rychle rostoucí průměrnou dojivost, spíše nedostatkové hovězí maso a naopak čerstvé mléko, jogurty a sýry na pultech Pramenu a Jednoty denně...

I podle statistické ročenky ČSFR se počet dojnic v letech 1980-1989 snižoval z 1,317 mil. na 1,236 mil. ks plynule, nijak skokově. Produkce mléka naopak plynule rostla ze 4,053 mld litrů v roce 1980 na 4,893 mld. litrů v roce 1989.

0/0
25.8.2015 17:25

P41e30t20r 84B54o64c18e90k 1937656682620

Ještě prosím ukažte výrobu té  úžasné májky a taky rohlík se 30ti Ečky od United bakeries co ho mají všude - prosím prosím ;-D;-D;-D

0/−1
24.8.2015 18:28

V83o69j93t43ě59c26h 75R60ů62ž88e94k 1127542714822

Přišel jsem si přečíst trochu hysterie kvůli nadpisu, nebyl jsem zklamán.

+4/0
24.8.2015 18:03

M81a70r93t86i90n 22N12o56v60o18t64n52ý 3576166951494

"Za celá desetiletí si však v mlékárně na případ výskytu kovových úlomků v potravině nepamatují."

Naskýtá se otázka, jestli jsou ty detektory zapojeny a fungují ;-)

0/0
24.8.2015 17:12

J86a63r80o70s24l55a32v 53H55o81r35á34k 5783402256820

To je jak u blbych na dvorku.

Spotrebitel: ja chci byt chranen proti hnusnym vyrobcum, sidi jidlo, klamou zakazniky, prodavaji hnusy. Chci ochranu!

Urednik: ok, vyrobce musi uvadet slozeni, dva sanony alergenu ve vsech svetovych jazycich ke kazdemu vyrobku, barevne oznacovat jidlo podle zeme puvodu a dodat jmenny seznam pracovniku, kteri pri vyrobe prisli s vyrobkem do styku vcetne telefonnich cisel. Jo a protoze Pomazankove maslo nema s maslem nic spolecneho, nesmi se nazyvat maslem.

Spotrebitel: to je totalita, to je hrozne, zakazali nam Pomazankove maslo. My chceme zpet Pomazankove maslo, ktere zadnym maslem neni!

Chape tuhle stupiditu spotrebitelu nekdo?

+9/−2
24.8.2015 17:08

P10e91t35r 19M32i70c81h70á71l66e47k 4829510616338

No já spíše nechápu, jak může někdo být tak blbej a plést si Máslo s Pomazánkovým máslem.

+6/0
24.8.2015 23:28

R12o55b92e54r24t 90M89á21s67l25o 1711421447397

Nic takového jako tradiční "pomazánkové" neexistuje, existuje pouze tradiční "pomazánkové máslo".

To, že na krabičce teď dočasně v rámci EU musí být naspáno jen pomazánkové je tradiční totalitní newspeak, který se už pomalu přibližuje heslům "Válka je mír" a "Svoboda je otroctví".

Jo a kdo jiný by o tom měl napsat takovéhle pojednání, když ne já :-).

+16/−4
24.8.2015 15:15

M75i31c80h76a48l 68P57l23e69š40t64i91l 2985981515

Jestli neobsahujete dostatečné množství mléčného tuku, měl byste si raději zajít na matriku ;-)

+6/0
24.8.2015 16:55

R88o84b70e14r30t 12M31á32s47l70o 1681181127237

Čekám až o mě v Bruseli úředně rozhodnou :-).

+1/0
24.8.2015 21:13

P51e17t98e48r 36H41u90s25z11á74r 5238637535415

V Madarsku dodnes existuje tradicni "vajkrem", coz je doslovne prelozeno, jako kremove maslo (vaj - maslo, krem - krem) a jde v podstate o nase "pomazankove maslo". Tam s maslem v nazvu nemeli problem, pac obecne Madari tolik pred EU na kolena nepadaji, jako urednici v CR.

+4/0
24.8.2015 15:09

L32u24c58i97a90n 22P25a35p85a71z39i19a72n 5104577381775

Jejich zahraniční politika byla v tomto úspěšnější, hájila národní zájmy, takže si v rámci EU vyjednali výjimku, tak jako i jiné země, jako třeba Rakousko. Naše zahraniční politika hájící lidská práva kléru v Tibetu nebo na Kubě  bohužel není cesta, která by ochránila naše tradice např. ve Vámi vzpomenutém tradičním výrobku. Podobně v mnoha státech EU se používá tuzemský rum bez problémů, ale u nás je to opět díky selhání naší zahraniční politiky zakázané. Zlobit se musíme na naše vládce v době, kdy se o tom rozhodovalo, nikoli jen na Brusel. Brusel hraje kartami, které jsme mu do rukou dodali.

+4/−1
24.8.2015 16:25

J10a48n 21V56a88m57p92o60l72a 1192960694689

Žádám o nahrazení slova "pochoutka" v úvodu článku! Od kdy se říká odpadu pochoutka? A dochucování kukuřičným a bramborovým škrobem také hovoří za vše. Tentokrát i o autorovi článku. Jakou má škrob chuť? Slovy klasika: "Nejoblíbenější české koření je strouhánka(škrob)"

+4/−9
24.8.2015 14:38

J39a17r47e76k 89W24o55l19f 5190209110

ňam, v tom kotli se smetanou nebo syrovátkou bych se chtěl utopit! ;-D

0/0
24.8.2015 14:11

Z35l80a22t75u95š32e 27J25e52l45í45n63k14o30v75á 1355112157392

A příkazem EU jsme si zadělali na problém (spíše zrušením "totáčových"  norem). "Pomazánkové máslo" mělo recepturu stanovenou normami, ale dnes máme mnoho variet názvu a jak čas kráčí, tak je složení čím dál vzdálenější.

Je jasné že dnes mnozí nechápou to rozčilení zrušení/zákazu názvu když vidí že se z toho stává mazadlo na výtahy ve stylu ramy a spol. .

+4/0
24.8.2015 14:09

J48i15ř38í 25G12a10b12r35i32e67l 8232310904387

Máslo má svoji normu. Tu tahle pomazánka nesplňuje. Její výhodou bylo, že byla levná a tvářila se jako máslo. Díky tlaku trhu a velké nabídce se začínají dražší suroviny pro výrobu téhle atrapy nahrazovat ještě více. Až to nebude k jídlu, většina lidí to přestane nakupovat a slavné pomazánkové zmizí z trhu. Co je na tom za problém? Kolika potravinám se to již stalo a neštěkl po nich ani pes? Kdo chce, ať si to kupuje. Já jsem rád, že díky EU nemusím kontrolovat složení, když si jdu koupit máslo. I tak musím hledat obchody, kde dostanu Čerstvé máslo (nezmrazené).

0/0
27.8.2015 8:58
Foto

M10a54r62t76i79n 83B76u86s78e54k 8266933701830

Philadelphia je mnohem lepsi... Pomazankove maslo je jen spatna kopie.

0/−12
24.8.2015 13:46

E71v69a 48R30o17c14c80o 6618290519969

Ale to je sýr - to je trochu někde jinde ;-).

+7/0
24.8.2015 13:55

D73a94v29i91d 91R84y31c23h71e75t29s30k71ý 9346341550710

Asi nemám funkční chuťové buňky, nebo Vy?

0/0
24.8.2015 17:12

Ř28e58h70o85ř 15V40l50a59s96á74k 2104834341296

Milí novináři. Vám nikdo nezakázal říkat tomu normálně pomazánkové máslo. Akorát to pod tím názvem nesmí být v obchodech. Tak proč o tom europíšete?

+28/−1
24.8.2015 13:33

P92e43t34r 82R19o80m66á86n61e41k 8714577224954

Přesně, taky mě to pěkně praštilo do očí. Jako kdyby se i novináři báli pokuty za klamání spotřebitele :-)

+7/0
24.8.2015 13:36

P49e27t57r 82B78o34x89a11n 1921353870894

A proc to tak nenazyvat, kdyz se to tak jmenuje? Udivuje me, kolika lidem tahle banalita trha zily. Duvod pro zmenu nazvu byl vcelku pochopitelny, ale cechacci to zrejme stale citi jako velkou krivdu. Starejte se spis o kvalitu a slozeni, nez o nazev.

+6/−3
24.8.2015 14:22

L87u51c42i86a55n 23P87a50p10a37z38i98a51n 5454897601715

Pomazánkové máslo jako první v Československu vyráběla zcela jiná mlékárna, která byla rozkradena v letech nové doby. Autor článku zapomněl napsat, jak se ona mlékárna jmenovala. Chocenská mlékárna to zakázala, aby byl článek oslavný jen na tuto mlékárnu, která jinak dělá tuto recepturu nejlépe v republice?

+1/0
24.8.2015 16:28

J19i53ř42í 82E38r62b57e56n 1513114546947

Jestli to není tím, že článek je o Krajníkově Choceňské mlékárně, nikoliv o Liberecké. Pomazánkové máslo vyrábí i Teplého Madeta a Babišova Olma, ale o nich se článek nezmiňuje a taky se kvůli tomu nikdo nerozčiluje.

0/0
25.8.2015 17:34

J12i41ř41í 56G31a90b77r45i28e53l 8262430344557

Protože to máslo není. Pokud se vám zavádějící pojmenování líbí, tak si tomu tak říkejte, ale nenuťte k tomu ostatní.

0/0
27.8.2015 9:01

P49e89t29r 82N37ě87m98e49c 4305262432567

tradiční pomazánkové neexistuje, pouze tradiční pomazánkové máslo

+14/−3
24.8.2015 13:32

J15a23n 79K39u98b70í85č95e15k 6340954679936

Tomu moc nevěřím, pamatuju si ho trochu jiné, míň se roztejkalo ale ať už to je jen subjektivní pocit nebo ne, snad jako jediné pomazánkové máslo se dá žrát. Ty pomazánkové krémy a takové hnusy bez chuti prostě neumím sníst...

+2/0
24.8.2015 13:11

P24e98t81r 35U89h98e26r 1486136173175

to taky nemá s mlékem nic společného...

+1/0
24.8.2015 16:51

J66a32r27o27s16l12a91v 20H40e86j43n72a 4327481249

S rumem také ne.

0/0
24.8.2015 17:03







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.